Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Εξοργίζουν οι εικόνες βεβήλωσης του εσωτερικού της Αγίας Σοφίας



Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες βεβήλωσης του εσωτερικού της Αγίας Σοφίας η οποία μετατράπηκε σε τζαμί με απόφαση Ερντογάν.


Όπως φαίνεται στο ντροπιαστικό στιγμιότυπο που απαθανάτισε ο φωτογραφικό φακός ένας «πιστός» ποζάρει σε στάση χαλάρωσης λες και βρίσκεται στο κρεβάτι του, βγάζοντας selfie στο δάπεδο του εμβληματικού μνημείου, όπου έγινε η πρώτη προσευχή για το μουσουλμανικό μπαϊράμι, μετά από 86 χρόνια.

Δε σεβάστηκε την ιστορικότητα του χώρου, ωστόσο ούτε ο κόσμος γύρω του φαίνεται να αντιδρά με τη στάση του.

Η βαρύτητα που δίνει ο Ταγίπ Ερντογάν στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι την προσευχή του μπαϊραμιού τέλεσε ξανά ο επικεφαλής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς.

Ο Τούρκος αρχιιμάμης επιδόθηκε σε νέο κρεσέντο ακραίου συμβολισμού κάνοντας λόγο για «μεγάλη κατάκτηση» και επαναφέροντας στον νου τις εικόνες βαρβαρότητας, με το οθωμανικό σπαθί που κρατούσε ο Ερμπάς την πρώτη φορά που ανέβηκε στον άμβωνα.

Το παρών στην τελετή του μπαϊραμιού έδωσαν υπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι. Μεταξύ αυτών και ο Πρόεδρος της τουρκικής Βουλής Μουσταφά Σεντόπ.

Πριν ακόμη ξεκινήσει η προσευχή η Αγία Σοφία είχε γεμίσει, ενώ γέμισε και η πλατεία μπροστά στο μνημείο.

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί διαμηνύοντας ότι δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις όπως η μετατροπή του μνημείου της χριστιανοσύνης σε τζαμί.

Πειραιώς Σεραφείμ: ΝΑΙ στις μάσκες στους Ιερούς Ναούς (video)



Άλλο η μάσκα προστασίας άλλο το προσωπείο του Καρνάβαλου. Να ακούμε τους ειδικούς


Σαφής αποδοκιμασία των ακραίων απόψεων που διακινούν τους τελευταίους μήνες φανατικοί εκκλησιαστικοί (και παραεκκλησιαστικοί) κύκλοι σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων προστασίας για την πανδημία εντός των Ιερών Ναών -και ιδιαίτερα τη χρήση της προστατευτικής μάσκας- έκανε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, μιλώντας σήμερα, 31 Ιουλίου 2020, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, κατηγορώντας τους για "αδιακρισία". 
Είναι γνωστό ότι ο Σεβασμιώτατος χαίρει μεγάλης εκτιμήσεως σε ένα ευρύ φάσμα κληρικών και πιστών που συνήθως εκφράζουν φονταμενταλιστικές απόψεις γύρω από τα ζητήματα της Εκκλησίας και της ζωής εν γένει. Γι' αυτό και η συγκεκριμένη τοποθέτησή του έχει βαρύνουσα σημασία. 
Ελπίζω να τον ακούσουν αυτοί που συνήθως τον χειροκροτούν για τις κατά καιρούς επί διαφόρων θεμάτων τοποθετήσεις του και ως επί το πλείστον είναι οι ίδιοι που κυρίως αντιδρούν σήμερα στα μέτρα προστασίας από την πανδημία ή, ακόμη χειρότερα, αρνούνται και αυτήν την ύπαρξή της...



Χαρδαλιάς: Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους – Νέα έκτακτα μέτρα




Νέα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων και της επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα μας.

Η έκτακτη ενημέρωση ήρθε μετά τη ραγδαία αύξηση των νέων κρουσμάτων κοροναϊού το τελευταίο 24ωρο, καθώς καταγράφηκαν 78 νέα και τρεις θάνατοι. Ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε ενημέρωση φορώντας μάσκα, απέδωσε στη χαλάρωση της τήρησης των μέτρων και στα φαινόμενα συνωστισμού την αύξηση των νέων κρουσμάτων.
Μεταξύ των νέων μέτρων περιλαμβάνονται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, περιλαμβανομένων και των χώρων λατρείας, καθώς και περιορισμοί στα μπαρ.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε η παράταση απαγόρευσης των πανηγυριών μέχρι 31 Αυγούστου, καθώς και ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, όπου δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.
Αναλυτικά τα νέα μέτρα:
- Από 1 έως και 31 Αυγούστου υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και τους χώρους λατρείας.
- Έως 15 Αυγούστου αναστολή επισκεπτηρίων όπως σε γηροκομεία. Ένας συνοδός στα νοσοκομεία όπου κρίνεται αναγκαίο.
- Έως 15 Αυγούστου όριο 100 ατόμων σε γάμους και κοινωνικές εκδηλώσεις.
- Έως 9 Αυγούστου ρητή απαγόρευση όρθιων ατόμων σε μπαρ.
- Παρατείνονται έως 31 Αυγούστου τα μέτρα για πανηγύρια, δηλαδή η απαγόρευση και οι κανόνες για παραλίες.
- Έως 31 Αυγούστου παρατείνεται η απαγόρευση πτήσεων προς Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
- Έως 15 Αυγούστου ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, όπου δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.