Σχίσμα δεν κάνει αυτός που μένει πιστός στην Ορθοδοξία, αλλά αυτός που φεύγει και παρασύρει τους πιστούς στην πλάνη.


Г. Г. И Р И Н Е Ј У

Патријарш ија
11000 Београд

На Ваше братољубиво писмо одговарамо братољубивије уколико сте спремни да се нађемо на истом, а то је: да нам исповедање непатворене вере, какву су нам од Спаситеља предали богомудри Оци и Светитељи, буде водиља све до Царства небеског.
У црквеном расколу може бити само неко ко је изневерио правоверје.
Не би данас између нас никакве провалије било да нисте неканонски и неуставно произвели стање у којем се Српска црква данас налази. А произвели сте га да би сте неометаније српско светосавско православље оденули у рухо које му не пристоји.
Показало се, по промислу Божјем и у складу са учењем апостола Павла, да поделом међу нама сведочимо да је Црква само тамо где се чува истинска и неискварена вера.
Да бисте нас боље и свестраније схватили, кад је реч о исповедању чисте вере, шаљемо Вам посланице са црквенодуховних Сабора одржаних у Лозници код Чачка.
Садржина Вашег писма не говори да је оно плод Духа Светога, него плод духа људског ради правдања пред светом; да би се рекло: Ето, ми братољубиво хоћемо да помогнемо бившем епископу рашко-призренском Артемију а он нас одбија. Умеће народ Божји да препозна и разлучи искреност од неискрености, јер памти све претходне догађаје.
Ово није „оглушивање о Ваш позив“ него својеврсно сведочење о правоверју. Све док непоколебљиво остајемо у светоотачкој вери, ништа заједничко немамо са расколом, гледано, међутим, Вашим очима, Артемије је у „расколу“. И док мислите да сте Нас административно одвојили од Српске православне цркве, знајте да Нас, догматски гледано, од Христа нисте одвојили нити можете, а то значи ни од Српске православне цркве какву нам је основао и предао Свети Сава. Сведочимо Вам да чврст осећај имамо да смо били и, уистину, остајемо у правој Српској православној цркви коју верници најбоље препознају и прихватају.
Захваљујемо Вам на писму.
Саборска посланица са Црквено-народног молитвеног сабора 2014. у манастиру светог Николаја Мирликијског у Лозници.
Молитвено Црквенонародни Сабор одржан је у Лозници код Чачка 2013.

+АРТЕМИЈЕ,
епископ рашко-призренски
у изгнанству


У Београду 14/27. Маја 2015.






ΠΗΓΗ ''Π.ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ''

2 comments:

  1. Μεταφραση του κειμενου του Σεβ. Αρτεμιου υπαρχει? Πρεπει να εχη ενδιαφερον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιστολή του Πατρός Ευθυμίου Τ. στον πνευματικό του (Αρτέμιο).''Ανατινάζει'' τους Γ.Ο.Χ. με Μέγα Βασίλειο και Άγιο Νικόδημο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Top