Άκριτοι αντιζηλωτισμοί


Πριν λίγες ημέρες έγραψε ο γνωστός γραφέας π. Μωϋσής για τον μεγάλο μας Άγιο Νεκτάριο (εδώ): "Μακριά από ημερολογιακούς ζηλωτισμούς και ασταθείς νοσηρούς συναισθηματισμούς ο άγιος" και αναρωτιόμαστε εμείς πώς γίνεται να θεωρεί ο συγγραφέας ότι ο άγιος ήταν μακριά από ημερολογιακούς ζηλωτισμούς, αφού κοιμήθηκε το 1920, ενώ το ημερολόγιο άλλαξε το 1924. Μήπως ο άκριτος αντιζηλωτισμός του π. Μωϋσέως τον τυφλώνει σε τέτοιο βαθμό ώστε να παραβλέπει το γεγονός πως πολλοί από τους ομόφρονες του αγίου (όπως ο πρώτος βιογράφος του Αβιμέλεχ Μπονάκης ή ο άγιος Γέροντας Δανιήλ Κατουνακιώτης ή ο όσιος Φιλόθεος Ζερβάκος) υπήρξαν πολέμιοι της ημερολογιακής καινοτομίας και υπέρμαχοι της επαναφοράς του εκκλησιαστικού ημερολογίου;
Πέρα όμως από τους αντιζηλωτισμούς τέτοιου είδους, υπάρχει και η αήθης επίθεση χειρίστου είδους, που ονομάζεται ΔΙΑΒΟΛΗ - και όσοι την διαδίδουν και αναπαράγουν ΔΙΑΒΟΛΟΙ -, που σκοπό έχει να χρησιμοποιήσει το ψεύδος ως μέσο καταπολέμησης του "εχθρού" τους, που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι Παλαιοημερολογίτες.
Έτσι με αφορμή την παρουσία σε τηλεοπτικό "σόου" "παλαιοημερολογίτη" μοναχού ξεκίνησε ένας πόλεμος λάσπης και άκριτου αντιζηλωτισμού, αναδημοσιεύοντας και παλαιότερα σχετικά κείμενα (εδώ όπου και άλλα σχετικά links). Ο π. Ποιμένας, ο οποίος είναι ο ηγούμενος της Μονής Μυρελαίου, όμως, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ Γ.Ο.Χ. ΚΑΙ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΕΣ.
Όπως διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα τους ( http://www.myrelaiou.gr/ ):

"ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΜΥΡΕΛΑΙΟΥ ΕΥΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΙΣ ΑΝΩ ΒΑΘΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ. ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΙΟΥΛΙΑΝΟΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΙΕΡΟΣOΛΥΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ. ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΝ ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΩΜΟΦΟΡΙΟΝ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΗΜΩΝ κ.κ.ΙΛΑΡΙΩΝΟΣ".

Όπως βλέπετε ο εν λόγω ηγούμενος ανήκει στους Ρώσους της Διασποράς, ΠΟΥ ΕΝΩΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΟΣΧΑΣ, ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑΜΕ ΤΗΝ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΝΕΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.
Με λίγα λόγια ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΑΝΕ ΣΗΜΕΡΑ όσοι προσπάθησαν να ρίξουν λάσπη στους Παλαιοημερολογίτες, αφού ουσιαστικά πρόκειται για δικό τους κληρικό, που απλά ακολουθεί το παλαιό ημερολόγιο (όπως το ακολουθούν και άλλες Τοπικές Εκκλησίες, οι μνημονευτές Αγιορείτες κλπ.).
Και το κερασάκι στην τούρτα 

"Από 9 ετών ο Γέροντας της Ιεράς Μονής Μυρελαίου π.Ποιμένας εξομολογείτο είς τον Γέροντα Πορφύριο. Ήταν ο πνευματικός του οδηγός καί συχνά τού έλεγε ο Γέρων, εσύ παιδί μου θα κάνεις ένα μεγάλο ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ αλλά θα περάσεις πολλά βάσανα από τούς ανθρώπους, αλλά θα αντέξεις, ήλπιζε εις τον Χριστόν".

