Ἀνακοίνωσις περὶ Ἁγιοκατατάξεως Ἁγίου Ἰωάννου Νέου Ἑλεήμονος


Ἀριθμὸς Πρωτ. 2712
Ἐν Ἀθήναις, 05/ 18 – 04 - 2018
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ
Πρὸς ἅπαντα τὸν Κλῆρον καὶ τὸν Λαὸν
τῆς καθ’ ἡμᾶς Ἐκκλησίας
Ἀγαπητὰ τέκνα ἐν Κυρίῳ, Χριστὸς Ἀνέστη!
«Θαυμαστὸς ὁ Θεὸς ἐν τοῖς ἁγίοις αὐτοῦ» (Ψαλμ. ξζ´ 12). Ἡ ἀληθινὴ Ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ εἶναι ἐργαστήριον ἁγιότητος καὶ οἱ Ἅγιοι τῶν νεωτέρων χρόνων ἐνεδυνάμωσαν τὸν Ἱερὸν Ἀγῶνα ὑπὲρ τῶν Πατρώων Παραδόσεων. Εἷς ἐξ αὐτῶν διακριθεὶς ἐν ὁσιότητι καὶ ἐλεημοσύνῃ, κεκοσμημένος διὰ θαυμαστῶν θεοσημειῶν ἐν ζωῇ καὶ μετὰ θάνατον, εἶναι καὶ ὁ Ἅγιος Ἰωάννης Βαξεβανόπουλος (+1966), ὅστις ἤδη τιμᾶται ὑπὸ τῶν πιστῶν τῆς Ἐκκλησίας ἡμῶν κυρίως ἐν Πειραιεῖ.
Ὅθεν, ἡ Ἱερὰ Σύνοδος τῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας μας κατὰ τὴν Συνεδρίαν τῆς 5ης /18ης Σεπτεμβρίου 2017, προέβη εἰς τὴν διαπίστωσιν τῆς ἁγιότητος τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Νέου Ἐλεήμονος τοῦ ἐν Ἀμφιάλῃ, χαρισματικοῦ Κληρικοῦ τῆς Ἐκκλησίας ἡμῶν, προκειμένου σύσσωμον τὸ ἱερὸν Σῶμα Αὐτῆς νὰ τιμᾶ τοῦτον ἀξιοχρέως.
 πρῶτος ἐπίσημος Συνοδικὸς ἑορτασμὸς τοῦ Ἁγίου θὰ γίνῃ εἰς τὴν Ἱερὰν Μονὴν Ἁγίου Δημητρίου Ἀμφιάλης Πειραιῶς, Κτήτωρ τῆς ὁποίας εἶναι ὁ πρὸς Διακήρυξιν Ἅγιος, τὴν Παρασκευήν, 14/27-4-2018, ὁπότε θὰ τελεσθῇ Πανηγυρικὸς Ἑσπερινός (περὶ ὥραν 19:00) καὶ τὸ Σάββατον, παραμονὴν τῆς Κυριακῆς τοῦ Παραλύτου, 15/28-4-2018, ὁπότε θὰ τελεσθῇ Ἀρχιερατικὴ Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καὶ πάσης Ἑλλάδος κ. Καλλινίκου, καὶ θὰ ὑπογραφῇ ἐπισήμως ἀντίγραφον τῆς Συνοδικῆς Πράξεως Ἁγιοκατατάξεως τοῦ παρελθόντος Σεπτεμβρίου.
Καλοῦνται ἅπαντες καὶ κυρίως ὅσοι εὑρίσκονται ἐντὸς τῆς εὐρυτέρας περιοχῆς τῆς Ἀττικῆς, νὰ παραστοῦν εἰς τὰς ἑορτίους ἐκδηλώσεις.
Ἐντολῇ τῆς Ἱερᾶς Συνόδου
Ὁ Ἀρχιγραμματεὺς
† Ὁ Δημητριάδος Φώτιος

Ερωτήματα μετά την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τα Θρησκευτικά


Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ολοκλήρωσε σήμερα τις τριήμερες συνεδριάσεις της. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με «χειρουργική» ακρίβεια και διπλωματικούς ελιγμούς κατάφερε να απορρίψει το αίτημα για σύγκληση της Ιεραρχίας για τα Θρησκευτικά, που είχε υποβάλει επισήμως ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος αλλά ανέμεναν και άλλοι Ιεράρχες.
Προκαταλαμβάνοντας τους πάντες φρόντισε να επιδώσει μία επιστολή για το ζήτημα στον Υπουργό Παιδείας μέσω της Τριμελούς Επιτροπής Αρχιερέων που όμως ήταν Διμελής, καθώς απουσίαζε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας, ο μόνος εκ των τριών Αρχιερέων που ίσως θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποιο μικρό ή μεγάλο εμπόδιο στον αρχιεπισκοπικό σχεδιασμό διατήρησης καλών σχέσεων με τον Κώστα Γαβρόγλου και την κυβέρνηση. Η συνάντηση των Μητροπολιτών Μεσσηνίας και Ύδρας με τον Υπουργό Παιδείας αλλά και η τελική απόφαση της ΔΙΣ επιβεβαίωσαν τη συνέχιση του διαλόγου Εκκλησίας – Πολιτείας για τα Θρησκευτικά!


Το σχετικό Δελτίο Τύπου της ΔΙΣ δημιουργεί ωστόσο εύλογα πλήθος ερωτημάτων:
Ο διάλογος γίνεται, σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της ΔΙΣ, «ειδικότερα για την διόρθωση του περιεχομένου των «Φακέλων του Μαθητού», με συνεκτίμηση των κρίσεων της 660/2018 αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας». Όμως η απόφαση του ΣτΕ ακύρωσε το Πρόγραμμα Σπουδών στο οποίο στηρίχτηκαν οι Φάκελοι Μαθήματος. Επιπλέον η Ιεραρχία είχε αποφασίσει στις 27 Ιουνίου 2017 «την συνέχιση του διαλόγου υπό της ιδίας Επιτροπής διά την παρακολούθηση του υλικού των νέων βιβλίων πριν αυτά τυπωθούν», όπως υπενθυμίζει και το σημερινό Δελτίο Τύπου της ΔΙΣ.
Σε τι αφορά λοιπόν ο διάλογος; Στους «προσωρινούς» Φακέλους Μαθήματος ή στα ετοιμαζόμενα νέα βιβλία Θρησκευτικών;
Υπάρχει χρονοδιάγραμμα συγγραφής και εκτύπωσης νέων βιβλίων Θρησκευτικών;
Έχει ξεκινήσει η συγγραφή τους; Από ποιους, και μέχρι πότε θα διαρκέσει;
Έχει η Εκκλησία, έστω η Τριμελής Επιτροπή Αρχιερέων, λάβει γνώση υλικού που αποτελεί περιεχόμενο των υπό κατασκευή βιβλίων;
Και επιπλέον, την ερχόμενη σχολική χρονιά 2018-2019 ποια βιβλία θα έχουν οι μαθητές στα χέρια τους;
Δεν γνωρίζει η Εκκλησία ότι δόθηκε ήδη εντολή και τυπώνονται οι Φάκελοι Μαθήματος;
Και επιτέλους, οι περίφημοι Φάκελοι, ονομάζονται «Φάκελοι Μαθήματος» και όχι «Φάκελοι Μαθητή» όπως λανθασμένα τους αναφέρει το Δελτίο Τύπου.
Η απόφαση του ΣτΕ είναι ελάσσονος σημασίας για την Εκκλησία;
