Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΩΝ (ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ), ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ . ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΜΩΣ, ΔΙΟΤΙ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ ΜΕΤΑ ΑΛΛΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΩΝ, ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΚΑΡΕΚΛΑ ΝΑ ΚΑΘΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΤΩΡΑ ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ! ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!bellidio
Του Αθανάσιου Θανόπουλου
Να αποφύγουν οποιαδήποτε συμμετοχή στην επικείμενη εκδήλωση Παλαιοημερολογητών στο Συνεδριακό Κέντρο ''Ι. Βελλίδης'', καλεί το ποίμνό του με σχετική ανακοίνωση ο Σεβ. Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.
Ο Σεβασμιώτατος τονίζει ότι η εκδήλωση αυτή είναι αντιεκκλησιαστική και αντικανονική καθώς δεν έχει λάβει την σχετική άδεια απο την Ι.Μ. Θεσσαλονίκης.
Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση:
Ἐπειδὴ πληροφορηθήκαμε ἀπὸ τὸ διαδίκτυο ὅτι τὴν Κυριακὴ 30 Μαρτίου 2014 στὸ Συνεδριακὸ Κέντρο τῆς Θεσσαλονίκης «Ἰ. Βελλίδης», διοργανώνεται μὲ τὴν πρωτοβουλία θρησκευτικῶν Συλλόγων τῆς Καβάλας συγκεκριμένη ἐκκλησιαστικὴ Ἐκδήλωση μὲ θέμα «ΒΟΑΝΕΡΓΕΣ, Ο ΥΙΟΣ ΤΗΣ ΒΡΟΝΤΗΣ», εἴμεθα ὑποχρεωμένοι νὰ ἐνημερώσωμε τὸ πνευματικό μας ποίμνιο ὅτι ὅλη αὐτὴ ἡ προσπάθεια εἶναι καθαρῶς ἀντιεκκλησιαστικὴ καὶ ἀντικανονικὴ διότι δὲν ἔχει λάβει καμμία σχετικὴ ἄδεια ἀπὸ τὴν τοπικὴ Ἐκκλησία μας, καὶ γίνεται ἐπὶ παραβάσει τῶν κανονικῶν δικαιωμάτων τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.
Ἡ ἐκδήλωση αὐτὴ ἐπὶ πλέον ἀποτελεῖ προέκτασιν τῆς ἔριδος τοῦ ἁγίου Ὄρους σχετικῶς μὲ τὴν κατηργημένην ἱερὰν Μονὴν τοῦ Ἐσφιγμένου, ἀφοῦ κύριος ὁμιλητὴς ἀνακοινώνεται ὅτι θὰ εἶναι ἐκκλησιαστικὸ πρόσωπο ποὺ εὑρίσκεται σὲ πλήρη ἀντίθεση πρὸς τὴν Ἱερὰ Κοινότητα τοῦ ἁγίου Ὄρους καὶ πρὸς τὸ Οἰκουμενικὸ Πατριαρχεῖο.
Συνιστῶμε στὸ κοινὸ νὰ ἀποφύγῃ ὁποιαδήποτε συμμετοχὴ στὴν ἐκδήλωση αὐτὴ, ἡ ὁποία, προερχομένη ἀπὸ Συλλόγους τῆς Καβάλας ἀγνώστους σὲ μᾶς, ἀποβλέπει σὲ διαταραχὴ τῆς ἐκκλησιαστικῆς κανονικῆς τάξεως στὴν ἱστορικὴ Ἱερὰ Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΣΑΣ ΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΥΠΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ ΟΠΩΣ ΕΔΩ

dia1Μέσα στα πλαίσια της 25ης Συνεδρίας του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Γενεύη τον Μάρτιο του 2014, διοργανώθηκε από το Γραφείο της Ειδικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) εκδήλωση με θέμα: «Προωθώντας την Διαθρησκειακή Επικοινωνία».
Η εκδήλωση έλαβε χώρα στις 13 Μαρτίου σε αίθουσα του Μεγάρου των Ηνωμένων Εθνών. Είναι η πρώτη φορά που προσκλήθηκαν θρησκευτικοί ηγέτες από την Κύπρο στα Ηνωμένα Έθνη για μια τέτοια εκδήλωση.
Τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου εκπροσώπησε ο Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος.
Ο Μουφτής της Κύπρου Δρ. Talip Atalai εκπροσώπησε τη μουσουλμανική κοινότητα.
Ομιλήτρια ήταν ακόμα και η κα. Diana Alai εκπρόσωπος Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στα Ηνωμένα Έθνη.
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Dr. Heiner Bielefeldt, Ειδικός Εισηγητής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Θρησκευτική Ελευθερία των Ηνωμένων Εθνών.
Μέρος επίσης έλαβαν η κα. Salpy Weiderud, Συντονίστρια του διαλόγου των Θρησκευτικών Ηγετών στην Κύπρο και ο πρέσβυς της Σουηδίας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη κ. Jan Knutsson.
Στην εκδήλωση παρέστη και παρενέβη και ο πρέσβυς της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη (Γενεύη) κ. Ανδρέας Ιγνατίου, όπως επίσης εκπρόσωποι άλλων πρεσβειών, οργανώσεων και δημοσιογράφοι.
Τόσο οι ομιλητές, όσο και ο συντονιστής της εκδήλωσης παρουσίασαν την κατάσταση της θρησκευτικής ελευθερίας στην Κύπρο κατά τα τελευταία χρόνια και του έργου του διαλόγου των Θρησκευτικών Ηγετών που πραγματοποιείται στην Κύπρο τα τελευταία πέντε χρόνια υπό την αιγίδα της Σουηδικής Πρεσβείας στην Κύπρο.
Τονίστηκαν το καλό κλίμα διεξαγωγής του διαλόγου και τα πρακτικά αποτελέσματά του. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη συνέχισης και ενδυνάμωσής του, καθώς και η αναγκαιότητα συνέχισης της ορατής παρουσίας των Ηνωμένων Εθνών σε αυτόν.
Η καλή πορεία του διαλόγου των Θρησκευτικών Ηγετών βοηθεί και ενισχύει το διάλογο διαπραγμάτευσης των ηγετών των δύο κοινοτήτων.
Οι θρησκευτικοί ηγέτες εργάζονται για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας.
Η επιτυχία τους θα βοηθήσει την ταχύτερη εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.
Θα αποτελέσει επίσης παράδειγμα στην σπαρασσόμενη από εμφύλιες συγκρούσεις στον χώρο της Μέσης Ανατολής, που έχουν δυστυχώς και θρησκευτικό χαρακτήρα.

ΠΗΓΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ''ΡΟΜΦΑΙΑ.GR''

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top