Συνήλθε σήμερα 15 Ιουνίου εκ νέου σε συνεδρίαση η Σύνοδος της Σερβικής Εκκλησίας. Η Σύνοδος αποφάσισε να συμμετάσχει τελικά στη Μεγάλη Σύνοδο στην Κρήτη θέτοντας ωστόσο κάποια ζητήματα.

Η σημερινή απόφαση της Συνόδου ορίζει ότι η Σύνοδος της Κρήτης μπορεί να χαρακτηριστεί Αγία και Μεγάλη μόνο υπό την προϋπόθεση ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται αποκλειστικά και μόνο με πλήρη συναίνεση. Η Μεγάλη Σύνοδος θα πρέπει να εξετάσει όλα τα ανακύψαντα ζητήματα των Ορθοδόξων Εκκλησιών και αυτών που θα απουσιάζουν και να διαρκέσει όσο χρόνο χρειαστεί ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα αυτά.
Τέλος στην περίπτωση που οι Εκκλησίες που θα μετέχουν στη Σύνοδο με επικεφαλής το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εμμείνουν στην άποψη ότι οι απουσιάζουσες Εκκλησίες μποϋκοτάρουν τη Σύνοδο χωρίς πραγματικό λόγο και στην περίπτωση που οι παρούσες Εκκλησίες απορρίψουν την εξέταση όλων των θεμάτων, προβλημάτων και διαφωνιών, τότε οι αντιπρόσωποι της Σερβικής Εκκλησίας στη Μεγάλη Σύνοδο θα είναι αναγκασμένοι να εγκαταλείψουν τις εργασίες της Συνόδου και να ενωθούν έτσι με τις Εκκλησίες που θα απουσιάζουν.
Η απόφαση της Συνόδου καταλήγει στην επισήμανση ότι η ανωτέρω προειδοποίηση δεν αποτελεί απειλή αλλά είναι σύμφωνη με την προηγούμενη απόφαση της Συνόδου της Σερβικής Εκκλησίας για το ζήτημα.

…………………………………………………………………..

Долазак Патријарха Иринеја и Епископа и учешће наше Цркве од изузетног је значаја, не само за нашу Цркву, већ и за свеукупно Православље – каже за „Политику” Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, који на Криту учествује у раду Комисије за припрему поруке Сабора
Крит, Ханија, 15. јуна 2016. - Митрополит црногорско-приморски Амфилохија учествује у раду Комисије која припрема поруку Светог и Великог сабора. Он објашњава да ће ова порука вероватно бити усвојена на крају заседања и да је она упућена целом свету.
– То је јеванђељска порука у којој се исповеда вера Цркве, говори се и у односу Цркве према самом Сабору и саборности која је у њеној природи. У поруци су садржани и неки од предлога Српске цркве, попут онога да, осим два васељенска сабора, и остали сабори до 19. века добију васељенски значај. Исто тако, укључено је и оно што је наша Црква тражила  - да се констатује да су 14 аутокефалних Цркава свеправославно признате – каже Митрополит Амфилохије.
Он наводи и да је из разговора са Архијерејима који учествују у раду Комисије стекао утисак да постоји добра воља да се усвоји и предлог СПЦ да заседање на Криту буде прва сесија Сабора који би се наставио евентуално идуће године. Али, наглашава да одлуку о томе може донети само Сабор када почне заседање.
– Сви очекују да ће наша Црква доћи на заседање и сматрају да је то историјска улога Српске Цркве у тренутку када поново долази до конфронтације између јелинских и словенских Цркава. Нико то не жели, али се то сада некако догодило и очигледно се може користити чак и у политичке сврхе. Из тог разлога долазак нашег Патријарха и Епископа и учешће наше Цркве, која је већ присутна кроз припреме текста поруке, од изузетног је значаја, не само за нашу Цркву већ и за свеукупно Православље – наглашава Митрополит Амфилохије.



ΠΗΓΗ: ΑΚΤΙΝΕΣ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top