Δεν σηματοδοτεί την ακύρωση των Προγραμμάτων Σπουδών για τα οποία διαλέγεται η Τριμελής Επιτροπή με το Υπουργείο Παιδείας;
Το ζητούμενο για την Εκκλησία είναι απλές διορθώσεις των Φακέλων Μαθήματος, ουσιαστική παρέμβαση στη συγγραφή νέων βιβλίων που θα βασίζονται στο ακυρωθέν από το ΣτΕ «νέο» Προγραμμα Σπουδών και όχι η επαναφορά στα Αναλυτικά Προγράμματα και τα παλιά βιβλία όπως επιβάλλει αναπόφευκτα η πρακτική εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ που είναι υποχρεωτική για το Υπουργείο;
Είναι πρόθυμη η Εκκλησία να παράσχει κάλυψη στο Υπουργείο για μία πράξη παράκαμψης της απόφασης του ΣτΕ, για μία πράξη κατάλυσης της δημοκρατίας μέσω της άρνησης συμμόρφωσης με την απόφαση της Δικαιοσύνης;
Και τέλος, οι ανώτατοι δικαστές διέκριναν το γεγονός ότι τα νέα Προγράμματα Σπουδών και οι Φάκελοι Μαθήματος αντίκεινται στο Σύνταγμα, η Σύνοδος και ο Αρχιεπίσκοπος δεν μπορούν να διακρίνουν ότι πέραν της αντισυνταγματικότητας τους τα «νέα» Θρησκευτικά αντίκεινται στην ορθόδοξη θεολογία και την παράδοση της Εκκλησίας μας;
Το ΣτΕ το ονόμασαν περιπαικτικά «Οικουμενική Σύνοδο» για την απόφασή του για τα Θρησκευτικά. Η Εκκλησία όμως εάν συρθεί πίσω από τις αρχιεπισκοπικές θέσεις θα φανεί αδύναμη να κινηθεί έστω και ως απλή «σύνοδος», απεμπολώντας το συνοδικό της χρέος ενώπιον ενός αυταρχικά επιβαλλόμενου αρχιεπισκοπικού «πρωτείου». Θα το επιτρέψουν οι Ιεράρχες;
Η σημερινή απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου φαίνεται πως επιβεβαιώνει πανηγυρικά και το σημερινό ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των συντακτών», γνωστής για την πολεμική που άσκησε στην απόφαση του ΣτΕ. Αναφέρει μεταξύ άλλων το σχετικό ρεπορτάζ:
«Όσο για τη δεύτερη προσφυγή στο ΣτΕ (σημ. ιστολογίου: σχετικά με τον νέο Οργανισμό του Υπουργείου Παιδείας) που δεν υπογράφεται από τους συνήθεις υπόπτους αλλά από την ίδια την Ιεραρχία όσοι γνωρίζουν καλά τα τεκταινόμενα στους κόλπους της επισημαίνουν πως θα ήταν πολύ χειρότερα αν συγκαλούνταν εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος όπως είχε ζητηθεί από τον Φθιώτιδος. Παρότι επισημαίνεται από την πλευρά της Εκκλησίας πως πρόκειται για κάτι διαφορετικό από τα Θρησκευτικά δίνεται και πάλι η εικόνα πως δεν είναι κάτι που θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις με την Πολιτεία. Πολλοί δε το ερμηνεύουν και ως ελιγμό ή κίνηση εκτόνωσης της έντασης που καλλιεργείται με αφορμή την πρώτη απόφαση ΣτΕ. Κοντός ψαλμός αλληλούια».

