Συνεχίζουμε μὲ τοὺς «φονταμενταλιστὲς» ἁγίους (ὅπως θὰ τοὺς ὀνόμαζαν σήμερα οἱ σύγχρονοι «πατέρες») καὶ ἕνας ἀπὸ αὐτοὺς εἶναι ὁ σημερινὸς ἅγιος ποὺ ἑορτάζουμε, ὁ ἅγιος Τρύφων.

Πῶς ἀντιμετώπισε ὁ ἅγιος τους «θεοὺς» τῶν , ἀλλὰ καὶ τὴν (ὅπως λέγουν σήμερα) διαφορετικότητα αὐτῶν;

Λέγουν εἰς τὸν ἅγιο:

«Ο βασιλεύς επρόσταξεν ότι όστις δεν σέβεται τους θεούς να λαμβάνη βίαιο θάνατο. Υπάκουσε λοιπόν δια να μη λάβης πληγάς και άλλα φρικτά βασανιστήρια».

Καὶ ὁ ἅγιος ἀπαντᾶ:

«Είθε να με αξίωνε ο Δεσπότης μου Χριστός και αληθής Θεός, να βασανισθώ δια την αγάπην του να λάβω επώδυνον θάνατον. Ο Κύριος μου και Θεός μου Ιησούς Χριστός τον οποίον λατρεύω με καθαράν διανοίαν με ενουθέτησε να φυλάγω την ομολογίαν του αμετάθετον· όθεν αυτόν μόνον γνωρίζω Βασιλέα και αψευδέστατον και  τας εντολάς του βασιλέως καταφρονώ και τους θεούς σου μυκτηρίζω ως αξίους γέλωτος!»

Ὁ μιαρὸς τύραννος ἐδοκίμασε μὲ κολακεῖες λέγων πρὸς αὐτόν:

«Προσκύνησον και σεβάσου τον μεγάλον Δία και την εικόνα του Καίσαρος και θα σου δώσω πολλήν τιμήν και χαρίσματα άπειρα».

Ὁ δὲ μάρτυς εἶπεν·  «Εάν αυτόν τον βασιλέα σου κατεφρόνησα και τα προστάγματά του περιεγέλεσα, πως να προσκυνήσω την άψυχον εικόνα του; Δια δε τους ψευδοθεούς σας....»

Ταύτα ο αθλοφόρος ευξἀμενος και προσκυνήσας τον Θεόν παρέδωκεν εις αυτόν τη ψυχήν, προτού να τον αποκεφαλίση ο δήμιος, δια να μη φανή ότι τον εθανάτωσε ο τύραννος, αλλά ετελειώθη με θείο νεύμα και βούλησιν.

Πῶς εἶναι δυνατὸν ὁ ἅγιος νὰ μὴ σέβεται τὴν ''διαφορετικότητα'' τῶν ἄλλων καὶ νὰ τοὺς ὑβρίζει μὲ χαρακτηρισμοὺς ὅπως ''ἄξιους γέλωτος», «ψευδοθεούς», ἀλλὰ καὶ τὸν ἴδιο τὸν βασιλέα νὰ καταφρονεῖ; Μὰ τί ἀντάρτης ἦταν καὶ αὐτὸς ὁ ἅγιος; Γιατί νὰ μὴν συμβιβασθεῖ καὶ αὐτὸς ὅπως οἱ σημερινοὶ «ποιμένες», καὶ νὰ συνεργασθεῖ μὲ αὐτοὺς ὥστε καὶ αὐτὸς νὰ μὴν χάσει τὴν κεφαλὴν του, ἀλλὰ καὶ νὰ συνεισφέρει εἰς τὴν εἰρήνη τῆς ἐποχῆς του ὥστε νὰ μὴν φαίνονται καὶ ὡς ἀντάρτες οἱ τότε χριστιανοί; Μάλιστα θὰ ἀποκτοῦσε καὶ πολλὴ τιμὴ καὶ χαρίσματα ἄπειρα, ὅπως τοῦ ὑποσχέθη καὶ ὁ ἔπαρχος!

Ταῖς τοῦ ἁγίου Μάρτυρος Τρύφωνος πρεσβείαις Χριστὲ ὁ Θεὸς ἐλέησον καὶ σῶσον ἠμᾶς!




