Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Τουρκία: Ανοίγουν ταυτόχρονα η Παναγία Σουμελά και η Αγία Σοφία Τραπεζούντας ως τζαμί

Η Παναγία Σουμελά στον Πόντο με τις σκαλωσιές στο εσωτερικό της (φωτ.: Facebook / Özhan Öztürk‎)
Μετά από σχεδόν πέντε χρόνια εργασιών, αναστηλώσεων και παρεμβάσεων στους βράχους πάνω από το ιστορικό μνημείο, η Παναγία Σουμελά στον Πόντο ανοίγει εξ ολοκλήρου για το κοινό στις 28 Ιουλίου. Σήμερα το μνημείο είναι προσβάσιμο μόνο μέχρι την πρώτη αυλή, αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε χιλιάδες επισκέπτες το τελευταίο διάστημα να φτάσουν μέχρι την κοιλάδα και να ανηφορίσουν ως την πόρτα της άλλοτε ελληνικής μονής, του ορόσημου για τον ποντιακό ελληνισμό.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, την ίδια ημέρα που θα γίνουν τα «εγκαίνια» της ανανεωμένης Σουμελά, θα ανοίξει και η Αγία Σοφία Τραπεζούντας.
Ο βυζαντινός ναός που οικοδομήθηκε στα χρόνια του Μανουήλ Α΄ Μεγάλου Κομνηνού, στο πρώτο μισό του 13ου αιώνα, είναι κλειστός από τον Δεκέμβριο του 2018. Βέβαια, πλέον αναφέρεται ως «τζαμί της Αγίας Σοφίας», καθώς το 2013 έχασε την ιδιότητα του μουσείου και, παρά τις συνεχείς προσφυγές στην τουρκική Δικαιοσύνη, παραμένει τζαμί.
Το πρόγραμμα των εγκαινίων
Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, και στις δύο τελετές την ερχόμενη Τρίτη θα είναι ο υπουργός Νουρί Ερσόι. Η αρχή θα γίνει από την Παναγία Σουμελά όπου, μετά το κόψιμο της κορδέλας και την ανάκρουση του τουρκικού ύμνου, θα παρουσιαστούν αναλυτικά οι παρεμβάσεις που έγιναν στο μνημείο.
Επίσης, ορειβάτες θα ανέβουν στους βράχους –που πλέον είναι ασφαλισμένοι με συρμάτινα πλέγματα– και θα απλώσουν μια τεράστια τουρκική σημαία.
Στη δε Αγία Σοφία θα διαβαστούν αποσπάσματα του Κορανιού, ενώ οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν στο υπαίθριο μουσείο που έχει φτιαχτεί. Το παρών θα δώσει και ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ιδρυμάτων (Βακουφίων) Μπουρχάν Ερσόι, στη δικαιοδοσία του οποίου πέρασε ο ναός μετά τη μετατροπή του σε τζαμί.
Άποψη από το υπαίθριο μουσείο στην Αγία Σοφία Τραπεζούντας (φωτ.: haber61.net)
Να σημειωθεί ότι το άνοιγμα των δύο μνημείων συμπίπτει με την έναρξη του Κουρμπάν Μπαϊράμ, της δεύτερης μεγαλύτερης θρησκευτικής γιορτής των μουσουλμάνων, που φέτος είναι από τις 30 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου.
Εγγραφή στην UNESCO
Την ίδια ώρα, ο Μητροπολιτικός Δήμος Τραπεζούντας έχει βάλει ήδη… μπροστά ώστε να γίνει εγγραφή της Παναγίας Σουμελά στον κατάλογο της UNESCO – ήδη από το 2000 βρίσκεται στην προσωρινή λίστα με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Επίσης, ο δήμαρχος Μουράτ Ζολουόγλου έχει εκφράσει την πρόθεσή του να τοποθετήσει τελεφερίκ.
Στο φάκελο υποψηφιότητας αναμένεται να «μετρήσουν» και τα έργα που ολοκληρώθηκαν και τα οποία περιλαμβάνουν γεωλογικές και γεωτεχνικές παρεμβάσεις. Επίσης, αναβαθμίστηκε το μονοπάτι που οδηγεί στην Παναγία Σουμελά.

Τζαμί στην Αθήνα το Σεπτέμβριο. «Έξυπνος πατριωτισμός» λέει το Υπουργείο Παιδείας


Τζαμί στην Αθήνα το Σεπτέμβριο – Αυτός θα είναι ο πρώτος Ιμάμης – «Έξυπνος πατριωτισμός» λέει το Υπουργείο Παιδείας

Τζαμί στην Αθήνα μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου σε πλήρη λειτουργία σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Όλες οι λεπτομέρειες. Τι δηλώνει ο γ.γ του Υπουργείου κ. Καλαντζής