Θα επανέλθουμε.



ΠΗΓΗ:  http://thriskeftika.blogspot.gr/2018/04/blog-post_29.html

Τι αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για τα Θρησκευτικά



Τι αποφάσισε η  Διαρκής  Ιερά Σύνοδος για τα Θρησκευτικά

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Απρίλιο (19/4/2018).

Συνήλθε από την Τρίτη 17 έως και σήμερα Πέμπτη, 19 Απριλίου, η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 161ης Συνοδικής Περιόδου, για τον μήνα Απρίλιο, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.


Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος δεσμεύεται και εμμένει στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος της 27ης Ιουνίου 2017 περί της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών, κατά την οποία, όπως ανακοινώθηκε και διά του σχετικού Δελτίου Τύπου: «Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, αφού ενημερώθηκε περί των αποτελεσμάτων του διαλόγου μεταξύ της Τριμελούς εξ Αρχιερέων Επιτροπής και της Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας, αποφάσισε την συνέχιση του διαλόγου υπό της ιδίας Επιτροπής διά την παρακολούθηση του υλικού των νέων βιβλίων πριν αυτά τυπωθούν» και αποφάσισε να πραγματοποιηθεί συνάντηση της Τριμελούς εξ Αρχιερέων Επιτροπής με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου.
Η Τριμελής εξ Αρχιερέων Επιτροπή (ο Σεβ. Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ και ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου απουσιάζοντος στο εξωτερικό για υπηρεσιακούς λόγους), συναντήθηκε χθες με τον κ. Υπουργό και σήμερα ενημέρωσε διεξοδικά την Δ.Ι.Σ. περί της γενομένης συναντήσεως, κατά την οποία επαναβεβαιώθηκε η συνέχιση του διαλόγου για αυτό το θέμα και ειδικότερα για την διόρθωση του περιεχομένου των «Φακέλων του Μαθητού», με συνεκτίμηση των κρίσεων της 660/2018 αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας. Για τον λόγο αυτό παρατείνεται ο χρόνος έκδοσης και τύπωσης των διδακτικών εγχειριδίων του μαθήματος.
Όσον αφορά στο θέμα της υποβληθείσης υπό της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αιτήσεως ακυρώσεως προς το Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των άρθρων 1 περ. β, 58 παρ. 3 περ. α, β, δ, ε, η και 59 παρ. 3 του Προεδρικού Διατάγματος 18/2018, η Ιερά Σύνοδος ενεχείρισε διά της Τριμελούς εξ Αρχιερέων Επιτροπής επιστολή στον κ. Υπουργό με τις θέσεις Της επ’ αυτών, και προκειμένου να αποφασίσει, αναμένει την γραπτή απάντηση του Υπουργείου.
Σχετικά με το άρθρο 8 του κατατεθέντος Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Μέτρα για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας» η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανακοινώνει ότι, κάθε μορφή (τεκνοθεσίας ή αναδοχής), που αντίκειται στην Ευαγγελική Διδασκαλία και στις παραδόσεις του Λαού μας σε ό,τι αφορά στον ιερό θεσμό της οικογένειας και του γάμου, δεν μπορεί να έχει την αποδοχή της Εκκλησίας.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος όρισε τις εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ιεράς μνήμης του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, ιδρυτού της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως εξής:
α) Την Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018 και ώρα 19.00, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο θα χοροστατήσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, με τη συμμετοχή Μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και άλλων Μητροπολιτών, επ’ ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων υπό τον τίτλο «ΙΒ’ Κορίνθου Παύλεια 2018».
β) Την ίδια ημέρα και ώρα, στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου επί της οδού Ψαρών της πόλεως των Αθηνών, θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου, Τήνου, Ανδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωροθέου. Στον Εσπερινό θα ομιλήσει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Φιλόθεος Θεοχάρης, Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου.
γ) Το πρωί της εορτής, Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018, στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου επί της οδού Ψαρών της πόλεως των Αθηνών, θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, με την συμμετοχή Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κατά την Θεία Λειτουργία θα ομιλήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών.
δ) Το απόγευμα της ιδίας ημέρας και ώρα 19.00, στον Ιερό Βράχο του Αρείου Παγου των αρχαίων Αθηνών, εις ανάμνησιν του Κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου προς τους Αθηναίους, θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, με την συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος, ετέρων Ιεραρχών και λοιπών Κληρικών και Μοναχών και του πιστού Λαού.
ε) Κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας υπό τον τίτλο «ΚΔ’ Παύλεια», τον Μακαριώτατο Πρόεδρο και τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα εκπροσωπήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος.
Ακολούθως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος όρισε την 20ή Μαΐου 2018 ως ημερομηνία λήξεως των μαθημάτων των Κατηχητικών Σχολείων και ενέκρινε το πρόγραμμα του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Στελεχών Κατασκηνώσεων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στον Αυλώνα Αττικής, από την 29η Μαΐου έως την 1η Ιουνίου 2018. Θέμα του Συνεδρίου είναι, «Δημιουργώντας τους πολίτες του κόσμου και τους ουρανοπολίτες».
Τέλος, η Διαρκής Ιερά Συνοδος ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών και ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.


Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος



ΠΗΓΗ: http://aktines.blogspot.gr/2018/04/1942018.html

Σεμινάριον Εκκλησιαστικού Τυπικού. Θεματικός κύκλος 2018-2019· «Νεώτερες εξελίξεις στο λειτουργικό Τυπικό»


ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΙΚΟΥ

Οἱ «Φίλοι τοῦ Τυπικοῦ» σὲ συνεργασία μὲ τὸ χριστιανικὸ Βιβλιοπωλεῖο Νεκτάριος Δ. Παναγόπουλος [ὁδὸς Χαβρίου 3 (καὶ Κολοκοτρώνη), Σύνταγμα Ἀθηνῶν, τηλ. 210-322.4819] διοργανώνουν τὸ Σεμινάριον ᾿Εκκλησιαστικοῦ Τυπικοῦ γιὰ τὴν περίοδο 2018 - 2019.

Οἱ συναντήσεις θὰ λαμβάνουν χώρα στὴν αἴθουσα τοῦ ὡς ἄνω βιβλιοπω­λείου μία φορὰ τὸν μῆνα ἀπὸ τὶς 19.00 ἕως τὶς 21.00 τὸ βράδυ (7-9 μ.μ.). Κάθε φορὰ θὰ πραγματοποιῆται εἰδικὴ διάλεξι γιὰ ἐνδιαφέροντα θέματα τοῦ ἐκκλη­σιαστικοῦ τυπικοῦ καὶ θὰ ἀκολουθῇ σχετικὴ συζήτησι. 

Τὸ σεμινάριο ἀπευθύνεται σὲ κάθε ἐνδιαφερόμενο γιὰ τὴν λατρεία καὶ τὸ τυπικὸ τῆς ᾿Ορθοδόξου ᾿Εκκλησίας (ψάλτες, βοηθοὺς τῶν ἀναλογίων, ἀναγνῶ­στες, χορῳδούς, μαθητὲς Βυζαντινῆς Μουσικῆς, μουσικοδιδασκάλους, κληρι­κούς, ἀκόμη καὶ σὲ ἁπλοὺς πιστούς).

῾Η προσέλευσι γιὰ τὸ κοινὸ εἶναι ἐλεύθερη καὶ ἡ συμμετοχὴ ἐντελῶς δωρεάν.


Θεματικὸς κύκλος 2018-2019·
«Νεώτερες ἐξελίξεις στὸ λειτουργικὸ Τυπικό»


῾Η πρώτη διάλεξι θὰ πραγματοποιηθῇ στὴν αἴθουσα τοῦ Βιβλιοπωλείου Νεκτάριος Δ. Παναγόπουλος στὸ Σύνταγμα (διεύθυνσι· Χαβρίου 3 καὶ Κολο­κοτρώνη, Σύνταγμα, τηλ. 210 322 4819), τὴν Τετάρτη 25 ᾿Απριλίου 2018 καὶ ὥρα 19.00 μ.μ., μὲ τίτλο «῾Η ἡμερολογιακὴ ἀλλαγὴ τοῦ 1924 καὶ οἱ ἐπιπτώσεις της στὸ τυπικὸ παλαιοῦ καὶ νέου ἑορτολογίου».

Σύντομα θὰ ἀνακοινωθοῦν μὲ λεπτομέρειες καὶ οἱ ἑπόμενες διαλέξεις τοῦ σεμιναρίου γιὰ τοὺς προσεχεῖς μῆνες.

Μὲ τὴν ὁλοκλήρωσι τοῦ σεμιναρίου θὰ δοθοῦν βεβαιώσεις συμμετοχῆς σὲ ὅσους ἐγγραφοῦν καὶ τὸ παρακολουθήσουν συστηματικῶς.

Γενικὲς πληροφορίες. 

