Οι αποφάσεις της επικείμενης Πανορθόδοξης Συνόδου, η οποία θα πρέπει να λάβει χώρα στην Κρήτη στα τέλη του Ιουνίου, θα είναι δεσμευτικές για όλες τις τοπικές εκκλησίες - συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν θα συμμετάσχουν σε αυτήν...
Αυτό δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξή του στην αμερικανική Καθολική ιστοσελίδα Crux ο θεολογικός σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου Αρχιδιακόνος Ιωάννης Χρυσαυγης.
Ακούγοντας τον  δημοσιογράφο να αναρωτιέται αν η Πανορθόδοξη θα πραγματοποιηθεί τελικά, ο αρχιδιάκονος εξέφρασε την έκπληξή του, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν καταλαβαίνει μια τέτοια ερώτηση.
Υπενθύμισε την τελευταία φάση της προσυνοδικής διαδικασίας -η οποία ξεκίνησε το 1992-, όταν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κάλεσε τους 14 Προκαθημένους των αυτοκέφαλων τοπικών Εκκλησιών τον Ιανουάριο του 2016, οπότε και εγκρίθηκαν τα βασικά έγγραφα της Συνόδου.
Όσον αφορά το ζήτημα του αν πρέπει να αλλάξει το θεολογικό ή εκκλησιολογικό καθεστώς της Πανορθόδοξης στην περίπτωση της μη συμμετοχής σε αυτην μιας ή περισσοτέρων τοπικών Εκκλησιών, ο Αρχιδιάκονος της Κωνσταντινούπολης κατηγορηματικά απάντησε: "Όχι".
"Αν μία ή περισσότερες εκκλησίες δεν θα είναι παρούσες, ή αρνηθούν να συμμετάσχουν, ή δεν ψηφίσουν- όλες οι αποφάσεις θα εξακολουθούν να ισχύουν και θα είναι υποχρεωτικές για όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες. Η Αγία & Μεγάλη Σύνοδος είναι πάνω από την Σύνοδο της κάθε συγκεκριμένης εκκλησίας, ... και θα παραμείνει έτσι ακόμα και με την απουσία μιας ή περισσοτέρων εκκλησιών " τόνισε ρίχνοντας λάδι στη φωτιά! 
Σημείωσε ακόμη πως εάν μια εκκλησία επιλέξει να μην παραστεί η ίδια περιθωριοποιείται

ΠΗΓΗ: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top