Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Όταν η επιστήμη βλασφημεί και η Πίστη συγχωρεί

episimi pisti
Γράφει η Νίκη Τσάγγου στην Romfea.gr
Κλινική ψυχολογος και θεολόγος

Η ενασχόληση των επιστημόνων αλλά και των πολιτικών προσώπων -δια της οδού των δημοσιογραφικών συνεντεύξεων- συνιστά αυτό που ορίζουν οι πατέρες της εκκλησίας ως «κοσμική λογική».
Επιμένουν να εντάξουν, την προσέγγιση της Ύπαρξης του Θεού, την απόδειξη Του, με βάση τις λογικές κατηγορίες του νου. Ασχολούνται δηλαδή με το Πρόσωπο του Χριστού, σαν να επρόκειτο για έναν απλό άνθρωπο.
Ένα ιστορικό πρόσωπο, έναν θρησκευτικό ηγέτη τον οποίο εάν θέλει κανείς αποδέχεται ως τέτοιο, καταλογοποιώντας τον μαζί με άλλους ηγέτες θρησκειών...
Η στάση αυτή τους εκθέτει απέναντι σ ένα λαό, ευαισθητοποιημένο λόγω της παράδοσης του, ποτισμένο με Χριστό ήδη μέσα στην καθημερινή του γλώσσα, που δεν δυσκολεύεται λόγω της Πίστης του στον Θεό, να παρακολουθήσει την τεχνολογική εξέλιξη, την πρόοδο όπου αυτή σημειώνεται.
Ο λαός μπορεί να εφαρμόζει παράδοση και πρόοδο.
Χρησιμοποιεί το μυαλό όταν του παρουσιάζεται η επιστημονική διάσταση των πραγμάτων και με την καρδιά, με άλλα αισθητήρια δικά του.. άλλη γλώσσα κατανοεί την πίστη, το θαύμα, την αγιαστική Χάρι, την ευλογία.
Άρχισαν δειλά δειλά οι χριστιανοί να προσέρχονται στους ναούς, όπως βγαίνουν για βόλτα στο πάρκο... ήδη πριν την πλήρη άρση των μέτρων.
Ακούς από το στόμα τους μια διαχειρίσιμη οργή, για το Πάσχα που χάθηκε... αλλά δεν πειράζει... θα ρθει άλλο., για την ευλογία που ξαναβρήκαν μέσα στον Οίκο Θεού, σαν ρίγος που διαπερνάει την ψυχή, οπωσδήποτε όχι μετρήσιμο...
Φιλούν τις εικόνες και πάλι, διότι είναι εικόνες Αγίων με δύναμη θαυματουργική έξω από κάθε επιστημονική λογική, έτσι έχουν μάθει μια ζωή και είναι αργά ν' αλλάξουν συνήθεια χωρίς λόγο και ανεβάζουν και τα μωρά παιδιά να σκύψουν να φιλήσουν την εικόνα, διότι δεν την φτάνουν...
Προσέρχονται με την ίδια πίστη και σεβασμό να μεταλάβουν των Αχράντων Μυστηρίων, συγχωρώντας τους πάντες, αυτούς που τους εμπόδισαν όλο τον προηγούμενο καιρό, λίγοι άνθρωποι, όσοι και πριν... συνειδητοποιημένοι.
Τίποτε δεν τους σταματά, τίποτε δεν τους φοβίζει, διότι αγαπούν τον Χριστό που τους Αγάπησε και τους συγχώρησε πρώτος. Είναι ζήτημα φιλότιμου. Δεν χωράει επιστημονική ανάλυση.
Δεν ωφελεί η επιστημονική προσέγγιση. Δεν χρησιμεύει σε τίποτε στον λοιμωξιολόγο να κοινωνάει κρυφά και στους δημοσιογράφους να αποσιωπούν το γεγονός. Χρειάζεται ομολογία.
Έτσι θα αποκατασταθεί η Αλήθεια πως ο Χριστός μόνο σώζει, μόνον Αυτός σώζει (ακόμη και δια της επιστήμης). Ειναι πηγή της ζωής, όχι του θανάτου, διότι δεν υπάρχει θάνατος.
Αυτό είναι βέβαιο, απλά δεν επαληθεύεται επιστημονικά! Αυτό δείχνει η αγιότητα του Αγ. Σπυριδωνα, αλλά και όλων των Αγίων. Είναι ζωντανοί και μετά... θάνατον, κυκλοφορούν...
Ο θάνατος έχει καταργηθεί από τον αναστημένο Χριστό, δεν τον φοβάται ο Χριστιανός που κοινωνεί, συγχωρεμένος, αποκατεστημένος μές από το μυστήριο της εξομολόγησης, με την αδυναμία της ανθρώπινης φύσης του, της δικής του και των γύρω του.
