Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Αεροδρόμια: Στοχευμένα τεστ σε τουρίστες με «barcode» από την 1η Ιουλίου





Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, καταργούνται οι «πράσινες» και «κόκκινες» χώρες, ενώ από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους θα περάσουμε στους στοχευμένους, βάσει ενός ειδικού λογισμικού, που θα υπολογίζει ποιοι επισκέπτες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι φορείς του κορωνοϊού


Με νέα, στοχευμένα τεστ στους τουρίστες θα ανοίξουν από την 1η Ιουλίου οι πύλες του ελληνικού τουρισμού σε 27 αεροδρόμια της χώρας, που θα υποδέχονται πτήσεις και από 18 προορισμούς εκτός ΕΕ. Επίσης, ανοίγουν επτά λιμάνια και έως άλλοι τόσοι συνοριακοί σταθμοί, όπου ο έλεγχος θα γίνεται με «έξυπνα» barcode.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά για πτήσεις από ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Τουρκία και άλλες οκτώ χώρες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, καταργούνται οι «πράσινες» και «κόκκινες» χώρες, ενώ από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους θα περάσουμε στους στοχευμένους, βάσει ενός ειδικού λογισμικού, που θα υπολογίζει ποιοι επισκέπτες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι φορείς του κορωνοϊού.


Όπως είπε ο αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής, «με αυτόν τον αλγόριθμο θεωρείται ότι η πλειονότητα των εισαγόμενων κρουσμάτων θα μπορέσουν τελικά να ανιχνευθούν με αυτή τη διαδικασία». Έως και 48 ώρες πριν αναχωρήσουν για την Ελλάδα, οι ταξιδιώτες υποχρεωτικά θα συμπληρώνουν στον υπολογιστή ή μέσω εφαρμογής στο κινητό μία φόρμα με τα στοιχεία τους και δεδομένα, όπως για παράδειγμα τη χώρα προέλευσής τους, από ποιες άλλες χώρες πέρασαν, που βρίσκονταν το τελευταίο 15ήμερο.

Οι πληροφορίες αυτές θα συγκεντρώνονται σε μία βάση δεδομένων και, μέσω της ανάλυσής τους, κάθε ταξιδιώτης θα λαμβάνει ένα ειδικό «barcode», βάσει του οποίου οι ελληνικές αρχές θα γνωρίζουν με την άφιξη του εάν πρέπει να ελεγχθεί ή όχι. «Τα τεστ ανά πύλη εισόδου θα μοιράζονται ανάλογα με τον κίνδυνο που θα εκτιμάται ανά επιβάτη. Για παράδειγμα, εάν έχουμε 1.000 τεστ την ημέρα για το Ελευθέριος Βενιζέλος, τα 1.000 αυτά τεστ θα γίνονται με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η δυνατότητα ανίχνευσης των θετικών των κρουσμάτων ανά ημέρα και ανά πύλη εισόδου» είπε ο κ. Παρασκευής.


Από την 1η Ιουλίου ανοίγουν πλέον 27 αεροδρόμια της χώρας για πτήσεις από το εξωτερικό: 20 μεγάλα, ανάμεσα στα οποία το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Μύκονος, αλλά και επτά μικρότερα σε Ιωάννινα, Σητεία, Λήμνο, Κύθηρα, Σκύρο, Πάρο και Χίο.

Από την Τετάρτη, Πάτρα και Ηγουμενίτσα θα ξεκινήσουν να δέχονται πλοία από Ιταλία, ενώ τα λιμάνια σε Πειραιά, Ρόδο, Κέρκυρα, Βόλο και Κατάκολο θα ανοίξουν για την κρουαζιέρα, χωρίς όμως προς το παρόν να έχουν προγραματιστεί ταξίδια.

Οδικώς, εκτός από τον Προμαχώνα, θα ανοίξει από την 1η Ιουλίου και ο συνοριακός σταθμός των Ευζώνων.

Προσωπολατρεία! Ο Πνευματικός είναι όργανο για να μας οδηγήσει στον Νυμφίο Χριστό και όχι ο Νυμφίος Χριστός!


