ΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟΦΥΣΙΤΕΣ (18)


Ζωόρας ο Στυλίτης, Πέτρος Απαμείας, Άνθιμος Κωνσταντινουπόλεως και άλλοι

Ο μοναχός Ζωόρας ο Στυλίτης καταγόταν από την Αμίδη της Μεσοποταμίας. Έζησεν εν τη πατρίδι του βίον στυλίτου και απέκτησε σχετικήν φήμην. Μεταβάς δέ εις την Βασιλεύουσαν:



(Χρυσοστόμου Παπαδοπούλου, Ι.Ε.ΑΝΤ., σελ. 471-472)

O Zωόρας ήτο άνθρωπος:


(Πρακτικών Συνόδου Κων/πόλεως του 536, Mansi 8, 1139)

Ούτως:


(Πρακτικών Συνόδου Κων/πόλεως του 536, Mansi 8, 986)

Διο η εν λόγω Σύνοδος τον κατεδίκασε δικαίως, ως πλήρη:


τυγχάνοντα! Αλλά και πάσης:


ήτοι:


και:


(Πρακτικών Συνόδου Κων/πόλεως του 536, Mansi 8, 1006-1007)

Διο ας προσέχουμε εκάστοτε τους μεγάλης φήμης ''θαυματοποιούς'' και ''ασκητάς'' και ας ελέγχουμε εις το αν ορθοτομούν λόγο αληθείας!


 ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ



ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ




















ΠΕΡΙ ΤΟΥ ''ΜΑΚΑΡΙΟΥ''


''Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν'' έλεγε συνεχώς ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος και το ίδιο θα πούμε και εμείς! Με νέο άρθρο κατά των Γ.Ο.Χ επιστρέφει ο μοναχός Μακάριος, το οποίο άρθρο δικαιώνει τις θέσεις μας κατά όσων έγραφαν για την πλάνη των Γ.Ο.Χ για τα άκυρα Μυστήρια και ότι λόγω της πλάνης αυτής δεν μπορεί να επιτευχθεί μεταξύ μας κάποιου είδους ένωση κ.λπ. κ.λπ.....

Να όμως που ο μοναχός Μακάριος επιστρέφει με άρθρο που στιγματίζει το ''ΔΥΝΑΜΕΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ'' ως μέγιστη των Γ.Ο.Χ πλάνη!!!

Είναι αδύνατον να μην τον ευχαριστήσουμε που ομολόγησε την αλήθεια έστω και άθελά του, έστω με άλλο σκοπό-στόχο! Βλέπετε, ο Θεός τα πάντα οικονομεί, όπως το να ομολογεί την αλήθεια ομιλώντας και ένας όνος (γαϊδούρι) όπως η όνος του Βαλαάμ!


Τι ομολόγησε όμως ο μοναχός Μακάριος; Μα την αλήθεια, δίχως να το θέλει, και αυτή είναι ότι οι Γ.Ο.Χ τόσα έτη κατασυκοφαντούνταν (και κατασυκοφαντούνται) ως πλανεμένοι, διότι κήρυτταν την πλάνη περί ακύρων Μυστηρίων! Εμείς τόσα έτη απολογούμενοι λέγαμε ότι δεν είναι φρόνημα όλων των Γ.Ο.Χ η διδασκαλία αυτή, αλλά εις μάτην.... κανείς δεν άκουγε από τους αντιφρονούντες και επέμεναν να λέγουν ότι εμείς ακυρώνουμε τους πάντες και τα πάντα! Να όμως που ο μοναχός Μακάριος δικαιώνει τις θέσεις μας! 

Βέβαια το ανέκδοτο της υπόθεσης είναι ότι οι σύγχρονοι αντιφρονούντες ακραίοι νεοαποτειχισμένοι, όπως ο μοναχός Μακάριος, ομιλεί περί πλάνης των Γ.Ο.Χ όσο αφορά το ''ΔΥΝΑΜΕΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ'', ενώ οι παλαιοί αντιφρονούντες ομιλούσαν για την πλάνη περί ακύρων Μυστηρίων. Κάποια στιγμή, επιτέλους, οι αντιφρονούντες πολέμιοι των Γ.Ο.Χ θα πρέπει να καταλήξουν σε μία άποψη διότι έτσι γελοιοποιούνται! 

Εμείς πάντως προτιμούμε να μας λέγουν πλανεμένους δια το ζήτημα-ερμηνεία του ΔΥΝΑΜΕΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, παρά να καταλήξουμε σαν μερικούς ακραίους αδέσποτους οι οποίοι όλοι έχουν ένα κοινό ιδίωμα το οποίο είναι ότι ο κάθε ένας από αυτούς παρουσιάζεται ως ο ''σωτήρας της Εκκλησίας'' ξεχνώντας το Αγιογραφικόν: «Ουαί το ενί…» (Εκκλ. 4.10), με τραγική κατάληξη να νομίζει ότι τελικά μόνον αυτός κατανόησε την «αλήθεια», όλοι οι υπόλοιποι είναι πλανεμένοι, μαζεύοντας πιστούς οπαδούς (και όχι Χριστιανούς), και κάνοντας υπακοή στον εαυτό του! Έμείς έχουμε ''κακή'' πείρα από τέτοιου είδους διδασκαλίες και πρόσωπα εις τον χώρο μας παλαιότερα, και τις στιγματίσαμε όπως τις είχε στιγματίσει και ο μακαριστός π. Φιλόθεος Ζερβάκος στα άρθρα του και μάλιστα κάποιοι έκαναν ότι δεν καταλάβαιναν δια ποιούς ομιλούσε!

Βέβαια, ο μοναχός Μακάριος λησμονεί ότι το σχήμα το έλαβε από ανίερους δίχως Μυστήρια «κληρικούς» (κατά την διδασκαλία του). Οπότε, ως λαϊκός πια ο Μακάριος, καλόν θα είναι να αναζητήσει κληρικούς με ιερωσύνη ώστε να λάβει το ποθούμενο αγγελικό σχήμα δια να τον πούμε (αναγνωρίσουμε) και ΄μεις όντως μοναχό, διότι κατά την διδασκαλία που κηρύττει, είναι σαν να ομολογεί ότι ο ίδιος δεν είναι καν μοναχός αφού (επαναλαμβάνουμε), έλαβε το σχήμα από ανίερους δίχως Μυστήρια Κληρικούς! Έως να τους βρεί, αναγκαστικά και δια να μην τον λυπήσουμε, θα τον ονομάζουμε όχι πια μοναχό Μακάριο, αλλά απλώς Μακάριο, (ή καλύτερα θα πρέπει να αναζητήσουμε το βαπτιστικό του όνομα, εκτός εάν εβαπτίσθη και πάλιν από ανίερους δίχως μυστήρια κληρικούς οπότε εκεί θα πρέπει να αναζητήσει κληρικούς δια να τον βαπτίσουν), διότι το όνομα ''Μακάριος'' το έλαβε από αυτούς που του έδωσαν το ανύπαρκτο αγγελικό σχήμα. (αλήθεια, πότε εχάθη πλέον επίσημα η Χάρις; προτού της βαπτίσεώς του, ή προτού του σχήματος που έλαβε;).

Τι να κάνουμε Μακάριε; Δυστυχώς, για εσάς, ο Θεός επέτρεψε από ανθρώπους να λαμβάνουμε τα Μυστήρια και όχι αυτομάτως από τον Ίδιο!

Τον ευχαριστούμε και πάλιν και θα επιστρέψουμε, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, διότι παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον η περίπτωσή του.




ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