Ένα βήμα πριν τον διχασμό φαίνεται πως βρέθηκε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Σερβίας που ύστερα από έντονες πιέσεις και σημαντικές διαβουλεύσεις αποφάσισε να τιμήσει την υπογραφή της και παρά τις ενστάσεις μερίδας Ιεραρχών της, να συμμετάσχει εν τέλει στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης.
Σήμερα το πρωί, ο Πατριάρχης των Σέρβων κ. Ειρηναίος, συγκάλεσε σύναξη των Ιεραρχών που θα αποτελέσουν την αντιπροσωπεία της Εκκλησίας Σερβίας στην Σύνοδο της Κρήτης. Σκοπός ήταν να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις ύστερα και από την ρωσική άρνηση. Το ερώτημα που καλούνταν να απαντήσουν οι Σέρβοι Ιεράρχες ήταν αν τελικά θα κατέβουν ή όχι στην Κρήτη.
Πληροφορίες του orthodoxia.info αναφέρουν πως ο ίδιος ο Πατριάρχης κ. Ειρηναίος έδειχνε να κλείνει προς το να μην συμμετάσχει τελικά η Εκκλησία του στην Σύνοδο. Ωστόσο μερίδα ιεραρχών της Σερβικής Εκκλησίας έδειξε να έχει αντίθετη άποψη υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να τηρηθεί η απόφαση της Ι. Συνόδου της Ιεραρχίας σύμφωνα με την οποία η Εκκλησία της Σερβίας θα συμμετείχε. Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φωνές εντός της σερβικής Εκκλησίας που υποστήριζαν πως ακόμη κι αν ο Πατριάρχης αρνούνταν να πάει στην Κρήτη, ορισμένοι ιεράρχες θα πήγαιναν. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης τόνιζαν πως η απόφαση της Ι.Σ. της Ιεραρχίας είναι πάνω από κάθε άλλη απόφαση.
Ενώπιον αυτού του διλήμματος και παρά τις αφόρητες πιέσεις που φαίνεται πως ασκήθηκαν στο Βελιγράδι για το αντίθετο, η απόφαση ήταν θετική και η Εκκλησία της Σερβίας θα συμμετάσχει κανονικά.

ΕΝΤΟΝΕΣ ΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ – ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

Δυο ήταν τα κύρια μέτωπα τα οποία αναπτύχθηκαν εντός της σερβικής ιεραρχίας. Κύριοι εκφραστές τους ήταν, ο μητροπολίτης Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιος που τάχθηκε εξαρχής υπέρ της συμμετοχής της Εκκλησίας της Σερβίας στην Σύνοδο και ο μητροπολίτης Μπάτσκας κ. Ειρηναίος ο οποίος είχε επιφυλάξεις.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Πολίτικα ο μητροπολίτης κ. Αμφιλόχιος ο οποίος συμμετέχει εκ μέρους της Εκκλησίας της Σερβίας στην επιτροπή σύνταξης του μηνύματος της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, έκανε λόγο για ιστορική συγκυρία για την Εκκλησία της Σερβίας. Ο μητροπολίτης έκανε λόγο για σύγκρουση ελληνόφωνων και σλαβόφωνων Εκκλησιών η οποία είναι σε εξέλιξη σημειώνοντας πως αυτό χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς. «Κανείς δεν θέλει αυτό, αλλά συμβαίνει και προφανώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για πολιτικούς σκοπούς» σημειώνει στην Πολίτικα ο κ. Αμφιλόχιος που συμπληρώνει πως «Για το λόγο αυτό, η άφιξη του πατριάρχη και των επισκόπων μας και η συμμετοχή της Εκκλησίας μας, η οποία είναι ήδη παρούσα μέσα από την προετοιμασία του μηνύματος, είναι μεγάλης σημασίας όχι μόνο για την Εκκλησία μας, αλλά και για τη συνολική Ορθοδοξία».
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Αμφιλόχιος έστειλε μήνυμα προς το εσωτερικό της Ιεραρχίας του πως πολλές από τις θέσεις της Σερβίας έχουν υιοθετηθεί και από τις άλλες Εκκλησίες στο τελικό κείμενο που θα κληθεί να εγκρίνει η Σύνοδος.
Στον αντίποδα ο μητροπολίτης Μπάτσκας κ. Ειρηναίος ήταν αυτός που έσπευσε να μεταφράσει και να υπογράψει μάλιστα τη μετάφραση της απόφασης της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ρωσίας από τα ρωσικά στα σέρβικα η οποία αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Εκκλησίας.
Σήμερα σερβικά Μ.Μ.Ε κάνουν λόγο για απόπειρα πραξικοπήματος στην Εκκλησία δημοσιεύοντας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο μητροπολίτης κ. Ειρηναίος προσπάθησε να εμποδίσει τη συμμετοχή της Εκκλησίας της Σερβίας στην Σύνοδο προκειμένου να ικανοποιήσει την Εκκλησία της Ρωσίας.
Μάλιστα στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται μνεία επιστολής του αρχιεπισκόπου Αχρίδος κ. Ιωάννη προς τον Πατριάρχη κ. Ειρηναίο με την οποία καταγγέλλει τον μητροπολίτη Μπάτσκας για προσπάθεια εκκλησιαστικού πραξικοπήματος.

ΠΗΓΗ: ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top