Ας ηρεμήσουν λοιπόν οι αδελφοί μας οι φανατικοί νεοημερολογίτες και ας αναλογιστούν πόσο δίκαιο θα ήταν αν στις παρακάτω περιπτώσεις (ενδεικτικά) έμπαινε μπροστά το επίθετο "νεοημερολογίτης":
1. http://www.protothema.gr/greece/article/327538/iereas-paresure-13hroni-meso-idernet/
2. http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/343953/salos-stin-attiki-iereas-sta-prasa-me-ti-gynaika-toy-dimarhoy
3. http://www.sporeas.gr/?p=9151
4. http://newpost.gr/post/271708/iereas-odhgoyse-klemmeno-aytokinhto 

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ''ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΗ ΜΟΝΑΧΟΥ''!



Ἀναγνώσαμε σὲ διάφορες σελίδες ὅτι κάποιος ''παλαιοημερολογίτης μοναχὸς'' συμμετέχει σὲ τηλεοπτικὴ ἐκπομπή. Μάθαμε ὅτι ὁ ἐν λόγω μοναχὸς ἀνήκει εἰς τὴν Μονὴ Παναγίας Μυρελαίου.

Χάρηκαν ἀρκετοὶ ἀναφέροντας τὸ συκοφαντικὸ προσωνύμιο ''παλαιοημερολογίτης'', διὰ νὰ ρίξουν τὰ βέλη τους καὶ πάλι!

Παλαιότερα, οἱ ἴδιοι ποὺ ἀνήκουν εἰς τὴν ἐν λόγω Μονὴ εἶχαν ἀναφέρει:

Ἀριθ.Πρώτ.: 59/11-11-2011
Πρὸς τὸν Δντὴ τῆς Ἐφημερίδας Ὀρθόδοξος Τύπος

«..... ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΕΙΤΕ ΚΑΝΟΥΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΥΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ 10 ΜΕΤΟΧΙΑ ΑΥΤΗΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΚΙΕΒΟΥ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ κ.κ.ΦΙΛΑΡΕΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΗΓΕΤΗ.
ΚΑΙ ΣΑΝ ΕΠΙΛΟΓΟ ΣΑΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΓΑΠΑΜΕ ΚΑΙ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ Γ.Ο.Χ. ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΙΣΤΕΩΣ...ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΜΩΣ Γ.Ο.Χ.»

Διὰ τοῦτο μὴν χαίρονται μερικοὶ λέγοντας ''οἱ παλαιοημερολογίτες καὶ οἱ παλαιοημερολογίτες.....'' περιμένοντας τὸ ''λάθος'' διὰ νὰ ρίξουν τὰ ''χριστιανικά'' τους βέλη!


Αὐτὰ διὰ νὰ μποῦν τὰ πράγματα εἰς τὴν θέση τους!

ΟΙ ''ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ'' ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ Π.Σ.Ε.


Με την εκλογή των οκτώ νέων Προέδρων, των εκατόν πενήντα μελών της Κεντρικής Επιτροπής, των τριών μελών του προεδρείου της και των είκοσι τριών μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής έληξαν οι εργασίες της 10ης Συνέλευσης του ΠΣΕ που συνήλθε στο Πουσάν της Ν. Κορέας από τις 30/10 - 8/11/2013.

Με βάση το πάγιο ποσοστό του 25%, που διέπει τη συμμετοχή των Ορθοδόξων και των Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών σε όλα τα όργανα, ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης και ο Πατριάρχης των Καθολικών της Αρμενίας με έδρα το Ετσμιατζίν κ. Κάρεκιν εξελέγησαν Πρόεδροι του ΠΣΕ για τα προσεχή οκτώ χρόνια, διαδεχόμενοι αντιστοίχως τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο και τον μακαριστό Κόπτη Πατριάρχη Σενούντα. 

