Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Πλατεία στη Ρώμη θα αφιερωθεί προς τιμή του Λούθηρου




Θετική ήταν η απάντηση του Βατικανού στην πρόταση του Δημάρχου της Ρώμης για την αφιέρωση μιας πλατείας προς τιμή του Λουθήρου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Religius News Service​. Ο Μαρτίνος Λούθηρος, ήταν γερμανός πάστορας και θεολόγος που έφερε την Μεταρρύθμιση ως αντίδραση και αμφισβήτηση της Παπικής εξουσίας και της διαφθοράς του κλήρου.
Η πρόταση για την αφιέρωση μιας πλατείας στους λόφους της Ρώμης, στην τοποθεσία ‘’Oppian Hill’’, απέναντι από το Κολοσσαίο, ήρθε ως αίτημα πριν λίγα χρόνια από τους Αντβεντιστές, όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Η αρχική πρόταση ήταν να εγκαινιαστεί η πλατεία αυτή το 2010, έτος της συμπληρώσεως 500 ετών από το ιστορικό ταξίδι του Λουθήρου στη Ρώμη. Η αφιέρωση της πλατείας για τον Λούθηρο δεν είναι και τόσο απλή πράξη, αν θυμηθούμε ότι ο ίδιος είχε πει, «αν υπάρχει κόλαση, αυτή είναι πάνω από την Ρώμη». 
Το Βατικανό, όπως αναφέρει ο π. Ciro Benedettini, αναπληρωτής της Διευθύνσεως του Γραφείου Τύπου, η πράξη αυτή είναι μια απόφαση του Δημάρχου της Ρώμης και είναι δεκτή ως στοιχείο που αφορά τον θεολογικό διάλογο, μια που και ο Πάπας Φραγκίσκος είναι ανοικτός σε κάθε είδους σύσφιξης των περαιτέρω σχέσεων.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Θεολογικός Διάλογος μεταξύ των Προτεσταντών και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με βάση την διδασκαλία του Λουθήρου, αποτέλεσε ένα κοινό κείμενο το 2013.




ΠΗΓΗ ''ΑΜΕΝ.GR''

Ξεκίνησε τις εργασίες της η Ι. Σ. Ι. του Οικουμενικού Θρόνου



Σύνταξη: /Oρθοδοξία info
Την ανάγκη της άμεσης επικοινωνίας μεταξύ των ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου με το Κέντρο, το Πατριαρχείο τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος κατά την έναρξη των εργασιών της σύναξης των μητροπολιτών του Οικουμενικού Θρόνου που ξεκίνησε το πρωί στην Κωνσταντινούπολη.
Από τον ναό της Αγίας Τριάδος στο Πέραν της Πόλης, όπου συγκεντρώθηκαν σχεδόν όλοι οι μητροπολίτες που υπάγονται, είτε πνευματικά είτε διοικητικά, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε τη σημασία της αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας μεταξύ των ιεραρχών και του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας.
“Σε μια εποχή κατά την οποία περισσεύει η επικοινωνία των ανθρώπων μέσω του διαδικτύου και άλλων τεχνολογικών μέσων, η κοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο γίνεται ό,τι πολυτιμότερο διαθέτουμε ως κατ’ εικόνα του Θεού πλασθέντες”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρθολομαίος.
Ακόμη, υπογράμμισε ότι καμιά μορφή επικοινωνίας δεν μπορεί να υποκαταστήσει την πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία, “ούτε η αλληλογραφία, ούτε η διά του διαδικτύου επικοινωνία”. Μάλιστα, ο κ. Βαρθολομαίος άφησε αιχμές εναντίον του διαδικτύου λέγοντας ότι “η επικοινωνία μέσω του διαδικτύου, η ψηφιακή επικοινωνία, παρέχει στους ανθρώπους ψευδαίσθηση επικοινωνίας”.
Στην εναρκτήρια εισήγησή του, ο κ. Βαρθολομαίος καλωσόρισε τους μητροπολίτες που αποδέχθηκαν την πρόσκλησή του και βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχουν στη σύναξη των ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου. Επίσης, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους πραγματοποιείται για πρώτη φορά σύναξη όλων των μητροπολιτών που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
“Η πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία υπήρξε το πρώτο κίνητρο της παρούσας συνάξεως”, ανέφερε ο κ. Βαρθολομαίος. Πρόσθεσε ότι δεύτερος αλλά όχι δευτερεύων λόγος ήταν η ανάγκη ενημέρωσης για το έργο που επιτελεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο καθώς «υπάρχει παραπληροφόρηση μέσω του διαδικτύου για το έργο αυτό η οποία υποκινείται υπό πολλών εμφανών και αφανών σκοπιμοτήτων, προξενεί σύγχυση, ενίοτε δε και σκανδαλισμό στους αποδέκτες της”.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε την ανάγκη της υπεύθυνης ενημέρωσης από πλευράς μητρός Εκκλησίας για το έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ώστε μετά να ενημερωθεί από τους μητροπολίτες και “ο πιστός λαός του Θεού” για αυτό.
Από τη σύναξη αυτή των ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου απουσιάζουν εικοσιδύο μητροπολίτες, μεταξύ αυτών οι Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Λήμνου κ. Ιερόθεος, Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος, Λάμπης κ. Ειρηναίος, Δρυϊνουπόλεως κ. Ανδρέας, Ζιχνών κ. Ιερόθεος.