ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ ''ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ'': O ''ΕΥΣΕΒΙΣΜΟΣ'' ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΥ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΤΟ ΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ  ΤΟΥ ΡΩΣΣΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ! ΕΜΕΙΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ ΤΑ ΕΞΗΣ: 

«....έχει χαθή τελείως το αντιαιρετικόν έργον· όλοι ομιλούν περί των καλών έργων, ελεημοσύνης, πραότητος και ταπεινοφροσύνης και γενικώς μίας ασπονδύλου δογματικής ευσεβολογίας, η οποία θεωρεί την θέωση του ανθρώπου ηθικήν βελτίωσιν του χαρακτήρος του. Τα πάντα αποβλέπουν σε πρακτικές κοινωφελείς δραστηριότητες, εξ΄ου και η μεγάλη δίψα και ο συναγωνισμός των επισκόπων εις έργα κοινωνικής ωφελείας, αγνοούντες ότι ένα όχι στην αίρεση, ή ο προσωπικός των δι΄ ασκήσεως αγιασμός, έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία δια την Εκκλησία απ΄ όλα τα άλλα. Ενώ στα ηθικά ζητήματα υπάρχει υποκριτική ευαισθησία, στα ζητήματα πίστεως επιδεικνύεται απεριόριστος ανοχή και αδιαφορία. Τους είναι αδύνατο να συλλάβουν ότικοινωνούντες με την αίρεσιν, σιγά σιγά θα χάσουν την ορθήν πίστιν, για να καταντήσουν εν συνεχεία και χωρίς ηθικήν, όπως συνέβη στη Δύση.

Ειδικά σήμερα που βλέπουμε εν ιδίοις όμμασιν μίαν Παναίρεσιν να αλλοιώνει τις συνειδήσεις των Χριστιανών, πρέπει να ενθυμούμαστε ότι το δόγμα επέχει έναντι της ηθικής εντολής θέσιν «κυριωτέρου καί μείζονος» καί «τής μεγάλης καί πρώτης ελπίδος», ήτις όμως δέν συμπαρίσταται «έν περί το δόγμα πλάνη τοίς απατηθείσιν» (Γρηγορίου Νύσσης, PG 46, 1089). Η παράβασις τής ηθικής εντολής, έν συγκρίσει πρός τήν περί τό δόγμα πλάνην, φέρει«μικροτέραν τή ψυχή τήν ζημίαν» (αυτόθι), ή δέ δευτέραν τήν μεγαλυτέραν. Μή υπάρχοντος τού ορθού δόγματος, «μηδέ είτι διά τών εντολών κατορθωθή κέρδος» (αυτόθι) δύναται νά παραμείνει είς τήν ψυχήν. Όπως «ή πίστις χωρίς των έργων νεκρά εστίν» (Ιακ. β΄ 20), ούτω καί τα έργα, καί πολλώ μάλλον, άνευ τής ορθής πίστεως είναι ανώφελα».


Συνεδριάσεις εργασίας της ΚΔ’ Γενικής Συνελεύσεως της Διακοινοβουλευτικής Συνελεύσεως της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) διεξήχθησαν από 26 έως 27 Ιουνίου 2017 στη Ρώμη. Κατόπιν ευλογίας του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών Κυρίλλου στις εργασίες της Συνελεύσεως συμμετείχε ο Επίσκοπος Μπογκορόντσκ Αντώνιος, Προϊστάμενος της Διευθύνσεως του Πατριαρχείου Μόσχας επί ιδρυμάτων εξωτερικού.
Το απόγευμα, στις 25 Ιουνίου, οι σύνεδροι μετέβησαν στην Ιερά Μονή Αγίου Νείλου Grottaferrata, όπου στην κεντρική πλατεία τους επισκέπτες υποδέχθηκαν ο Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος Αλμπάνο μονσενιόρ Μαρτσέλλο Σεμεράρο και εκπρόσωποι δημοτικών αρχών. Οι προσκεκλημένοι ενημερώθηκαν για το ιστορικό μίας από τις παλαιότερες Ιερές Μονές Ιταλίας, ξεναγήθηκαν στους Ναούς και τη βιβλιοθήκη και ἐν συνεχείᾳ επισκέφθησαν σύντομα την έδρα του Ρωμαιοκαθολικού κινήματος focolari.
Στις 26 Ιουνίου στην έδρα του Ιταλικού Κοινοβουλίου πραγματοποιήθηκε επίσημη έναρξη της Συνελεύσεως. Τους συνέδρους προσφώνησε ο Πρόεδρος της Συνελεύσεως, μέλος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου κ. Σ. Ποπόφ, εκπρόσωποι του Ιταλικού Κοινοβουλίου κ. Λ. Μαλάν, Αναληρωτής Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κα Ι. Γιαροβάγια κα.
Χαιρετιστήριο Μήνυμα του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κυρίλλου ανέγνωσε ο Επίσκοπος Μπογκορόντκ Αντώνιος. 


Στο Μήνυμά του ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας τόνισε την βασική απειλή για τη σύγχρονη κοινωνία η οποία είναι η απομάκρυνση από τις Ευαγγελικές αρχές και  τα θεοδίδακτα ιδεώδη καθώς και η απιστία και η αδιαφορία. Ως εκ τουτου κατά τη γνώμη του Αγιωτάτου κ. Κυρίλλου ο εμπνευσμένος λόγος και το παράδειγμα ευλαβούς βίου των χριστιανών καλούνται να διευκολύνουν τους συμπατριώτες στην αποδοχή του κόσμου της αλήθειας, του καλού και της δικαιοσύνης.
Επίσης Μηνύματα προς τους συνέδρους απέστειλαν ο Πάπας Ρώμης Φραγκίσκος, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος.
Κατά τη διάρκεα του κεντρικού μέρους του φόρουμ παρουσιάσθησαν  εισηγήσεις των συνέδρων με θέμα «Χριστιανική προσέγγιση της καθολικής κρίσεως και οι τρόποι αντιμετωπίσεως αυτής». Οι ομιλητές ομοφώνως σημείωσαν το περιζήτητο της κοινής μαρτυρίας των Ορθοδόξων βουλευτών για την κατάσταση των υπό δίωξη χριστιανών στη Μέση Ανατολή, τόνισαν την ανάγκη καταβολής συντονισμένων προσπαθειών για το περιβάλλον, την καταπολέμηση της κάθε εκδηλώσεως τρομοκρατίας και την αντιμετώπιση της φτώχειας.
Κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας εισήγηση σχετικά με τη σύγχρονη κατάσταση της κανονικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ουκρανία παρουσίασε ο Επίσκοπος Μπάρυσεβο Βίκτωρ, βοηθός της Ιεράς Μητροπόλεως Κιέβου.
Οι εργασίες της Συνελεύσεως συνεχίσθησαν επί δύο ημέρες και ολοκληρώθηαν με τη συζήτηση για τα περαιτέρω σχέδια δράσεως της ΔΣΟ.
Στις 27 Ιουλίου τα μέλη της Ρωσικής αντιπροσωπείας μετέβησαν στην πρεσβευτική κατοικία Villa Abamelek, όπου είχαν συνάντηση με τον Πρέσβη της Ρωσίας στην Ιταλία κ. Σ. Ράζοφ καθώς και επισκέφθησαν τον Ρωσικό Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης Ρώμης.



ΠΗΓΗ ΕΙΔΗΣΕΩΣ: https://mospat.ru/gr/2017/06/29/news148014/

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top