Ο χριστιανός μπορεί να κατανοήσει το ακατανόητο των επιστημόνων που τάχα καθοδηγούν τους πολιτικούς, οι οποίοι τάχα ευχαριστούν την πληγωμένη και διαιρεμένη πλέον Εκκλησία σε εγωιστές και μετανοημένους.
Ο Χριστιανός, από την απλή αμόρφωτη γριούλα και τον γεράκο της, μέχρι την αμόρφωτη νοικοκυρά με το κόλυβο στο χέρι, κατανοούν το αδιέξοδο των επιστημόνων και συμπάσχουν μαζί τους, για την ψυχή τους που δεν έχει ησυχία.
Διαρκώς αναζητεί και εξελίσσει επιστημονικά κριτήρια. Απορρίπτει, ακυρώνει, αυτό αμφισβητείται, φάσκει και αντιφάσκει, εξετάζει, μελετάει. Όμως εκτίθεται ανεπανόρθωτα, όταν ασχολείται με ζητήματα πίστεως.
Δεν ανήκει η πίστη στον δικό του τομέα τον επιστημονικό.
Δεν είναι δική του αρμοδιότητα ν' ασχοληθεί με τους ουρανούς όπου κατοικεί ο Θεός.
Δεν είναι οι ουρανοί της αστροφυσικής μελέτης, αλλά αυτό που συνοψίζεται σαν εσωτερικό βίωμα αποκάλυψης, σαν βασιλεία του θεού μέσα μας.
Διότι ο θεός είναι Πνεύμα, άπιαστο, ασύλληπτο, απερινόητο, αχώρητο, κι έτσι το μόνο τραγικό σφάλμα που κάνει ο επιστήμονας και μαζί του ο πολιτικός διαχειριστής εξουσίας αλλά και ο δημοσιογράφος που έχει μπερδέψει την ενημέρωση με την πνευματική γνώση, είναι η βλασφημεία.
Άθελα τους βέβαια... γι' αυτό κι ο λαός τους συγχωρεί. Είναι θυμωμένος... κυκλοφορεί ο θυμός τριγύρω, αλλά έχει μεγάλη καρδιά ο Έλληνας. Τους αφήνει στον Θεό. Αυτός θα κρίνει τον κόσμο.
Αυτός παραδίδει τον κόσμο στο βάσανο της αλαζονείας και της έπαρσης. Όχι τον επιστήμονα γενικά και ανεξαιρέτως, ούτε καν τον επιστήμονα που δεν πιστεύει ο ίδιος, αλλά μόνο αυτόν που ασχολείται με ζητήματα πίστεως και λατρείας του Θεού.
Αυτός είναι επίμονα και αδιαπραγμάτευτα «εκτός θέματος».
Ο Θεός δεν χάνεται. Η Πίστη και η παράδοση αιώνων δεν κινδυνεύουν όταν αρχηγός της Εκκλησίας είναι ο αναστημένος Κύριος τον οποίο δεν μπορεί κανείς να καταργήσει.
Όσοι κληρικοί κοινωνούσαν λαϊκό κόσμο αυτές τις μέρες (διακινδυνεύοντας μια δικογραφία) και είναι πάρα πολλοί, δείχνουν την συνέχεια μιας παράδοσης μέσα στον χρόνο βαθείας ριζωμένης.
Ταπεινοί άνθρωποι, αφανείς, δεν έχουν ανάγκη ν' αποτελέσουν δείγμα στατιστικής μέτρησης είτε για γκάλοπ, είτε για επιστημονική κατοχύρωση συμπερασμάτων περί μεταδοτικότητας.
Η κοσμική λογική ίσως ...ούτε αυτό είναι σίγουρο... στέρησε από πολλούς που φοβήθηκαν το πρόστιμο της ανυπακοής, την προσέλευση στον ναό, ωστόσο τώρα που διαπιστώνουν πως ο Χριστός ήταν ανοιχτή αγκαλιά για πολλούς τολμηρούς μαθητές, οι άνθρωποι μετανιώνουν που δεν διεκδίκησαν δικαιώματα πίστης και λατρείας.
Τώρα που αποκαλύφθηκε πλέον πως ο ναός από σήμερα θα έπρεπε να είναι ελεύθερα προσβάσιμος, αλλά αναίτια θα παραμείνει άλλες 15 μέρες απαγορευμένος, δεν πιστεύει πια, τον επιστήμονα και τον πολιτικό που δεν πιστεύει σε Θεό.
Αυτοί λοιπόν δεν θα μπορέσουν ποτέ, να συνεννοηθούν με τους πιστούς. Εις μάτην κοπιάζουν.
Η Πίστη που εκφράζεται με ειρήνη και πραότητα είναι ποιοτικό ζήτημα, δεν χρειάζεται καταμέτρηση ψήφων.


