Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Προσευχή στη Βαυαρία για την απαλλαγή από την πανδημία



Προσευχή στο Παρεκκλήσι της Αγίας Κορώνας/Στεφανίδας στη Βαυαρία για την απαλλαγή από τη πανδημία του Κορωνοἲού.
Ως γνωστό, η ρωμαιοκαθολική εκκλησία εορτάζει τη μνήμη της Αγίας Κορώνας/Στεφανίδας, της προστάτιδας των ανθρώπων από πανδημίες, στις 14 Μαῒου, ενώ στην Ορθόδοξη Εκκλησία η μνήμη της εορτάζεται στις 11 Νοεμβρίου.
Με αφορμή τη σημερινή εορτή της στη Βαυαρία, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, μετέβη στο παρεκκκλήσι της Αγίας στην κωμόπολη Arget της Βαυαρίας, όπου και τέλεσε παράκληση για τη σωτηρία της ανθρωπότητας από την πανδημία του Κωρονοἲού.
Στη παράκληση ανέγνωσε, σύμφωνα με το τυπικό της Εκκλησίας μας, το απολυτίκιο, το μεγαλυνάριο και τα τροπάρια της Αγίας, καθώς επίσης και την προσευχή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, που ανέγνωσε ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας την Κυριακή των Μυροφόρων στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή.
Στο παρεκκλήσι τον υποδέχθηκε εγκάρδια ο Αρχιερατικός Επίτροπος της περιοχής αιδ. Josef Steinberger. Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης επέδειξε στον κληρικό τη βυζαντινή εικόνα της Αγίας Κορώνας/Στεφανίδας, την οποία είχε υποσχεθεί να δωρήσει στο παρεκκλήσι της Αγίας, προς συνεχή και αδιάλειπτη προσευχή υπέρ των ασθενούντων από επιδημίες.
Λόγω των ισχυόντων ακόμη στη Βαυαρία πολιτειακών διατάξεων για την πάταξη του Κωρονοἳού, δεν επετράπη από τις Αρχές η συμμετοχή πιστών, μελών της Παροικίας μας και της βαυαρικής τοπικής κοινωνίας στην εκδήλωση αυτή.
Για το λόγο αυτό η επίσημη παράδοση της εικόνας θα λάβει χώρα σε ευθετώτερο χρόνο, παρουσία εκπροσώπων των επισήμων εκκλησιαστικών και πολιτειακών βαυαρικών Αρχών και μελών της παροικίας μας.
Η διεκκλησιαστική αυτή εκδήλωση συνοδεύτηκε στη σημερινή ημέρα (14.5.) και με ανάγνωση προσευχών για την ανθρωπότητα και ενάντια στην πανδημία, σύμφωνα και με την προτροπή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και των ηγετών των παγκοσμίων θρησκειών, για μια από κοινού περισυλλογή και ανάληψη ευθύνης από όλα τα θρησκεύματα για τη σωτηρία της ανθρωπότητας και του περιβάλλοντος.
Η βαυαρική κοινωνία αγκάλιασε εγκάρδια την πρωτοβουλία της δωρεάς μια βυζαντινής εικόνας της Αγίας στο παρεκκλήσι στη κωμόπολη Arget και σε πολλαπλά ρεπορτἀζ στη τηλεόραση, σε εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες, ανέδειξε και επήνεσε την προσφορά της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας ως εμπλουτισμό και συμβολή στη κοινή προσπάθεια θεραπείας του κακού.
Φωτογραφίες: Bavariagr.de



 



ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΛΕΙΨΑΝΩΝ Μ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ


Ἡ γιορτὴ τοῦ Μεγάλου Ἀθανασίου εἶναι στὶς 18 Ἰανουαρίου. Σήμερα, ὅμως, γιορτάζουμε τὴν ἀνακομιδὴ τῶν λειψάνων αὐτοῦ τοῦ γίγαντα τῆς Ὀρθοδοξίας μας. Σύμφωνα ὅμως μὲ τὸν Κώδικα τῶν Καυσοκαλυβίων καὶ τὸ δίστιχο τοῦ Λαυριωτικοῦ Κώδικα 70, ἡ κυρίως μνήμη τοῦ Ἁγίου Ἀθανασίου, πρέπει νὰ γιορτάζεται σήμερα, ὅπου καὶ ἱστορικὰ ἀποδεδειγμένη ἡ κοίμησή του, καὶ ὄχι ἡ ἀνακομιδὴ τῶν λειψάνων του, γεγονὸς γιὰ τὸ ὁποῖο δὲν ἔχουμε τὴν παραμικρὴ ἱστορικὴ ἀναφορά. Ἀξιοσημείωτο εἶναι ἐπίσης, ὅτι καὶ ὅλη ἡ ἀνέκδοτη ποιητικὴ ὑμνολογία κατὰ τὴν 2α Μαΐου περιστρέφεται στὴν ἐτήσια μνήμη του καὶ ὄχι στὴν ἀνακομιδὴ τῶν λειψάνων του, γιὰ τὴν ὁποία οὔτε ἁπλὴ ἀναφορὰ γίνεται. Γιὰ ποιὸ λόγο ὅμως καθιερώθηκε ἡ κυρίως μνήμη του τὴν 18η Ἰανουαρίου, μ᾿ αὐτὴ τοῦ Ἁγίου Κυρίλλου, δὲν γνωρίζουμε. Τὸ πιθανότερο ὅμως εἶναι, γιὰ τὸν λόγο ποὺ καθιερώθηκε καὶ ἡ γιορτὴ τῶν τριῶν ἱεραρχῶν. Ἡ Ἐκκλησία ἀπέδωσε πολλὲς τιμὲς στὸν Ἅγιο Ἀθανάσιο, διότι ἀναδείχθηκε ὁ ἡρωϊκότερος τῶν Ἅγιων καὶ ὁ ἁγιότερος τῶν ἡρῴων. Νὰ πὼς τὸν χαιρετίζουν οἱ ἐκκλησιαστικοὶ ὕμνοι: «ὡς τὴν μεγάλην τῆς Ἐκκλησίας σάλπιγγα, τῶν ἀρετῶν κανόνα, τὸν νοῦν τὸν περίβλεπτον, τῶν Πατριαρχῶν τὴν κρηπῖδα, τὴν ὀξυτάτην γλῶσσαν, τὸν διαυγῆ ὀφθαλμόν, τὸν λαμπτῆρα τὸν φαεινότατον, τὸν πέλεκυν τὸν κόπτοντα πᾶσα ὕλην αἱρέσεων καὶ καταφλέγοντα τῷ πυρὶ τῷ τοῦ πνεύματος». Καὶ ἀκόμα «ὡς τὸν ἀπερίτρεπτον στῦλον, τὸν ἄσειστον πύργον, τὸν χρυσοῤῥόαν Νεῖλον, τῆς ἀθανασίας τὸν ἐπώνυμον, τὸν πυρσὸν τὸν μετάρσιον, τὸν ἀκατάβλητον πύργον, τὸν ταξιάρχην θεολέκτου παρατάξεως, τὸν θεοφόρον τῆς χάριτος ποταμόν, ἀρχιερέων τὸ κλέος, ἀριστέα τὸν ἀήττητον, τὸν συγκόψαντα τὰς φάλαγγας τῶν αἱρέσεων τῇ δυνάμει τοῦ Πνεύματος, τὸν στήσαντα τῆς Ὀρθοδοξίας τὰ τρόπαια καθ᾿ ὅλην τὴν οἰκουμένην». Ἂς προσέξουμε, λοιπόν, αὐτὰ τὰ χαρακτηριστικά του Μ. Ἀθανασίου καὶ ἂς ἀγωνιστοῦμε νὰ τὸν μιμηθοῦμε.



ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΕΝΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ




ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΝ


Μαυροβούνιο: Με προσευχή και λουλούδια, απαντούν στις διώξεις

 
Μαυροβούνιο: Με προσευχή και λουλούδια, απαντούν στις διώξεις

Χιλιάδες πολίτες, στην πλειοψηφία τους νέοι συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου που είναι η έδρα του φυλακισμένου Επισκόπου Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιου, ψάλλοντας το «Πάτερ ημών» ως ένδειξη αγάπης και συμπαράστασης στον Επίσκοπό τους.
Στην πόλη Νίκσιτς, οι πολίτες μετά τον Παρακλητικό Κανόνα στην Παναγία που ετελέσθη στον Καθεδρικό Ναό της πόλεως συγκεντρώθηκαν ξανά μπροστά από το αστυνομικό τμήμα, όπου κρατείται ο Ιεράρχης και μοίρασαν τριαντάφυλλα στους αστυνομικούς.



Επίσης, 73 καθηγητές του κρατικού Πανεπιστημίου της Ποντγκόριτσα έγραψαν ανοιχτή επιστολή στην οποία εκφράζουν την συμπαράσταση στον επίσκοπο Ιωαννίκιο τον οποίον χαρακτηρίζουν ως τίμιο πρόσωπο της κοινωνίας και ποιμένα της Εκκλησίας.




