Του Μανώλη Κείου
Υπάρχει μια λαϊκή παροιμία που αναφέρει "τα λέει στη νύφη για να τα ακούει η πεθερά"..
Τα χθεσινά λεγόμενα του Πάπα Φραγκίσκου μπορεί να απεθύνονταν στους συμμετέχοντες στην πρωινή Θεία Λειτουργία την Πέμπτη στην Σάντα Μάρτα, αλλά ξεκάθαρα αποτελούν έμμεση αναφορά στους αντιδρώντες για την Πανορθόδοξη της Κρήτης αν κάποιος κάνει την ανάγνωση των νοημάτων πίσω από τις λέξεις...
Εν μέσω της δίνης των συνεχών δηλώσεων απουσιών από την Πανορθόδοξη Σύνοδο και ενώ το Φανάρι επιμένει στην πραγματοποίηση αυτής παρά τις διαρροές ένας "απρόσμενος" συμπαραστάτης εμφανίστηκε από το Βατικανό...
Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους Φαναριώτες που κατηγορούν τους αντιδρώντες ότι απειλούν την ενότητα της Ορθοδοξίας με τις απουσίες τους, ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε μια έμμεση αλλά σαφή αναφορά και προειδοποίησε την Πέμπτη τους εντός της Εκκλησίας που λένε "είναι αυτό ή τίποτα" χαρακτηρίζοντάς τους αιρετικούς!

Στην ομιλία του ο Πάπας κατηγόρησε όσουν πράτουν το αντίθετο από αυτό που κηρύττουν και τους κάλεσε να απελευθερωθούν από ένα άκαμπτο ιδεαλισμό που αποτρέπει τη συμφιλίωση μεταξύ τους. Ο νοών νοείτω...

Μάλιστα ο ποντίφικας μίλησε για πρώτη φορά για τη σημασία του "χριστιανικού ρεαλισμού".
"Ο Ιησούς, μας ζητά να προχωρήσουμε πέρα ​​από τους νόμους και να αγαπάμε τον Θεό και τον πλησίον" είπε, τονίζοντας ακόμη ότι όποιος είναι θυμωμένος με τον αδελφό του, θα είναι υπεύθυνος στην κρίση.
"Η προσβολή του αδελφού μας είναι σαν να δίνουμε ένα χαστούκι στην ψυχή του" τόνισε.
Σημείωσε δε πως όταν ένας κληρικός κάνει το αντίθετο από αυτό που κηρύττει αυτό αποτελεί σκάνδαλο
Μίλησε ακόμη για την ακαμψία  των γραμματέων και Φαρισαίων και προέτρεψε τους ακροατές του να θυμηθούν πώς αίτημα του Ιησού για τη γενναιοδωρία και πως η αγιότητα έρχεται από τη μετάβαση προς τα εμπρός και πάντα ψάχνει πέρα ​​από τον εαυτό μας. Αυτό, εξήγησε, μας απαλλάσσει από την ακαμψία των νομοθετών και από έναν ιδεαλισμό που μας βλάπτει.
Ο Ιησούς γνωρίζει πολύ καλά τη φύση μας, είπε ο Πάπας, και μας ζητά να επιδιώξουμε τη συμφιλίωση όποτε έχουμε μαλώσει με κάποιον. Μας διδάσκει επίσης τον υγιή ρεαλισμό, λέγοντας ότι υπάρχουν τόσες πολλές φορές που "δεν μπορεί να είναι τέλεια όλα" αλλά "κάνετε ό, τι μπορείτε για να διευθετηθούν οι διαφωνίες σας."
Σε αυτό το σημείο τόνισε πως όσοι λένε:"Ή αυτό ή τίποτα δεν είναι καθολικοί". Η Εκκλησία μας λέει: "και αυτό και αυτό'' Αυτό σύμφωνα με τον Πάπα είναι η αξία για τον υγιή ρεαλισμό του καθολικισμού. "Δεν είναι καθολικός όποιος λέει «ή αυτό ή τίποτα« Αυτός δεν είναι καθολικός, αυτός είναι αιρετικός"
Ο Πάπας Φραγκίσκος κατέληξε στην ομιλία του υπενθυμίζοντας πως ο Ιησούς μάς προέτρεψε να αποφύγουμε την υποκρισία και να κάνουμε ό, τι μπορούμε για την  αποφυγή των διενέξεων μεταξύ μας....

ΠΗΓΗ: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

1 comments:

  1. Σε αυτό το σημείο τόνισε ο Πάπας πως όσοι λένε: "Δεν είναι καθολικός όποιος λέει «ή αυτό ή τίποτα». Αυτός δεν είναι καθολικός, αυτός είναι αιρετικός. Η Εκκλησία μας λέει: «και αυτό και αυτό»".

    κχ
    Καί παπάς και ζευγάς ! όχι όπως ξέραμε και λέγαμε "ή παπάς ή ζευγάς". Και αν κανείς ρωτήσει :"γιατί να μην ισχύει αυτό ;", η απάντηση είναι ότι ο παπάς, δεν μπορεί να παίρνει μέρος σε "διαγωνισμό ανάληψης έργου", κάνοντας για λόγους αρχής (πνευματικής δήθεν) πάντα τον μειοδότη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Top