Το πραξικόπημα του κορωνοϊού

Η πανδημία έρχεται να δικαιώσει όσους αποκαλούμε «θρησκόληπτους». Το τσιπάκι έρχεται με φόρα. Δεν είναι ζήτημα που αφορά την ελληνική κυβέρνηση και δεν θα εξαπολύσουμε μύδρους κατά της ελληνικής ψηφιακής πολιτικής. Πρόκειται για αποφάσεις που πρόκειται να λάβουν σχεδόν ταυτόχρονα όλες οι μεγάλες χώρες και η Ευρωπαϊκή Eνωση, όπως αποκαλύπτεται σε ρεπορτάζ μεγάλων και έγκυρων ξένων μέσων όπως οι F.T. Μόνο ο Τραμπ ακόμα αντιστέκεται (ποιος θα το φανταζόταν;). Το «τσιπάκι» που επιτρέπει τη συλλογή και μελέτη των στοιχείων και στη συνέχεια την έξυπνη χειραγώγηση των καταναλωτικών επιλογών και της πολιτικής συμπεριφοράς υπάρχει ήδη και είναι το έξυπνο κινητό. Π.χ. με την προσφορά εφαρμογών χαρτών για να μη χανόμαστε στις πόλεις, όλες οι διαδρομές μας καταγράφονται. Κατά καιρούς, η Google και η Apple δημοσιοποιούν για τις κινήσεις ολόκληρων πληθυσμών σε χώρες όπως η Βρετανία. Πρόκειται για μια δημόσια επιβεβαίωση της επιτήρησης πληθυσμών, της αποθήκευσης και της επεξεργασίας των δεδομένων.
Τώρα με τον κορωνοϊό οι κυβερνήσεις θα επιβάλλουν (στην αρχή προαιρετικά και  στη συνέχεια υποχρεωτικά) να εγκαταστήσουμε στο κινητό μας μια εφαρμογή η οποία θα μας προειδοποιεί όταν πλησιάζουμε σε άτομο που έχει διαγνωστεί θετικό στον ιό (αντίστοιχα θα προειδοποιούνται οι άλλοι για εμάς).
Αμέσως θα μας ζητείται να συμμορφωθούμε σε συγκεκριμένες συμπεριφορές (προληπτική απομόνωση). Επειδή, όμως, η μεταδοτικότητα και η συμπτωματολογία της COVID-19 είναι ιδιόμορφη, μπορεί να μας ζητείται να απομονωθούμε επειδή πριν από 8 ημέρες περάσαμε δέκα λεπτά στο μετρό δίπλα σε άγνωστο άτομο που διαγνώστηκε θετικό. Σε περίπτωση ανυπακοής θα υπάρχουν κυρώσεις. Η επιδημία, η οποία σύμφωνα με όλο και περισσότερες επιδημιολογικές έρευνες και παρά την έμφαση των media σε δραματικά περιστατικά, έχει μεγάλη μεταδοτικότητα χωρίς συμπτώματα και θνησιμότητα μάλλον χαμηλή, θα οδηγήσει στην επώαση του Μεγάλου Αδελφού. Oταν έλθει το 5G, οι δυνατότητες χειραγώγησης θα είναι πλέον απόλυτες. Ιστορικά όλες οι εξουσίες που παρακολουθούν τις κοινωνίες διολισθαίνουν στον αυταρχισμό και στον ολοκληρωτισμό. Η υποχώρηση των ατομικών ελευθεριών αλλοιώνει τη Δημοκρατία και μπορεί σταδιακά να εξελιχθεί σε de facto πραξικόπημα. Οι συνήθως λαλίστατοι ακαδημαϊκοί για τα ατομικά δικαιώματα και τα προσωπικά δεδομένα σήμερα σιωπούν. Οφείλουν να πάρουν θέση. 