Ένα μεγάλο λάθος στο οποίο πέφτουν πολλοί Χριστιανοί (κυρίως γυναίκες λόγω πλουσιώτερου συναισθηματικού κόσμου, αλλά και άντρες κυρίως για τα «πρωτεία» στα διακονήματα), είναι να αγωνίζονται να αρέσουν στον Πνευματικό σαν άνθρωπο και όχι στον Χριστό και Θεό!
Έτσι, η προσωπολατρεία ύπουλα εισβάλλει στην καρδιά τους, δίνοντας ένα μεγάλο κομμάτι υπαρξιακού της χώρου στο πρόσωπο του Πνευματικού (ένα είδος αρρωστημένης αγάπης) και δεν φθάνουν να αγαπήσουν πραγματικά, ανυπόκριτα και ολοκληρωτικά ποτέ τον Χριστό!
Ενδέχεται μάλιστα κάποιοι Πνευματικοί να τρέφουν μία τέτοια κατάσταση, είτε άθελά τους γιατί δεν την διέκριναν εγκαίρως ή καθόλου (κακώς βέβαια, αλλά άνθρωποι είναι κι αυτοί), είτε γιατί πέφτουν σε κενοδοξία και φιλαρέσκεια (μη γένοιτο).
Και βέβαια τέτοιες καταστάσεις, δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για ανώφελες ή επιζήμιες αντιζηλείες και ανταγωνισμούς μέσα σε κοινόβια, αδελφότητες και ανάμεσα σε πνευματικά αδέλφια, για διαβάλματα, κατηγορείες, συκοφαντίες, ψέμματα κι άλλα εμετικά, που εισχωρούν ακόμη και μέσα στα εξομολογητήρια, προκειμένου να επηρρέασουν γνώμες και συναισθήματα Πνευματικών, ώστε να «κατακτηθεί» υστερόβουλα η αγάπη τους!
Αυτός ο αποπροσανατολισμός όμως, από το το Πρόσωπο του Χριστού κι από την ανόθευτη πνευματική αγάπη και την αλήθεια, διαλύει κάθε πνευματικό κόπο απ’ όποιον κι αν προέρχεται και χαροποιεί ιδιαίτερως τον διάβολο, τον πατέρα του μίσους και όχι της αγάπης, του ψεύδους και όχι της αλήθειας και της διάσπασης και όχι της ενότητας. 
«Εκ του καρπού το δένδρον γιγνώσκεται». (Ματθ. ιβ’ 33)…
Ο Κύριος είπε: «υιέ μου δος μοι σην καρδίαν» και η πρώτη εντολή λέει: «αγαπήσεις Κύριον τον Θεό σου εξ όλης της καρδίας σου…».
Ο Θεός μας ζητά ολόκληρη την καρδιά μας και εξ’ ολοκλήρου την αγάπη μας, όχι κατακερματισμένα κομμάτια μιας «σπασμένης σε θρύψαλα» καρδιάς, μοιρασμένα από δω κι από κει σε διάφορα πρόσωπα και πράγματα!
Μέχρι πότε θα δίνουμε τα περισσεύματα (δηλαδή τα ψίχουλα) στον Κύριο σαν τους κύνες της παραβολής που ζητιανεύουν τροφή κάτω από τα πλούσια τραπέζια; Εμείς είμαστε οι κύνες που αδιαλείπτως πρέπει να ζητιανεύουμε το έλεος του Θεού και να Του δώσουμε ακόμη και την ζωή μας!
Όλα αυτά ας μην παρεξηγηθούν σας παρακαλώ, δεν σημαίνει πως δεν θα αγαπάμε τους συνανθρώπους μας κι όλα τα κτίσματα και βέβαια τον αγαπητό μας Πνευματικό. Αντίθετα, το ν’ αγαπάμε ολοκληρωτικά τον Θεό, μας οδηγεί και μας διασφαλίζει στο να αγαπάμε με υγιή τρόπο τους πάντες. Και ο Κύριος μας λέγει πως θα γίνουμε «αγαπώντες Αύτόν»: «ο έχων τας εντολάς μου και τηρών αυτάς, εκείνός εστιν ο αγαπών με…». (Ιωάν. 14, 21).
Επομένως, όποιος τηρεί τις εντολές του Θεού και Πατρός μας, θα αγαπά όχι μόνον Αυτόν με τον σωστό τρόπο, αλλά και όλα τα παιδιά Του, διότι οι ίδιες εντολές  ισχύουν για όλους μας ισότιμα και δίκαια.
Επίσης στην πρώτη εντολή του Θεού, ρητά αναφέρεται: «εγώ ειμί Κύριος ο Θεός σου, όστις εξήγαγόν σε εκ γης Αιγύπτου, εξ οίκου δουλείας. ουκ έσονταί σοι θεοί έτεροι πλην εμού. ου ποιήσεις σεαυτώ είδωλον, ουδέ παντός ομοίωμα, όσα εν τω ουρανώ άνω και όσα εν τη γη κάτω και όσα εν τοις ύδασιν υποκάτω της γης. ου προσκυνήσεις αυτοίς, ουδέ μη λατρεύσεις αυτοίς· εγώ γαρ ειμί Κύριος ο Θεός σου, Θεός ζηλωτής, αποδιδούς αμαρτίας πατέρων επί τέκνα, έως τρίτης και τετάρτης γενεάς τοις μισούσί με και ποιών έλεος εις χιλιάδας τοίς  αγαπώσι με και τοις φυλάσσουσι τα προστάγματά μου» (Έξοδος, Παλαιά Διαθήκη).
Τα είδωλα και τα ομοιώματα, δεν φτιάχνονται μόνο από ξύλο, πηλό, μέταλλο ή οποιοδήποτε άλλο υλικό. Φτιάχνονται και από την ανθρώπινη φαντασία στο νου και μπορούν ύπουλα και κρυφά να λατρεύονται στο θυσιαστήριο της καρδιάς αντί του Θεού!
Ομοιώματα, είδωλα και εικόνες πραγμάτων και προσώπων, μπορούν να έχουν αντικαταστήσει μέσα στο κέντρο της υπάρξεώς μας τον Θεό κι εκεί, να διαπράττεται «πνευματική μοιχεία». Να πως γινόμαστε ειδωλολάτρες εσωτερικά, ενώ εξωτερικά μπορεί να εμφανιζόμαστε ως ευλαβείς και υπάκοοι Χριστιανοί (κληρικοί και λαϊκοί).
Όσον αφορά ειδικότερα την αγάπη προς τον Πνευματικό, αν την δούμε να σταματά στο πρόσωπό του και να μην ανεβαίνει προς τον Θεό, οφείλουμε άμεσα και άκρως επισταμένως να το ψάξουμε! Η προσωπολατρεία εν κατακλείδει, ισούται με ειδωλολατρεία! Είναι κατάφορη καταπάτηση της πρώτης εντολής. Προκαλεί επικίνδυνα για την ψυχή μας την υγιή ζηλοτυπία του Κυρίου, την γεμάτη από φλογερώτατο θείο έρωτα για τα τέκνα του. Προκαλεί την δική Του άπειρη αγάπη προς εμάς, αυτήν που τον έκανε να ταπεινωθεί και μας δώσει την ανθρώπινη ζωή Του και Αυτόν τον ίδιον και Θεόν μαζί με όλα τα άπειρα αγαθά Του, προσκαίρως και αιωνίως και σ’ αυτήν την ζωή και στην άλλη!
Εφόσον διαπιστωθεί προσωπολατρεία, πρέπει να παύσει άμεσα, αν επιθυμούμε φιλότιμα και ειλικρινά να αγαπήσουμε τον Κύριο και να έχουμε ελπίδα σωτηρίας! Ο Χριστός είναι ο Νυμφίος της κάθε ψυχής. Σε Αυτόν αρμόζει να θρονιάσει και να αναπαυθεί στην παστάδα της και να μας ελεεί αιώνια από κει.

