Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ιερωνὐμου με τον Καρδινάλιο Leonardo Sandri



Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

«Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται κάτω από έναν εκβιασμό της Τουρκίας που όταν θέλει ανοίγει την στρόφιγγα και στέλνει τους πρόσφυγες» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την συνάντηση που είχε με τον αρμόδιο για τις Ανατολικές Καθολικές Εκκλησίες, Καρδινάλιος Leonardo Sandri.


Ο Καρδινάλιος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την συνάντηση και εξέφρασε την εκτίμησή του στην παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενώ ευχήθηκε να υπάρχουν καλές σχέσεις. Μίλησε για την συνεργασία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, ενώ εξήρε το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αναφέρθηκε, ακόμη, στην οικονομική κρίση της χώρας και στην σημαντική φιλανθρωπική δράση της Αρχιεπισκοπής και των Μητροπόλεων.


Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στο προσφυγικό ζήτημα τονίζοντας πως «η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται κάτω από έναν εκβιασμό της Τουρκίας που όταν θέλει ανοίγει την στρόφιγγα και στέλνει πρόσφυγες και μετανάστες«, ενώ υπογράμμισε ότι «ως Εκκλησία δε μπορούμε να μην βοηθήσουμε τον ανήμπορο άνθρωπο, έχουμε, όμως, την απαίτηση να μας πουν πού ακριβώς είναι τα σύνορά μας και αν είναι υποχρεωμένα όλα τα κράτη να φυλάνε τα σύνορα». Αναρωτήθηκε, επίσης, για ποιο λόγο οι πρόσφυγες βρίσκουν φραγμούς και δε μπορούν να φύγουν από την Ελλάδα και αν η Ευρώπη είναι αυτή που ήθελαν οι δημιουργοί της.


Σε άλλο σημείο, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως είναι λυπηρό η Εκκλησία να χρησιμοποιείται στα χέρια των πολιτικών ως εργαλείο όταν την χρειάζονται, ενώ ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του με αφορμή τα προβλήματα της εποχής και τις δυσκολίες ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε «να μας δώσει ο Θεός δύναμη και να μας βγάλει τον εγωισμό».




ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟ ΕΔΩ

Η ΑΓΙΑ ''ΣΙΩΠΗ''!


Σε διάφορα άρθρα βλέπουμε τα οφέλη της υπακοής αλλά και τα οφέλη της αγίας ''ανυπακοής'', όπως εδώ.  Κατά παρόμοιον τρόπο γνωρίζουμε τα οφέλη του λαλείν, όπως εδώ, αλλά και τα οφέλη της σιωπής. Ο θυμόσοφος λαός μας λέγει ότι «η σιωπή είναι χρυσός» και τούτο είναι αληθές!

Στην Αγία Γραφή διαβάζουμε ότι:

«λόγοι σοφῶν ἐν ἀναπαύσει ἀκούονται» (Εκκλ. 9,17

και πάλιν:

«ὁ συνίων ἐν τῷ καιρῷ ἐκείνῳ σιωπήσεται, ὅτι καιρὸς πονηρῶν ἐστιν» (Αμ. 5,13 )


Αναφέρει ο Άγιος Ισαάκ ο Σύρος:


(ΙΣΑΑΚ ΤΟΥ ΣΥΡΟΥ, Ε.Π.Ε. 8Β΄)



Μερικοί νομίζουν ότι αυτή η ''σιωπή'' είναι ''προδοτική'' και με ότι άλλο συνεπάγεται και μπορεί να φαντασθεί ο ανθρώπινος εμπαθής νους. 


 Ο Μέγας Βασίλειος λέγει:


(Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Ε.Π.Ε. 10)



 Επίσης ο αββάς Βαρσανούφιος αναφέρει:





(Ε.Π.Ε. 10 Γ΄)


Ας θυμόμαστε ότι δεν έχουν όλοι τα ίδια ''Χαρίσματα'' και ο καθένας θα πρέπει να βρεί ποιό χάρισμα του έχει δώσει ο Θεός:


«μὴ πάντες ἀπόστολοι; μὴ πάντες προφῆται; μὴ πάντες διδάσκαλοι;  
μὴ πάντες δυνάμεις; μὴ πάντες χαρίσματα ἔχουσιν ἰαμάτων; 
μὴ πάντες γλώσσαις λαλοῦσι; 
μὴ πάντες διερμηνεύουσι;»

(Α΄ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ ΙΒ΄ 27-30)


Ας προσέχουμε οι Ορθόδοξοι διότι είναι κρίμα να μεταβούμε εις τον ίδιο τόπο όπου θα μεταβούν - εφ΄ όσον το κρίνει ο Θεός -  οι ''προδότες'' που εμείς νομίζουμε......

Δια τούτο ΔΙΑΚΡΙΣΗ!

Υπάρχει ''σιωπή'' που είναι και αγία!