Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Το αποτύπωμα της πανδημίας στη ψυχή μας: Οι άνθρωποι υποφέρουν από στρες, θυμό και μοναξιά

 
Από τις 26 Απριλίου 2020 έχει αρχίσει μια παγκόσμια έρευνα για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην ψυχική υγεία. Στην Ελλάδα την έρευνα «τρέχει» ο καθηγητής Ψυχιατρικής του ΑΠΘ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βασίλης- Παντελεήμων Μποζίκας.

Στρες, θυμό και μοναξιά έχει προκαλέσει στους ανθρώπους η πανδημία του κορονοϊού σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα μιας έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες του κόσμου. 

Η παγκόσμια έρευνα όπως είπε στο Sputnik ο καθηγητής Ψυχιατρικής του ΑΠΘ, ο Βασίλης-Παντελεήμων Μποζίκας, άρχισε στις 26 Απριλίου του 2020 και θα τελειώσει όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κηρύξει τη λήξη της πανδημίας. 

«Η έρευνα ξεκίνησε 26 Απριλίου του 2020, βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή και ουσιαστικά θα σταματήσει όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοινώσει το τέλος της πανδημίας. Άρα λοιπόν είναι σε εξέλιξη η έρευνα. Τα πρώτα αποτελέσματα που είχαμε και αφορούν κυρίως το πρώτο κύμα μας είχαν δείξει μια αύξηση στα επίπεδα του στρες, του θυμού και της μοναξιάς» είπε ο κ. Μποζίκας. 

Η έρευνα διεξάγεται με ερωτηματολόγια τα οποία απαντώνται από τους συμμετέχοντας όπως είπε ο κ. Μποζίκας και οι ερωτήσεις δεν αφορούν επιπλέον ποιοτικά χαρακτηριστικά δηλαδή αν το στρες που βιώνει κάποιος αφορά τη δουλειά του ή την κατάσταση της υγείας του κ.ά.

«Μιλάμε για πάρα πολλά ερωτηματολόγια που έχουν δοθεί. Αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο έχουν απαντήσει πάνω από 120.000 άτομα και στην Ελλάδα έχουν απαντήσει περίπου 9.000 άτομα. Προφανώς βέβαια ως στρες είναι η ψυχολογική πίεση που αισθάνεται κάποιος σε σχέση με την αρρώστια, τα οικονομικά, το lockdown κ.ά.» τόνισε ο κ. Μποζίκας. 

Οι συμμετέχοντες είναι όλοι ενήλικες άνω των 18 ετών και στις μεγαλύτερες ηλικίες όπως ανέφερε όπως από 65 ετών και άνω οι συμμετέχοντες βρίσκουν ακόμα πιο δυσμενείς τις συνθήκες που έχει επιβάλλει η πανδημία. 

Πάνω από 100.000 τηλεφωνήματα στο 10306

Ο κ. Μποζίκας συμμετέχει και στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων η οποία προτείνει τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Τι γίνεται όμως όσον αφορά τη θωράκιση της ψυχικής υγείας;

«Προφανώς έχουμε συζητήσει με το υπουργείο και την αρμόδια υφυπουργό κα Ράπτη το όλο θέμα και στον βαθμό που είναι δυνατόν να γίνει κάτι αυτό το διάστημα -πέρα από αυτό που μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς- νομίζω ότι κι εδώ οι λύσεις είναι σε πολλά επίπεδα. Υπάρχει ο τηλεφωνικός αριθμός 10306 όπου πάρα πολλοί συμπολίτες μας έχουν απευθυνθεί, νομίζω ότι τα δεδομένα μιλούν για πάνω από 100.000 τηλεφωνήματα από τότε που δημιουργήθηκε, όπου προσπαθούν να μιλήσουν και να ανακουφίσουν τους ανθρώπους που αναζητούν βοήθεια. Το σύστημα επιχειρείται να ενισχυθεί μέσω προσλήψεων» ανέφερε ο κ. Μποζίκας. 

Εκτιμά ότι οι μετρήσεις στα λύματα που δείχνουν αύξηση σε ψυχοτρόπες και εξαρτησιογόνες ουσίες είναι ένα καμπανάκι «για το πώς πρέπει να οργανώσουμε τις υπηρεσίες μας στη συνέχεια κι όταν θα έρθει επιτέλους η στιγμή που θα απαλλαχθούμε από το βραχνά και το έντονο ψυχοπιεστικό γεγονός» που είναι η πανδημία του κορονοϊού. 

Οι αποφάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για περαιτέρω μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας στηρίζονται στα επιδημιολογικά δεδομένα και φυσικά στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας.

Όσον αφορά την ψυχολογία του κόσμου που έχει κουραστεί από τα μέτρα αυτό είναι ένα δεδομένο που ναι μεν τα μέλη της Επιτροπής το σκέφτονται καθώς όπως λέει ο κ. Μποζίκας «οι άνθρωποι της Επιτροπής συμμετέχουν σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής, δεν είναι κάποιοι που βρίσκονται σε έναν Παρνασσό», πλην όμως τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως αυτά που αφορούσαν την Αττική την περασμένη εβδομάδα δεν αφήνουν περιθώρια για μη λήψη μέτρων. 


ΠΗΓΗ