«Αντί ένας τέτοιος άνθρωπος να είναι σεβαστός από την εξουσία, εσείς τον φυλακίσατε. Κάνατε επίδειξη της ισχύος και αποδείξετε ότι μπορείτε να βάζετε πίσω από τα κάγκελα όποιον θέλετε εσείς, εκτός από αυτούς που θα έπρεπε» αναφέρουν και εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την «ανεύθυνη συμπεριφορά της εξουσίας και το έλλειμμα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Στο τέλος της επιστολής καλούν την κυβέρνηση να ακούσει την φωνή του λαού και την κοινή λογική και να αφήσει ελεύθερο τον επίσκοπο Ιωαννίκιο και τους ιερείς.

Πατήρ Γκόγικο : Εάν δεν αφήσουν τον επίσκοπο Ιωαννίκιο, ας μας συλλάβουν όλους
Μετά την Παράκληση στην Παναγία ο π. Γκόγικο απηύθυνε σύντομο λόγο στους συγκεντρωμένους .
«Είναι αισχρός και άξιος κάθε περιφρόνησης ο τρόπος με τον οποίον έγινε η σύλληψη του επισκόπου Ιωαννικίου και των ιερέων στην πόλη Νίκσιτς. Επίσης, είναι εξίσου αισχρή σημερινή δήλωση του Πρωθυπουργού στην οποία έλεγε ανακρίβειες σχετικά με το συμβάν αυτό» υπογράμμισε και κάλεσε τον κόσμο να αποχωρήσει.




«Περιμένουμε να δούμε τί θα συμβεί, υπάρχει μεγάλη πίεση. Απευθυνθήκαμε με το αίτημα να τους απελευθερώσουν αύριο το πρωί, εάν δεν γίνει έτσι ερχόμαστε πάλι εδώ στο ίδιο μέρος. Αύριο όταν θα μας δούνε ας μας συλλάβουν όλους», είπε ο π. Γκόγικο.


Ο Κ. ΤΡΑΓΚΑΣ ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΙΟΥ.....


ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ ''ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ'': Δυστυχώς κάποιοι απολύονται επειδή ενημερώνουν τον κόσμο λέγοντας αλήθειες. Τέτοιους ανθρώπους πρέπει να στηρίζουμε.

Μητροπολίτης Γερμανίας: Επεμβαίνουν στην ελευθερία της θρησκείας. Αν δεν υπακούσουμε στους νόμους, θα μας κλείσουν τις Εκκλησίες


Αποκλειστικό -Μητροπολίτης Γερμανίας: Επεμβαίνουν στην ελευθερία της θρησκείας. Αν δεν υπακούσουμε στους νόμους, θα μας κλείσουν τις Εκκλησίες
Με αφορμή την εγκύκλιο που απέστειλε προς τον κλήρο και τον λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ Αυγουστίνος, σύμφωνα με την οποία ενημερώνει ότι μέχρι παύσεως των νομοθετικών διαταγμάτων που ρυθμίζουν την τρόπο Θείας Μεταλήψεως, δε θα μεταλαμβάνει τον κόσμο μίλησε στο πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.

Ο Σεβασμιώτατος στην τηλεφωνική του επικοινωνία, μίλησε για μια ηρωική απόφαση ενός άνδρα κληρικού που για 60 χρόνια ζει στη Γερμανία και γνωρίζει πως λειτουργεί το κράτος.
“Αν δεν έκανα αυτό που είπε το κράτος της Γερμανίας θα μου έστελναν την αστυνομία και θα έκλεινε τις εκκλησίες. Την ίδια ώρα όμως δεν είναι δυνατόν να αφήσω να μας ρυθμίσουν τον τρόπο που θα κοινωνούμε και για αυτό αποφάσισα να μην μεταλαμβάνει ο κόσμος καθόλου ώσπου να αρθούν τα μέτρα.”
“Τι θα έλεγα δηλαδή στο λαό , ότι τόσο καιρό σας λέγαμε ψέμματα; και ότι επειδή η Θεία Κοινωνία μεταδίδει νοσήματα ελάτε να κοινωνήσατε με διαφορετικό τρόπο; Προτίμησα να μην μεταλαμβάνω τον κόσμο” είπε στην τηλεφωνική του επικοινωνία.
“Για όσους με κατακρίνουν και κυρίως ρασοφόρους, έχω να πω ότι πρέπει να καταλάβουν ότι εδώ είναι Γερμανία δεν είναι Ελλάδα.»
Ο Σεβασμιώτατος μάλιστα τόνισε ότι αυτή τη στιγμή στη Γερμανία πραγματοποιείται καθαρή παρέμβαση στην ελευθερία της Θρησκείας…\

Ακούστε την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη: