Να μην ασχολούνται με θέματα εκτός της δικαιοδοσίας τους θα ζητήσει με επιστολές της από τους μητροπολίτες Πειραιώς και Καλαβρύτων η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ύστερα από επιστολή διαμαρτυρίας που έλαβε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 

Η μεν πρώτη θα αφορά στην επικοινωνία του μητροπολίτη Πειραιώς με τον καθαιρεθέντα επίσκοπο Αρτέμιο της Εκκλησίας Σερβίας ή δε δεύτερη θα αφορά στην αλληλογραφία που είχε ο μητροπολίτης Καλαβρύτων με τον ηγούμενο της σχισματικής σύμφωνα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο αδελφότητας της μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους.



φωτό αρχείου - Χρήστος Μπόνης


Καλά πληροφορημένες πηγές του dogma.gr από το Βελιγράδι, σημείωσαν πως για τη στάση του μητροπολίτη Πειραιώς στην υπόθεση Αρτεμίου,  είχε εκφράσει την δυσαρέσκεια του προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, ο ίδιος ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρώτου στην χώρα. 

Είναι χαρακτηριστικό πως σε επιστολές του προς τον κ. Αρτεμιο, τις οποίες έδωσε στη δημοσιότητα, ο μητροπολίτης Πειραιώς δηλώνει ούτε λίγο ούτε πολύ πως για τον ίδιο η απόφαση της καθαιρέσεως είναι αντικανονική και πως για τον ίδιο, ο κ. Αρτέμιος παραμένει κανονικός επίσκοπος της Εκκλησίας.

«Ακραδάντως πιστεύω και δημοσία ταπεινώς διακηρύσσω με την 20ετή εμπειρίαν ενασχολήσεως μετά της Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης ως Εκκλησιαστικός Ανακριτής και Γραμματεύς των Συνοδικών Δικαστηρίων της Ελλαδικής Εκκλησίας, ότι η Υμετέρα Σεπτή Πανιερότης κατά τους Θείους και Ιερούς Κανόνας (…) και κατά τον Ευαγγελικόν Θείον Νόμον τυγχάνει ο Κανονικός Επίσκοπος της Αγιωτάτης Επισκοπής Ράσκας, Πριζρένης, Κοσσυφοπεδίου και Μετοχίων…» έγραφε σε επιστολή του από τον Ιανουάριο του 2011, ο μητροπολίτης Πειραιώς.



φωτό αρχείου - Χρήστος Μπόνης

Για τον μητροπολίτη Καλαβρύτων, το Πατριαρχείο θεωρεί οτι υπάρχει παρέμβαση σε μια υπόθεση στην οποία δεν είχε αρμοδιότητα.

Σύμφωνα με την επιστολή του Πατριαρχείου προς την Εκκλησία της Ελλάδος, ο κ. Αμβρόσιος είχε αλληλογραφία με τον ηγούμενο Μεθόδιο την στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια να εγκατασταθεί στην μονή, η νέα αδελφότητα υπό τον ηγούμενο κ. Βαρθολομαίο η οποία ζει στις Καρυές.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον πάντως είναι η χρονική επιλογή του Πατριαρχείου αφού τόσο η αλληλογραφία του μητροπολίτη Πειραιώς όσο και αυτή του μητροπολίτη Καλαβρύτων, πραγματοποιήθηκαν σχεδόν πριν από τρία χρόνια. 





ΠΗΓΗ ''ΔΟΓΜΑ.GR''

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top