Δυστυχώς, όλοι είμαστε τρεπτοί και προς τα κρείττονα, αλλά και προς τα χείρωνα και κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή από τα πάθη μας. Θέλει μεγάλη προσοχή. Ο Θεός να μας ελεήσει και να μας φωτίσει προς το ευάρεστον θέλημά Του.

Ἡ νέα κανονικότητα!


Ἡ νέα κανονικότητα!

Κ. Γ. Παπαδημητρακόπουλος

Ὥς τώρα, καλοί μου φίλοι, ἐκεῖνο ποὺ ἀκούγαμε πολὺ καὶ μὲ ἔμφαση ἦταν ἡ λεγόμενη «νέα ἐποχή». Στὶς μέρες μας ἦρθε νὰ προστεθεῖ καὶ κάτι ἀκόμη. Ἡ λεγόμενη «νέα κανονικότητα»!

Ἡ νέα κανονικότητα ἔχει νὰ κάνει μὲ τὸν κορωνοϊό. Γι’ αὐτὸ καὶ εἶναι ἐντελῶς καινούργια ὁρολογία. Ποὺ σημαίνει ἐπιστροφὴ στὴν κανονικότητα, δηλαδὴ ἐκείνη ποὺ ἦταν πρὸ τοῦ κορωνοϊοῦ. Ὅμως ἂν προσέξουμε θὰ δοῦμε ὅτι δὲν λέει «ἐπιστροφὴ στὴν κανονικότητα», ἀλλὰ λέει ἐπιστροφὴ στὴ «νέα κανονικότητα»! Καὶ ποιὰ εἶναι ἡ διαφορά; Θὰ πεῖτε. Ἀλλ’ ἂς πάρουμε τὰ πράγματα μὲ τὴ σειρά τους…
* * *
Ἐκεῖνο ποὺ προηγήθηκε τῆς «νέας κανονικότητας» εἶναι βέβαια ἡ κρίση. Ἡ κρίση τοῦ κορωνοϊοῦ. Καὶ δὲν μπορεῖ αὐτὴ νὰ μὴ ἦταν κρίση, ὅταν ἔκλεισαν καὶ ἀδρανοποιήθηκαν τὰ πάντα, γεγονὸς πρωτοφανὲς στὴν ἱστορία. Τὸ ἂν αὐτὸ ἦταν δικαιολογημένο ἢ ὄχι, προσχεδιασμένο ἢ μή, εἶναι θέμα χρόνου νὰ ἀποδειχθεῖ. Ἤδη καθημερινὰ ἔρχονται πάρα πολλὰ στὸ φῶς …
Τόσο πολὺ πάγωσε κάθε μας δραστηριότητα (lockdown), ποὺ ἦταν πλέον ἐπιβεβλημένη ἡ ἐξασφάλιση τῆς κυβερνητικῆς ἄδειας, γιὰ νὰ κάνουμε κάτι ἐκτὸς σπιτιοῦ! Ἦταν ἑπόμενο πλέον οἱ ἐπιπτώσεις νὰ εἶναι πολὺ μεγάλες καὶ ἀνυπολόγιστες στὴν οἰκονομία, στὶς δουλειές, στὶς ζωὲς καὶ στὸ μέλλον μας.
Ἡ ἔμφαση στὸ πρόβλημα εἶναι πάρα πολὺ μεγάλη καὶ ἐν πολλοῖς ὑπερβολική. Ὅπως καὶ τὰ μέτρα ποὺ ἐλήφθησαν. Κι αὐτὸ γιὰ νὰ εἶναι καὶ ἡ κρίση ἀνάλογη, βλέπετε. Ἔφθασαν στὸ σημεῖο νὰ τὴν παρουσιάζουν (ἢ νὰ ἐπιδιώκουν νὰ γίνει;) σὰν αὐτὴ τοῦ Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου! Ἐκείνου ποὺ πραγματικὰ ἄλλαξε τὸν ροῦ τῆς ἱστορίας. Μάλιστα ἡ φράση «γιὰ πρώτη φορά μετὰ τὸ Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» ἀκούστηκε πάρα πολὺ καὶ μὲ ἔμφαση ἐπίσης!
Μόνο ποὺ ἡ κρίση τοῦ Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου δὲν μπορεῖ νὰ συγκριθεῖ μὲ τὴν λεγόμενη «πανδημία» τοῦ κορωνοϊοῦ, ἀφοῦ ἐκείνη ἰσοπέδωσε τὰ πάντα (οἰκονομίες, ἔθνη, ἀνθρώπινες ζωὲς κ.λπ.), πέραν τοῦ ὅτι οἱ πολεμικὲς συγκρούσεις του διήρκεσαν ἕξι χρόνια!
Ἐπιπλέον δὲν μπορεῖ νὰ συγκριθεῖ οὔτε καὶ μὲ τὴν κρίση τῆς ἱσπανικῆς γρίππης τοῦ 1919, τὴν ὁποία ἐπίσης ἐπικαλοῦνται.
