Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ» – 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

 


 Ιερά Μητροπολις Δημητριάδος

Διαδικτυακό σεμινάριο πραγματοποιήθηκε, στις 7 Σεπτεμβρίου 2020, στο πλαίσιο του διαθρησκειακού διαλόγου ανάμεσα στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό και το Ισλάμ, με πρωτοβουλία του Μορφωτικού Τμήματος της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, και την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Το σεμινάριο, που είχε τον χαρακτήρα προ-συνεδριακής συνάντησης ενός προγραμματισμένου διαθρησκειακού συνεδρίου στην Τεχεράνη, το οποίο και αδυνατεί να λάβει χώρα, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού, προλόγισε ο Μορφωτικός Σύμβουλος της Ιρανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Δρ. Μαχντί Κομί.

Στη συνέχεια, απηύθυνε χαιρετισμό ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, τονίζοντας την ουσιαστική ανάγκη ενός βαθύτερου οικουμενικού διάλογου, μεταξύ των διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων για την υπέρβαση του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας, ιδιαίτερα στις δυσχερείς συνθήκες μιας πανδημίας.

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Διαθρησκειακού Διαλόγου και Πολιτισμού τής Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Αγιατολάχ Τασχιρί, έχοντας και τον ρόλο του συντονιστή της συζήτησης, παρουσίασε τις θέσεις του για τις οργανωμένες προσπάθειες της Ιρανικής Πολιτείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ακολούθησε εισήγηση του Αναπληρωτή Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και Διδάσκοντα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, κ. Νικολάου Ασπρούλη, με τίτλο, «Η Ορθόδοξη Εκκλησία και η πρόκληση του νέου κορωνοϊού COVID-19», στην οποία τονίστηκε η ανάγκη της Ορθόδοξης Εκκλησίας και θεολογίας να αναζητήσουν τα αναγκαία κριτήρια ερμηνευτικής προσπέλασης της πλούσιας παράδοσης για την ανάδειξη συγκεκριμένων προτάσεων στην προσπάθεια αντιμετώπισης του COVID-19.

Ο Συντονιστής του Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας, π. Σταύρος Κοφινάς, στην εισήγησή του, που έφερε τίτλο «Συμπεριλαμβάνοντας μια “ξεχασμένη διάσταση” της Υγείας στην θεραπεία: η Ορθόδοξη αντίληψη περί πνευματικότητας που αναζωογονεί», υπογράμμισε τη διάσταση της πνευματικότητας στην ανθρώπινη θρησκευτική συνείδηση, στοιχείο που ολοκληρώνει τον άνθρωπο ως υπαρξιακή οντότητα, προπάντων σε καιρούς χαλεπούς.

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας και Ηθικής του πανεπιστημίου του Κομ (Ιράν), Σεγιέντ Χασάν Εσλαμί Αρντακανί, με την εισήγησή του, «Υγεία και Ενσωμάτωση, μια ισλαμική προσέγγιση», παρουσίασε τις θεμελιώδεις αρχές του Ισλάμ, όσον αφορά τη διατροφή και έκανε λόγο για τη βαθιά σχέση θρησκείας και υγείας.

Τέλος, ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Τεχεράνης, Δρ. Νίκναμ εξέθεσε αναλυτικά τις θέσεις του για την αμοιβαία σχέση θρησκείας και επιστήμης, στην εισήγησή του, «Θρησκεία και Επιστήμη συμπορεύονται χέρι με χέρι στην αντιμετώπιση του COVID-19».

Διαθρησκειακές συναντήσεις, όπως αυτή, προωθούν τη συνεργασία των θρησκευτικών κοινοτήτων, μέσα από ένα πνεύμα συνεργασίας, αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης, ενάντια σε κάθε λογής θρησκευτική μισαλλοδοξία. Η πανδημία του COVID-19, άλλωστε, ανέδειξε την παγκόσμια κλίμακα του φαινομένου και επέβαλε την ανάγκη μιας καθολικής αλληλεγγύης. Το σεμινάριο του διαθρησκειακού διαλόγου έθιξε θέματα επίκαιρα και έθεσε ερωτήματα και προβληματισμούς, αναδεικνύοντας την πνευματική διάσταση της θρησκευτικής συνείδησης του ανθρώπου.


