Ἕνα λαϊκὸ γνωμικὸ ἀναφέρει ὅτι ''μὲ όποιο δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θὰ μάθεις''.

Ἔτσι καὶ ἐμεῖς θὰ μιμηθοῦμε τὸν Μητροπολίτη Χὸνγκ Κὸνγκ κ. Νεκτάριο πρὸς τὴν εἰρωνεία, διότι ὡς Μητροπολίτης τῆς Ἐκκλησίας εἶναι καὶ δάσκαλος Χριστιανῶν φυσικά! μόνη διαφορὰ θὰ εἶναι ὅτι ἐμεῖς θὰ σημειώσουμε καὶ τὴν ἀλήθεια!


H EΙΡΩΝΕΙΑ:

«Βράδυ Κυριακής στο χαμένο μέσα στην ομίχλη Χονγκ Κονγκ. Ρίχνω μια ματιά στο διαδίκτυο και διαβάζω για αίσχη, προδοσίες και ενώσεις και σκέπτομαι: έχει γούστο σήμερα στο Φανάρι να συμφώνησαν ο Πάπας με τον Πατριάρχη την ένωση».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ:

Βράδυ Κυριακής στο χαμένο μέσα στην ομίχλη Χονγκ Κονγκ. Ρίχνω μια ματιά στο διαδίκτυο και διαβάζω δια την ευλογημένη παρουσία του Επισκόπου Ρώμης Πάπα Φραγκίσκου και σκέπτομαι: έχει γούστο σήμερα στο Φανάρι να μην συμφωνήσαν πάλι ο Πάπας με τον Πατριάρχη δια την ένωση. Τι περιμένουν; Συναντήσεις και πάλι συναντήσεις!



H EΙΡΩΝΕΙΑ:

«Πήρα το δρόμο για το γραφείο. Έκανα και μία στάση στο ζαχαροπλαστείο να πάρω ένα cheese cake. Α, δεν θα με βρουν ανέτοιμο. Θα έρθουν οι Canossian Sisters από δίπλα για τα συχαρίκια, μπορεί να περάσει και ο Καρδινάλιος να πιούμε ένα oolong tea για το καλό. Να μην έχω ένα γλυκό να κεράσω»;

Η ΑΛΗΘΕΙΑ:

Πήρα το δρόμο για το γραφείο. Έκανα και μία στάση στο ζαχαροπλαστείο να πάρω  ένα cheese cake. Ούτως η άλλως νηστεία είναι και μάλιστα των Χριστουγέννων, οπότε και τι πειράζει να φάγουμε λιγάκι να κόψουμε και την πείνα μας; Αν με δει και κανείς, μπορώ να του πώ είτε ότι έχω ευλογία από τον πνευματικό μου, είτε ότι είναι νηστίσιμο cheese cake. Σιγά τώρα! Θα έρθουν οι Canossian Sisters από δίπλα για τα συχαρίκια, μπορεί να περάσει και ο Καρδινάλιος να πιούμε ένα oolong tea για το καλό.  Να μην έχω ένα γλυκό να κεράσω; Αυτοί έτσι και αλλιώς δεν θα νηστεύουν, οπότε δεν θα ρωτήσουν κιόλας!

H EΙΡΩΝΕΙΑ:

 «Η ώρα περνά και κανείς δεν εμφανίζεται. Τι συμβαίνει; Στο διαδίκτυο συνεχίζουν να γράφουν για τα αίσχη και τις προδοσίες που συνετελέσθηκαν σήμερα στο Φανάρι. Δεν αντέχω. Βάζω το βίντεο από την σημερινή Πατριαρχική Λειτουργία. Βλέπω στον Πατριαρχικό θρόνο να χοροστατεί ο Μητροπολίτης Βοστώνης. Κάτι δεν πάει καλά, σκέπτομαι. Γιατί δεν χοροστατεί ο Πάπας; Είναι κουρασμένος; Σε λίγο βλέπω να εισέρχεται στον πατριαρχικό Ναό ο Πάπας Φραγκίσκος και να του υποδεικνύουν να καθίσει στο τιμητικό στασίδι απέναντι από τον πατριαρχικό θρόνο. Α, δεν πάμε καλά. Γιατί δεν εισήλθε στο Ιερό, να ενδυθεί τα άμφιά του, να συλλειτουργήσει με τον Πατριάρχη; Τι σόϊ ένωση είναι αυτή»;

Η ΑΛΗΘΕΙΑ:

