Τούρκοι καθολικοί επίσκοποι: Η Αγία Σοφία είναι υπόθεση της Τουρκίας

toyr 1
«Το καθεστώς της Αγίας Σοφίας είναι υπόθεση της Τουρκίας» υποστηρίζουν καθολικοί επίσκοποι στην Τουρκία, σε μία αμφιλεγόμενη δήλωσή τους έπειτα από την επιστολή που απέστειλε ο καθολικός αρχιεπίσκοπος της Ελλάδας προς τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, ζητώντας του η Αγία Σοφία να διατηρηθεί στο υπάρχον καθεστώς του μουσείου. Αυτά μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη η ανταποκρίτριά μας, Μαρία Ζαχαράκη.
«Αν και θα θέλαμε η Αγία Σοφία να διατηρήσει το χαρακτήρα της ως μουσείο, δεν εναπόκειται σε εμάς να παρέμβουμε ή ακόμη και να εκφράσουμε τη γνώμη μας για μια απόφαση που αφορά αποκλειστικά τη Δημοκρατία της Τουρκίας», δήλωσε μια ομάδα Τούρκων καθολικών επισκόπων.
Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Αρμένιος πατριάρχης είχε προβεί σε μία αντίστοιχη δήλωση που είχε προκαλέσει επίσης αίσθηση ανάμεσα στον χριστιανικό κόσμο, καθώς όχι μόνο δεν εξέφραζε καμία αντίρρηση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αλλά πρότεινε να... παραχωρηθεί κι ένας μικρός χώρος μέσα σε αυτή για χριστιανική προσευχή.
Οι… συναινετικές δηλώσεις προς τα τουρκικά σχέδια μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί κάποιων εκπροσώπων χριστιανικών κοινοτήτων της Τουρκίας πάντως έχουν προκαλέσει έντονη κριτική και σχόλια έξωθεν.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας προειδοποίησε την Άγκυρα στις 8 Ιουνίου ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας «θα προκαλούσαν περιττή ένταση στις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών εθνικοτήτων και θρησκειών».


ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΕΡΙΣ



«πόλεμος πάντων μὲν πατήρ ἐστι, πάντων δὲ βασιλεύς, καὶ τοὺς μὲν θεοὺς ἔδειξε τοὺς δὲ ἀνθρώπους, τοὺς μὲν δούλους ἐποίησε τοὺς δὲ ἐλευθέρους.
εἰδέναι δὲ χρὴ τὸν πόλεμον ἐόντα ξυνόν, καὶ δίκην ἔριν, καὶ γινόμενα πάντα κατ᾽ ἔριν καὶ χρεών.
καὶ ὁ κυκεὼν διίσταται (μὴ) κινούμενος».


ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΥ




ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ





Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: «Όποιος πατήσει τα πόδια του στο έδαφός μας»

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: «Όποιος πατήσει τα πόδια του στο έδαφός μας»
Σκληρό αλλά και αποφασιστικό μήνυμα έστειλε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος

Σύμφωνα με το onalert.gr, μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε χαρακτηριστικά, « Όποιος πατήσει τα πόδια του στο έδαφος, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι».
«Οι Τούρκοι με τη συμπεριφορά τους προδίδουν και μεγάλη νευρικότητα για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας τους. Όσες χώρες διετέλεσαν κάποτε αυτοκρατορίες, παρουσιάζουν συμπεριφορές που σχετίζονται με τις αναμνήσεις τους. Αυτό στη δική τους τουλάχιστον περίπτωση προκαλεί μεγάλη αστάθεια», σημείωσε.
Ο Α/ΓΕΕΘΑ επισήμανε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι συγκροτημένος στρατός, ναυτικό και αεροπορία. Πολύ δύσκολα μπορείς να τα βάλεις μαζί τους και οποίος τα βάλει θα φύγει με πολύ μεγάλο κόστος και αυτό το ξέρουν οι γείτονες».
Αναφερόμενος στη γειτονική χώρα ο Α/ΓΕΕΘΑ ανέφερε πως «όλοι επιχειρούν να αποφύγουν αντιπαράθεση με την Τουρκία, όμως το επεισόδιο με τους Γάλλους τους υποχρέωσε να σταματήσουν να προσποιούνται πως δεν υπάρχει πρόβλημα».
«Πλέον η Τουρκία ενοχλεί πολλά εθνικά συμφέροντα. Του Ισραήλ, της Συρίας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, μεγάλου μέρους της Λιβύης, της Κύπρου, της Ελλάδας. Ενοχλεί πολλά κράτη», είπε ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.
«Ο Ερντογάν κάνει αυτά που λέει και εμείς κάνουμε αυτά που λέμε εμείς. Ξέρουμε απολύτως τι θα κάνουμε και στον Έβρο, και στα νησιά και σε ανοιχτή θάλασσα», είπε ο Α/ΓΕΕΘΑ.
Αναφερόμενος ειδικά στην ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος είπε πως γίνονται συνεχείς ασκήσεις, δεσμεύσεις περιοχών, δοκιμάζονται και επαναξιολογούνται τα σχέδια μας, έγιναν συμβούλια Αρχηγών, «ξέρουμε ακριβώς τι θα γίνει και πως θα γίνει».


