Του Μάνου Χατζηγιάννη 
Βγήκαν από χθες τα “σκυλιά του πολέμου” που κρατούσε δεμένα τόσες μέρες το Φανάρι να κατασπαράξουν τη ρώσικη αρκούδα (μεταφορικά μιλώντας γιατί δυστυχώς διαβάζουν και ανόητοι)...
Η Ρωσική Εκκλησία αποφάσισε να ζητήσει αναβολή της Πανορθόδοξης και να ταχθεί ουσιαστικά στο πλευρό όσων επέλεξαν να απέχουν και ... ήρθε η συντέλεια του κόσμου. 
Βασικό επιχείρημα των Φαναριωτών και των υποστηρικτών τους είναι πως η Μόσχα είχε σχέδιο εξ αρχής για αναβολή της Πανορθόδοξης και πολιορκητικός κροιός ήταν πρωτίστως η Βουλγαρία και η Γεωργία και δευτερευόντως η Αντιόχεια.
Υποτιθέσθω λοιπόν πως έχουν δίκιο οι επικριτές της Μόσχας. Ας δεχθούμε έτσι αυθαίρετα και χωρίς αποδείξεις πως για πολύ καιρό βρισκόταν σε εξέλιξη ρωσικό σχέδιο ναρκοθέτησης της Πανορθόδοξης. Τι έκανε το Φανάρι για να το αποτρέψει σε επίπεδο εκκλησιαστικη΄ς διπλωματίας;
Τι έκανε το Φανάρι όταν για παράδειγμα το Νο2 της ρωσικής Εκκλησίας Μητροπολίτης Βολοκολάσμκ Ιλαρίων πήγαινε και ερχόταν στα Βαλκάνια και κυρίως στη Βουλγαρία όλο το χειμώνα;
Τι έκανε το Φανάρι αναφορικά με τη Βουλγαρία; Αντί να φερθεί διπλωματικά, πήγε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Σόφια με ύφος πρώτου και κατέθεσε και ένα σωρό αξιώσεις. Όταν ετοιμάζεις κάτι τόσο μεγάλο σαν την Πανορθόδοξη διατηρείς ηπιότερη στάση ειδικά σε εκείνους που δεν τους έχεις σίγουρους.
Τι έκανε το Φανάρι για την Αντιόχεια; Οι Ρώσοι έστειλαν οικονομική βοήθεια στη Συρία, αντιπροσωπείες της ρωσικής Εκκλησίας, αλλά και υποδέχτηκαν τον Πατριάρχη Ιωάννη στη Μόσχα μετα βαΪών και κλάδων. Το Φανάρι τι έκανε; Από τον Μάρτιο κάλεσε τον κ. Ιωάννη και ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Και θυμήθηκε το θέμα του Κατάρ δέκα μέρες πριν από τη Σύνοδο βγάζοντας μια προχειρή ανακοίνωση μεταθέτοντας το ζήτημα στα...προσεχώς.
Γενικά το χειμώνα που πέρασε οι Πατριάρχες Βουλγαρίας, Σερβίας και Αντιόχειας επισκέφθηκαν τη Μόσχα. Το Φανάρι ποιος το επισκέφθηκε; Ή ο κ. Βαρθολομαίος που πήγε; Αντί να επισκεφθεί περιοχές με προβλήματα ταξίδευσε στο Βέλγιο, στο Λονδίνο, στην Πολωνία, στην Ιταλία, στην Αυστρία και βέβαια πολλάκις στις ελληνικές “Νέες Χώρες”...
Το Φανάρι πίστεψε πως με την αναγνώριση του φιλορώσου Αρχιεπίσκόπου Τσεχίας και Σλοβακίας ξεμπέρδεψε και πως με την επίσκεψη του τελευταίου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τον απέσπασε από τις αγκάλες της Μόσχας.
Το Φανάρι εμφανίστηκε εντελώς απροετοίμαστο αλλά και άκρως αλαζονικό. Κι αυτό διεφάνη από τις προσυνοδικές διαδικασίες του Σαμπεζύ όπου έστειλε μαντάτο να μην δημοσιοποιούνται τα λεγόμενα σε αυτές. Αλλά και από ομιλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη, όπου του κ. Βαρθολομαίου του έφταιγαν τα ΜΜΕ που μετέδιδαν πληροφορίες και είχε φτάσει στο σημείο να πει στην ομιλία του στην Ιεραρχία του Οικουμενικού θρόνου “Ακούστε εμένα γιατί τα διαδικτυακά μέσα παραπληροφορούν!”
Με λίγα λόγια το Φανάρι ήξερε τι έχει να αντιμετωπίσει και αυτό φάνηκε πολύ νωρίς. Απ΄τον Αύγουστο στην συνεδρίαση της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου όταν ο Γέρων Περγάμου εξαπέλυε επίθεση κατά της Ρωσίας και μιλούσε για “διηρημένη Ορθοδοξία”.
Ή και από την πρωτοχρονιάτικη ομιλία του ιδίου του Οικουμενικού Πατριάρχου όπου μιλώντας για την προετοιμασία της Πανορθόδοξης Συνόδου αναγνώρισε τα "παρουσιαζόμενα ἐμπόδια" και άφησε παράθυρο ακύρωσης σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "πιστεύομεν ότι, με την σύγκλησιν και το έργον αυτής κατά το αρξάμενον, τη Χάριτι του Κυρίου, έτος, άνευ τινός απροόπτου, θα συμβάλη εις την αντιμετώπισιν των πιεστικών εξωτερικών προκλήσεων”
Συνεπώς το Φανάρι ακόμη και αν δεχθεί κανείς πως οι Ρώσοι είχαν σχέδιο δεν έχει απολύτως καμία δικαιολογία για το φιάσκο της Πανορθόδοξης και αντί να αναζητάει εχθρούς καλό θα ήταν να κάνει την αυτοκριτική του.  

ΠΗΓΗ: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top