Εἰς τὸ προηγούμενο ἄρθρο ἀναφερθήκαμε πρὸς τοὺς Συντάκτες τοῦ ἰστολογίου ''ΠΑΤΕΡΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ'' μὲ τίτλο:


Τώρα τοὺς ξαναρωτοῦμε· Αὐτὰ τὰ ἄρθρα διατὶ δὲν δημοσιεύονται; Νὰ τονίσουμε ὅτι εἶναι ἀπὸ τὸ ἴδιο ἰστολόγιο ὁπού καὶ οἱ ἴδιοι ἔλαβαν τὸ δικό τους ἄρθρο!


Τὸ ἄρθρο ποὺ βρήκαμε ἐμεῖς, τὸ παραθέτουμε αὐτούσιο καὶ  ἀναφέρει (Βέβαια το συγκεκριμένο τὸ ἔχουμε ξαναδεῖ σὲ ἀλλὰ ἱστολόγια ὅμως δὲν τὸ δημοσιεύαμε διὰ λόγους ποὺ ἀναφέραμε) :

Ο όσιος παπα Νικόλας ο Πλανάς και το παλαιό ημερολόγιο
(από το βιο του Αγιου Νικολαου του Πλανα «Ο απλοϊκός ποιμην των απλοϊκών προβατων» -συγγραφεας Μαρθα μοναχη, απεβιωσε το 1973)....

     
 Ότι προσηυχετο, δια να τον αφησουν να προσευχηθη
Κατα την εποχη εκεινη ητανε Μητροπολιτης ο Μελετιος Μεταξακης και απηγορευσε τις αγρυπνιες.
Δεν μπορουσαμε να εννοησουμε την αιτια. Εστερουμεθα το ωραιοτερο πραγματικον ψυχαγωγικον στηριγμα και μας ειχε καταλυπησει αυτή η υποθεσις.
 Η Εκκλησια του Αγιου Ιωαννου ηταν δισυποστατος τοτε, και ητο και είναι εις το ονομα του Αγιου Βασιλειου. Όταν εφθασε η παραμονη του Αγιου, η στενοχωρια του Παππου (του Αγιου Νικολαου Πλανα) εφθασε εις το κατακορυφον΄ να μη μπορει ν' αγρυπνησει στην γιορτη του λατρευτου του Αγιου! Επασχε ψυχικως. Ηλθε το βραδυ και, εν τη απελπισια του, στελλει τη νεωκορον του- αγραμματον ουσα- εις την Μητροπολι, να τους παρακαλεσει να τον αφησουν να αγρυπνησει. Μολις εφυγε η νεωκορος για την Μητροπολη, αυτος εκρυφθη εις τι Ιερο, ως που να γυρισει η νεωκορος, η οποια όταν ηλθε, μας ειπε την χαρμοσυνον ειδησιν, ότι μπορουμε να αγρυπνησουμε.
  Ταυτοχρονως και ο Παππους εβγηκε από το Ιερο συγκινημενος από χαρα και μας λεγει: « Εκαμα με την καρδια μου προσευχη, ωσπου να γυρισει η Ασημινα, για να μας αφησει ο Μητροπολιτης να προσευχηθουμε!...»
Τοσο μεγαλο ποθο για προσευχη ειχε ο Αγιος και τοσο απλη καρδια ειχε!
Περασε λιγος καιρος, εφυγε ο Μητροπολιτης Μεταξακης, κατηργηθη η δεσμευσης των αγρυπνιων. Κατοπιν ηλθε η αλλαγη του Ημερολογιου. Νεα βασανα, νεοι αγωνες για τον Παππου. (Στη συνεχεια περιγραφεται το πώς καταφερνε με μεγαλη προσπαθεια και αγαπη να διοργανωνει κρυφα αγρυπνιες με το Παλαιο Ημερολογιο). ...; ...;.
  Τελος, τον βασανιζε αυτή η ανωμαλια. διοτι και να ηθελε να υποκυψει στη βια (που ασκουσε η Μητροπολη επανω του για να μη κρυφολειτουργει με το Παλαιο Ημερολογιο) , θα τον εγκατελειπον ολες οι δικες του (η συνοδεια του), θα διεκοπτετο η συνεχεια των Λειτουργιων, που επι τοσα χρονια την διετηρει ως ακουραστος εργατης της ιερατικης αποστολης του (λειτουργουσε ΚΑΘΕ μερα ο Αγιος).
  Γι'αυτό επαναλαμβανε, όταν τον ρωτουσαν πως δεν κουραζεται, την φρασιν: «ψαλω τω Θεω μου ως υπαρχω» !



Εμφανισις του Προφητου Ελισσαιου

  Εις την εποχη του πρωτου διωγμου των Παλαιοημερολογιτων, ηθελησε να λειτουργησει κατά το παλαιό ημερολογιο την εορτην του Προφητου Ελισσαιου. Αλλα φοβουμενος μηπως του παρουσιασθουν εμποδια, συνεφωνησε με την βοηθο του αφ'εσπερας, να πανε να λειτουργησουν εις τον Αγιον Σπυριδωνα και τον περιμενε.
  Η ωρα παρηρχετο και ο παπας δεν εφαινετο να ελθη να λειτουργησει. Απηλπισθη. Ενομισε πως κατι σπουδαιο θα του ετυχε και δεν επηγε ως αυτην την ωρα. Εφυγε και πηγε εις τον Προφητη Ελισσαιο (διοτι εκει ηταν το «κεντρον των πληροφοριων») , να ρωτησει τι γινεται ο παπας και να, τον βλεπει μεσα στην εκκλησια να ετοιμαζεται να λειτουργηση!
  Του εκαμε παρατηρησιν, γιατι ηθετησε την συννενοησιν που ειχανε καμει, και ακομη ότι δεν εφοβηθη, παρα ηλθε μεσα στο κεντρον, μεσα στη βραση του διωγμου!

Της λεγει: «Μη με μαλωνεις, γιατι σημερα το πρωι ειδα τον Προφητη και μου ειπε να ελθω εδώ να λειτουργησω, και να μη φοβηθω τιποτα, γιατι αυτος θα με προσεχει.» ...;.

καὶ πάλι τα ἀφήνουμε εἰς τὴν δική σᾶς κρίση.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top