Στην Κεντρική Επιτροπή οι Ορθόδοξες Εκκλησίες κατέλαβαν 27 θέσεις (ποσοστό 18%) και οι Αρχαίες Ανατολικές 11 (7%). 

Ανάμεσά τους από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος και Προύσης κ. Ελπιδοφόρος και η Καθηγήτρια κ. Δήμητρα Κούκουρα, από την Εκκλησία της Ελλάδος ο Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ και η λέκτορας κ. Μαρίνα Κολοβοπούλου, από την Εκκλησία της Κύπρου ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος και η δ. Σόνια Τζιοβάννι, από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ.

Στο προεδρείο της Κεντρικής Επιτροπής επανεξελέγη για δεύτερη φορά ο Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος στη θέση του Αντιπροέδρου, ενώ στην Εκτελεστική Επιτροπή που αποτελείται από είκοσι τρία μέλη, οι Αρχαίοι Ανατολικοί κατέχουν δύο θέσεις και οι Ορθόδοξοι πέντε, εγγίζοντας το ποσοστό των 30%, εφόσον ως 5ο μέλος προταθεί νέος ή νέα κάτω των 30 ετών ή γυναίκα, λόγω των υποχρεωτικών ποσοστώσεων αυτών των κατηγοριών. 

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια την 5η θέση κατέλαβε η κ. Κολοβοπούλου, ενώ τις υπόλοιπες 4 οι Μητροπολίτες Σασίμων κ. Γεννάδιος (αντιπρόεδρος) και Ταργκοβιστίου κ. Νήφων (Πατριαρχείο Ρουμανίας), ο πρωτοπρ. Μιχαήλ Γκουντιάγιεφ (Πατριαρχείο Μόσχας) και ο ιατρός κ. Audeh Quawas (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων).

Οπως είναι γνωστό η Κεντρική Επιτροπή έχει την ευθύνη να πραγματοποιεί τους στόχους που θέτει η Γενική Συνέλευση, να αναθεωρεί και να εποπτεύει τα προγράμματα του ΠΣΕ και να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του. 

*Η κα. Δήμητρα Κούκουρα είναι καθηγήτρια στην θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη





ΠΗΓΗ ''ΔΟΓΜΑ.GR''

Συνάντηση Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ με Πάπα Φραγκίσκο


Του Αιμίλιου Πολυγένη
Συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο είχε πριν από λίγο ο Πρόεδρος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας.
Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ στην αρχή της συνάντησης μετέφερε στον Πάπα Φραγκίσκο, τις αδελφικές ευχές του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζήτησαν διάφορα θέματα που αφορούν τις σχέσεις των ορθοδόξων και καθολικών.
Ένα από τα θέματα επίσης που συζητήθηκε ήταν η τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στην Μέση Ανατολή, αλλά και τους διωγμούς που δέχονται εκεί οι Χριστιανοί.
Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ μοιράστηκες με τον Πάπα τις εντυπώσεις του, από το ταξίδι στο Λίβανο και την ανησυχία του για το μέλλον των χριστιανών στη χώρα.
Επίσης ο Πρόεδρος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ευχαρίστησε τον Πάπα για τις προσπάθειες του σχετικά με την προστασία των Χριστιανών στη Συρία.
Οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στους τρόπους συνεργασίας των δύο Εκκλησιών, όπως σε θέματα υπεράσπισης των παραδοσιακών αξιών στην οικογένεια.
Τέλος ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ προσέφερε ένα εγκόλπιο στον Πάπα Φραγκίσκο, το οποίο φιλοτεχνήθηκε στα εργαστήρια του Πατριαρχείου Μόσχας, καθώς και τον πρώτο τόμο της ιταλικής έκδοσης του βιβλίου του “Ορθοδοξία”.
Ο Πάπας Φραγκίσκος προσέφερε στον Μητροπολίτη και τα μέλη της συνοδείας του, ένα ειδκό μετάλλιο το οποίο φιλοτεχνήθηκε προς τιμήν τους.



