Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Σακελλαροπούλου: Επιστολή σε 14 Ευρωπαίους ηγέτες για την Αγία Σοφία

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ζητά από τους Ευρωπαίους ηγέτες «να υψώσουν τη φωνή τους και να καταδικάσουν την τουρκική απόφαση για τη μετατροπή ενός εμβληματικού μνημείου της ευρωπαϊκής ιστορίας, όπως είναι η Αγία Σοφία, σε τζαμί».

Επιστολή προς τους 14 Ευρωπαίους Ηγέτες του Arraiolos Group απέστειλε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ζητώντας από τους παραλήπτες της επιστολής «να υψώσουν και αυτοί τη φωνή τους και να καταδικάσουν την τουρκική απόφαση για τη μετατροπή ενός εμβληματικού μνημείου της ευρωπαϊκής ιστορίας, όπως είναι η Αγία Σοφία, σε τζαμί».
Με αναφορές στην κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα, στις κοινές αξίες και στο κοινό τους όραμα για το μέλλον της Ευρώπης, η κυρία Σακελλαροπούλου επισημαίνει στους 14 ευρωπαίους ηγέτες ότι η Αγία Σοφία είναι ένα εμβληματικό μνημείο και αναπόσπαστο κομμάτι της κοινής ευρωπαϊκής μας κληρονομιάς. Αποτελεί έναν μοναδικό συνδυασμό τέχνης και πίστης και, ως τέτοιο, έχει κηρυχθεί από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η Αγία Σοφία, προσθέτει, προστατεύεται από την Σύμβαση Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, που υιοθετήθηκε από τη συνέλευση των κρατών-μελών της UNESCO το 1972. Το άρθρο 4 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε συμβαλλόμενο μέρος αναγνωρίζει την υποχρέωση να διασφαλίζει την οριοθέτηση, προστασία, διατήρηση, παρουσίαση και παράδοση στις μελλοντικές γενιές της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς που βρίσκεται στο έδαφός του, ενώ το άρθρο 6 προσθέτει ότι είναι καθήκον της διεθνούς κοινότητας να συνεργαστεί για την προστασία του.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζει ότι η τουρκική ηγεσία, αντί να διατηρήσει την Αγία Σοφία ως σύμβολο ανεκτικότητας, ειρηνικής συνύπαρξης και διαλόγου ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες, την μετατρέπει σε ένα σύμβολο κατάκτησης, μισαλλοδοξίας, αποκλεισμού και καχυποψίας.
«Είναι καθήκον μας», καταλήγει η επιστολή της κυρίας Σακελλαροπούλου, «να υψώσουμε τη φωνή μας για να καταδικάσουμε την τουρκική απόφαση. Δεν πρέπει να πάψουμε να καλούμε την Τουρκία να αναθεωρήσει και να ανακαλέσει την απόφαση αυτή, σεβόμενη την εξαιρετική οικουμενική αξία αυτού του μοναδικού αρχιτεκτονικού αριστουργήματος».
Η επιστολή απευθύνεται στους ηγέτες της Αυστρίας Alexander Van der Bellen, της Βουλγαρίας Rumen Radev, της Γερμανίας Dr. Frank-Walter Steinmeier, της Εσθονίας Kersti Kaljulaid, της Ιρλανδίας Michael D. Higgins, της Ιταλίας Sergio Mattarella, της Κροατίας Zoran Milanović, της Λετονίας Egils Levits, της Μάλτας George Vella, της Ουγγαρίας János Áder, της Πολωνίας Andrzej Duda, της Πορτογαλίας Marcelo Rebelo de Sousa, της Σλοβενίας Borut Pahor και της Φινλανδίας Sauli Väinämö Niinistö.



Αγία Σοφία: Ο θάνατος του μουεζίνη σοκάρει Τουρκία και Ελλάδα- «σημάδι από το Θεό»

Ούτε σε μία, ούτε σε δύο, αλλά σε τουλάχιστον τέσσερις γλώσσες (τουρκικά, ελληνικά, ρωσικά και γερμανικά) αναμεταδόθηκε η είδηση του θανάτου του μουεζίνη της Αγιά Σοφιάς, Οσμάν Ασλάν, την περασμένη Κυριακή μέσα στον ναό, προκαλώντας αίσθηση -μετά το αρχικό σοκ- σε χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου.