Θύμα βανδάλων το Νυμφαίο της αρχαιοελληνικής Απολλωνίας




Τακτικές παρόμοιες με του ISIS. Ανεπανόρθωτες οι ζημιές.

Ντροπή και θλίψη προκαλεί η καταστροφή του Νυμφαίου (μνημειακή κρήνη) της αρχαίας Απολλωνίας κοντά στο Φίερι της Αλβανίας. Επιτήδειοι, με τάσεις βανδαλισμού, όπως αποδεικνύεται από τις καταστροφές, προκάλεσαν ανεπανόρθωτες ζημιές σε μια από τις πιο σημαντικές πόλεις στην ιστορία του τόπου, η οποία και αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας ενταγμένο στον κατάλογο της UNESCO.
Σε δηλώσεις για το περιστατικό προέβη η διευθύντρια του αρχαιολογικού πάρκου, ενώ το όλο θέμα κατήγγειλε στα αρμόδια εισαγγελικά όργανα. Η ίδια αναφερόμενη σ’ αυτή την άθλια ενέργεια, είπε πως οι ζημιές είναι ανεπανόρθωτες και αφορούν το σπάσιμο σε κίονες, σε σημείο να έχει καταστραφεί εξολοκλήρου το μνημείο. Όσον αφορά το πότε συνέβη το γεγονός, επεσήμανε πως όλα έγιναν κατά τη διάρκεια του επιβαλλόμενου μαζικού εγκλεισμού λόγω του ιού COVID – 19. Οι ενέργειες που έχουν γίνει αφορούν την αποκατάσταση του μνημείου, έπειτα από σχετική έγκριση αποκατάστασης από το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας.
Εκτός των αρμόδιων αρχών, ο Αλβανός αρχαιολόγος Νεριτάν Τσέκα καταδίκασε δημόσια αυτή την πράξη, επιρρίπτοντας την ευθύνη για το βανδαλισμό στην Υπουργό Πολιτισμού Έλβα Μαργαρίτι, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα καταδικάζοντας την πράξη, τη χαρακτήρισε βάρβαρη.

Λίγα λόγια για την Απολλωνία

Η πόλη της Απολλωνία κατά το Στράβωνα ιδρύθηκε από Κορίνθιους και Κερκυραίους κατά τον 6ο αιώνα π. Χ. και αφιερώθηκε στο θεό Απόλλωνα, ενώ ο Απολλόδωρος στη «Βιβλιοθήκη», αναφέρει πως ιδρύθηκε από τους αργοναύτες ήδη από τα προϊστορικά χρόνια. Είναι γνωστή επίσης ως «Απολλωνία η Ηπειρωτική» και ως «Απολλωνία ή προς Επίδαμνον». Επίσης ο Αριστοτέλης επαινεί το δημοκρατικό της πολίτευμα. Κατά το 229 π. Χ. υποτάχθηκε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και κατά την βυζαντινή εποχή καταλήφθηκε από τον Κωνσταντίνο τον Πορφυρογέννητο και συμπεριλήφθηκε στο Θέμα του Δυρραχίου.

Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ’ την Βόρειο Ήπειρο