Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Η ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΤΟΥ 1924 (9o MEΡΟΣ)



ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΤΑΞΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ''ΠΑΤΡΙΣ'':


ΕΙΜΑΙ ΘΙΑΣΩΤΗΣ 


ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ


Την Δευτέρα 2 Ιουλίου 1923 αναδημοσιεύεται στην εφημερίδα των Αθηνών ''ΠΑΤΡΙΣ'', μία συνέντευξη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Μελέτιο Μεταξάκη, που δημοσιεύθηκε αρχικά στην εφημερίδα ''Νέος Ελεύθερος Τύπος'' των ομογενών της Βιέννης. Η ''ΠΑΤΡΙΣ'' ανήκει στην Βενιζελόφρονη μερίδα του ημερήσιου Τύπου και, επειδή ο Μελέτιος είναι γνωστός υπέρμαχος του κόμματος των Φιλελευθέρων, θαυμάζεται επανειλημμένα από την εφημερίδα, ως νεωτεριστής, μεταρρυθμιστής και προοδευτικός, εκκλησιαστικός ηγέτης. Τις ημέρες εκείνες διαδραματίζονται στην Κων/πολη έκτροπα επεισόδια κληρικολαικών πρωτοβουλιών εκ μέρους του κοινοτικού παράγοντα του Γαλατά Δ. Δαμιανίδη για ''την Ληστεία των Κοινοτικών Εισοδημάτων'', ο οποίος υποκινούμενος από τον γνωστό σχισματικό και εξωμότη του Ελληνισμού παπα Ευθύμ Καραχισαρίδη (1884-1968), μεταβαίνει στο Πατριαρχείο μαζί με δεκάδες άλλους διαπομπεύοντας και προπηλακίζοντας τον Μεταξάκη και άλλους συνοδικούς. Γι΄αυτά τα διαδραματιζόμενα γεγονότα πληροφορεί στην συνέντευξή του ο Επιβάτης του Οικουμενικού θρόνου, βρίσκει όμως την ευκαιρία ν' αναφερθεί στον αέναο, διακαή και εντολοδόχο πόθο του, που δεν είναι τίποτα άλλο από την... ''Ένωση των Εκκλησιών''... Ακολουθεί ένα τέτοιο, μικρό απόσπασμα, όπως ακριβώς δημοσιεύθηκε στην αναφερόμενη εφημερίδα:




{...} Κατόπιν ο Πατριάρχης έφερε τον λόγον εις το ζήτημα της ενώσεως των Εκκλησιών:

''Ε ί μ α ι  θ ι α σ ώ τ η ς  τ η ς  ε ν ώ σ ε ω ς  

τ ω ν  Ε κ κ λ η σ ι ώ ν  

και της επαναφοράς της ηνωμένης χριαστιανωσύνης υπό την προτέραν της μορφήν. 

Η πραγματοποίησις της σκέψεως ταύτης αποτελεί την κυριωτέραν προσπάθειάν μου. 
Το ζήτημα του πρωτείου του Πάπα ως ''πρώτου εν ίσοις'', ως πρώτου επισκόπου των εντελώς ίσων προς αυτόν χριστιανών επισκόπων, δεν είναι κατά την γνώμην μου ασυμβίβαστον με την σκέψιν μου  περί  
τ η ς   Η ν ω μ έ ν η ς   Χ ρ ι  σ τ ι α νι κ ή ς  
Ε κ κ λ η σ ί α ς
Όσον αφορά το ζήτημα του αλαθήτου δεν μπορώ να εκφρασθώ επί του παρόντος. 
Ημείς δεν δυνάμεθα ν΄απομακρυνθώμεν των δημοκρατικών αρχών της Ορθοδόξου Εκκλησίας και του συνταγματικού θεσμού του Πατριαρχείου.
Διατελούμεν εις στενάς σχέσεις με την Αγγλικανικήν Εκκλησίαν, αι δε σχέσεις μας με την Καθολικήν και την Προτεσταντικήν Εκκλησίαν είναι καλαί''.

