Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Στον αέρα η έκδοση των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων .. Δεν επαναπαυόμαστε



Αγκάθι αποτελεί για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το καυτό ζήτημα της έκδοσης ηλεκτρονικών αστυνομικών ταυτοτήτων με προδιαγραφές ασφάλειας στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με κύριο στόχο να αποτρέπεται η πλαστογράφησή τους. Οι διαδικασίες για την έκδοση των νέων υψηλής ποιότητας και ασφάλειας ταυτοτήτων έχουν βαλτώσει και για ακόμα μια φορά επικρατεί πλήρης σύγχυση στο αρμόδιο υπουργείο. Οι εξαγγελίες για το πότε θα αρχίσει η αντικατάσταση των παλιών ταυτοτήτων διαδέχονται η μία την άλλη, με τις ημερομηνίες να αλλάζουν συνεχώς και τον χρόνο κάθε φορά να επιμηκύνεται.


Μετά τη δημοσίευση της κοινής υπουργικής απόφασης στα τέλη του περασμένου Απριλίου που όριζε τις προδιαγραφές και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων είχε γίνει γνωστό ότι η έκδοσή τους θα ξεκινούσε στις αρχές του 2019. Οπως όλα δείχνουν, το συγκεκριμένο χρονικό πλάνο φαίνεται ότι θα ανατραπεί, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε οι βασικές διαδικασίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει προκηρυχθεί καν ο διαγωνισμός για την εταιρεία η οποία θα αναλάβει το έργο και από τη στιγμή που δεν υπάρχει ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα, το θέμα παραμένει μετέωρο.

Μαζί και τα διαβατήρια

Πρόκειται για έργο με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 350.000.000 ευρώ, καθώς εκτός από τις νέες ταυτότητες προβλέπεται και η έκδοση των νέων τεχνολογικά εξελιγμένων διαβατηρίων. Η σύμβαση με την εταιρεία που προμηθεύει με αναλώσιμα τη Διεύθυνση Διαβατηρίων λήγει τον Απρίλιο του 2019 και η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε λύση – πακέτο τόσο για τις ταυτότητες όσο και για τα διαβατήρια, με βιομετρικά χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, το Προσφυγικό και η απειλή της τρομοκρατίας διεθνώς θέτουν το ζήτημα ψηλά στην ατζέντα. Οι πιέσεις από το εξωτερικό είναι ασφυκτικές ώστε η κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, δεδομένου ότι η έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων υψηλών προδιαγραφών ασφάλειας αποτελεί υποχρέωση η οποία απορρέει από απόφαση της ΕΕ. 

Το πόσο εκτεθειμένη είναι η Ελλάδα από τις καθυστερήσεις φαίνεται στην πρόσφατη ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ασκεί σφοδρή κριτική. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «οι ελληνικές ταυτότητες παρέμειναν εξαιρετικά ευάλωτες σε τροποποίηση και αντικατάσταση φωτογραφίας. Δεν έχουν ενσωματωθεί συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ασφάλειας, όπως ψηφιακή φωτογραφία και βιομετρικά χαρακτηριστικά». Η έκθεση τονίζει επίσης τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας είχε δηλώσει στη Βουλή τον περασμένο Απρίλιο ότι «είναι θέμα ημερών και όχι εβδομάδων» η προκήρυξη για την πρόσκληση εταιρειών της ΕΕ για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων. Οι ημέρες τελικά έγιναν βδομάδες και μήνες! Και μέχρι σήμερα δεν έχει κινηθεί η σχετική διαδικασία.

Σαν πιστωτικές κάρτες

Το μόνο που υπάρχει είναι η κοινή υπουργική απόφαση που καθορίζει τα χαρακτηριστικά και τις προδιαγραφές των νέων ταυτοτήτων. Το σχήμα τους θα μοιάζει με αυτό των πιστωτικών καρτών και συγκεκριμένα θα έχουν πλάτος 8,5 εκατοστά και ύψος 5,5 εκατοστά.

Ως προς τις τεχνικές προδιαγραφές, «η κάρτα θα ενσωματώνει τουλάχιστον εννέα πολυανθρακικά φύλλα, τα οποία συγκολλημένα με ειδικό τρόπο (συμπίεση θερμότητας) θα αποτελούν το ενιαίο υπόστρωμα του δελτίου ταυτότητας». Σημείο αιχμής θα είναι το ειδικό τσιπ το οποίο θα περιέχει μεταξύ άλλων σε ηλεκτρονική μορφή τη φωτογραφία, τα στοιχεία του κατόχου, το ύψος του και όσα απαιτούνται για υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως ο δήμος εγγραφής, ο αριθμός δημοτολογίου, ο τόπος έκδοσης της ταυτότητας και – το κυριότερο – σε ψηφιακή μορφή το δαχτυλικό αποτύπωμα. Ο πολίτης θα επιβαρύνεται με 10 ευρώ (ηλεκτρονικό παράβολο) για την έκδοση της νέας ταυτότητάς του.

ΟΤΑΝ ΔΙΝΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.......


Ο "ΕΤΕΡΟΔΟΞΟΣ" ΚΑΙ Ο "ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΣ" ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝΑ


Π.Α. Ανδριόπουλος 
Ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, ο γνωστός αψύς «υπουργός εξωτερικών» της Ρωσικής Εκκλησίας, στο τηλεοπτικό κανάλι της Ρωσίας 24, διετύπωσε την άποψη πως με την απόφασή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης να χορηγήσει αυτοκέφαλο στην μη κανονική Εκκλησία της Ουκρανίας, «αναγνώρισε τους σχισματικούς και εντάχθηκε και ο ίδιος στο σχίσμα».
 «Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι κανόνες των εκκλησιών. Συνεπώς, για εμάς ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης είναι τώρα σχισματικός», ισχυρίστηκε ο μητροπολίτης Ιλαρίων. 
Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι αυτά τα λέει ο σεβ. Βολοκολάμσκ λίγες μόλις ημέρες μετά από ένα ταξίδι του στο Βατικανό, όπου μίλησε σε Σύνοδο Επισκόπων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και είχε συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο, τον οποίο – σύμφωνα με πληροφορίες – ενημέρωσε για τις πρόσφατες αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας σχετικά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο (δηλ. την απόφαση για διακοπή κοινωνίας). 
Σε προηγούμενο κείμενό μας είχαμε εκφράσει την άποψη ότι ο Βολοκολάμσκ Ιλαρίων έχει κάπως …συγκεχυμένη άποψη περί του σχίσματος. Κι αυτό αποδεικνύεται τώρα πανηγυρικά. 
Ο σεβ. Ιλαρίων ισχυρίζεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι σχισματικός, όταν λίγο πριν είχε φροντίσει να συναντήσει τον Πάπα Φραγκίσκο, τον οποίο τι ακριβώς τον θεωρεί; Σχισματικό ή αιρετικό; Αν τον θεωρεί «αιρετικό», που δεν προκύπτει από την όλη στάση του, είναι άλλο θέμα. 
Αν όμως, τον θεωρεί «σχισματικό» - που είναι και το πιθανότερο – μας έβαλε μία κάπως δύσκολη …εξίσωση. Πήγε σε έναν «ετερόδοξο σχισματικό» για να «καταγγείλει» ένα «ορθόδοξο σχισματικό». Έτσι δεν λέει η λογική; 
Κι ακόμα, ενώ έχει την άνεση να συναντήσει και να διαλεχθεί με τον «ετερόδοξο σχισματικό», ενώ τον «ορθόδοξο σχισματικό» τον κατακεραυνώνει από φυλακής πρωίας μέχρι νυκτός. 
Το θέμα είναι, όμως, ότι ο σεβ. Ιλαρίων, που δεν είναι και τυχαίος θεολόγος, δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι ο «σχισματικός» Οικουμενικός Πατριάρχης μνημονεύει κανονικότατα σε κάθε ευχαριστιακή σύναξη τον Πατριάρχη Μόσχας και έτσι δεν έχει αποδεχθεί τις …οιμωγές της Ρωσικής Εκκλησίας περί σχίσματος στην Ορθοδοξία. 
Άρα, ο «σχισματικός» Οικουμενικός Πατριάρχης μνημονεύει κανονικά την Ρωσική Εκκλησία, ενώ, φυσικά, δεν κάνει το ίδιο ο «σχισματικός» Πάπας Ρώμης, γιατί, προφανώς, πρόκειται για άλλης …ποιότητας σχίσμα, το οποίο θα έπρεπε να μας εξηγήσει κάποια στιγμή ο σεβ. Βολοκολάμσκ. 
Επίσης, είμαι περίεργος αν ο σεβ. Ιλαρίων μετέφερε στην Αυτού Αγιότητα, τον Πάπα Ρώμης, την άποψη πολλών ρώσων συνεπισκόπων του, ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης θέλει να γίνει «ο πάπας της Ανατολής». Κι αυτό φυσικά λέγεται ως μομφή! 
Επομένως, καλό θα ήταν να μας διευκρινίσει – ει δυνατόν θεολογικώς – ο σεβ. Βολοκολάμσκ: Ποιος είναι …πιο «σχισματικός» κατ’ αυτόν: ο Πάπας της Δύσης ή ο «Πάπας της Ανατολής»; Ο Ρώμης ή ο Νέας Ρώμης;
Εκτός κι αν δεν μπαίνει σε τέτοια διλήμματα, θεωρώντας ως μόνη Ορθοδοξία και Χριστιανοσύνη την «Τρίτη Ρώμη» που εκπροσωπεί.




ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανακοινωθέν Διεθνούς Επιτροπής Διαλόγου της ορθοδόξου Εκκλησίας και της Αγγλικανικής Κοινωνίας

Εἰς τὸ ὄνομα τῆς Ἁγίας Τριάδος καὶ μὲ τὰς εὐλογίας καὶ ὁδηγίας τῶν Ἐκκλησιῶν μας, ἡ Διεθνὴς Ἐπιτροπὴ τοῦ Θεολογικοῦ Διαλόγου τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας καὶ τῶν Ἀγγλικανῶν συνῆλθεν εἰς τὴν Λάρνακᾳ τῆς Κύπρου ἀπὸ τὴν 13ην ἕως τὴν 20ην Ὀκτωβρίου 2018, διὰ νὰ συνεχίσῃ τὸν διάλογον εἰς τὰ θέματα οἰκολογίας καὶ εὐθανασίας. Τὴν Συνάντησιν ἐφιλοξένησεν ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος ἐκ μέρους τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου. Ἡ Ἐπιτροπὴ τοῦ Διαλόγου διατελεῖ βαθύτατα εὐγνώμων διὰ τὴν κατὰ πάντα καὶ διὰ πάντα γενναιόδωρον καὶ θερμὴν φιλοξενίαν τοῦ Μητροπολίτου Κιτίου.
Ὅπως πάντοτε, αἱ ἐργασίαι τῆς Ἐπιτροπῆς τοῦ Διαλόγου ἤρχιζαν μὲ καθημερινὴν προσευχὴν καὶ λατρείαν. Ἡ Ἐπιτροπὴ παρηκολούθησε τὴν Εὐχαριστιακήν Σύναξιν τῆς Κυριακῆς εἰς τὸν Ἀγγλικανικὸν Καθεδρικὸν Ναὸν τοῦ Ἁγίου Παύλου εἰς τὴν Λευκωσίαν, ὡς καὶ τὴν Θείαν Λειτουργίαν εἰς τὸν Καθεδρικὸν Ναὸν τοῦ Ἁγίου Λαζάρου εἰς τὴν Λάρνακαν, καθὼς καὶ τὸν Μέγα Ἑσπερινὸν τῆς ἑορτῆς του Ἁγίου Λουκᾶ εἰς τὸν Ἱερὸν Ναὸν τοῦ Ἁγίου Λουκᾶ, προστάτου τῆς Ἀραδίππου.
Τὰ μέλη τῆς Ἐπιτροπῆς εἶχον τὴν εὐλογίαν νὰ ἐπισκεφθοῦν ἱερὰ προσκυνήματα καὶ νὰ προσκυνήσουν λείψανα Ἁγίων, ὅπως εἰς τὴν Ἐκκλησίαν τῆς Ἀγγελόκτιστης εἰς τό Κίτι-Λάρνακας, τὸ Βυζαντινὸν Μουσεῖον τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ´ εἰς τὴν Λευκωσίαν, καθὼς καὶ τὴν Ἐκκλησίαν τοῦ Τιμίου Σταυροῦ εἰς τὰ Πάνω-Λευκάρα.