 

Για να διαβάσετε τα βιογραφικά των ομιλητών πατήστε εδώ

Για να διαβάσετε τον χαιρετισμό του Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου πατήστε εδώ

Για να διαβάσετε την περίληψη της εισήγησης του Δρ. Νικολάου Ασπρούλη πατήστε εδώ

Για να διαβάσετε την περίληψη της εισήγησης του π. Σταύρου Κοφινά πατήστε εδώ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΑΙΕΣ

 (ΦΩΤΟΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΣ ΝΑΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ)

«ἀπὸ τοὺς ναοὺς ποὺ πυρπολήθηκαν καὶ κατεδαφίστηκαν ἀπὸ τοὺς βαρβάρους, κανέναν καθόλου νὰ μὴν ανοικοδομήσω.
ἀλλὰ ὡς ὑπενθύμιση στὶς ἐπερχόμενες γενεὲς νὰ ἐπιτρέψω νὰ ἀφεθοῦν, τῆς τῶν βάρβαρων ἀσεβείας.»


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΑΙΕΣ

 


ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΓΕΡΟΝΤΕΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ ''ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ'': Ο σεβασμός κερδίζεται δεν επιβάλλεται, αυτό όσον αφορά τους ηλικιωμένους. Ας θυμούνται ότι ο σεβασμός δεν κερδίζεται από τα άσπρα μαλλιά, διότι υπάρχουν με άσπρα μαλλιά και πόρνοι, και κλέπτες, και οτιδήποτε άλλο αφορά τις διάφορες πτυχές του ανθρωπίνου βίου.
Όσον αφορά τους νέους θα πρέπει - υπό φιλοσοφικής επόψεως - να σεβόμαστε τους γηραιότερους, και από χριστιανικής πιστεύω ότι δεν χρειάζεται καν να αναφέρω τα αυτονόητα.....

Προσοχή τα άκρα από όλες τις πλευρές.


 




ΚΕΙΜΕΝΟ: Ι. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, Ε.Π.Ε. 24

Κορωνοϊός: Τηλεργασία, ξενοδοχεία καραντίνας και «φρένο» στις πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Αττική


 Νέα περιοριστικά μέτρα από 21 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως ανέφερε, η Αττική βρίσκεται ακόμα σε πορτοκαλί επίπεδο συναγερμού, δηλαδή κατάσταση βρίσκεται μεταξύ μέτριου και υψηλού κινδύνου, με περίπου 3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Ωστόσο, όπως είπε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, τα κρούσματα έχουν σταθερά αυξητική τάση και παρουσιάζουν έξαρση ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάσταση από τα 4.084 ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα, τα 2.100 (πάνω από τα μισά δηλαδή) βρίσκονται στην Αττική. Συγκεκριμένα, στο λεκανοπέδιο νοσηλεύονται 263 άνθρωποι και 1.637 τελούν καραντίνα κατ’ οίκον.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση έκρινε απαραίτητο τη λήψη μέτρων για τις ευάλωτες ομάδες και γενικότερα για όλον τον πληθυσμό.

Συγκεκριμένα, για την Αττική ισχύουν τα εξής:

- Όριο 9 ατόμων σε συναθροίσεις σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

- Αναστέλλονται οι συναυλίες σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους

- Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους

- Όριο 20 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις σε κοινωνικές εκδηλώσεις (βαφτίσια, γάμοι, κηδείες)

- Ισχυρή σύσταση σε ηλικιωμένους και σε ευάλωτες ομάδες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους (ειδικά με ΜΜΜ) και να αποφεύγουν την επαφή με άτομα εκτός του οικογενειακού τους κύκλου

Ειδικά μέτρα στην Αττική για τους εργαζόμενους και για ευάλωτες ομάδες

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στην Αττική είναι εστίες διασποράς του ιού. Συγκεκριμένα, το 29,07% των κρουσμάτων αφορά σε ιδιωτικούς υπαλλήλους.

Ο υπουργός κάλεσε τους εργοδότες να συμπράξουν στο έργο της κυβέρνησης εφαρμόζοντας αυστηρά μέτρα.

Έτσι, για τους χώρους εργασίας αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

- Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

- Κλιμακωτό ωράριο στο Δημόσιο: προσέλευση σε τρία κύματα (στις 7, 8 και 9 το πρωί) και αποχώρηση σε 4 κύματα (εντός διώρου από τη λήξη εργασίας)

- Σαρωτικοί έλεγχοι σε χώρους εργασίας και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα στους χώρους εργασίας

- Rapid test σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων

Τέλος, αποφασίστηκε η διαμονή σε ξενοδοχεία καραντίνας για τα ασυμπτωματικά θετικά κρούσματα μεταξύ ευάλωτων ομάδων (πρόσφυγες κτλ).




ΠΕΡΙ ΠΕΝΤΑΛΦΑΣ.....

Διαβάζοντας κάποια σχόλια στο διαδίκτυο για μία ανάρτηση που περιέχει την κάτωθι φωτογραφία, οι σχολιαστές αναφέρουν ότι ο Πατριάρχης φοράει την πεντάλφα!!!



Κατ΄ αρχάς δεν είναι πεντάλφα. Καλό θα είναι όταν ομιλούμε, να γνωρίζουμε γιατί ομιλούμε.
2) Την ημέρα της συναντήσεως ήτο η εορτή των Χριστουγέννων (Ν.Η.) και δια τούτο φοράει το εν λόγω σύμβολο που όντως παραπέμπει στο άστρο της βηθλεέμ. (https://www.reader.gr/.../synantithike-me-ton-patriarhi...)
3) Τα σύμβολα δεν σημαίνει ότι έχουν αρνητική σημασία επειδή τα χρησιμοποιούν μασώνοι κ.λπ. Τα ίδια σύμβολα έχουν διαφορετική σημασία αναλόγως ποιός τα χρησιμοποιεί και για ποιό σκοπό. (παράδειγμα στην κάτωθι εικόνα μιας και αναφέρθηκε η πεντάλφα)



 (ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΣΥΜΒΟΛΩΝ, Αθήνα 1992) 

4) Δεν χρειαζόμαστε τέτοιες αποδείξεις ώστε να αντιληφθούμε τα αυτονόητα.....

Δερμιτζάκης στο MEGA: Αν κάνουμε lockdown τώρα, θα ξανά κάνουμε και τον Δεκέμβριο


 Αρνητικός έναντι της επιβολής ενός lockdown τέθηκε ο καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης,  Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Δεν είναι καλή ιδέα. Πρέπει να εξαντλήσουμε και να βρούμε το συνδυασμό άλλων μέτρων, πριν φτάσουμε εκεί. Να κρατήσουμε τη λύση αυτή για αργότερα. Ο χειμώνας θα είναι πιο δύσκολος. Αν χρειαζόμαστε lockdown για να κρατήσουμε τα κρούσματα χαμηλά, έχουμε πρόβλημα. Γιατί δεν είναι βιώσιμη λύση. Αν κάνουμε lockdown τώρα θα ξανά κάνουμε και τον Δεκέμβριο. Δεν είναι βιώσιμος τρόπος διαχείρισης αυτός» τόνισε χαρακτηριστικά.

Βέβαια, υπογράμμισε, πως αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, πιθανότατα αν επιβληθεί lockdown.

Σχετικά με την εκθετική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, σημείωσε, πως αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, τον Δεκέμβριο θα έχουμε 800-1000 κρούσματα ημερησίως.

«Γιατί το χειμώνα θα είναι πολύ περισσότερες μεταδόσεις λόγω του ότι θα είμαστε σε κλειστούς χώρους» πρόσθεσε. 

«Έχουμε πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Είμαστε σε κρίσιμη κατάσταση. Και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η εποχική γρίπη» επισήμανε.

Για το ενδεχόμενο επιβολής lockwdown από τα μεσάνυχτα μέχρι το πρωί, υποστήριξε ότι θα μπορούσε να είναι ένα μέτρο, προκρίνοντας ωστόσο τη χρήση μάσκας.

«Το πιο λογικό μέτρο θα έπρεπε να είναι μάσκες παντού. Μέτρο πιο εύκολο να εφαρμοστεί από το να πούμε στο κόσμο μπες μέσα από τις 22:00 το βράδυ» είπε.

Τέλος, σχετικά με τη δήλωση που είχε κάνει για την Θεία Μετάληψη, και ότι πρέπει πρώτα να σταματήσει αυτή και μετά να κλείσουν οι επιχειρήσεις, διευκρίνησε πως «πρέπει όλες οι πλευρές των δραστηριοτήτων μας να εξεταστούν ως πιθανές εστίες μετάδοσης. Να δούμε τα πράγματα επιστημονικά. Υπάρχουν παντού εστίες μετάδοσης. Ο καθένας πρέπει να δώσει λίγο για να μη φτάσουμε ξανά στο lockdown Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μετάδοση στην εκκλησία. Υπάρχουν ιερείς που έχουν αρρωστήσει και ιερέας που έχει καταλήξει».