Συνεχίζεται...



Γιώργος  Δ. Δημακόπουλος

Δημοσιογράφος



ΠΗΓΗ: ''ΑΓΙΟΚΥΠΡΙΑΝΙΤΗΣ''




ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ















«τὸ γὰρ ὄνομα τοῦ Θεοῦ δι᾿ ὑμᾶς βλασφημεῖται........». (Ρωμ. 2,24)


Μετά από τα γεγονότα που είδαμε και πάλιν χθες στο Σύνταγμα με μερικούς «Χριστιανούς» να υβρίζουν τους ψυχικά και πνευματικά  άρρωστους, επαναλαμβάνουμε πάλιν τα κάτωθι

Oταν σταματήσουν μερικοί (όπως είδαμε σε πρόσφατο βίντεο και πάλιν) να ουρλιάζουν με αλαλαγμούς υβρίζοντας τον κόσμο, και τρίζοντας τα δόντια τους έμπροσθεν όλων, τότε θα είμαστε και εμείς μαζί τους! Δικαιολογίες δεν περνάνε! Η στάση αυτή δεν είναι ορθή! Με αυτόν τον τρόπο, και να ήθελες να πείσεις, δεν μπορείς να πείσεις ούτε τον εαυτό σου! Οπότε, αν θέλουν μερικοί να δούνε κόσμο μαζί τους, τότε προτείνουμε ή να απομονώσουν τους εν λόγω (συγχωρέστε μας για την έκφραση) ''τσαμπουκάδες'', ή να αποστασιοποιηθούν από αυτούς δηλώνοντάς το. Μην λησμονούν μερικοί ότι ο Χριστός βλασφημείται (δια των έργων) διότι εμείς είμαστε η αιτία, λόγω των κακών μας έργων, λόγων , παθών κ.λπ.. Άραγε τι είναι χειρότερο; να τον βλασφημούν όσοι δεν τον πιστεύουν, ή αυτοί που υποτίθεται ότι τον πιστεύουν; Ας σκεφθούν τούτους τους λόγους οι εν Χριστώ αδελφοί, και θα διαπιστώσουν ότι όντως η αιτία είμασθε πρωτίστως εμείς οι ίδιοι! Μία από τις πιο εύκολες δικαιολογίες είναι ότι πάντα φταίνε οι άλλοι! Το ίδιο επιχείρημα επικαλέσθηκαν και οι πρωτόπλαστοι, και είδαμε που βρέθηκαν και ποιές ήταν οι συνέπειες! Είναι κρίμα τόσα χιλιάδες έτη και να μην έχουμε βάλει μυαλό ακόμα!

Εξ αιτίας μας, οι άνθρωποι νομίζουν ότι όσα διδάσκουμε κι όσα πράττουμε αυτά τα διδάσκει και ο Χριστός, με συνέπεια να μην πιστεύουν, να γίνονται πολύ χειρότεροι, και έτσι είμασθε οι πρώτοι που θα καταδικασθούμε την Μεγάλη ημέρα της Κρίσεως διότι:

«τὸ γὰρ ὄνομα τοῦ Θεοῦ δι᾿ ὑμᾶς βλασφημεῖται ἐν τοῖς ἔθνεσι, καθὼς γέγραπται». (Ρωμ. 2,24 )

Όποιος δεν πιστεύει τούτους τους λόγους τότε ας μην παραπονεθεί και για τα επόμενα λυπηρά γεγονότα  που θα δει σε τούτη την δύστυχη χώρα! Και δεν θα φταίνε, δυστυχώς, οι άλλοι........!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Η Σφαγή του Διστόμου


Ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα των Ναζί στην κατεχόμενη Ελλάδα.

Το πρωί της 10ης Ιουνίου 1944 γερμανική στρατιωτική φάλαγγα των Ες-Ες ξεκίνησε από τη Λιβαδειά για την Αράχωβα, με σκοπό την εκκαθάριση της περιοχής από τις αντάρτικες δυνάμεις. Στο Δίστομο ενώθηκε με άλλη γερμανική ομάδα που είχε ξεκινήσει από την Άμφισσα και προχώρησαν προς το Στείρι. Οι κάτοικοι έλαβαν εντολή να μην απομακρυνθούν από το χωριό, μέχρι την επιστροφή των γερμανικών δυνάμεων.
Στη θέση Καταβόθρα οι Γερμανοί δέχθηκαν επίθεση από αντάρτες του ΕΛΑΣ. Μετά από σύντομη, αλλά σφοδρή μάχη, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 15 νεκρούς και άλλους τόσους τραυματίες. Οι γερμανικές απώλειες ανήλθαν σε 6 νεκρούς και 15 τραυματίες.
Οι Γερμανοί απέδωσαν την επίθεση του ΕΛΑΣ σε ειδοποίηση των κατοίκων του Διστόμου και επέστρεψαν στο χωριό για να εκδικηθούν. Με διαταγή του διοικητή τους, υπολοχαγού Χανς Ζάμπελ, το Δίστομο πυρπολήθηκε και 218 κάτοικοι (114 γυναίκες και 104 άνδρες) εκτελέστηκαν απάνθρωπα. Μεταξύ των νεκρών, 45 παιδιά και έφηβοι και 20 βρέφη.
Η πρωτοφανής θηριωδία έγινε αμέσως γνωστή μέσω του BBC στο εξωτερικό και προκάλεσε την κατακραυγή της διεθνούς κοινής γνώμης. Η Γερμανική Διοίκηση της Αθήνας επέρριψε την ευθύνη αποκλειστικά στους κατοίκους του Διστόμου, επειδή, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, δεν συμμορφώθηκαν με τις στρατιωτικές εντολές.
Μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα, το Ελληνικό Γραφείο Εγκληματιών Πολέμου μπόρεσε να ανακαλύψει τον υπεύθυνο της Σφαγής, Χανς Ζάμπελ, ο οποίος είχε καταφύγει στο Παρίσι και είχε συλληφθεί. Οι γαλλικές αρχές τον παρέδωσαν στις ελληνικές, οι οποίες τον προφυλάκισαν.
Τον Αύγουστο του 1949 ομολόγησε την έκταση των γερμανικών θηριωδιών στο Δίστομο, αλλά δικαιολογήθηκε ότι εκτελούσε διαταγές ανωτέρων του. Κατά τη διάρκεια της προφυλάκισής του, ο Ζάμπελ εκδόθηκε προσωρινά στη Δυτική Γερμανία για άλλη υπόθεση, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του.

ΠΗΓΗ: https://www.sansimera.gr/articles/450

Συνάντηση του Οικ.Πατριάρχη με τη νέα ηγεσία της Λουθηρανικής Παγκόσμιας Ομοσπονδίας





Το Σάββατο 9 Ιουνίου 2018, η νέα ηγεσία της Λουθηρανικής Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (LWF) έγινε δεκτή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι.

Κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν οι προοπτικές για βαθύτερες σχέσεις, μετά από τρεις δεκαετίες συνεχιζόμενου λουθηρανορθόδοξου διαλόγου.


Στην φωτογραφία από τη χθεσινή συνάντηση:
Από αριστερά: ο Γενικός Γραμματέας του LWF, κ. Martin Junge, ο Πρόεδρος της LWF, Αρχιεπίσκοπος Dr Panti Filibus Musa, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αντιπρόεδρος της LWF για την Κεντρική Ανατολική Ευρώπη, Αρχιεπίσκοπος Urmas Viilma και η Γραμματέας Οικουμενικών Σχέσεων της LWF, Anne Burghardt.



ΠΗΓΗ: https://www.vimaorthodoxias.gr/oikoumeniko-patriarxeio/synantisi-tou-oik-patriarchi-me-ti-nea-igesia-tis-louthiranikis-pagkosmias-omospondias/