Οὔτε δὲ καὶ μὲ τὸ οἰκονομικὸ κρὰχ τοῦ 1929, ποὺ μὲ ἔμφαση παρουσιάζουν, γιὰ τὸν ἁπλούστατο λόγο ὅτι οἱ μέθοδοι, τὰ συστήματα καὶ τὰ ἐξελιγμένα «ἐργαλεῖα» ποὺ διαθέτουμε σήμερα σὲ οἰκονομικὸ ἐπίπεδο, δὲν ὑπῆρχαν τότε.
Καὶ γιατί γίνονται καὶ λέγονται ὅλα αὐτὰ σήμερα; Μὰ γιὰ νὰ χαλιναγωγηθεῖ ὅσο γίνεται καλύτερα τὸ παρὸν καὶ τὸ μέλλον μας. Ἀκόμη δὲ καὶ αὐτὲς οἱ στιγμὲς τῆς καθημερινότητάς μας. Νὰ ὁδηγηθοῦμε, ἔτσι, σὲ μία «ἄλλη ζωή». Ἐλεγχόμενη καὶ καθοδηγούμενη ἀπὸ τὶς κυβερνήσεις καὶ τὶς εἶδε πέραν αὐτῶν! Καὶ ὅσο μεγάλη καὶ βαθιὰ εἶναι μία κρίση, τόσο ἀποτελεσματικότερος εἶναι αὐτὸς ὁ ἔλεγχος, ἀλλὰ καὶ οἱ ἐπιχειρούμενες ἀλλαγὲς στὴ ζωή μας.
Ἤδη αὐτὰ ποὺ ἀκοῦμε καὶ διαβάζουμε εἶναι τοῦ τύπου «ὁ ἰὸς ποὺ διαμορφώνει τὸν κόσμο», «ἐπιβάλλεται νὰ ξεχάσουμε αὐτὰ ποὺ ξέρουμε», «ὁ κόσμος μας μὲ τὸν κορωνοϊὸ ἀλλάζει», «ὅσοι προσαρμοσθοῦν στὶς ἀλλαγὲς θὰ βγοῦν κερδισμένοι», «ἂν ἀφήσουμε τὰ πράγματα ὅπως ἦταν πρίν, θὰ ὁδηγηθοῦμε στὴν καταστροφή», «οἱ ἀλλαγὲς ποὺ ἔρχονται εἶναι ἀνάγκη νὰ γίνουν ἀποδεκτὲς ἀπὸ τὶς κοινωνίες» κ.λπ. κλπ.!!!
* * *
Στὰ πλαίσια αὐτὰ ἔρχεται ἡ «νέα κανονικότητα». Ὄχι γιὰ νὰ μᾶς φέρει στὴν πρὸ κορωνοϊοῦ ἐποχή, ὅπως νομίζουμε, ἀλλὰ γιὰ νὰ μᾶς ὁδηγήσει σὲ μία ἄλλη κατάσταση καὶ σὲ ἄλλες πραγματικότητες, δηλαδὴ σὲ μία ἄλλη φάση τῆς «νέας ἐποχῆς». Τὸ εἶπε καὶ ὁ κυβερνητικός μας ἐκπρόσωπος: «Τὶς τελευταῖες ἡμέρες ἔγιναν σημαντικὰ βήματα γιὰ τὴ νέα κανονικότητα»!
Ἔτσι …
Ἡ «νέα κανονικότητα» ἤδη ὁρίζει μὲ ἄλλο τρόπο τὴ λειτουργία τῶν καταστημάτων καὶ τῆς ἀγορᾶς, ὅπως καὶ τῆς ἐργασίας καὶ τῶν ἐργασιακῶν μας σχέσεων !
Ἡ «νέα κανονικότητα» ἤδη ὁρίζει πότε καὶ πῶς θὰ βγαίνουμε ἀπ’ τὸ σπίτι μας, πῶς θὰ μετακινούμαστε καὶ πρὸς τὰ ποῦ θὰ πηγαίνουν τὰ βήματά μας !
Ἡ «νέα κανονικότητα» ἤδη ὁρίζει πῶς θὰ γίνεται ἡ ἐκπαίδευση (δηλαδὴ ἡ «νέα ἐκπαίδευση»!) ποὺ θὰ περιλαμβάνει ἀκόμη καὶ κάμερες στὴν τάξη !
Ἡ «νέα κανονικότητα» ἤδη ἀπαιτεῖ τυφλὴ ὑπακοὴ τῶν πάντων στὴν κυβέρνηση καὶ αὐστηρὴ τήρηση τῶν ἐντολῶν της !
Ἡ «νέα κανονικότητα» ἤδη ἐπιβάλλει «νὰ ἀκοῦμε τοὺς εἰδικοὺς» καὶ μόνον αὐτούς! Μόνο ποὺ οἱ εἰδικοὶ αὐτοὶ δὲν συμφωνοῦν μεταξύ τους, πρᾶγμα ποὺ καθημερινὰ τὸ ζοῦμε, καὶ ἄρα τί μένει πλέον νὰ δοῦμε; Μὰ νὰ ἔχουν κι αὐτοὶ ἀπόλυτη ὁμοφωνία !
Ἡ «νέα κανονικότητα» ἤδη ἐπιτάσσει ἀκόμη καὶ αὐτὴ τὴ λειτουργία τῆς Ἐκκλησίας μας καὶ τὰ τῆς Πίστης μας. Ὅπως καὶ τὰ τῆς ἐν Χριστῷ ζωῆς μας. Οἱ ναοὶ ἤδη ἀνοίγουν καὶ κλείνουν κατὰ τὶς ἐντολές της, οἱ πιστοὶ βρίσκονται 1 ἀνὰ 10 τ.μ. στὸν ἱ. Ναὸ (ὄχι ὅμως καὶ στὰ ταξί, τὰ λεωφορεῖα, τὰ ἀεροπλάνα, τὰ τρένα καὶ τὸ μετρό !), κοινωνοῦν ὅποτε αὐτὴ θέλει (καὶ αὔριο μπορεῖ νὰ μὴ θέλει !), ἡ λιτάνευση τοῦ ἐπιταφίου, τῶν ἱερῶν λειψάνων καὶ τῶν ἱερῶν εἰκόνων τὸ ἴδιο (ὄχι ὅμως καὶ τῶν λαϊκῶν ἀοιδῶν) κ.λπ. κ.λπ. Ἔτσι δὲν θὰ ἔχουμε καμμία διαφορὰ μὲ τοὺς αἱρετικούς! Ἢ μήπως αὐτὸς εἶναι ὁ στόχος;
