«Είτε αρέσει στους φίλους μας τους Ρώσους είτε δεν αρέσει, αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν την λύση που θα δώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, διότι δεν έχουν άλλη επιλογή» ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε συνεστίαση στην Κωνσταντινούπολη


Σκληρή απάντηση στο Πατριαρχείο Ρωσίας έδωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε συνεστίαση στη Κωνσταντινούπολη για την συμπλήρωση 27 ετών από την άνοδο του στον Οικουμενικό θρόνο.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε μεταξύ άλλων: «Το οικουμενικό Πατριαρχείο για να επιλύσει το ουκρανικό εκκλησιαστικό θέμα, προβάλλει τα προνόμια και τα δικαιώματα που έχει από τους κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων. Αυτοί οι κανόνες των Οικουμενικών συνόδων και μάλιστα της 4ης Οικουμενικής Συνόδου της Χαλκηδόνος, που δίνει τα συγκεκριμένα προνόμια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, είναι δεσμευτικοί για όλη την Ορθοδοξία. Είτε αρέσει στους φίλους μας τους Ρώσους είτε δεν αρέσει, αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν την λύση που θα δώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, διότι δεν έχουν άλλη επιλογή».

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφέρθηκε σε άρθρο του συγγραφέα Αλεξάνδρου Μασσαβέτα, στο διαδικτυακό περιοδικό inside story, ο οποίος είχε σημειώσει πως το εκκλησιαστικό Brexit της Μόσχας θα αποβεί μπούμεραγκ για τη Ρωσία.

Ο Πατριάρχης δήλωσε συγκινημένος από την επισήμανση και την υιοθέτησε πλήρως λέγοντας πως «όλες οι εξελίξεις του θέματος είναι υπέρ υμών». Σημείωσε πως υπάρχουν και άρθρα τα οποία βεβαίως «θα είναι και καλοπληρωμένα από τους Ρώσους». Όπως είπε: «η μαύρη προπαγάνδα των Ρώσων έχει ως αντικείμενο – θέμα κατ΄ αυτούς, γιατί εμείς δεν είμαστε θύμα ποτέ – το Οικουμενικό Πατριαρχείο, διότι δεν ανέχονται οι αδελφοί μας οι Σλάβοι, το προβάδισμα που έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και κατά συνέπεια το γένος μας, μέσα στη παγκόσμια Ορθοδοξία». Ο πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε ότι «προσπαθούμε με καθημερινό αγώνα να κρατήσουμε αυτά τα προνόμια και αυτά τα δίκαια, με τα οποία στεφάνωσε η πρόνοια του Θεού, δια των αποφάσεων των Οικουμενικών Συνόδων, τον πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο, την πρωτόθρονη Οικουμενική Εκκλησία της Ορθοδοξίας».


Σε σχέση με κάποια επικριτικά δημοσιεύματα για τον χειρισμό του ουκρανικού ζητήματος, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε πως «ο Θεός μας έδωσε δύο αυτιά, το ένα από δω και το άλλο από εκεί», από το ένα να βάζουμε και από το άλλο να βγάζουμε.

1 comments:

  1. Εεεεε;;;; συγγνώμη ότι μας βολεύει;;; τους Αποστολικους κανόνες ο κύριος τους γνωτιζει;;;; έλεος!!! Έχει καταστρέψει την ορθοδοξία με τα καμώματα του!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Top