Ἡ Ἐπιτροπὴ συνέχισε εἰς τὰς ἐργασίας της τὴν ἀνάπτυξιν τῆς θεολογικῆς κατανοήσεως τοῦ ἀνθρωπίνου προσώπου, συμφώνως πρὸς τὰς ἀρχὰς τοῦ Συμφωνηθέντος Κειμένου τοῦ Διαλόγου «Τὸ κατ᾽ Εἰκόνα καὶ καθ᾽ Ὁμοίωσιν Θεοῦ: Μία ἐλπιδοφόρα ἀνθρωπολογία (Buffalo 2015)». Ἐφέτος αἱ συζητήσεις ἐπὶ τοῦ θέματος τούτου ἑστιάσθησαν εἰς τὰς πρακτικὰς συνεπείας τοῦ ὡς ἄνω Κειμένου τοῦ Buffalo, ἤτοι εἰς τὰ πολύπλοκα καὶ πιεστικὰ ζητήματα τὰ ὁποῖα ἀφοροῦν τὸ περιβάλλον καὶ τὴν οἰκολογίαν καθὼς καὶ τῆς λήξεως τοῦ ἀνθρωπίνου βίου.
Ὅπως συνεφωνήθη εἰς τὴν Μάλτᾳ κατὰ τὸ προηγηθὲν ἔτος 2017, τὰ πρῶτα προσχέδια-κείμενα τῶν συμπεφωνημένων κειμένων ἐπὶ τῶν ὡς ἄνω θεμάτων, προετοιμάσθησαν ἀπὸ δύο μέλη τῆς Ἐπιτροπῆς καὶ ἐπεξεργάσθηκαν καὶ ἀναθεωρήθηκαν ἀπὸ μικρὰν συντακτικὴν ὁμάδα, ἡ ὁποία συνῆλθε ἐπὶ τούτου εἰς τὴν Ἱερὰν Θεολογικὴν Σχολὴν τῆς Χάλκης εἰς τὴν ὁμώνυμον νῆσον τὸν παρελθόντα Ἰούνιον τοῦ 2018. Τὸ ἀναθεωρηθὲν κείμενον διὰ τὸ περιβάλλον ἀναθεωρήθηκε εἰς συνεδριάσεις τῆς ὁλομελείας, ἐκ τῶν ὁποίων προέκυψαν περαιτέρω ἐποικοδομητικὰ στοιχεῖα. Ἡ Ἐπιτροπὴ ἐχαιρέτησε ἰδιαιτέρως τὴν σύγκλισιν ἀπόψεων ἀναφορικῶς πρὸς τὴν μέριμνα διὰ τὴν Δημιουργίαν καθὼς καὶ τὰς εὐκαιρίας διὰ κοινὴν δρᾶσιν. Ἐπίσης ἐξέτασε τὸ προσχέδιο κειμένου περὶ τῆς λήξεως τῆς ἀνθρωπίνης ζωῆς, ἤτοι: Εὐθανασία: ἡ χριστιανικὴ προσέγγισις εἰς ζητήματα ζωῆς καὶ θανάτου.
Ἡ Ἐπιτροπὴ ἐνημερώθηκε καὶ ἐξέφρασε τὴ θλίψη της διὰ τήν συνεχιζόμενη ὀδύνη καὶ ταλαιπωρία τὰς ὁποίας προξένησε ἡ κατάληψη τοῦ βορείου τμήματος τῆς Κύπρου, καὶ προσευχήθηκε διὰ μίαν ταχεία, δίκαιη καὶ εἰρηνική ἐπίλυσι αὐτῆς τῆς καταστάσεως. Ἐπίσης, προσευχήθηκε διὰ τὴν ἀποκατάσταση τῆς ὑγείας τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, πληροφορηθεῖσα ὅτι ἐνοσηλεύθη διὰ ἰατρικὴν περίθαλψιν κατὰ τὴν διάρκειαν τῆς ἑβομάδος τῆς συνεδριάσεώς της.