Ἡ «νέα κανονικότητα» ἤδη ἐγκαθιστᾶ στὴ ζωή μας κυρίαρχες τὶς «νέες τεχνολογικὲς πραγματικότητες» (ὥς καὶ στὰ νήπια ἀκόμη !), αὐτὲς γιὰ τὶς ὁποῖες εἴχαμε τὶς ἐπιφυλάξεις μας, τοὺς ἐνδοιασμούς μας, τὶς ἀντιρρήσεις μας ἢ ἀκολουθούσαμε αὐτὰ ποὺ μᾶς ἔλεγαν οἱ ἐπιστήμονες καὶ οἱ εἰδικοὶ (ὅπως γιὰ τὴ χρήση τους ἀπὸ τὰ παιδιά), μόνο ποὺ αὐτοὶ τώρα ὅλοι τους ἐπιδεικτικὰ ἀγνοοῦνται! Βλέπετε τοὺς ἐπιβλήθηκαν οἱ ἄλλοι εἰδικοὶ (δηλ. οἱ τοῦ κορωνοϊοῦ)!
Ἡ «νέα κανονικότητα» ἤδη ὁρίζει ἀκόμη ἄν, πότε καὶ πῶς θὰ γίνονται οἱ συγκεντρώσεις (διαμαρτυρίας βασικά, γιατί οἱ ἄλλες τῆς ἐπιδοκιμασίας τύπου ἐγκαινίων τῆς πλατείας Ὁμονοίας ἐπιτρέπονται)!
Ἡ «νέα κανονικότητα» θὰ φέρει στὴ ζωή μας καὶ τὰ «νέα φάρμακα» καὶ τὰ «νέα ἐμβόλια» μὲ τὰ ὁποῖα… ὅλοι θὰ σωθοῦμε ! Καθένας δὲ ποὺ δὲν θὰ τὰ δεχθεῖ αὐτά, θὰ εἶναι ἀπόβλητος ἀπὸ τὴν κοινωνία (κάτι σὰν τοὺς λεπροὺς τῆς ἀρχαίας ἐποχῆς), γιατί θὰ ἀποτελεῖ κίνδυνο γιὰ τὴ δημόσια ὑγεία (ὅπως καὶ οἱ λεπροὶ ποὺ νόμιζαν τότε)!
Ἡ «νέα κανονικότητα» ἤδη βάζει καὶ τὰ καλούπια ποὺ θέλει στὶς σχέσεις μας μὲ τὸν διπλανό μας, ἀπὸ τὴν ἀπόσταση ποὺ θὰ πρέπει νὰ ἔχουμε ἀπ’ αὐτὸν μέχρι καὶ τὸν τρόπο ποὺ θὰ ἐμφανιζόμαστε σ’ αὐτόν, ὅπως μὲ τὶς μάσκες γιὰ παράδειγμα (ὡς ἕνα ἄλλο εἶδος μπούρκας!) προκειμένου νὰ μὴ φαίνεται καλὰ τὸ πρόσωπό μας (καὶ ὁπωσδήποτε τὸ χαμόγελό μας)!
Ἡ «νέα κανονικότητα» ἤδη βάζει καὶ τοὺς κανόνες ὥς καὶ σ’ αὐτὴν ἀκόμη τὴν ἐπαφὴ τῶν παιδιῶν μὲ τοὺς παπποῦδες καὶ τὶς γιαγιάδες τους (τὴν τόσο ἀπαραίτητη καὶ εὐεργετικὴ καὶ γιὰ τὶς δύο πλευρές)!
Ἡ «νέα κανονικότητα» ἤδη ἐγκαθιστᾶ γιὰ τὰ καλὰ στὴ ζωή μας καὶ τὸν ἀποκαλούμενο ἀπὸ τοὺς εἰδήμονες «καπιταλισμὸ τῆς ἐπιτήρησης». Ἄλλο τεράστιο κεφάλαιο κι αὐτὸ!
Ἀνάλογα δὲ πῶς θὰ παρουσιάζονται οἱ τυχὸν μεταβολὲς καὶ ἐκφάνσεις τῆς κρίσης αὐτῆς τοῦ κορωνοϊοῦ, θὰ ἐξελίσσεται καὶ ἡ «νέα κανονικότητα»!
Καλὰ εἶπαν ὅτι ἡ κρίση αὐτὴ εἶναι τελικὰ «ὁ νέος ἐπιταχυντής»! Αὐτὸς ποὺ ἐπιταχύνει τὰ πάντα σὲ μία ἄλλη κατεύθυνση …
* * *
Ὅπως εἶναι γνωστό, καλοί μου φίλοι, μὲ τὴ μάσκα ξεκίνησε «ἡ νέα κανονικότητα». Μὲ τὴ μάσκα συνεχίζει τὴ δουλειά της. Ὡστόσο εἶναι θέμα χρόνου νὰ μείνει ἡ ἴδια χωρὶς μάσκα! Ἤδη σιγὰ – σιγὰ τῆς τὴν ἀφαιρεῖ ἡ πραγματικότητα, δηλαδὴ ἡ ἀλήθεια, ποὺ βοᾶ…

