«ἴδε ὑγιὴς γέγονας· μηκέτι ἁμάρτανε»


ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ

Η αυριανή Κυριακή είναι η του Παραλύτου. Σημαντική διαπίστωση και μάλιστα σε δυο περιπτώσεις ιάσεων, είναι η σχέση ασθένειας και αμαρτίας. Στην αυριανή, το μεγάλο αυτό θαύμα του Κυρίου μας διδάσκει τη στενή σχέση, αμαρτίας και ασθένειας. Οι ασθένειες και γενικά η φθορά του σώματος, η οποία οδηγεί εν τέλει στο θάνατο, είναι αποτέλεσμα της αμαρτίας. Η αμαρτία είναι η αιτία και η ασθένεια το αποτέλεσμα. Το βεβαιώνει και ο απόστολος Παύλος «τα οψώνια της αμαρτίας θάνατος» (Ρωμ.6,23). Αλλά και η ίδια η πείρα της ζωής μας βεβαιώνει πως η ικανοποίηση των παθών μας και γενικά η άσωτη και αμαρτωλή ζωή γεννά αρρώστιες και φθείρει το σώμα. Περισσότερο όμως φθείρει την ψυχή, η οποία χρειάζεται και αυτή τη θεραπεία της, που είναι η μετάνοια και η ένωση με το Χριστό.

Η ασθένεια είναι αφύσικη κατάσταση στην ανθρώπινη φύση, είναι αποτέλεσμα της φθοράς και προάγγελος του θανάτου. Η πτώση έφερε την αμαρτία και η αμαρτία τη φθορά και το θάνατο.
Στην άλλην περίπτωση της Β΄ Κυριακής των νηστειών, επίσης ο Κύριος ανέφερε:
«Παιδί μου, σου συγχωρούνται οι αμαρτίες»
«Πρώτα μεν συγχωρεί στον άρρωστο τις αμαρτίες του, μετά δε την συγχώρηση θεραπεύει το σώμα, διδάσκοντας έτσι ότι τα περισσότερα νοσήματα προξενούνται από τις αμαρτίες και πρώτα πρέπει να θεραπευθεί η αιτία». (PG 120,1245)


ΕΚΔΗΜΙΑ ΠΡΟΣ ΚΥΡΙΟΝ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Γ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ


Επληροφορήθημεν την εκδημίαν προς Κύριον του σεβαστού εν Χριστώ αδελφού, καθηγητού, και θεολόγου Νικολάου Γ. Σαββόπουλου και θα γράψουμε δύο λόγια.

Ο κ. Σαββόπουλος είχε επικοινωνία μαζί μας μέσω email για σοβαρά ζητήματα που ταλανίζουν την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Δημοσίευσε στην προσωπική του ιστοσελίδα: https://blogs.sch.gr/savvop-nik/ αρκετά άρθρα της σελίδος μας:


Ο Νικόλαος Σαββόπουλος υπήρξε ένα σημαντικό πρόσωπο που έδωσε πολλάκις γραπτές και προφορικές μάχες ενώπιον ισχυρών και απλοϊκών ανθρώπων υπερασπίζοντας, χωρίς κανένα συμφέρον ή οποιαδήποτε επιδίωξη ή έπαινο τα Ορθόδοξα Δόγματα και την Κανονική Τάξη Της Εκκλησίας σε σοβαρά και επίκαιρα θέματα. Από το email του ή και από το ιστολόγιό του έδινε καθημερινή μάχη επί χρόνια ενημερώνοντας είτε με δικά του κείμενα είτε με κοινοποίηση άλλων Ορθοδόξων Κειμένων εκατοντάδες παραλήπτες, Πατριάρχες, Μητροπολίτες, Ηγουμένους Μοναστηρίων, Κληρικούς, Μοναχούς και λαϊκούς, επίσης περιοδικά Ορθόδοξα και ιστοσελίδες.
Kορυφαίο κατά την ταπεινή μας άποψη το κάτωθι: https://entoytwnika1.blogspot.com/2018/02/blog-post_23.html το οποίο δεικνύει τον πόνο του για την ενότητα της εκκλησίας. Η Ενότητα Της Εκκλησίας εν τη Ορθοδοξία ήταν ο μεγάλος πόθος του και το όραμά του . Γι αυτά αγωνίστηκε μιά ζωή από Αγάπη προς Τον Χριστό μας και τίμησε τον τίτλο του Ορθόδοξου Θεολόγου στις πραγματικά δύσκολες μέρες μας. Υπήρξε στη ζωή του στρατιώτης της Ορθόδοξης Εκκλησίας και γνήσιος ακόλουθος Του Χριστού μας εν τοις έργοις .

Μάθαμε ότι εκοιμήθη την Τρίτη πρό των Βαΐων (12/4/22) στην ευλογημένη περίοδο της Αγίας Σαρακοστής και ενθυμηθήκαμε την ωδή του όρθρου:

«Ἀγάλλου Βηθανία, ἡ τοῦ Λαζάρου πατρίς· ἐπὶ σοὶ γὰρ Χριστὸς ἐπιστάς, μεγαλεῖον τελέσει, ζωώσας τὸν Λάζαρον» (Τρίτη πρό των Βαΐων, Κανών β', ᾨδὴ η', Τριῳδίου)

Έτσι και εμείς ναι μεν είμαστε λυπημένοι που έφυγε από κοντά μας, ταυτόχρονα όμως χαιρόμαστε διότι θα ανταμώσουμε και πἀλιν! Καλή αντάμωση, Χριστός Ανέστη! Υ.Γ. Ευχαριστούμε τον αγαπητό εν Χριστώ αδελφό διονύσιο για την ενημέρωση, όπως και το ιστολόγιο ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ για τις πληροφορίες.
Υ.Γ.2. Παραθέτουμε το βιογραφικό του σημείωμα με την συμπλήρωση ότι είχε διατελέσει επί σειρά ετών καθηγητής στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Λουτρακίου, μέχρι και την συνταξιοδότησή του το 2009.