Τὴν Ἐπιτροπὴν καλωσόρισαν οἱ χριστιανοὶ τῆς περιοχῆς μὲ τὴν πατροπαράδοτον φιλοξενία των. Ἡ Ἐπιτροπὴ ἐπισκέφθηκε τὸ Δημαρχεῖον Ἀραδίππου καὶ τὸ Λαογραφικὸν Μουσεῖον, ἠκολούθησε δὲ δεῖπνον παρατεθὲν ὑπὸ τοῦ Δημάρχου τῆς περιοχῆς. Ἡ Ἐπιτροπὴ συμμετέσχε εἰς τὰς πολιτιστικὰς ἐκδηλώσεις μετὰ τὸν Μέγα Ἑσπερινὸν πρὸς τιμὴν τοῦ Ἁγίου Λουκᾶ καὶ ἐπεσκέφθη τὸ χωρίον Πάνω-Λεύκαρα. Ἐπίσης, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος ἐφιλοξένησε τὰ μέλη τῆς Ἐπιτροπῆς Διαλόγου εἰς τὸ Πολιτιστικὸν Κέντρον τοῦ Ἁγίου Γεωργίου.
Αἱ ἐργασίαι τῆς Ἐπιτροπῆς τοῦ Διαλόγου θὰ συνεχιστοῦν κατὰ τὴν ἐπομένην Συνεδρίαν τὸν Ὀκτώβριον τοῦ προσεχοῦς ἔτους 2019 καὶ θὰ φιλοξενηθοῦν ὑπὸ τῆς Ἀγγλικανικῆς Κοινωνίας ἐν Καντέρμπουρυ.
Προεδρεῖον
Σεβασμιώτατος Δρ Richard Clarke τοῦ Armagh
Ἀγγλικανὸς Συμπρόεδρος
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Ἀθηναγόρας
Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον
Ὀρθόδοξος Συμπρόεδρος
Ἐκπρόσωποι τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ
Πατριαρχεῖον Ἀλεξανδρείας
Αἰδεσιμολογιώτατος Πρεσβύτερος Jonathan A. Hemmings
Πατριαρχεῖον Ἀντιοχείας
Αἰδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Καθηγητὴς Δρ. Γεώργιος Δράγας
Πατριαρχεῖον Ἱεροσολύμων
Καθηγητὴς Δρ Bogdan Lubardic
Πατριαρχεῖον Σερβίας
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρυγοβιστείου κ. Νήφων
Πατριαρχεῖον Ρουμανίας
Αἰδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Καθηγητὴς Δρ. Giorgi Zviadadze
Πατριαρχεῖον Γεωργίας
Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος
Ἐκκλησίας Κύπρου
Ἐλλογιμώτατος Καθηγητὴς Δρ Μιλτιάδης Κωνσταντίνου
Ἐκκλησία Ἑλλάδος
Ἐλλογιμώτατος Καθηγητὴς κ. Nathan Hoppe,
ἐκπροσωπῶν τὴν Ἐκκλησίαν Ἀλβανίας
Γραμματεία
Αἰδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Δρ Χρῆστος Β. Χρηστάκης
Οἰκουμενικὸ Πατριαρχεῖο (Συγγραμματεύς)
Μέλη τὰ ὁποῖα δὲν ἠδυνήθησαν νὰ συμμετάσχουν:
Αἰδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Δρ. Valentine Vassechko
Πατριαρχεῖον Μόσχας
Θεοφιλέστατος Ἐπίσκοπος Φιλομηλίου κ. Ἡλίας
Ἐκκλησία Ἀλβανία
Ἐκπρόσωποι Ἀγγλικανικῆς Κοινωνίας:
Ἡ Αὐτοῦ Χάρις Dr Phillip Aspinall
Ἀγγλικανικὴ Ἐκκλησία Αὐστραλίας
Ἡ Αὐτοῦ Χάρις Ἐπίσκοπος Dr Humberto Gonçalves
Ἐπισκοπικὴ Ἐκκλησία Βραζιλίας
Ἡ Αὐτοῦ Χάρις Ἐπίσκοπος Graham Usher
Ἐκκλησία Ἀγγλίας
Αίδεσιμολογιωτάτη Canon Dr Alison Joyce
Ἐκκλησία Ἀγγλίας
Αἰδεσιμολογιωτάτη Πρωθιερεὺς Dr Sarah Rowland Jones
Ἐκκλησία Οὐαλίας
Αἰδεσιμολογιώτατος Canon Philip Hobson OGS
Ἀγγλικανικὴ Ἐκκλησία Καναδά
Ἡ Αὐτοῦ Χάρις Ἐπίσκοπος Michael Lewis
Ἐπισκοπικὴ Ἐκκλησία Ἱεροσολύμων καὶ Μέσης Ἀνατολῆς
Αἰδεσιμολογιώτατος Canon Hosam Naoum
Ἐπισκοπικὴ Ἐκκλησία Ἱεροσολύμων καὶ Μέσης Ἀνατολῆς
Γραμματεία
Αἰδεσιμολογιώτατος Canon Dr John Gibaut
Ἐκκλησία τῆς Ἀγγλίας (Συγγραμματεύς)
Αἰδεσιμώτατος Πρεσβύτερος Neil Vigers
Γραφεῖον Ἀγγλικανικῆς Κοινωνίας
Μέλη ποὺ δὲν ἠδυνήθησαν νὰ συμμετάσχουν:
Ἡ Αὐτοῦ Χάρις Dr Rowan Williams
Ἐκπρόσωπος τοῦ Ἀρχιεπισκόπου τοῦ Canterbury
Αἰδεσιμώτατος Πρεσβύτερος Marc Billimoria
Ἐκκλησία Κεϋλάνης
Αίδεσιμώτατος Gcebile Phumzile Gina
Ἀγγλικανικὴ Ἐκκλησία Νοτίου Ἀφρικῆς
Ἐπισκοπικὴ Ἐκκλησία Ἱεροσολύμων καὶ Μέσης Ἀνατολῆς
Αἰδεσιμολογιώτατος Canon Hosam Naoum
Ἐπισκοπικὴ Ἐκκλησία Ἱεροσολύμων καὶ Μέσης Ἀνατολῆς
Γραμματεία
Αἰδεσιμολογιώτατος Canon Dr John Gibaut
Ἐκκλησία τῆς Ἀγγλίας (Συγγραμματεύς)
Αἰδεσιμώτατος Πρεσβύτερος Neil Vigers
Γραφεῖον Ἀγγλικανικῆς Κοινωνίας
Μέλη ποὺ δὲν ἠδυνήθησαν νὰ συμμετάσχουν:
Ἡ Αὐτοῦ Χάρις Dr Rowan Williams
Ἐκπρόσωπος τοῦ Ἀρχιεπισκόπου τοῦ Canterbury
Αἰδεσιμώτατος Πρεσβύτερος Marc Billimoria
Ἐκκλησία Κεϋλάνης
Αίδεσιμώτατος Gcebile Phumzile Gina
Ἀγγλικανικὴ Ἐκκλησία Νοτίου Ἀφρικῆς


Οι Μητροπολίτες Δράμας και Νεαπόλεως σε μουσουλμανικό νεκροταφείο


Την Κυριακή, 14 Οκτωβρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μετέβη αεροπορικώς στην Τραπεζούντα, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη στην ανακαινισμένη Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στην Ματσούκα.
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο ταξίδι συνόδευαν μεταξύ άλλων και οι Μητροπολίτες Δράμας κ. Παύλος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου Γέροντας Πέτρος.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού , σύμφωνα με το romfea,gr , ο Μητροπολίτης Δράμας, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Διονυσίου, επισκέφθηκαν ένα μουσουλμανικό νεκροταφείο στην Τραπεζούντα.
Εκεί μαζί με τον Ιμάμη της περιοχής προσευχήθηκαν για τον παππού, του γνωστού Επιχειρηματία Εφκάν Μπασκάν, ο οποίος έφυγε την περασμένη χρονιά από την ζωή.
Να αναφερθεί ότι τόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, όσο και οι Άγιοι Αρχιερείς, διατηρούν χρόνια τώρα πολύ καλές σχέσεις με τον Τούρκο Επιχειρηματία.


Κεκλεισμένων των θυρών η συνάντηση Πάπα Φραγκίσκου και Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ, Ιλαρίωνα

Κεκλεισμένων των θυρών η συνάντηση πάπα Φραγκίσκου με τον Ρώσο Μητροπολίτη Ιλαρίων

Στο Βατικανό δέχτηκε σήμερα ο πάπας Φραγκίσκος τον πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, μητροπολίτη του Βολοκολάμσκ, Ιλαρίωνα, ο οποίος πραγματοποιεί στην Ρώμη επίσκεψη εργασίας.
Η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Η υπηρεσία τύπου της Αγίας Έδρας δεν εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για το περιεχόμενο των συνομιλιών.
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Ria Novosti ο μητροπολίτης Ιλαρίων, προτίθετο να ενημερώσει τον Ποντίφικα για τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που ελήφθησαν στις 15 Οκτωβρίου στο Μίνσκ και οι οποίες σχετίζονται με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΙΔΗΣΗ ΣΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας
Митрополит Волоколамский Иларион встретился с Папой Римским Франциском
19 октября 2018 года в Апостольском дворце в Ватикане состоялась встреча председателя Отдела внешних церковных связей Московского Патриархата митрополита Волоколамского Илариона с Папой Римским Франциском.
Папа Франциск тепло приветствовал митрополита Илариона, который в качестве наблюдателя от Русской Православной Церкви накануне принял участие в пленарной сессии XV Генеральной ассамблеи Синода епископов Католической Церкви и обратился к ее участникам с речью. Папа сердечно поблагодарил митрополита Илариона за выступление. В свою очередь, председатель ОВЦС передал Папе Франциску слова приветствия Святейшего Патриарха Московского и всея Руси Кирилла.
В ходе встречи, проходившей в атмосфере взаимопонимания и доброжелательности, стороны обсудили актуальные вопросы отношений между Московским Патриархатом и Римско-Католической Церковью. Митрополит Иларион поделился своими положительными впечатлениями от услышанных на пленарной сессии Синода выступлений. Владыка также рассказал Папе Римскому о своем рабочем визите в Португалию в сентябре этого года, в ходе которого состоялись плодотворные встречи с кардиналом Мануэлом Клементе, патриархом Лиссабонским, и другими высокими представителями Римско-Католической Церкви в Португалии, продемонстрировавшие высокую степень взаимопонимания между православными и католиками по основным проблемам современности.
Собеседники с удовлетворением отметили плодотворное развитие сотрудничества  в области культуры, чем занимается специально созданная для этого Совместная рабочая группа. Так, за последние годы перспективным показал себя проект «Летних институтов», в рамках которого происходит обмен учебными поездками священников и студентов богословия из Римско-Католической Церкви и Московского Патриархата для более глубокого знакомства с традициями и современной жизнью двух Церквей. Данный проект приобретает особую важность в контексте проходящего в эти дни в Ватикане Синода католических епископов, посвященного теме «Молодежь, вера и призвание».
Особое внимание в ходе встречи было уделено церковной ситуации на Украине. Митрополит Иларион ознакомил Папу Франциска с решениями, принятыми Священным Синодом Русской Православной Церкви 15 октября в Минске в связи с неканоническими действиями Константинопольского Патриархата. Владыка изложил позицию Московского Патриархата по данному вопросу и передал Папе текст заявления, принятого на заседании Священного Синода в Минске.
Председатель ОВЦС также отметил, что в связи с действиями Константинопольского Патриархата Русская Православная Церковь вынуждена приостановить участие в работе Смешанной международной комиссии по богословскому диалогу между Римско-Католической Церковью и Православной Церковью. Тем не менее, как подчеркнул митрополит Иларион, двусторонние отношения между Московским Патриархатом и Римско-Католической Церковью будут и дальше развиваться.
В заключение беседы Папа и митрополит обменялись памятными подарками.
Во встрече также приняли участие ответственный сотрудник Государственного секретариата Святого Престола монсеньор Висвальдас Кульбокас, сотрудник ОВЦС священник Алексий Дикарев и иподиакон Иван Николаев.

Служба коммуникации ОВЦC
Фото пресс-службы Ватикана