Είναι ντροπή και απαράδεκτη η δήλωση Μόσιαλου για τη Θεία κοινωνία (να παρέμβει η διοικούσα Εκκλησία επειγόντως)






Ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics και σύµβουλος της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό ζητά:

Αποφυγή της Θείας Κοινωνίας με τη σημερινή μορφή μέχρι να έχουμε εμβόλιο (Το είπε σε συνέντευξή του στο Έθνος)

Κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό, δεν χάνεται από ορισμένες ομάδες, εντός και εκτός κυβέρνησης να ποινικοποιούν την Θεία Κοινωνία και κατά πάσα πιθανότητα να σερβίρουν με τον τρόπο τους νέα δεδομένα για τον τρόπο που θα τελείται το Ιερό Μυστήριο.

(Ο κύριος Μόσιαλος ήταν υπουργός της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ τώρα ενδέχεται να γίνει υπουργός στην κυβέρνηση ΝΔ για το θέμα αυτό μιλάει επίσης σε αυτή τη συνέντευξη)

Είναι πια ξεκάθαρο ότι αγνοούν όλα όσα έχει ζητήσει και παρακαλέσει την κυβέρνηση, η Εκκλησία της Ελλάδος αναφορικά με το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Ζήτησε πολύ ευγενικά να μην τοποθετούνται για τη Θεία Κοινωνία και να διαπραγματεύονται το αν μεταδίδει ή όχι ιούς, διάφοροι οι οποίοι είναι άσχετοι, ακοινώνητοι και ασεβείς ( ουσιαστικά αυτό έχει ειπωθεί και γραφτεί με ευγενικό τρόπο από τη ΔΙΣ και έχει ακουστεί πιο ελεύθερα από διάφορους Ιεράρχες).

Η ΔΙΣ επίσης σε αυτές τις πολύωρες συσκέψεις που έκανε ως τώρα, ανακοίνωσε ότι δεν διαπραγματεύεται το θέμα αυτό. Και ίσως το λάθος της ήταν που δεν ζήτησε από το κράτος και τη δικαιοσύνη να προστατεύσει το ευαίσθητο θέμα αυτό της πίστης μας χρησιμοποιώντας τη δικαστική οδό. Θυμίζουμε ότι το Σύνταγμά μας ακόμη, μας καλύπτει και βοηθά την επικρατούσα θρησκεία, αλλά η Εκκλησία δυστυχώς δεν έθεσε κανένα όριο και πρέπει να το κάνει διότι αν δεν το κάνει τότε θα πρέπει ο πιστός λαός να υπερασπίσει από μόνος του τα Ιερά και τα Όσια.

Γι αυτό ακριβώς βγαίνει ο καθένας και προτείνει δικές του λύσεις και τρόπους για το πως θα κοινωνούμε.

Αν είναι δυνατόν!

Και δεν ξέρω αν αυτοί οι άνθρωποι που προτείνουν λύσεις για το Μυστήριο της Θείας Μεταλήψεως, έχουν ποτέ τους κοινωνήσει και αν έχουν ποτέ βιώσει το θαύμα που επιτελείται στην ανθρώπινη υπόσταση και στην ψυχή και στην καρδιά του ανθρώπου όταν λαμβάνει το Αίμα και το Σώμα του Εσταυρωμένου.

Ο κύριος Μόσιαλος από το Λονδίνο, σύμβουλος της κυβέρνησης, έδωσε μια συνέντευξη στην εφημερίδα το Έθνος και μετά από ερώτηση της συναδέλφου για το αν η Θεία Κοινωνία θα πρέπει να αργήσει εκείνος απάντησε:

Η γνώμη μου είναι πως θα πρέπει να αποφευχθεί με τη σημερινή της μορφή, μέχρι να έχουμε ασφαλές εμβόλιο. Θα πρέπει να εξεταστεί εάν μπορεί να γίνει με διαφορετικό και ασφαλή τρόπο. Να τονίσω εδώ πως ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος έχει καλέσει τους πιστούς να γίνουν οι ίδιοι Κοινωνία και να γίνουν δωρητές αίματος και πλάσματος. Αυτή είναι μια έμπρακτη απόδειξη αγάπης για τον συνάνθρωπό μας, είπε ο κύριος Μόσιαλος ( βεβαίως το ότι χρησιμοποιείται εδώ αποσπασματικά ένα κομμάτι δηλώσεων του Αρχιεπισκόπου Αμερικής δεν εννοείται ότι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος προτείνει μια λύση για τη Θεία Κοινωνία όπως προτείνει ο κ Μόσιαλος)

