Σε δύο ιστοσελίδες διαφορετικών Ματθαιϊκών Συνόδων  (εδώ και εδώ στα αγγλικά) αναρτήθηκε ένα διάγραμμα που περιγράφει, κατά την εκκλησιολογική τους αντίληψη, την πορεία της Εκκλησίας από την Πεντηκοστή μέχρι το 2000, δηλαδή δύο έτη πριν χωριστεί η μία από την άλλη.
Υποθέτουμε ότι και οι άλλες Σύνοδοι των Ματθαιϊκών θα συμφωνούν με το παραπάνω διάγραμμα, μέχρι το 1995 τουλάχιστον που ήσαν μεταξύ τους ενωμένοι.

Με αφορμή το διάγραμμα αυτό, έγραψα σε έναν αδελφό κάποιες παρατηρήσεις τις οποίες μεταφέρω εδώ ελαφρώς παραλλαγμένες για να γίνω περισσότερο κατανοητός:
 
"Όπως παρατήρησα, ενώ μέχρι το 1924 εκείνο το Όργανο το οποίο απέκοπτε από την Εκκλησία ως "σεσηπότα" (ήτοι αμετανόητα) μέλη, τους πεσόντες σε αίρεση, ήταν η Οικουμενική ή μια Μεγάλη Σύνοδος, μετά το 1924, βλέπουμε τον δημιουργό του διαγράμματος αυτού να εξωεκκλησιάζει (αφορίζει) από την Εκκλησία, διάφορα πρόσωπα ή ομάδες προσώπων, άνευ υπάρξεως αυτού του Οργάνου.
Αυτό βέβαια πηγάζει από την διαφορετική εκκλησιολογική αντίληψη που έχει, μιας και προφανώς πιστεύει πως για κάθε παράβαση, ή και με την απλή διακοπή κοινωνίας, ένα πρόσωπο ή ομάδα προσώπων ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ αποκόπτεται από την Εκκλησία, ενώ στην Εκκλησιαστική Ιστορία, βλέπουμε το αντίθετο: πως απαιτείται δηλαδή Συνοδική Κρίση [και μάλιστα όχι από οποιαδήποτε Σύνοδο, αλλά από αρμόδιο Όργανο, ανάλογα με τον παραβάτη (αν είναι ιερέας, επίσκοπος, πατριάρχης ή και Σύνοδος Ιεραρχών)] ώστε να διαπιστωθεί: α. Αν υπάρχει συνειδητή αίρεση (ή κάποια άλλη παράβαση ή παρανομία), β. αν υπάρχει εμμονή σε αυτήν (αμετανοησία), γ. αν η τυχόν διακοπή εκκλησιαστικής κοινωνίας είναι εύλογη ή όχι κ.ο.κ. 

Αν υιοθετηθεί η πρώτη αντίληψη (η αυτόματη, άνευ Συνοδικής Κρίσεως, αποκοπή) προσέξτε το παράδοξο που δημιουργείται στους πλέον ένθερμους θιασώτες αυτής της αντιλήψεως, τους Ματθαιϊκούς:

α. Συμφωνούν μεταξύ τους πως το 1924 αυτομάτως αποκόπηκε από την Εκκλησία του Χριστού η Εκκλησία της Ελλάδος, εκτός από όσους από αυτήν έμειναν στο Πάτριο Εορτολόγιο.

β. Συμφωνούν μεταξύ τους πως το 1937 αυτομάτως αποκόπηκαν από την Εκκλησία του Χριστού και όσοι εκ του Πατρίου δεν συμφωνούσαν με το α (ότι δηλαδή η Εκκλησία της Ελλάδος αποκόπηκε από την Εκκλησία του Χριστού το 1924).

Αλλά: 

γ1. Οι μισοί από αυτούς πιστεύουν πως το 1995 αυτομάτως αποκόπηκαν από την Εκκλησία του Χριστού όσοι δεν αποδέχονται ως Ορθόδοξες κάποιες εικόνες.

γ2. Αντιθέτως οι άλλοι μισοί πιστεύουν πως το 1995 αυτομάτως αποκόπηκαν από την Εκκλησία του Χριστού όσοι  χαρακτηρίζουν ως εικονομάχους εκείνους που δεν αποδέχονται ως Ορθόδοξες κάποιες εικόνες.

Στην πορεία όμως: 

δ1α. Οι μισοί των πρώτων μισών πιστεύουν πως το 2002 αυτομάτως αποκόπηκαν από την Εκκλησία του Χριστού όσοι ακολούθησαν τον "αιρετικό" Χρυσόστομο Μητρόπουλο.

δ1β. Οι άλλοι μισοί των πρώτων μισών πιστεύουν πως το 2002 αυτομάτως αποκόπηκαν από την Εκκλησία του Χριστού όσοι ακολούθησαν τον "αιρετικό" Χρυσόστομο Τζανή.

δ1β1. Οι εκ των πρώτων μισών των πρώτων μισών οι μισοί πιστεύουν πως το 2015 αυτομάτως αποκόπηκαν από την Εκκλησία του Χριστού όσοι ακολούθησαν τον εκ δεξιών πλανηθέντα Φιλόθεο Τουρτούνη.

δ1β2. Οι εκ των άλλων μισών των πρώτων μισών οι άλλοι μισοί πιστεύουν πως το 2015 αυτομάτως αποκόπηκε από την Εκκλησία του Χριστού όσοι ακολούθησαν τον δίδοντα αντίδωρο τοις "αιρετικοίς" Χρυσόστομο Τζανή.

δ2α. Οι μισοί των δεύτερων μισών πιστεύουν πως το 2005 αυτομάτως αποκόπηκαν από την Εκκλησία του Χριστού όσοι ανήκουν στους υπό τον Ανδρέα και μετέπειτα Νικόλαο και νυν Στέφανο Τσακίρογλου.

δ2β. Οι άλλοι μισοί των δεύτερων μισών πιστεύουν πως το 2005 αυτομάτως αποκόπηκαν από την Εκκλησία του Χριστού όσοι ακολούθησαν τον Κήρυκο Κοντογιάννη.

Στο μέλλον:

ε. Όσοι ανήκοντες στις περιπτώσεις δ διαπιστώσουν ότι κάποιοι δικοί τους κηρύττουν αίρεση (ή τους φανεί πως κηρύττουν αίρεση) και επομένως πιστέψουν πως αυτομάτως αποκόπηκαν από την Εκκλησία του Χριστού (μιας και κατά την αντίληψή τους η αίρεση αποκόπτει και η Σύνοδος απλά διαπιστώνει την έκπτωση), πόσες μοναδικές "Εκκλησίες του Χριστού" θα μείνουν στο τέλος; Μήπως τόσες όσες είναι και τα πρόσωπα που έχουν μια τέτοια αντίληψη;

Ελπίζω να κατανοήσατε την αναγκαιότητα της Συνοδικής Κρίσεως και την πλάνη της αυτόματης αποκοπής από την Εκκλησία".




ΠΗΓΗ: ''ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ''



ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top