Η ώρα περνά και κανείς δεν εμφανίζεται. Τι συμβαίνει; Στο διαδίκτυο συνεχίζουν να γράφουν δια την ευλογημένη παρουσία του Πάπα στο Φανάρι. Δεν αντέχω. Βάζω το βίντεο από τον εσπερινό. Απλά μνημόνευσαν τον Πάπα;; Μα τι πράγματα είναι αυτά; Μόνο μνημόνευση; κοτζάμ Επίσκοπος Ρώμης και μόνο τον μνημόνευσαν; Ντροπή τους! Έπειτα βάζω το βίντεο από την Πατριαρχική Λειτουργία. Βλέπω στον Πατριαρχικό θρόνο να χοροστατεί ο Μητροπολίτης Βοστώνης. Κάτι δεν πάει καλά, σκέπτομαι. Γιατί δεν χοροστατεί ο Πάπας; Είναι κουρασμένος; Σε λίγο βλέπω να εισέρχεται στον πατριαρχικό Ναό ο Πάπας Φραγκίσκος και να του υποδεικνύουν να καθίσει στο τιμητικό στασίδι απέναντι από τον πατριαρχικό θρόνο. Α, δεν πάμε καλά. Γιατί δεν εισήλθε στο Ιερό, να ενδυθεί τα άμφιά του, να συλλειτουργήσει με τον Πατριάρχη; Τόσο δρόμο έκανε ο άνθρωπος, και τον έβαλαν απλά να καθίσει;  Αίσχος!



Η ΕΙΡΩΝΕΙΑ:

«Συνεχίζω να παρακολουθώ το βίντεο. Ο Πατριάρχης με τους Ιεράρχες του Θρόνου κυκλώνουν την Αγία Τράπεζα και ο Πάπας με τους δικούς του κάθονται έξω από το Ιερό Βήμα κι απλά παρακολουθούν. Το Σύμβολο της πίστεως το εκφωνεί ένας Άρχοντας του Πατριαρχείου, ενώ την Κυριακή Προσευχή την λέει ο Πάπας. Γιατί δεν του επέτρεψαν να πει και το Σύμβολο της Πίστεως; Άρχισα να απογοητεύομαι. Που είναι τα αίσχη και οι προδοσίες; Έφθασε η ώρα της θείας Κοινωνίας. Ο Πάπας και οι δικοί του δεν πλησίασαν στο Άγιο Ποτήριο. Ορίστε, σκέφτηκα, θα μείνει το γλυκό. Ποιός θα φάει ολόκληρο cheese cake»;

H ΑΛΗΘΕΙΑ:

Συνεχίζω να παρακολουθώ το βίντεο. Ο Πατριάρχης με τους Ιεράρχες του Θρόνου κυκλώνουν την Αγία Τράπεζα και ο Πάπας με τους δικούς του κάθονται έξω από το Ιερό Βήμα κι απλά παρακολουθούν. Το Σύμβολο της πίστεως το εκφωνεί ένας Άρχοντας του Πατριαρχείου, ενώ την Κυριακή Προσευχή την λέει ο Πάπας. Άρχισα να απογοητεύομαι. Τέτοια ευλογημένη παρουσία και να πει μόνο την Κυριακή Προσευχή; Έφθασε η ώρα της θείας Κοινωνίας. Ο Πατριάρχης ασπάζεται τον Πάπα φιλώντας την χείρα και την κεφαλὴ αυτού. Ο Πάπας και οι δικοί του δεν πλησίασαν στο Άγιο Ποτήριο. Διατὶ; Μήπως δεν μας καταδέχεται;  Ορίστε, σκέφτηκα, θα μείνει το γλυκό. Ποιός θα φάει ολόκληρο  αρτύσιμο cheese cake»;







H ΕΙΡΩΝΕΙΑ:

«Ακούω τις ομιλίες. Ούτε λέξη για ένωση. Πού είναι το μοντέλο Φεράρας-Φλωρεντίας; Δεν πιστεύω στα αυτιά μου. Ψάχνω και βρίσκω το Κοινό Ανακοινωθέν. Πάλι ούτε λέξη για ένωση. Σοκαρίστηκα. Λες, σκέφτηκα, όλα αυτά που διάβαζα στο διαδίκτυο περί προδοσιών και ενώσεων να ήταν ανοησίες; Με ξεσήκωσαν βραδιάτικα και έχω και αυτό το cheese cake πάνω στο τραπέζι να περιμένει»

Η ΑΛΗΘΕΙΑ:

Ακούω τις ομιλίες. Ο Πατριάρχης αναφέρει: 

«Ἀς εὐχηθῶμεν ὅπως, ἀποκαθισταμένης τῆς πλήρους κοινωνίας μεταξύ αὐτῶν, μή βραδύνῃ νά ἀνατείλῃ καί ἡ μεγάλη αὕτη ἡμέρα καί ἐπιφανής. Ἄχρι τῆς εὐλογημένης ἐκείνης ἡμέρας ἡ συμμετοχή ἑκατέρας τῶν Ἐκκλησιῶν ἡμῶν εἰς τήν συνοδικήν ζωήν τῆς ἄλλης θά ἐκφράζεται διά τῆς ἀποστολῆς παρατηρητῶν, ὡς ἤδη συμβαίνει, τῇ εὐγενεῖ Ὑμῶν προσκλήσει, κατά τάς Συνόδους τῆς Ὑμετέρας Ἐκκλησίας, καί ὡς, ἐλπίζομεν, θέλει συμβῆ καί κατά τήν, σύν Θεῷ, πραγμάτωσιν καί τῆς ἡμετέρας Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου..... Δέν ἒχομεν πλέον τήν πολυτέλειαν τῆς μεμονωμένης δράσεως. Οἱ σύγχρονοι διῶκται τῶν Χριστιανῶν δέν ἐρωτοῦν εἰς ποίαν τῶν Ἐκκλησιῶν ἀνήκουν τά θύματά των. Ἡ ἑνότης, περί τῆς ὁποίας ἡμεῖς πολυπραγμονοῦμεν, πραγματοποιεῖται ἤδη εἴς τινας περιοχάς, ἀτυχῶς, διά τοῦ μαρτυρίου»

Και ο  Πάπας:

 «Φρονώ σημαντικό να επισημάνω τον σεβασμό αυτής της αρχής ως ουσιαστικής και αμοιβαίας προϋπόθεσης για την αποκατάσταση της πλήρους κοινωνίας, που δεν σημαίνει υποταγή του ενός στον άλλο, ούτε αφομοίωση, αλλά μάλλον αποδοχή όλων των δωρεών που ο Θεός έδωσε στον καθένα...το μόνο πράγμα που η Καθολική Εκκλησία επιθυμεί και εγώ αναζητώ ως Επίσκοπος Ρώμης "της Εκκλησίας της προκαθημένης της αγάπης", είναι η κοινωνία με τις Ορθόδοξες Εκκλησίες.» 


Αφού υπάρχει παράδειγμα απὸ τους παλαιοὺς φιλενωτικοὺς και λατινόφρονες πατέρες μας! Διατὶ δεν ολοκληρώνουν επιτέλους το μοντέλο Φεράρας-Φλωρεντίας; 




Δεν πιστεύουμε στα αυτιά μας. Ψάχνουμε και βρίσκουμε το Κοινό Ανακοινωθέν: 

«Ἐκφράζομεν τήν εἰλικρινῆ καί σταθεράν ἀποφασιστικότητά μας, ὑπακούοντες εἰς τό θέλημα τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, νά ἐντείνωμεν τάς προσπαθείας μας διά τήν προώθησιν τῆς πλήρους ἑνότητος ὅλων τῶν Χριστιανῶν καί, ὑπεράνω ὅλων, μεταξύ τῶν Καθολικῶν καί τῶν Ὀρθοδόξων....» 



Σοκαρίστηκα. Λες, σκέφτηκα, όλα αυτά που διάβασα να ήταν ανοησίες; Τι περιμένουν επιτελους; Με ξεσήκωσαν βραδιάτικα και έχω και αυτό το cheese cake πάνω στο τραπέζι να περιμένει.

Η ΕΙΡΩΝΕΙΑ:

«Κάθισα και πάλι στο γραφείο και κοίταξα την οθόνη του υπολογιστή. Ο Πάπας και ο Πατριάρχης με χαιρετούν από το μπαλκόνι του Πατριαρχικού Οίκου. Σήκωσα κι εγώ την κούπα με το τσάϊ. Στην υγειά σας»!

H AΛΗΘΕΙΑ:

Κάθισα και πάλι στο γραφείο και κοίταξα την οθόνη του υπολογιστή. Ο Πάπας και ο Πατριάρχης με ευλόγησαν από το μπαλκόνι του Πατριαρχικού Οίκου. Έσκυψα απογοητευμένος την κεφαλὴ δια να δεχθώ αυτήν την ταπεινή ευλογία και ήπια μια γουλιά από την κούπα με το τσάι. Στην υγειά σας Αγιώτατοι και του χρόνου ευελπιστώ να έλθει επιτέλους η πλήρης και ποθητή μας ενότητα!






Κάπως ἔτσι θὰ ἔπρεπε νὰ γράψει ὁ ἀγαπητὸς Μητροπολίτης Νεκτάριος.  

Πίνοντας τὸ τσαγάκι τοῦ ἃς ἠρεμήσει, καὶ ἐμεῖς ἔχουμε νὰ τοῦ ὑπενθυμίσουμε ὡς παρηγοριὰ ἕνα γνωμικὸ ἀπὸ τὴν Κρήτη καὶ μάλιστα ἀπὸ τὸν ομόφρονα ἀδελφό του Γεράσιμο Φραγκουλάκη!!  

«Τὴν ἤπιατε; Μὲ τὶς ὑγείες σας!» 

Καὶ τοῦ χρόνου ἴσως...... τὸ ποθούμενο!!!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top