Απαράδεκτη δήλωση και επικίνδυνη κατά τη γνώμη μας η δήλωση Μόσιαλου και πολλά υποσχόμενη για το τι θα αντιμετωπίσουμε όπως φαίνεται μελλοντικά.

Όταν βλέπουμε λοιπόν έναν άνθρωπο σύμβουλο της κυβέρνησης για την αντιµετώπιση του κορονοϊού να απαντά για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα το οποίο είναι η βάση της πίστης των Ορθοδόξων Χριστιανών και να το κάνει με τέτοια άνεση και ευκολία, τα πράγματα έχουν ξεφύγει πολύ και πρέπει τώρα και όχι στις 12 Μαΐου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ή η Ιεραρχία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (ότι κρίνει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος) ευθύς αμέσως να συνεδριάσει και να πάρει θέση.

Ήδη μια φορά πιάστηκε απροετοίμαστη για την πανδημία η διοικούσα Εκκλησία διότι πράγματι δεν είχε κληθεί ξανά να αντιμετωπίσει τέτοια πρόκληση, άρα είναι λογικές και οι καθυστερήσεις και οι αναμονές.

Σε αχαρτογράφητα νερά κινήθηκε εξάλλου όπως κινήθηκε και η κυβέρνηση όπως λέει και ξαναλέει ο κύριος Χαρδαλιάς και αυτό ισχύει και το καταλαβαίνουμε.

Τώρα όμως επειδή φαίνεται ότι, όπως λένε, θα υπάρξει το Χειμώνα και δεύτερη φάση απαγορεύσεων αν και εφόσον τα πράγματα δυσκολέψουν, πρέπει η διοικούσα Εκκλησία να είναι έτοιμη ώστε να μην κάνουμε και Χριστούγεννα ακοινώνητοι και αλειτούργητοι.

Να συσταθεί από την Εκκλησία, επιστημονική ομάδα, από ειδικούς και να μην αφήνουν 10 άτομα άσχετα να αποφασίζουν τον τρόπο που θα ακολουθηθεί για τη λατρευτική ζωή των Ορθοδόξων Χριστιανών.

Να ζητήσει από τη δικαιοσύνη, να προστατεύσει την ελευθερία του ατόμου και την θρησκευτική ελευθερία .

Δε μπορεί στο όνομα του φόβου για τη δημόσια υγεία να ξεπουλάμε την πίστη μας.

Έτσι νιώθω ότι ξεπουλάμε τα Ιερά και τα Όσιά μας αν όλοι κλείσουμε το στόμα μας με το φόβο να μην μας πουν γραφικούς.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αν δίνουμε σημασία στον καθένα και σε αυτά που λέει είναι σα να ανοίγουμε εμείς το θέμα.

Όχι δεν είναι έτσι.

Η αλήθεια είναι μια, ότι πρέπει πια να αντιμετωπίσουμε σοβαρά όσα αφήνονται να εννοηθούν.

Τίποτα δε λέγεται χωρίς σκοπό αυτές τις εποχές και αυτές οι εποχές θα μας στήσουν στον τοίχο γιατί σίγουρα θα απολογηθούμε.

Δε θα ζήσουμε στις κατακόμβες ούτε θα κρυβόμαστε να κοινωνήσουμε όπως έκαναν οι κρυπτοχριστιανοί.

Ένα πράγμα μόνο μου δίνει θάρρος ότι στο πέρασμα των αιώνων η Πίστη που διώχθηκε όσο καμία άλλη ήταν ο Χριστιανισμός και το ότι επιβίωσε από όλους αυτούς του σταυρωτές και πολέμιους ,είναι πάντα μια απόδειξη για το πόσο αληθινή και ζωντανή είναι.

Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

ΜΓ


Μόσιαλος: Αποφυγή της Θείας Κοινωνίας με τη σημερινή μορφή μέχρι να έχουμε εμβόλιο

Ο σύµβουλος της κυβέρνησης για την αντιµετώπιση του κορονοϊού απαντά και στα σενάρια υπουργοποίησής του


«Η χώρα µας αναχαίτισε δραστικά τη µετάδοση του ιού µε το να πάρει µέτρα περιορισµού κατ’ οίκον άµεσα. Τώρα η σταδιακή αποκλιµάκωση των µέτρων στοχεύει στην ελαχιστοποίηση του ρίσκου» τονίζει, µεταξύ άλλων, ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics και σύµβουλος της κυβέρνησης για την αντιµετώπιση του Covid-19. Επισηµαίνει επίσης ότι πρέπει να εξασφαλιστούν για τις ευπαθείς οµάδες και τους ηλικιωµένους βοήθεια στο σπίτι, φαρµακευτική αγωγή και πρόσβαση σε ασφαλές περιβάλλον µέσα στο σύστηµα υγείας.

Κύριε καθηγητά, µε αυτονόητο το µεγάλο και αµείωτο ενδιαφέρον για την άποψη των ειδικών, και δη της κορυφής τους, θα ήθελα κατ’ αρχάς να σας ρωτήσω πώς θα εξελισσόταν ορθά κατ’ εσάς η αποκλιµάκωση των µέτρων. Σε τι επιµένετε µιλώντας µε τον πρωθυπουργό;

Η πανδηµία Covid-19 είναι ένα φαινόµενο χωρίς προηγούµενο για όλους µας. Γι’ αυτό τον λόγο υπήρξε και διαφοροποίηση στην αντιµετώπιση και υστέρηση στις αντιδράσεις µεταξύ διαφορετικών χωρών. Εχω τοποθετηθεί από πολύ νωρίς δηµόσια για την αποκλιµάκωση και η θέση µου όπως πάντα βασίζεται σε µελέτες και έχει γνώµονα την ποσοτικοποίηση του ρίσκου. Η σταδιακή αποκλιµάκωση στοχεύει εκεί, να µετράµε δηλαδή στο τέλος κάθε σταδίου τις επιπτώσεις της άρσης των µέτρων και να υπολογίζουµε το ρίσκο της τακτικής που ακολουθήθηκε.

Μια αξιόπιστη σταθερά αξιολόγησης είναι η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκοµεία και στις ΜΕΘ. Μικρή αύξηση σηµαίνει προχωράµε µε εµπιστοσύνη στο µέτρο που αποσύρθηκε. Εάν είναι µεγάλη και δηµιουργεί πίεση στο σύστηµα υγείας, τότε το µέτρο που αποκλιµακώθηκε µπορεί να επανέλθει και έναντι αυτού να δοκιµαστεί κάποιο άλλο. Από την πλευρά της δηµόσιας υγείας, για να µειώσουµε το ρίσκο πρέπει να εντοπίσουµε σε ποιες πληθυσµιακές οµάδες η θνητότητα είναι πολύ υψηλή.


Πρακτικά αυτό σηµαίνει ότι όσοι ανήκουν ταυτόχρονα στο ενεργό εργατικό δυναµικό και στις ευπαθείς οµάδες, ιδανικά πρέπει να συνεχίζουν να εργάζονται από το σπίτι και να προσέχουν πολύ περισσότερο. Αυτό δεν σηµαίνει πως θα είναι εγκλωβισµένοι στο σπίτι, καθώς κανένας δεν θα τους απαγορεύσει να κυκλοφορούν.

Επιµένω, επίσης, στο να εξασφαλίσουµε για τις ευπαθείς οµάδες και τους ηλικιωµένους βοήθεια στο σπίτι, φαρµακευτική αγωγή και πρόσβαση σε ασφαλές περιβάλλον µέσα στο σύστηµα υγείας. Με τη σταδιακή διάνοιξη του κοινωνικού ιστού είναι επίσης αναγκαίο να έχουµε συγκεκριµένες οδηγίες συγκατοίκησης όταν υπάρχει άτοµο που ανήκει στις ευπαθείς οµάδες µέσα στις οικογένειες.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η χώρα µας είχε µικρό αριθµών θυµάτων από τον κορονοϊό λόγω της δοµής της ελληνικής οικογένειας, η οποία φροντίζει παππούδες και γιαγιάδες στα σπίτια τους αντί στα γηροκοµεία. Επαιξε ρόλο;

