papas-gineaikes
Μία μεγάλη αλλαγή θέλει να φέρει στην Καθολική Εκκλησία ο Πάπας Φραγκίσκος βάζοντας την γυναίκα σε πιο ενεργό ρόλο

Η είδηση έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην Καθολική Εκκλησία και έχει γίνει δεκτή με μικτά αισθήματα. Και αυτό γιατί αφορά μία δραματική αλλαγή στα δεδομένα αιώνων.
Η γυναίκα και ο ιερατικός της ρόλος ήταν κάτι απαγορευμένο για την παπική εκκλησία εδώ και αιώνες, κάτι που όπως φαίνεται ο Πάπας Φραγκίσκος σκέφτεται να αλλάξει, και να χειροτονεί και γυναίκες πλέον στην θέση των διακόνων.
Αν και οι προθέσεις του δεν είναι να φθάσουν οι γυναίκες στο επίπεδο των ιερέων (κάτι το οποίο είναι θέσφατο και δεν πρόκειται να αλλάξει), θα διορίσει πάντως ο ίδιος μία επιτροπή στην οποία θα μελετηθεί ο ρόλος της γυναίκας σε πιο χαμηλές βαθμίδες.
Η επιτροπή αυτή θα διερευνήσει το θέμα από διάφορες σκοπιές (ιερατικές, κοινωνικές κ.λπ.) και θα δώσει ένα πόρισμα το οποίο θα έχει αρκετή «σαφήνεια» για το ποιός θα είναι ο ρόλος των γυναικών και κάτω από ποιές συνθήκες.
Ο ποντίφικας έχει βρεθεί αρκετές φορές μπροστά σ' αυτό το αίτημα από τις μοναχές που τον παρακολουθούν ενώ στα συν της πρόθεσής του είναι και το γεγονός ότι οι γυναίκες είχαν παίξει τον ρόλο των διακόνων στα πρώτα χρόνια της εκκλησίας.
Ο διορισμός των γυναικών ως διάκονοι θα επεκτείνει σημαντικά το ρόλο των γυναικών στην εκκλησία. Ένας διάκονος μπορεί να καθοδηγήσει τις υπηρεσίες προσευχής και μπορεί να διαχειριστεί άλλα ποιμαντικά καθήκοντα εάν ένας ιερέας είναι απών, αλλά αποκλείεται από καθαρά ιερατικά καθήκοντα όπως η Θεία Κοινωνία ή η εξομολογήση μεταξύ άλλων.
Αν και Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι η «πόρτα είναι κλειστή» για τη δυνατότητα των γυναικών να γίνουν ιερείς - η Καθολική Εκκλησία διδάσκει ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να γίνουν ιερείς, επειδή ο Ιησούς επέλεξε οικειοθελώς μόνο άντρες ως αποστόλους του - ο ίδιος υποστήριξε επίσης τη διεύρυνση του ρόλου των γυναικών μέσα στην εκκλησία.
Πάντως τα σχόλια του Πάπα είναι πιθανό να δημιουργήσουν αντιδράσεις μεταξύ παραδοσιακών και συντηρητικών Καθολικών οι οποίοι θα θεωρήσουν ότι ο Πάπας επιδιώκει να ωθήσει την εκκλησία σε μια πιο φιλελεύθερη, προοδευτική κατεύθυνση.


ΠΗΓΗ: ΡΟΜΦΑΙΑ.GR

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top