Στρατηγοί IDF προς τον Τράμπ: Εγκρίνετε την Εβραϊκή Κυριαρχία στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια


Στρατηγοί IDF στον Τραμπ: Εγκρίνετε την Εβραϊκή Κυριαρχία στην Ιουδαία και τη Σαμαριά
Kobi Richter / TPS
Μια ομάδα πρώην στρατηγών της IDF και ανώτεροι αξιωματούχοι ασφαλείας κάλεσαν τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ να ακολουθήσει το σχέδιο ειρήνης της συμφωνίας του αιώνα και να επιτρέψει στο Ισραήλ να κηρύξει την κυριαρχία στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια τις επόμενες εβδομάδες.
Ο Τράμπ πρόκειται να λάβει τελική απόφαση για την ιστορική κίνηση την Τετάρτη. Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν επέστρεψε στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει στη συνάντηση.


OΛΟΚΛΗΡΟ ΕΔΩ

Η Νίκη Κεραμέως με αφορμή το πρώτο GlobalPride


Σε μια ανοικτή, ελεύθερη, ευνομούμενη Πολιτεία, όλοι απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα, χωρίς διακρίσεις.
Ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι στοιχείο της ανθρώπινης ταυτότητας κάθε ατόμου, ο δε σεβασμός του στο κοινωνικό σύνολο αυτονόητος. #worldPride2020 #GlobalPride2020.

Τα παραπάνω έγραψε στο twitter η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Τα σχόλια δικά σας...

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: Οι δημοσιογράφοι στο πλευρό της Εκκλησίας


ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: Οι δημοσιογράφοι στο πλευρό της Εκκλησίας
Όλο και περισσότερο ο λαός του Μαυροβουνίου εκφράζει τη συμπαράσταση του προς την Εκκλησία, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης της χώρας. 
Μετά την επιστολή συμπαράστασης από γιατρούς της χώρας σειρά πήρε ο δημοσιογραφικός κόσμος ο οποίος καλεί την πολιτεία να σεβαστεί το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας.
«Η θρησκευτική ελευθερία αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Αν αυτή καταπατηθεί, τότε αυτόματα έχει καταπατηθεί και η ελευθερία των πολιτών», υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους οι 98 δημοσιογράφοι που υπογράφουν το κείμενο. 
«Εμείς που καθημερινά αγωνιζόμαστε για την ελευθερία του λόγου δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε αυτή την αδικία που συμβαίνει. Απευθύνουμε έκκληση στις αρχές του Μαυροβουνίου να δείξουν άμεσο ενδιαφέρον για την επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει μετά τη ψήφιση του νόμου για τις θρησκευτικές ελευθερίες και να σταματήσει την απέλαση κληρικών της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Απευθύνουμε επίσης έκκληση προς τη διεθνή κοινή γνώμη να δείξει το ανάλογο ενδιαφέρον στην κατάφωρη αυτή αδικία έναντι των θρησκευτικών ελευθεριών στη χώρα μας. Οι Ορθόδοξοι κληρικοί στο Μαυροβούνιο έχουν υποστεί πολλές αδικίες και βιαιότητες το τελευταίο διάστημα και αυτό πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα», τονίζεται στην ανακοίνωση.  



Οι Κληρικοί της Κρήτης ενώνουν τη φωνή τους για την Αγιά Σοφιά

 
Οι Κληρικοί της Κρήτης ενώνουν τη φωνή τους για την Αγιά Σοφιά

Την έντονη διαμαρτυρία τους για τις προθέσεις της Τουρκίας να μετατρέψουν την Αγία Σοφία σε τζαμί εκφράζουν οι Κληρικοί της Κρήτης μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε η Ένωση Συνδέσμων Κληρικών Εκκλησίας Κρήτης.

