Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Α. Αθανασόπουλος στο MEGA: Είναι σαφές πως αυτή τη φορά η Τουρκία δε θα σταματήσει εδώ


Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα μίλησε ο προϊστάμενος του πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», Άγγελος Αθανασόπουλος, για το σημείο που βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό πλοίο και τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Το πλοίο βρίσκεται στο ανατολικό κομμάτι της καινούριας Νavtex και κινείται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας συνοδευόμενο από υποστηρικτικά και στρατιωτικά πολεμικά σκάφη.
Σύμφωνα με τον κ. Αθανασόπουλο, η ενέργεια αυτή ανεβάζει την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ αυτό που έχει μεγάλη σημασία και διαφέρει με την προηγούμενη Navtex είναι ότι το δυτικό του άκρο ακουμπάει ακριβώς στη γραμμή οριοθέτησης της ελληνικής ΑΟΖ με την αιγυπτιακή.
Αυτό σύμφωνα με τον κ. Αθανασόπουλο είναι ένα μήνυμα από την πλευρά της Τουρκίας το οποίο δείχνει ότι μέχρι εκεί μπορούν να πάνε και όχι παραπέρα.
Για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, υποστήριξε πως ακολουθεί το ίδιο μοτίβο που ακολούθησε όταν υπεγράφη η ελληνοϊταλική συμφωνία, διότι αυτό εξυπηρετεί την τουρκική ρητορική. «Μειωμένη επήρεια, άρα μειωμένη επήρεια σε όλα τα νησιά, άρα μπορούμε να συνεχίσουμε», σχολίασε για την τουρκική πλευρά.

Είναι σαφές, υποστήριξε, πως αυτή τη φορά δε θα σταματήσουν όπως την προηγούμενη, ενώ το μήνυμα της Τουρκίας είναι ότι σε αυτή την περιοχή δεν μπορεί να αγνοηθεί. «Θέλει μέσω της έντασης να μας οδηγήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η ελληνική πλευρά έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες», είπε χαρακτηριστικά.

Το State Department αποδοκιμάζει την Άγκυρα για το Oruc Reis


Μυρίζει μπαρούτι στο Αιγαίο. Η ενεργοποίηση της παράνομης τουρκικής Νavtex νότια του Καστελόριζου έφερε και πάλι τους στόλους Ελλάδας Τουρκίας και πάλι αντιμέτωπους.
Το Oruc Reis συνοδευόμενο από 2 φρεγάτες και 2 πυραυλάκατους του τουρκικού πολεμικού ναυτικού πλέει ήδη μέσα στα όρια της παράνομης Νavtex και εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας. Από τη βάση ΑΚΣΑΖ και ανοιχτά του κόλπου της Μαρμαρίδας πλέουν ακόμη 8 τουρκικά πολεμικά πλοία. Τα ραντάρ του Πολεμικού Ναυτικού είναι καρφωμένα πάνω στα τουρκικά πλοία και στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές ελληνικές δυνάμεις με μια ομάδα πολεμικών πλοίων να επιτηρεί την περιοχή νότια της Ρόδου και μια ακόμη να κινείται ήδη στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ισχυρές δυνάμεις σύμφωνα με τις ίδιες στρατιωτικές πηγές να παρατάσσονται σε όλο το μήκος του Αιγαίου.
Αυτή τη στιγμή έχουμε και πλοία που έχουν φύγει από τα Δαρδανέλια και φρεγάτες που τα κατευθύνουν προς το Αιγαίο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπροστά στις νέες προκλήσεις της Τουρκίας συγκάλεσε το ΚΥΣΕΑ με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να φτάνει στο Μέγαρο Μαξίμου με τη στολή παραλλαγής. Νωρίτερα στο πεντάγωνο πραγματοποιούνταν το συμβούλιο των αρχηγών των του στρατού για το συντονισμό όλων των όπλων.
Αιφνιδιασμένη από την συμφωνία μερικής οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μετά την παράνομη Νavtex η Τουρκία εμφανίζεται τώρα να αμφισβητεί και τα χωρικά ύδατα Ελλάδας και Κύπρου με τον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας να κάνει λόγο για έρευνες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Ελλάδα και Κύπρος εξέδωσαν αντι-Νavtex με την κυπριακή Δημοκρατία να προειδοποιεί μάλιστα με διεθνή εντάλματα σύλληψης για τυχόν παράνομες ενέργειες εντός της ΑΟΖ.
Το βλέμμα των ενόπλων δυνάμεων είναι στραμμένο και στον Έβρο καθώς παρατηρείται και εκεί κινητικότητα από την τουρκική πλευρά των συνόρων.
Αντίδραση υπήρξε και από το State Department το οποίο καλεί την Άγκυρα να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο.
Η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

Τα τύμπανα του πολέμου

Είναι φανερό πως η στρατιωτική σύγκρουση με την Τουρκία είναι αναπόφευκτη, ενώ η Έλληνες δεν θα ανεχθούν τυχόν υποχωρήσεις της κυβέρνησης  – οπότε καλύτερα να συμβεί μία ώρα αρχύτερα, έτσι ώστε να τελειώσει το μαρτύριο της σταγόνας που μας αποδυναμώνει από κάθε πλευρά. Επειδή όμως πρόκειται για μία δειλή χώρα, με μία ανίκανη δικτατορική ηγεσία που γνωρίζει πολύ καλά ότι, η Ελλάδα ξέρει τόσο να πολεμάει, όσο και να νικάει, έχοντας το αποδείξει δεκάδες φορές στο παρελθόν, μάλλον δεν θα το επιδιώξει – εκτός εάν συμβεί κάποιο «ατύχημα», το οποίο είναι πάντοτε πιθανόν σε τέτοιες περιπτώσεις.

