«Να στείλουμε τις εγκάρδιες ευχές μας και να προσευχηθούμε στην Θεοτόκο για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο». Με τα λόγια αυτά ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά τον χαιρετισμό του από το μπαλκόνι του Αποστολικού Ανακτόρου μετά την θεία λειτουργία για την θρονική εορτή της Εκκλησίας της Ρώμης, κάλεσε τους συγκεντρωμένους χιλιάδες πιστούς να πουν μαζί του την προσευχή Ave Maria για την στήριξη του Οικουμενικού Πατριάρχη. Αμέσως οι χιλιάδες πιστοί ξέσπασαν σε ενθουσιώδη χειροκροτήματα και μαζί με τον Πάπα έψαλλαν το Ave Maria.
Ο Πάπας Φραγκίσκος νωρίτερα είχε αναφερθεί στον Απόστολο Πέτρο και επισήμανε ότι δεν θα μπορούσε η Εκκλησία σήμερα να μην τιμά και τον αδελφό του Απόστολο Ανδρέα, τον Πρωτόκλητο, ο οποίος έφερε τον Πέτρο κοντά στον Ιησού για να μοιραστούν από κοινού την εμπειρία της Θείας Αγάπης. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην «ωραία παράδοση», της παρουσίας Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ρώμη για την εορτή των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και ενθουσιασμένος ζήτησε από τους συγκεντρωμένους πιστούς να στείλουν έναν εγκάρδιο χαιρετισμό στον Οικουμενικό Πατριάρχη και να προσευχηθούν στην Παναγία για εκείνον.


Αξίζει να σημειωθεί ότι και στη διάρκεια της ομιλίας του, νωρίτερα, στην βασιλική του Αγίου Πέτρου ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την ανανέωση των αδελφικών δεσμών μεταξύ των δύο Εκκλησιών ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία της Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπό τον Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη(διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου).

Αίσθηση προκάλεσε η επισήμανση του Πάπα Φραγκίσκου στην θερμή ομιλία του, κατά την ιδιαίτερη συνάντηση που είχε με την Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την Παρασκευή στο Αποστολικό Ανάκτορο, όπου αναφερόμενος στον διάλογο ανάμεσα στην Ρωμαιοκαθολική και την Ορθόδοξη Εκκλησία είπε ότι απαιτείται η σε βάθος αλληλογνωριμία των παραδόσεων των δύο Εκκλησιών με σκοπό να τις κατανοήσουμε αλλά και να διδαχθούμε από αυτές. Αναφέρομαι, για παράδειγμα - είπε μεταξύ άλλων ο Πάπας-  στον τρόπο αντίληψης της Καθολικής Εκκλησίας για την έννοια της Επισκοπικής συνύπαρξης και της παράδοσης της Συνοδικότητας, οι οποίες είναι ιδιαιτέρως χαρακτηριστικές στην Ορθόδοξη Εκκλησία. (διαβάστε εδώ τι είπε ο Πάπας Φραγκίσκος)

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top