Την είδηση της απώλειας μετέδωσε η «Yenisafak», γνωστοποιώντας ότι ο μουεζίνης της Αγιά Σοφιάς έχασε τη ζωή του στις 2 Αυγούστου και εξαιτίας καρδιακής προσβολής, αιφνιδιάζοντας τους οικείους του. Ο μουεζίνης έγινε ευρύτατα γνωστός στο κοινό της γειτονικής χώρας, καθώς υπηρετούσε στην Αγία Σοφία σε εθελοντική βάση από την απαρχή της μετατροπής της από μουσείο προστατευόμενο από την UNESCO σε τζαμί, ενημερώνοντας τους μουσουλμάνους για τα μέτρα προστασίας εντός του ναού από τον κορωνοϊό.
Για το λόγο αυτό, το γύρο του κόσμου κάνει η εικόνα του μέσα από την Αγιά Σοφιά, όπου υπηρετεί φορώντας την μάσκα μιας χρήσης, ενώ ήταν αυτός, ο οποίος καλούσε από τους μιναρέδες της τους χιλιάδες μουσουλμάνους σε προσευχή ακόμη και την περίοδο της πανδημίας.
Η είδηση, ωστόσο, του θανάτου του Οσμάν Ασλάν προκάλεσε μούδιασμα στο μουσουλμανικό κόσμο, καθώς συντελέστηκε την ώρα του καθήκοντός του, δηλαδή μέσα στην Αγιά Σοφιά, ενώ έρχεται λίγα μόνο εικοσιτετράωρα μετά την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στον μουσειακό χώρο, μετά από 86 ολόκληρα χρόνια.
Ο Οσμάν Ασλάν είχε, ωστόσο, από καιρό ανέλθει στην κορυφή της θρησκευτικής πυραμίδας της Τουρκίας, καθώς έχαιρε της απολύτου εμπιστοσύνης του Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της πανίσχυρης Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της γειτονικής χώρας, ο οποίος και ηγήθηκε με τη σειρά του της ισλαμικής τελετής παρουσία του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν δύο εβδομάδες. Οι ιερωμένοι, άλλωστε, που πήραν μέρος στην προσευχή ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα, συνολικά 3 ιμάμηδες και 5 μουεζίνηδες, αποδεικνύοντας από τον «σφιχτό» αριθμό, την ισχύ του Ασλάν στη μουσουλμανική κοινότητα της Τουρκίας. Αυτό εξηγεί και την έκταση που έλαβε η απώλεια του Οσμάν Ασλάν, αφού έτυχε μεγάλης ειδησεογραφικής κάλυψης, την ώρα που την οικογένεια του εκλιπόντος συλλυπήθηκε προσωπικά ο Πρόεδρος Ερντογάν. Επιπλέον, ο Μουφτής της Κωνσταντινούπολης, Μεχμέτ Εμίν Μάσα προσευχήθηκε για την μνήμη του Ασλάν στο Κεντρικό Τζαμί του Σουλταγκάζι Σουλτάντσιφτζιγ και ακολούθως η σωρός του μεταφέρθηκε για να ταφεί στη ιδιαίτερη πατρίδα του, το Σιίρτ Τίλο, στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Αποτίωντας φόρο τιμής από την πρώτη στιγμή, την ανακοίνωση της απώλειας του Ασλάν έκανε ο ίδιος ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter σύμφωνα με τη Yenisafak, αναφέροντας σχετικά:
«Ευχόμαστε έλεος από τον Θεό στην οικογένεια και τους συγγενείς του Τεμένους Uhud, του Muezzin-Kayyum, που πέθανε κατά τη διάρκεια της εθελοντικής υπηρεσίας καθοδήγησης στην Αγία Σοφία, λόγω καρδιακής προσβολής».
Τη σκυτάλη από το συλλυπητήριο tweet του Κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης έλαβαν δεκάδες χιλιάδες χρήστες, σχολιάζοντας ποικιλοτρόπως και με βάση διαφορετικές χώρες την είδηση, σε ένα ψηφιακό φάσμα που εκτείνεται από ειλικρινείς εκφράσεις πένθους μέχρι συνειρμούς για το τέλος του μουεζίνη μέσα στην Αγιά Σοφιά και τη χρονική στιγμή που αυτό συνέβη, συνδέοντας το συμβάν με την… μεταφυσική και την αρχαιοελληνική «ύβρι».
Δεν είναι λίγοι, μάλιστα και όσοι ερμήνευσαν το χαμό του Ασλάν ένα «σημάδι από το θεό» για την μετατροπή του ναού, από μουσείο σε τζαμί, περιμένοντας για το επόμενο σημάδι…



Μητσοτάκης: «Περιττή ενέργεια η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί»

aspen mitsotakis
Γραφείο ειδήσεων: Romfea.gr

Στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος αναφέρθηκε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συμμετείχε σε συζήτηση με τον Καθηγητή του Harvard και Εκτελεστικό Διευθυντή του “The Aspen Strategy Group”, Νίκολας Μπερνς στο πλαίσιο του «2020 Aspen Security Forum».
Κατά την άποψη του Πρωθυπουργού η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος ήταν «μία εντελώς περιττή ενέργεια».
«Ήταν μουσείο για 86 χρόνια. Η Κωνσταντινούπολη δεν στερείται τεμένων. Έχει όμορφα και πολλά τεμένη. Άρα, γιατί να πάρει κάποιος μία εκκλησία που μετατράπηκε σε τέμενος κι έπειτα σε μουσείο και αποτελούσε διαθρησκευτικού διαλόγου και να το πολιτικοποιήσει με τέτοιον τρόπο. Μία εντελώς περιττή ενέργεια, η οποία ταυτόχρονα εγείρει ζητήματα, επειδή πρόκειται για Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο ανακηρύχθηκε σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς ως μουσείο, όχι ως τέμενος» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Σε άλλο σημείο ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Επίσης, κατέστησα σαφές και στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι εάν η Τουρκία συνεχίσει να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες, θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες. Θα πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις. Άρα, είτε η σχέση θα βελτιωθεί ή -εάν η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου- η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιδράσει».
«Για πρώτη φορά διαπιστώνω μεγαλύτερη κατανόηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή μας δεν είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικός. Δεν επιθυμούμε να απομονώσουμε την Τουρκία. Θα ήμουν ο πρώτος υπέρμαχος μίας παραγωγικής σχέσης μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλω να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο θέμα της μετανάστευσης» - υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκτης.

Κηρύγματα «συνωμοσίας» και ανυπακοής για τον κορωνοϊό από ιερείς στα Χανιά


Πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι καταγγελίες πολιτών προς την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων για ιερείς σε διάφορες περιοχές του νομού, που αμφισβητούν στα κηρύγματά τους την πανδημία και την ύπαρξη του κορωνοϊού.
Οι συγκεκριμένοι ιερείς, σύμφωνα με τις καταγγελίες, κάνουν λόγο για «μια απλή γρίππη» και καλούν τους πολίτες να μην φορούν μάσκες.

Οι καταγγελίες ελέγχονται από τις Αρχές. Πάντως τα φαινόμενα είναι μεμονωμένα και σε καμία περίπτωση δεν απηχούν τις θέσεις της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, που από την αρχή της πανδημίας έχει επιδείξει υπεύθυνη στάση, σεβόμενη τις αποφάσεις της πολιτείας. 

Ν. Σύψας: Να μη γίνουν λιτανείες στις 15 Αυγούστου

Ν. Σύψας: Να μη γίνουν λιτανείες στις 15 Αυγούστου
Ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των καλεσμένων στους γάμους από 100 που ισχύει σήμερα σε 50 ή και λιγότερους, άφησε ο Νίκος Σύψας, καθηγητής και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τον Νίκο Στραβελάκη.
«Προτείνω στους νεόνυμφους να φυλάξουν το πάρτι για τα βαφτίσια», τόνισε ο κ. Σύψας σημειώνοντας ότι ασφαλώς και η επιτροπή εξετάζει την μείωση του αριθμού των καλεσμένων μετά τους δυο γάμους σε Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη που αποτέλεσαν εστίες εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Ο καθηγητής τόνισε ότι κατά τον φετινό δεκαπενταύγουστο δεν θα πρέπει να γίνουν λιτανείες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εκκλησία θα κάνει για άλλη μια φορά το καθήκον της και δεν θα επιτρέψει λιτανείες και συνωστισμούς.
«Πιστεύω ότι τελικά θα επικρατήσει η κοινή λογική και η σύνεση. Πιστεύω ότι μπορούμε άριστα να εκτελέσουμε τα θρησκευτικά μας καθήκοντα χωρίς να συνωστιζόμαστε και μπορεί να πέσει και μια χρονιά χωρίς λιτανεία», σημείωσε ο κ. Σύψας.
Ο καθηγητής εξήγησε ότι την ύπαρξη δεύτερου κύματος πανδημίας κορωνοϊού, θα σηματοδοτήσουν οι αυξημένες εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η αύξηση των διασωληνώσεων και η αύξηση των θανάτων.
«Αυτή τη στιγμή ευτυχώς δεν είμαστε εκεί πέρα. Έχουμε μόνο μια μεγάλη επιβάρυνση της επιδημίας αφορά κυρίως νέα άτομα», τόνισε και πρόσθεσε ότι δυστυχώς εισερχόμαστε σε μια περίοδο δύσκολη, με μετακίνηση πληθυσμού από τα αστικά κέντρα προς τους τουριστικούς προορισμούς.
Γι’ αυτό, εξήγησε, έγινε μια μεγάλη επικοινωνιακή προσπάθεια προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών και να πειστούν ότι πρέπει να κάνουν το σωστό, όπως και τον Μάρτιο, «προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα μέσα στον Αύγουστο».

Πηγή: skai.gr