Επικαιρότητα

Είναι φανερό πως ο Τούρκος δικτάτορας προσπαθεί να σταθεροποιήσει τη θέση του και να παραπλανήσει την κοινή γνώμη της χώρας του, αποσπώντας την προσοχή των Τούρκων από τα τεράστια οικονομικά τους προβλήματα, γεωπολιτικά – εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Με μία οικονομία που καταρρέει λοιπόν (άρθρο), επιλέγει τη στρατιωτική σύγκρουση – όχι λόγω της αμφιλεγόμενης ανακήρυξης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αφού στην ουσία είναι η αφορμή και όχι η αιτία.
Εν προκειμένω, κανένας Έλληνας δεν θέλει τον πόλεμο, αλλά επίσης κανένας Έλληνας δεν πρόκειται να αποδεχθεί την απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας στις θαλάσσιες περιοχές που ο Τούρκος θέλει να κάνει γεωτρήσεις – όπως προαναγγέλλουν οι έρευνες νότια της Ρόδου. Η συγκέντρωση δε ενός μεγάλου αριθμού τουρκικών πολεμικών πλοίων μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου, καθώς επίσης μεταξύ Ρόδου και Κρήτης, έχει οδηγήσει στην κινητοποίηση αντίστοιχων ελληνικών δυνάμεων στη θάλασσα και στον αέρα – μία κατάσταση που επαναλαμβάνεται μετά από τρεις περίπου εβδομάδες, με την Τουρκία τότε να υποχωρεί πριν ξεσπάσει πόλεμος.
Σύμφωνα τώρα με άλλες αναφορές, δεκάδες τουρκικά αλιευτικά ψαρεύουν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, εκμεταλλευόμενα τη συμφωνία ΑΟΖ της Ελλάδας με την Ιταλία – η οποία δυστυχώς επιτρέπει στους Ιταλούς να ψαρεύουν εντός της θαλάσσιας επικράτειας μας στο Ιόνιο. Οι προκλήσεις λοιπόν των Τούρκων είναι πολυποίκιλες, χωρίς να εξαιρείται η βεβήλωση της Αγίας Σοφίας – σε μία ημέρα που δυστυχώς η κυβέρνηση επέλεξε να γιορτάσει τη Δημοκρατία, διοργανώνοντας μία φιέστα της ντροπής (ανάλυση).
Συνεχίζοντας η κυβέρνηση που δυστυχώς δεν έχει ακόμη προβεί στην ανακήρυξη ΑΟΖ με την Κύπρο (για την οποία πλέον, μετά τη συμφωνία με την Αίγυπτο, χρειάζεται την άδεια της τελευταίας), έχει δηλώσει πως είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει στην Τουρκία την παραβίαση των χωρικών μας υδάτων – χωρίς να έχει συγκαλέσει συμβούλιο των επικεφαλής των κομμάτων, όπως θα έκανε κάθε ευνομούμενη χώρα υπό αυτές τις συνθήκες.
Προφανώς η θέση αυτή είναι θέση όλων των Ελλήνων που θα την στηρίξουν, παρά τις τεράστιες αποτυχίες της σε όλα τα επίπεδα, από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Ελλάδας – έχοντας ξεκάθαρο στόχο όχι να οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση, αλλά να πείσει τους Πολίτες πως είναι η μοναδική εναλλακτική λύση, αποδυναμώνοντας όλες τις αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις. Εν τούτοις είναι αρκετοί αυτοί που καταλαβαίνουν πως δεν μπορεί να σε σώσει ένα κόμμα που σε κατέστρεψε επανειλημμένα για πολλές δεκαετίες – τελευταία με τους εθνοκτόνους του PSI (άρθρο).
Ολοκληρώνοντας, είναι φανερό πως ο πόλεμος με την Τουρκία είναι αναπόφευκτος, ενώ η Έλληνες δεν θα ανεχθούν τυχόν υποχωρήσεις της κυβέρνησης  – οπότε καλύτερα να συμβεί μία ώρα αρχύτερα, έτσι ώστε να τελειώσει το μαρτύριο της σταγόνας που μας αποδυναμώνει από κάθε πλευρά. Επειδή όμως πρόκειται για μία δειλή χώρα, με μία ανίκανη δικτατορική ηγεσία που γνωρίζει πολύ καλά ότι, η Ελλάδα ξέρει τόσο να πολεμάει, όσο και να νικάει, έχοντας το αποδείξει δεκάδες φορές στο παρελθόν, μάλλον δεν θα το επιδιώξει – εκτός εάν συμβεί κάποιο «ατύχημα», το οποίο είναι πάντοτε πιθανόν σε τέτοιες περιπτώσεις.

από Βασίλης Βιλιάρδος10 Αυγούστου 2020