«Ενώνουμε τη φωνή μας, με τις φωνές όλων των Ορθοδόξων ανά τον κόσμο και όχι μόνο χριστιανών και κάνουμε την ευχή να μην προχωρήσει τελικά η Τουρκία και σε αυτή την απειλή της», τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της, ενώ οι Κληρικοί εκφράζουν παράλληλα τη στήριξη τους προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Αναλυτικά αναφέρει:
Η Ένωση Συνδέσμων Κληρικών Εκκλησίας Κρήτης, η οποία εκπροσωπεί τους κληρικούς όλης της Κρήτης, διαμαρτύρεται εντόνως για την πρόθεση την οποία εκφράζει το τελευταίο χρονικό διάστημα η Τουρκική κυβέρνηση, για την μετατροπή του Ι. Ναού της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί.
Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ σαν Ορθόδοξος Ναός μα και σαν μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και τόπος αναφοράς όλου του ορθόδοξου κόσμου, πρέπει να ενώνει τους λαούς και όχι να τους χωρίζει.
Ενώνουμε τη φωνή μας, με τις φωνές όλων των Ορθοδόξων ανά τον κόσμο και όχι μόνο χριστιανών και κάνουμε την ευχή να μην προχωρήσει τελικά η Τουρκία και σε αυτή την απειλή της.
Παράλληλα όλοι οι κληρικοί της Κρήτης εκφράζουμε την ολόθερμη υιϊκή συμπαράστασή μας προς το οικουμενικό μας Πατριαρχείο και προσωπικά στον Οικουμενικό Πατριάρχη του Γένους μας.

Για το Δ.Σ της Ένωσης
Ο Πρόεδρος
Πρωτοπρεσβύτερος  π. Ζαχαρίας Αδαμάκης



Χρώματα, συνθήματα υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων



Παρά τον κορονοϊό ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι και τρανς πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης το μεσημέρι του Σαββάτου για το 4ο αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride, σύμφωνα με την ιστοσελίδα voria.gr


Της πορείας, που ξεκίνησε από το άγαλμα Βενιζέλου, προηγήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Δικαστηρίων.

Μετά τα συνθήματα που φώναζαν οι 300 και πλέον διαδηλωτές, έγραψαν γκραφίτι σε τοίχους: «Είμαστε τα ανώμαλα της γειτονιάς σας, Έλληνες ερχόμαστε για τα παιδιά σας».


Οι διαμαρτυρόμενοι έκαναν μια στάση στην οδό Τσιμισκή στο ύψους του εμπορικού κέντρου όπου βρίσκεται το Προξενείο των ΗΠΑ, φωνάζοντας συνθήματα. Στο σημείο υπήρχε ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

 
  



ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ύμνοι του Κυριάκου στους… ΛΟΑΤΚΙ (ενώ ο κόσμος καίγεται)


Διαφημίζει τους συνεργάτες του με… ιδιαιτερότητες, βλέπει «αόρατες» διακρίσεις και προαναγγέλλει νέα μέτρα στήριξης


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης, φαίνεται ότι ζήλεψε τη δόξα των δικαιωματιστών του ΣΥΡΙΖΑ και βάζει στο επίκεντρο του διαλόγου τις «πολιτικές ταυτότητας», προαναγγέλλοντας μια ειδική «ατζέντα» με έμφαση στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Απρεπώς, μάλιστα, ο πρωθυπουργός επέλεξε να τονίσει το γεγονός ότι έχει μέλη αυτής της «κοινότητας» στο επιτελείο του, λες και ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό ο σεξουαλικός προσανατολισμός των συνεργατών του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και όχι το κατά πόσον είναι αποδοτικοί στην εργασία τους.
Συγκεκριμένα, μιλώντας σε συνέδριο για τα «ανθρώπινα δικαιώματα στο εργασιακό περιβάλλον», ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακάλυψε ότι στη χώρα μας υπάρχουν διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, πέραν των «ορατών». Δεν αναφέρεται, δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης, όπως ο ίδιος λέει, σε αυτά που ξέραμε ως «διάκριση», όπως στις προσλήψεις, τις απολύσεις ή τις μισθολογικές διακυμάνσεις, αλλά βρίσκει καθεστώς «διακρίσεων» ακόμη και στον λόγο ή το βλέμμα που απευθύνουμε στον διπλανό μας.
Αναφορά που τρομάζει, αφού η ύπαρξη «ατζέντας» που θα ελέγχει τα βλέμματα των ανθρώπων καθετί άλλο παρά φιλελεύθερη είναι, παρά όσα ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός περί του φιλελευθερισμού ως ιδεολογικής του βάσης.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος σε όσους βρίσκονται σε κομβικές θέσεις -στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα- τους κάλεσε να συστρατευθούν κατά των… στερεοτύπων που αντιστέκονται στην πρόοδο, με συγκεκριμένες αποφάσεις και πράξεις αλλά και με συμπεριφορές, ζητώντας μάλιστα «εμβληματικά, προωθητικά παραδείγματα». Κάτι το οποίο ερμηνεύεται ως εφαρμογή «θετικών διακρίσεων», δηλαδή την «πριμοδότηση» ανθρώπων που ανήκουν στην «κοινότητα» στον χώρο εργασίας τους.
Σε όλη σχεδόν την ομιλία του ο πρωθυπουργός επιχείρησε να ενσωματώσει τη «δικαιωματιστική ατζέντα», σημειώνοντας μάλιστα ότι αυτό που αποκαλείται «δικαιώματα» αποτελεί μέγεθος του οποίου η παρουσία συναρτάται με τη δυναμική του και, σύμφωνα με τον ίδιο, τα δικαιώματα υπάρχουν μόνο αν διαρκώς διευρύνονται, αν και διευκρίνισε ότι αυτό πρέπει να γίνεται χωρίς υπερβολές και χωρίς αυτά να εξαντλούνται στη διαδικασία.
Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, δεσμεύτηκε να υποστηρίξει την καθιέρωση θέσης υπευθύνου στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την παρακολούθηση τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εργασιακό περιβάλλον.


