Σύννεφα μαζεύονται πάνω από την Πανορθόδοξη και το χρονικό διάστημα που υπολείπεται μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται θερμότατο! Τα πρώτα δείγματα πέραν της αντιπαράθεσης Φαναρίου-Αθήνας φάνηκαν προ ολίγων ημερών όταν η Εκκλησία της Γεωργίας απέρριψε το κείμενο «Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο».
Συγκεκριμένα ο Πατριάρχης  Τιφλίδας  και πάσης Γεωργίας Ηλίας Β με την Ιερά Σύνοδο της γεωργιανής Ορθόδοξης Εκκλησίας,  η οποία συνεδρίασε στις 16 Φεβρουαρίου έχουν επισήμως απορρίψει το έγγραφο με θέμα «Η σχέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο». που έχει ετοιμαστεί για την Πανορθόδοξη που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, τον Ιούνιο.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφρίες του ΕΚΚΛΗΣΙΑonline η γεωργιανή Εκκλησία έχει εκφράσει αντιρρήσεις και ενστάσεις και για άλλα έγγραφα.
Η εξέλιξη αυτή είναι πολυ΄σοβαρή καθώς η συμφωνία λέει πως στην Πανορθόδοξη οι δεκατέσσερις τοπικές Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες που θα λάβουν μέρος, θα πρέπει να εγκρίνουν ομόφωνα κάθε έγγραφο.
Επίσης η γεωργιανή Σύνοδος αναφέρθηκε και στο θέμα του ημερολογίου: 
"Η Εκκλησία μας θα μείνει με το παλιό ημερολόγιο ... Η Εκκλησία μας ήταν, είναι και θα είναι θεματοφύλακας της Ορθοδοξίας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας απορρίπτει το έγγραφο για τον οικουμενισμό που συντάχθηκε για τη Μεγάλη Σύνοδο. Η Εκκλησία μας είναι αυτή που έχει σώσει τη χώρα μας και το λαό μας. "
- See more at: http://ekklisiaonline.gr/patriarxeia/item/11826-arxisan-ta-organa-i-ekklisia-tis-georgias-aperripse-keimeno-gia-tin-panorthodoksi-vinteo#sthash.Xwwk7TzW.dpuf

2 comments:

  1. Η γνώμη μου είναι ότι δεν είναι καθαρό όχι. Κάποιος σέ άλλο μπλογκ, έγραψε για αισχρή εκκλησιαστικη διπλωματία. Υπεραμύνεται τής άποψης ότι ασκούν πίεση γιά νά κερδίσουν κάτι άλλο.
    Νομίζω ότι εάν η απόφασή τού Πατριαρχείου τής Γεωργίας, ήταν γνήσια γιά λόγους ομολογίας της Αγίας Πίστεως, θά έπρεπε να καταλογίσει επιτίμιο, διακοπή κοινωνίας, μέ τά λοιπά Πατριαρχεία πού τό προάγουν, καθώς το κειμενο ειναι καθόλα αιρετικό. Θέμα φυσικά πού δεν αναφέρθηκε.
    Σε αναμονή τών εξελίξεων. ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Top