Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης
Πολύ σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί το Πατριαρχείο Αντιοχείας κατά του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, προειδοποιώντας πως εάν δεν επιλυθεί το πρόβλημα της Αρχιεπισκοπής Κατάρ εντός των επόμενων δύο μηνών, τότε θα υποχρεωθούν να διακόψουν μαζί τους την κοινωνία!
Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αντιοχείας, την οποία φέρνει στη δημοσιότητα η Romfea.gr, έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία σε όλες τις αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες και είναι ενδεικτική για το πόσο βαρύ είναι το κλίμα ανάμεσα στις σχέσεις Δαμασκού - Ιεροσολύμων.
Το μήλο της έριδος για τις δύο πλευρές είναι η περιοχή του Κατάρ η οποία θεωρείται από το Πατριαρχείο Αντιοχείας και, όπως επισημαίνουν, αποτελεί τμήμα του "κανονικού" εδάφους του. 
Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων με μία "επιθετική" ενέργειά του (σ.σ. έτσι τη χαρακτηρίζει το ίδιο το Πατριαρχείο Αντιοχείας) προχώρησε στην εκλογή ''Μητροπολίτη Κατάρ'' και, παρά τις παρεμβάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ελληνικής κυβέρνησης λύση δεν έχει βρεθεί.
Προ ημερών συνεδρίασε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αντιοχείας και εξουσιοδότησε τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη να λάβει αυστηρά μέτρα κατά των Ιεροσολύμων.
Στην περίπτωση που εντός των δύο επόμενων μηνών δεν έχει προχωρήσει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων σε μία κίνηση καλής θέλησης όσον αφορά το ζήτημα, τότε εξουσιοδοτούν τον Πατριάρχη Αντιοχείας να προχωρήσει ακόμη και στη διακοπή της κοινωνίας με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.
"Ασταμάτητος ο διωγμός μας από τα Ιεροσόλυμα''
Στην ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αντιοχείας αναφέρεται αρχικά στη θλίψη που προκλήθηκε από την εκλογή Αρχιεπισκόπου Κατάρ από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Τονίζουν πως ενώ αρχικά αρκέστηκαν στο να εκφράσουν τη θλίψη τους "για τον ασταμάτητο διωγμό από την επίθεση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων", παρότι, όπως σημειώνει, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η ελληνική κυβέρνηση έκανε προσπάθειες για να επιλυθεί η κρίση, δίχως να υπάρξει κάποια πρόοδος στο θέμα.
Επίσης στην ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος δήλωσε και πάλι την επιθυμία ''να βρεθεί μία ειρηνική λύση", επιμένοντας όμως να βρεθεί αυτή η λύση ''εντός των δύο επόμενων μηνών''. 
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ''σε περίπτωση που το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων δεν δώσει την θετική έκβαση στο δικαιολογημένο αίτημα της Εκκλησίας της Αντιοχείας να σταματήσει η επίθεση της Ιερουσαλήμ στο κανονικό της έδαφος, εξουσιοδότησαν τον Πατριάρχη Αντιοχείας να λάβει τα αναγκαία μέτρα, που περιλαμβάνουν τη διακοπή της κοινωνίας". 
Υπογραμμίζεται ακόμη πως η Ιερά Σύνοδος ''αποφάσισε να αναστείλει τη συμμετοχή του θρόνου της Αντιοχείας από όλες τις επισκοπικές συνελεύσεις στις χώρες της διασποράς μέχρι την παύση της επίθεσης των Ιεροσολύμων στο κανονικό της έδαφος".
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr, τόσο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όσο και από την ελληνική κυβέρνηση και τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, ποια θα είναι η αντίδραση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην διορία που έχει θέσει το Πατριαρχείο Αντιοχείας.
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα επέλθει μία ρήξη που θα προκαλέσει πληγές στην ενότητα των Ορθοδόξων σε δύο τόσο ευαίσθητες περιοχές (Ιεροσόλυμα, Συρία) που πλήττονται άμεσα οι χριστιανικοί τους πληθυσμοί.

1 comments:

 
Top