Η χώρα µας αναχαίτισε δραστικά τη µετάδοση του ιού µε το να πάρει µέτρα περιορισµού κατ’ οίκον άµεσα, µε το να κλείσει τα σχολεία και να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις. Οι δοµές στις οποίες συγχρωτίζονται ηλικιωµένοι αποδείχθηκαν επιδημιολογικές βόμβες σε πολλές χώρες και η δομή της ελληνικής οικογένειας, όπου συχνά τα ηλικιωμένα μέλη συγκατοικούν με τα νεότερα, σαφώς και δρα υποστηρικτικά από πλευράς ψυχολογίας. Ελλείψει επαρκών χώρων, όμως, δυσκολεύει την απομόνωση των ηλικιωμένων από τα νεότερα μέλη που θα αρχίσουν πάλι να συναναστρέφονται μεγαλύτερο αριθμό ατόμων και δυνητικά αυξάνει την πιθανότητα της μετάδοσης.

Φάκελος «σχολεία»: Σας φοβίζει η πιθανή αλυσίδα κρουσμάτων από τα παιδιά στον γονιό και στον παππού στη συνέχεια;

Είμαι προβληματισμένος γενικότερα με την ασυμπτωματικότητα και τη μεταδοτικότητα ως χαρακτηριστικά αυτής της νόσου. Η ποσοτικοποίηση της πρώτης θα βοηθήσει να εξαγάγουμε και επιδημιολογικά συμπεράσματα. Επιπρόσθετα, οι περισσότερες μελέτες σε ασθενείς με Covid-19 έχουν επικεντρωθεί σε άτομα που νοσηλεύτηκαν και είχαν σοβαρή συμπτωματική νόσο. Παρόμοια δεδομένα και στοχευμένες μελέτες απαιτούνται επειγόντως στους συμπτωματικούς ασθενείς που δεν έχουν νοσηλευτεί αλλά και σε όσους αποδειχθεί πως βίωσαν ασυμπτωματικά τη λοίμωξη Covid-19.

Η χώρα μας κατάφερε να προλάβει τα χειρότερα – αν και όταν μιλούσατε για τους «άφοβους» στο καρναβάλι της Πάτρας, σας κατηγορούσαν για κινδυνολόγο. Αν χρειαστεί θα ξαναβγάλετε «κίτρινη κάρτα»;

Δεν πρόκειται περί κίτρινης κάρτας, αλλά περί εφαρμογής των οδηγιών που διαμορφώνει η επιστημονική κοινότητα εγχωρίως και διεθνώς.

Η επιστροφή στη Θεία Κοινωνία θα πρέπει να αργήσει;

Η γνώμη μου είναι πως θα πρέπει να αποφευχθεί με τη σημερινή της μορφή, μέχρι να έχουμε ασφαλές εμβόλιο. Θα πρέπει να εξεταστεί εάν μπορεί να γίνει με διαφορετικό και ασφαλή τρόπο. Να τονίσω εδώ πως ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος έχει καλέσει τους πιστούς να γίνουν οι ίδιοι Κοινωνία και να γίνουν δωρητές αίματος και πλάσματος. Αυτή είναι μια έμπρακτη απόδειξη αγάπης για τον συνάνθρωπό μας.


Υπάρχει ενδεχόμενο μετάλλαξης του ιού και ενός δεύτερου κύματος από το φθινόπωρο στην Ελλάδα;

Οι ιοί μπορεί να μεταλλάσσονται συνεχώς, αλλά οι περισσότερες τροποποιήσεις στον γενετικό τους κώδικα δεν επιφέρουν σημαντική διαφορά στη δομή τους. Η πραγματική ανησυχία μας έγκειται στο εάν ο ιός μεταλλαχθεί τόσο ώστε το εμβόλιο να μη λειτουργεί. Οσο για το δεύτερο κύμα, μπορούμε να κάνουμε μόνο υποθέσεις για το εάν θα επανέλθει το φθινόπωρο, εφόσον η νόσος γίνει εποχική τις επόμενες εβδομάδες. Αν συμβεί όμως, θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για την επόμενη φάση.