Ο κ. Μητσοτάκης έλυσε όλα τα προβλήματα του ελληνικού λαού και είπε να ασχοληθεί και με τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, προάγοντας φαινόμενα σαν και αυτά που ο ελληνικός λαός έχει αντικρίσει στη Βουλή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και έχει αηδιάσει. Κι όλα αυτά, επειδή έχει ομοφυλοφίλους στο γραφείο του…



ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΆ Η ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΊΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΕΤΆΣΧΕΙ ΣΤΗΝ ΘΡΟΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ


Ιωάννης Λότσιος Δρ. Panorthodx Synod

Χωρίς την παρουσία της Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα εορτασθεί η Θρονική Εορτή της Εκκλησίας της Ρώμης για την Εορτή των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, λόγο της πανδημίας, όπως αναφέρει το Società per l’Informazione Religiosa.

Ο Καρδινάλιος Κούρτ Κόχ, Πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας, αναφέρει σε Επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Όπως αναφέρει ο Καρδινάλιος λόγο της κατάστασης που αναπτύχθηκε από την πανδημία Covid-19, πραγματοποιήθηκαν λειτουργικοί περιορισμοί στις Εορτές υπό του Πάπα Φραγκίσκου, για να μην εξαπλωθεί ο ιός της πανδημίας.
Για τον λόγο αυτό, αναφέρει ο Καρδινάλιος με την ευκαιρία της εορτής των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Ρώμη, ο Πάπας Φραγκίσκος θα τελέσει την Θεία Λειτουργία στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου, σύμφωνα με τους περιορισμούς αυτούς, χωρίς και την συμμετοχή της παρουσίας μεγάλη μερίδος πιστών, όπως έγινε και κατά την περίοδο του Πάσχα.
Ο Καρδινάλιος Κόρχ ολοκληρώνοντας τη Επιστολή του προς την Α.Θ.Π. τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, εκφράζει την ελπίδα το έλεος του Θεού να ξεπεραστεί η παρούσα κατάσταση, μια άνευ προηγουμένου εμπειρία και επιπλέον οι τακτικές επαφές και σχέσεις θα μπορέσουν να συνεχιστούν μετά την παρέλευση του καλοκαιριού. Επισημαίνει ο Καρδινάλιος Κόρχ, ότι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Η ανταλλαγή των Αντιπροσωπειών μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ρώμης, πραγματοποιείται με την ευκαιρία των αντίστοιχων Εορτών, Θρονικών Εορτών, την 29ην Ιουνίου στη Ρώμη και την 30ην Νοεμβρίου εις την Κωνσταντινούπολη. Η ανταλλαγή των Αντιπροσωπειών αποτελεί σημείο της μεγάλης και αυξανόμενης αδελφικής σχέσης μεταξύ της Εκκλησίας της Ρώμης και της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, που αναπτύχθηκε από την ιστορική συνάντηση του 1964 μεταξύ του Πάπα Παύλου VI και του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα στα Ιεροσόλυμα.




ΤΟ ΝΕΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ (OIKOYMENIΣΜΟΥ)




Ιωάννης Λότσιος Δρ, Επιμέλεια

Mε ιδιαίτερη χαρά διαβάσαμε την οικουμενική είδηση, καθώς και η προσωπική μας σελίδα ονομάζεται Acta Ecumenica 

Από
 την αρμόδια Επιτροπή του Βατικανού για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:



Με την συμπλήρωση της 25ης επετείου της Παπικής Εγκυκλίου «Ινά Πάντες εν ώσιν» του Πάπα  Ιωάννη Παύλου για τον Οικουμενισμό, καθώς επίσης και με την συμπλήρωση της 60ης επετείου της ίδρυση της Ποντιφικής Επιτροπής για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας, εγκαινιάζεται ένα νέο περιοδικό με τίτλο Acta Ecumenica, σε διαδοχή του περιοδικού Information Serviceπου εκδίδεται από το 1967. ( Εδώ online).


Στην πρόσφατη Επιστολή του Προέδρου της Ποντιφικικής Επιτροπής Καρδιναλίου Κουρτ Κορχ προς τον Πάπα Φραγκίσκο, ενημέρωσε για την έκδοση του νέου περιοδικού καθώς και για τις σχέσεις του Βατικανού με τον Ιουδαϊσμό.


Το νέο περιοδικό προσφέρει άμεσες ενημερώσεις σχετικά με τις οικουμενικές κινήσεις της Αγίας Έδρας. Το περιοδικό Acta Ecumenica αποτελεί πηγή πληροφοριών και αναφοράς και των επίσημων κειμένων της Αγίας Έδρας και του Πάπα, για εκκλησιαστικούς, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς σκοπούς και για κάθε ενδιαφερόμενο.