Διακήρυξη των θρησκευτικών ηγετών κατά της σύγχρονης δουλείας

Διαθρησκειακή συνάντηση στο Βατικανό κατά της σύγχρονης δουλείας (3/12/14)


Εικόνα

Στο Παλάτι της Ειρήνης της πρωτεύουσας του Καζακστάν, Αστάνα, πραγματοποιήθηκε  από  17 έως 18 Σεπτεβρίου 2014  η XIII Συνεδρίαση της Γραμματείας του Συνεδρίου των ηγετών παραδοσιακών θρησκειών . Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσωπήθηκε από τον Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ.


congress3_022.jpg
congress3_060.jpg

congress3_014.jpg


Νέα Υόρκη 21-22/09/2014. Διαθρησκειακή Συνδιάσκεψη Κορυφής για την κλιματική αλλαγή που διοργανώθηκε από τον ΟΗΕ σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο των “Εκκλησιών” πραγματοποιήθηκε στην Νέα Υόρκη.Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσώπησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος.






Αμβέρσα –Βέλγιο 7-9 Σεπτεβρίου 2014. Οικουμενιστική συνάντηση διοργάνωσε από τις 7-9 Σεπτεβρίου η Ρωμαιοκαθολική Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου στην οποία έλαβαν μέροςεκπρόσωποι θρησκειών από όλο τον κόσμο. Το θέμα της συναντήσεως ήταν, «Η ειρήνη αποτελεί το μέλλον».

Στη συνάντηση  έλαβε μέρος ο Μητροπολίτης Βελγίου Αθηναγόρας (Οικουμενικό Πατριαρχείο) και η Εκκλησία  της Κύπρου εκπροσωπήθηκε από τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας Βασίλειο και τον Διευθυντή του ΚΕΤ κ. Γιαννο Χαριλάου.
Η Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου ιδρύθηκε το 1968 αμέσως μετά τη Β΄Σύνοδο του Βατικανού και έχει στόχους την προώθηση του Οικουμενισμού και τους θρησκευτικούς διαλόγους.




khvbhkv lhv
Στους κήπους του Βατικανού έγινε η οικουμενιστική προσευχή εκδήλωση με εκπροσώπους των 3 μεγάλων μονοθειστικών θρησκειών.Την επίκληση προσευχή στο Θεό για την ειρήνη στην Μ. Ανατολή απηύθυναν οι εκπρόσωποι του Ιουδαισμού του Χριστιανισμού και του Ισλάμ με βάση την χρονολογική σειρά της εμφάνισής τους στην ιστορία. Πρώτοι οι ραββίνοι διάβασαν ύμνους του Δαβίδ προς τον Αδωνάι ενώ το μουσικό τους σύνολο “εν χορδαίς και οργάνοις” απέδιδε σχετικές μουσικές συνθέσεις. Μετά ο Βαρθολομαίος σηκώθηκε κι έκανε την επίκληση.
thnb lo
vjvl
Οι εκπρόσωποι των 3 θρησκειών είχαν παραταχθεί ως εξής και εκατέρωθεν του Πάπα του Πέρες και του Αμπάς που ήταν στο σύνθρονο. Εκ δεξιών ραββίνοι και μουφτήδες και εξ ευωνύμων οι ορθόδοξοι και οι καθολικοί. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ήταν σε θρόνο στα δεξιά των 3 . Δίπλα του ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος. Στη συνέχεια ιμάμηδες ανάγνωσαν αποσπάσματα από το Κοράνι και όλοι οι συμμετέχοντες ήταν προσηλωμένοι στα φυλλάδια που εμπεριείχαν όλα τα αναγνώσματα της βραδιάς. Ενδιάμεσα από τα κορανικά αποσπάσματα ακούστηκαν ήχοι ανατολίτικης μουσικής από σόλο βιολί. Ακολούθησε μήνυμα περί ειρήνης από τον Πάπα και χαιρετισμοί από τους δύο Προέδρους.
Η εκδήλωση έκλεισε με τους Πάπα, Βαρθολομαίο και 2 Προέδρους να παίρνουν τα φτυάρια και να φυτεύουν ελιές για την ειρήνη. Ακολούθως όλοι οι προσκεκλημένοι των θρησκευτικών αντιπροσωπειών παρήλασαν για να χαιρετήσουν τα 4 τιμώμενα πρόσωπα της βραδιάς, μεταξύ αυτών και τον Βαρθολομαίο.
hbdns
cjhfjfuj
hvhvkv
chjhh
jvhvhy
wb wn w
nnnkk
kil
vhvk
,nhbvbjvjk
jb jblkjhk



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top