Η πορεία των θεολογικών διαλόγων στο πλαίσιο της οικουμενικής κίνησης αλλά και σε διμερές επίπεδο απασχολούν τη Σύναξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Την Κυριακή οι εργασίες της συνεχίστηκαν από το μεσημέρι μέχρι νωρίς το βράδυ οπότε και διέκοψε για να συνεχίσει σήμερα.
Ο Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος παρουσίασε την πορεία της συμμετοχής της Ορθοδόξου Εκκλησίας, κυρίως από πλευράς του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών ενώ ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης, Ορθόδοξος Συμπρόεδρος της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου ανάμεσα στην Ρωμαιοκαθολική και την Ορθόδοξη Εκκλησία, παρουσίασε την πορεία του διαλόγου μεταξύ των δύο Εκκλησιών.
Ακολούθησε εκτενής και διεξοδικός διάλογος με τοποθετήσεις πολλών Ιεραρχών για τα τεθέντα ζητήματα των οποίων εξετάστηκαν όλες οι προεκτάσεις στο πλαίσιο των διαφορετικών ποιμαντικών συνθηκών κάθε Επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου.
Το πρωί της Κυριακής κατά τη θεία λειτουργία στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος και παρέστη συμπροσευχόμενος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και πλήθος Ιεραρχών που συμμετέχουν στη Σύναξη ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που λειτουργήθηκαν σε άλλους Ναούς της Πόλεως ευλογόντας και ενθαρρύνοντας με την παρουσία τους το ολιγάριθμο μεν πλην όμως δυναμικό ποίμνιο της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως.
Μετά τη θεία λειτουργία και προ της ενάρξεως της Συνάξεως ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε διαδοχικά στο γραφείο του Ιεράρχες του Θρόνου από τους οποίους είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την πορεία της διακονίας τους και για τα θέματα που απασχολούν τις επαρχίες τους.
Το βράδυ και μετά τις εργασίες της Συνάξεως ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι Αρχιερείς προσκύνησαν στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Κουμαριωτίσσης στο Νιχώρι του Βοσπόρου, από το οποίο καταγόταν ο Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος. Το σκήνωμά του Αγίου σήμερα φυλάσσεται στη Μυτιλήνη.
Στο Ναό τους υποδέχθηκαν o Πρόεδρος της Κοινότητας Παντελεήμων Βίγκας και ο εφημέριος, Αρχιμ.Αγαθάγγελος.





ΠΗΓΗ ''ΑΜΕΝ.GR''

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top