Στὰ πλαίσια τῆς διδασκαλίας τῆς Βυζαντινῆς Μου­σικῆς (ἢ ᾿Εκκλησιαστικῆς Μουσικῆς ἢ Ψαλτικῆς Τέχνης) τὸ Ἐκκλησιαστικὸ Τυπικὸ εἶναι ἕνα ἀπὸ τὰ ὑποχρεωτικὰ μαθήματα γιὰ τὰ ᾠδεῖα καὶ τὶς σχολὲς Βυζαντινῆς Μουσικῆς σύμφωνα μὲ τὸ πρόγραμμα τοῦ ὑπουργείου πολιτισμοῦ. Τὸ τυπικὸ συνδέεται ἐπίσης καὶ μὲ ἄλλα θεωρητικὰ μαθήματα τοῦ ἴδιου κλά­δου, ὅπως εἶναι ἡ ῾Ιστορία τῆς Βυζαντινῆς Μουσικῆς, ἡ Λειτουργική, ἡ ῾Υμνο­λογία, ἡ ᾿Απαγγελία καὶ ἀνάγνωσι ἐκκλησιαστικῶν κειμένων, κλπ.. 

Τὰ μαθήματα αὐτὰ συχνὰ θεωροῦνται «δευτερεύοντα», πρᾶγμα ποὺ δὲν εἶναι σωστό, διότι ἡ θεωρητικὴ κατάρτισι τῶν μουσικῶν εἶναι ἐξίσου ἀναγκαία μὲ τὴν πρακτική τους κατάρτισι. Μάλιστα στὶς ἡμέρες μας κρίνεται πλέον ἀ­παραίτητο τὰ μαθήματα αὐτὰ νὰ θεωροῦνται «πρωτεύοντα», καθὼς οἱ νεώτε­ρες γενιὲς ἀποκτοῦν ὅλο καὶ λιγώτερη γραμματομάθεια, ἐνῷ λόγῳ καὶ τοῦ μονοτονικοῦ στὶς τελευταῖες δεκαετίες παρουσιάζεται ἔντονα τὸ φαινόμενο τῆς δυσκολίας ἀναγνώσεως πολυτονικῶν κειμένων καὶ κατανοήσεως τῆς ἐκκλησι­αστικῆς γλώσσας. 

Τὸ ἀποτέλεσμα εἶναι νὰ ὑπάρχουν σοβαρὰ κενὰ στὴν γνῶσι καὶ κατανόησι τοῦ τυπικοῦ, θέμα γιὰ τὸ ὁποῖο μέχρι σήμερα δὲν λαμβάνεται καμμία οὐσιαστι­κὴ μέριμνα ἀντιμετωπίσεώς του ἀπὸ τοὺς ἁρμόδιους φορεῖς. Ἴσως κάποιοι νὰ μὴν ἔχουν ἀντιληφθῆ ἀκόμη τὴν οὐσία τοῦ προβλήματος καὶ τὴν ἀλλοίωσι ποὺ δημιουργεῖται ἔτσι σὲ σοβαρὲς πτυχὲς τῆς ἐκκλησιαστικῆς παραδόσεως καὶ τοῦ ὀρθοδόξου πολιτισμοῦ.

Τὸ παρὸν Σεμινάριον ᾿Εκκλησιαστικοῦ Τυπικοῦ ἐπιχειρεῖ νὰ καλύψῃ ἕνα σημαντικὸ κενὸ στὴν κατάρτισι ὅσων διακονοῦν στὸ ἱ. ἀναλόγιο καὶ στὸ ἅγ. βῆμα, ἀλλὰ καὶ νὰ ἐνημερώσῃ κάθε πιστό, παρουσιάζοντας σημαντικὲς πτυχὲς ἀπὸ τὴν ἱστορία καὶ τὴν ἐξέλιξι τῆς ὀρθοδόξου λατρείας, ἐμβαθύνοντας στὴν «φιλοσοφία» τοῦ ἐκκλησιαστικοῦ τυπικοῦ καὶ ἀναδεικνύοντας τὴν θεολογία ποὺ συχνὰ ὑποκρύπτεται στὶς «ξηρὲς» λειτουργικὲς διατάξεις.


Μὲ ἐκτίμησιν
Διονύσιος ᾿Ανατολικιώτης
δρ τῆς Φιλοσοφικῆς Σχολῆς ΕΚΠΑ
Βυζαντινο-μουσικολόγος, Τυπικολόγος
πτυχ. Κοινωνικῆς Θεολογίας






ΠΗΓΗ: http://naxioimelistes.blogspot.gr/2018/04/2018-2019_19.html