Τζαμί στην Αθήνα το Σεπτέμβριο – Αυτός θα είναι ο πρώτος Ιμάμης – «Έξυπνος πατριωτισμός» λέει το Υπουργείο Παιδείας
Τζαμί στην Αθήνα έως τα μέσα Σεπτεμβρίου σε πλήρη λειτουργία με τις προσφορές των σημαντικότερων διαγωνισμών να ανοίγουν από το Υπουργείο Παιδείας  την εβδομάδα που έρχεται.
Οι διαγωνισμοί  δημοσιεύτηκαν στα τέλη Ιουνίου και προφανώς η επικείμενη λειτουργία του Τεμένους στην Αθήνα σε καμία περίπτωση δε σχετίζεται με την προκλητική απόφαση της Ερντογάν που έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις.
Θα πρόκειται για τον πρώτο λατρευτικό χώρο που θα λειτουργεί υπό την αποκλειστική αιγίδα του Κράτους.
Η διαγωνιστική διαδικασία από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για τις προσλήψεις (5 ορισμένου χρόνου σε πρώτη φάση) και τις προμήθειες υλικών καθώς επίσης και για τη μίσθωση χώρου για τη στέγαση της διοικούσας επιτροπής του τζαμιού έχουν ξεκινήσει πολλές μέρες πριν τα γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη.
Κύκλοι της Κυβέρνησης σημειώνουν ότι «αυτή είναι η διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα της Ευρώπης και στην οθωμανική Τουρκία που δεν σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες αντίθετα με την Ελλάδα»
Αυτός θα είναι ο Ιμάμης στο τζαμί της Αθήνας
Ο Σίντι Μοχάμεντ Ζακί, Έλληνας πολίτης, 50 ετών με καταγωγή από το Μαρόκο πιθανότατα θα είναι ο πρώτος ιμάμης των Αθηνών. Μίλα άπταιστα ελληνικά γαλλικά και αραβικά και είναι πτυχιούχος φυσικομαθηματικών σπουδών.
Δραστήριο μέλος της μαροκινής κοινότητας στην Ελλάδα σήμερα εργάζεται ως διερμηνέας του Διεθνούς οργανισμού μετανάστευσης, είναι πατέρας τριών παιδιών και επελέγη για αυτή τη θέση από το διοικητικό συμβούλιο του ισλαμικού Τεμένους σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα 42. Ήδη προβλέπεται ότι κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού θα μπορούν να βοηθούν αμισθί έως 4 βοηθοί ιμάμηδες που θα προταθούν από τις μουσουλμανικές κοινότητες και θα επιλεγούν με ευθύνη του Δ.Σ.
Φωτογραφία από το εσωτερικό του Τεμένους στον Βοτανικό
Το κήρυγμα θα γίνεται στην ελληνική γλώσσα, ενώ σε ειδικές περιπτώσεις θα μπορεί να χρησιμοποιείται και η αγγλική. Η προσευχή θα γίνεται, όπως συμβαίνει στα τζαμιά όλου του κόσμου, στην αραβική ενώ δεν θα υπάρχει μιναρές.
Σχεδόν απέναντι από το τέμενος βρίσκεται η Εκκλησία του Αγίου Χριστοφόρου
Γιώργος Καλαντζής: «Έξυπνος πατριωτισμός το τέμενος»
Ο Γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γιώργος Καλαντζής αρθρογραφώντας χθες στην εφημερίδα Τα Νέα (τίτλος άρθρου «Ο δίκαιος αγώνας μας» αναφερόμενος στην τουρκική απειλή) γράφει μεταξύ άλλων για το πολιτικό σκέλος της προώθησης της λειτουργίας του Τεμένους στην Αθήνα:
«Αν παρασυρμένοι από τον θυμό και τον πόνο αναγάγουμε σε πρότυπο τις σκέψεις και τις πράξεις μας τους Τούρκους τότε θα καταλήξουμε να τους μιμούμαστε και ως γνωστόν το πρωτότυπο είναι πάντα καλύτερο η απάντηση στη βαρβαρότητα στην επιθετικότητα και στον ρατσισμό των “λευκών Τούρκων” δεν είναι να γίνουμε πιο βάρβαροι πιο ρατσιστές, πιο τσαμπουκάδες.
Ο Γ.Γ. Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας κ. Καλαντζής με τον τοποτηρητή της Μουφτείας Κομοτηνής το 2018

Η απάντηση είναι ο έξυπνος πατριωτισμός που εκκινεί από τα μεγάλα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Τη δημοκρατία, την συμμετοχή στην Ευρώπη, το ευρώ, τον πολιτισμό μας και το γενικό επίπεδο μόρφωσης του πληθυσμού μας.
Έξυπνος πατριωτισμός σημαίνει να μην κάνουμε το λάθος στο οποίο μας σπρώχνει η Τουρκία δηλαδή να μη στραφούμε κατά του Ισλάμ είτε με συμβολικές αλλά άχρηστες και αυτοκαταστροφικές κινήσεις όπως η κατάργηση του κρατικού ισλαμικού Τεμένους Αθηνών είτε δαιμονοποιώντας τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας»

Επιμέλεια ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΕΡΟΣ flash.gr 26.07.2020