Μπορεί η χώρα να αποκτήσει αυτάρκεια σε μάσκες, αναπνευστήρες, γάντια, παράγοντας η ίδια ταχύτατα όλα τα αναγκαία υλικά;

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η χώρα να διευρύνει και τον εγχώριο αναπτυξιακό χάρτη και τον παραγωγικό ορίζοντα και όχι μόνο για να αποκτήσει αυτάρκεια σε προστατευτικό υλικό. Είδαμε την πρωτοβουλία των δύο βιομηχανιών που με ελληνικές πρώτες ύλες θα κατασκευάσουν μάσκες. Επίσης, είδαμε τη συνεργασία πανεπιστημιακών ομάδων και εταιρειών για ανάπτυξη βαλβίδων αναπνευστήρων για ασθενείς και μασκών υψηλής προστασίας για το ιατρικό προσωπικό. Η πανδημία αναδεικνύει τα αντανακλαστικά πολλών Ελλήνων επιστημόνων και επιχειρηματιών και είμαι αισιόδοξος πως θα δούμε αντίστοιχα φαινόμενα και σε άλλους τομείς.

Τι άλλο πρέπει να προσέχουμε και τι πρέπει να γίνει;

Η επιτυχία της αποκλιμάκωσης βασίζεται στην εφαρμογή της καλύτερης δυνατής πολιτικής και είμαστε άμεσα εξαρτημένοι από την έγκυρη και τη συνεχή ροή δεδομένων. Περιμένουμε από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα περισσότερα δεδομένα για τη μεταδοτικότητα, τη θνητότητα και την ανοσία. Σε εγχώριο επίπεδο χρειαζόμαστε μεγάλη διαθεσιμότητα και διεξαγωγή τεστ και ενίσχυση των πόρων για μεγαλύτερη δυνατότητα ιχνηλάτησης επαφών. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις στην επιστήμη. Γι’ αυτό τον λόγο οι αποφάσεις πρέπει να βασίζονται σε όσο το δυνατόν περισσότερα και επικαιροποιημένα δεδομένα.

Βρίσκεστε για 50 και πλέον μέρες σε καραντίνα στο σπίτι σας στο Λονδίνo. Πιστεύετε ότι είναι πλέον πολλοί εκείνοι που συμπεραίνουν ότι ο Τζόνσον ρίσκαρε τη δημόσια υγεία στη χώρα τους;

Ο πρωθυπουργός της Αγγλίας βασίστηκε σε λανθασμένες εισηγήσεις και δυστυχώς ρίσκαρε και τη δική του υγεία. Είναι όμως πλέον σαφές πως έμαθε από την περιπέτειά του, προς όφελος όλων που ζούμε στην Αγγλία.

Τι συμβουλή δώσατε στην κόρη σας όταν μάθατε πως κόλλησε τον ιό;

Το πρώτο που της είπα είναι να μη φοβάται γιατί ήταν σε ομάδα χαμηλής επικινδυνότητας. Ευτυχώς ξεπέρασε το πρόβλημα και επέστρεψε στην εργασία της.

Ακούγονται και γράφονται σενάρια για πιθανή υπουργοποίησή σας; Σας έχει γίνει πρόταση από τον κ. Μητσοτάκη; Και αν συμβεί σύντομα, θα το σκεφτείτε;

Στη χώρα μας μας αρέσουν γενικώς τα σενάρια. Είμαστε από τις λίγες χώρες που γίνονται δημοσκοπήσεις δύο και τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές, ενώ δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα. Δεν μου έγινε πρόταση από τον πρωθυπουργό. Η συνεργασία μου με την κυβέρνηση είναι σε επιστημονικό επίπεδο, δεν έχει πολιτικές προεκτάσεις. Αυτό που είναι σημαντικό, όμως, δεν είναι οι υπουργικές θέσεις, αλλά το κατά πόσο μπορεί κανείς από τη θέση που βρίσκεται να βοηθήσει πραγματικά τη χώρα του. Οπως προσπαθούν να κάνουν πολλοί επιστήμονες αυτό το διάστημα.

Θα μου επιτρέψετε και μια τελευταία σκέψη πάνω σε αυτό. Είναι δεδομένο πως διαθέτουμε, και στην Ελλάδα και διεθνώς, τεράστιο επιστημονικό δυναμικό, το οποίο θα πρέπει από εδώ και εμπρός να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι επιστήμονες πρέπει να συμβάλουν στη χάραξη ενός σχεδίου μετάβασης της χώρας στον 21ο αιώνα, γιατί ενώ έχουμε ήδη κλείσει μία εικοσαετία σε αυτό τον αιώνα, σε πολλούς τομείς λειτουργούμε με προδιαγραφές και αγκυλώσεις του προηγούμενου.