ΠΗΓΗ ''ΡΟΜΦΑΙΑ.GR''

Ο Καρδινάλιος του Μιλάνου στον Πατριάρχη Μόσχας (ΒΙΝΤΕΟ)


Του Maxim Goltsa για τη Romfea.gr
Μόσχα | Ο διάλογος μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας πρέπει να επιταχυνθεί, δήλωσαν στη συνάντησή τους ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος και ο Καρδινάλιος Scola. 
Σύμφωνα με πληροφορίες της Ιταλικής Gazzeta, o Αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου Καρδινάλιος Angelo Scola και ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχης Κύριλλος, συναντήθηκαν στη Μόσχα, ενώ την ίδια στιγμή στην πόλη του Βατικανού o Πάπας Φραγκίσκος συνάντησε τον Μητροπολίτης Ιλαρίωνα, επικεφαλής των Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. 
Και οι δύο συναντήσεις είναι μέρος μιας προσπάθειας για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο εκκλησιών που έχουν διαταραχθεί τα τελευταία χρόνια.
Στη Μόσχα, ο Πατριάρχης Κύριλλος τόνισε ότι είναι καιρός για μια αποτελεσματικότερη προσπάθεια προσέγγισης, προσθέτοντας ότι “ποτέ πριν οι εκκλησίες μας δεν είχαν τόσα πολλά κοινά πράγματα”. 
Επαίνεσε επίσης αρκετές πρόσφατες δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου σε κρίσιμα παγκόσμια ζητήματα, όπως τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και την υπεράσπιση της χριστιανικής πίστης στη Μέση Ανατολή, προσθέτοντας ότι οι δύο εκκλησίες θα μπορούσαν να εργαστούν από κοινού σε τέτοια θέματα.

Πρώτη φορά Τουρκικό Πανεπιστήμιο ανακηρύσσει επίτιμο διδάκτορα τον Οικουμενικό Πατριάρχη


Την απόφαση του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου να ανακηρύξει έπίτιμο Διδάκτορά του τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ανακοίνωσε την Τρίτη στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Gülay Barbarosoğlu. Η Τούρκισσα Ακαδημαϊκός ήλθε το πρωί στο Φανάρι, συνοδευόμενη από τους Καθηγητές, Dr. Dilek Çalgan, Γενικό Γραμματέα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου, τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Περιβαλλοντολογίας Dr Orhan Yenıgün και από τον Έλληνα επίκουρο Καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ευάγγελο Κεχριώτη.
Κατά τη διάρκεια της κατ΄ιδίαν συνάντησής τους με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ανήγγειλαν την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου-σταθμό στα ακαδημαϊκά χρονικά της χώρας - να τον ανακηρύξουν επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου. Αιτιολογώντας την απόφασή τους αυτή οι Πρύτανις και Καθηγητές κατέθεσαν τον βαθύ και ειλικρινή σεβασμό τους προς το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, τον οποίον χαρακτήρισαν ως προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας, με αξιόλογη δράση και προσφορά σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα στα θέματα περιβάλλοντος.
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για ιστορική κίνηση από πλευράς του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, καθώς είναι πρώτη φορά που Τουρκικό Πανεπιστημιακό ίδρυμα αποφασίζει και μάλιστα ομόφωνα την ανακήρυξη Οικουμενικού Πατριάρχου ως επίτιμου Διδάκτορός του. Η απόφαση αυτή ελήφθη στο πλαίσιο των εορτασμών των 150 ετών από την ίδρυσή του Πανεπιστημίου. 
Η επίσημη απονομή της τιμητικής διακρίσεως στον Οικουμενικό Πατριάρχη θα πραγματοποιηθεί σε ειδική τελετή στις 19 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου



ΠΗΓΗ ''ΑΜΕΝ.GR''