Κυριακή 29 Μαΐου 2022

ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΧΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ....

 
«Ξέρετε γιατί ἔπεσε ἡ Κωνσταντινούπολις; Τὸν Μάιο τοῦ 1453, τὶς παραμονὲς τῆς ἁλώσε­­ως, ὁ Κωνσταντῖνος Παλαιολόγος ζήτησε ἀπὸ τοὺς πλουσίους· Ἀδέρφια μου, νῦν ὑπὲρ πάν­των ὁ ἀγών· δὲν ἔχουμε χρήματα γιὰ τὴν ἄ­μυνα, βοηθῆστε σεῖς!… Δὲν τοῦ ἔδωσαν. Καὶ ἐκεῖνος μὲν πῆγε κατὰ θέλημα Θεοῦ. Μετὰ μπῆκαν μέσα οἱ ἀγαρηνοί, βρῆκαν στὰ πλουσιόσπιτα πιθάρια μὲ χρυσᾶ νομίσματα καὶ τὰ λεηλάτησαν· ἀντὶ νὰ τὰ φᾶνε τὰ παιδιὰ τοῦ Χριστοῦ, τὰ ἔφαγαν τὰ παιδιὰ τοῦ διαβόλου».


(†) ἐπίσκοπος Αὐγουστῖνος



Ἀπομαγνητοφωνημένη μεγάλη ἑσπερινὴ ὁμιλία, ἡ ὁποία ἔγινε στὴν αἴθουσα τοῦ συλλόγου «Τρεῖς Ἱεράρχαι» (ὁδ. Μενάνδρου 4, Ἀθήνα) τὴν 30-4-1961. Καταγραφή, ἐπιλογὴ μέρους καὶ περιληπτικὴ μεταγλώττισις 26-4-2022.

569η επέτειος από την Άλωση της Πόλης – Πρωινή τελετή των Τούρκων στην Αγία Σοφιά

 

Διάφορες εκδηλώσεις αναμένονται σήμερα για την 569η επέτειο της Άλωσης της Πόλης που για την Τουρκία εορτάζεται ως “Φέτιχ” (Κατάκτηση).

Στο παλιό αεροδρόμιο Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο σύμφωνα με απόφαση του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μετατραπεί σε Εθνικό Πάρκο, θα γίνει σήμερα το απόγευμα ειδική τελετή για την Κατάκτηση της Πόλης που θα συνοδεύεται με μαζική φύτευση δένδρων, όπως ανακοινώνεται στην ατζέντα της τουρκικής Προεδρίας.

H 569η επετειος της Άλωσης γιορτάστηκε στην Αγία Σοφία με ειδική τελετή σήμερα το πρωί με το πρώτο εζάνι, την πρώτη μουσουλμανική προσευχή της ημέρας. Την ειδική τελετή διοργάνωσε η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων και την ανάγνωση του Κορανίου έκανε ο επί κεφαλής της Διεύθυνση Αλί Ερμπάς ο οποίος έκανε και την πρώτη μουσουλμανική προσευχη στη τελετή μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος πριν από 2 χρόνια.

Ο χώρος της Αγίας Σοφίας ήταν ασφυκτικά γεμάτος από τα χάραμα από χιλιάδες πιστούς, Μετά την προσευχή στο λόγο του ο Ερμπάς τόνισε πόσο σημαντικό ήταν το γεγονός ότι βρισκόταν στην Αγία Σοφία ως τέμενος 569 χρόνια μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης και πρόσθεσε ότι «όπως η κατάκτηση της Πόλης δόθηκε σε αυτό το έθνος πριν από 569 χρόνια, ελπίζω ο Κύριός μας να ανοίξει τις καρδιές μας στη συγχώρεση του Κυρίου μας στο μέλλον».

Τουρκία – Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου


Ο ΟΙΚ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ (ΒΙΝΤΕΟ)

 

oikoumenikos esfi

Την εσπέρα της 28ης Μαΐου 2022 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε το αντιπροσωπείο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου στις Καρυές του Αγίου Όρους, δείχνοντας την αγάπη του προς την αδελφότητα της Μονής και την συμπαράστασή του στον αγώνα που αυτή διεξάγει υπέρ της αποκατάστασης της εκκλησιαστικής τάξης στο έδαφος της Μονής.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευαν οι μητροπολίτες Μιλήτου κ. Απόστολος, Γαλλίας κ. Δημήτριος και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, ο Μέγας Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, ο κ. Γεώργιος Κουμουτσάκος ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Βουλής και ο σύμβουλος της κυβέρνησης σε θέματα ακριτικών περιοχών και Αγίου Όρους κ. Αλκιβιάδης Στεφανής.

Ο ηγούμενος της Μονής σε συγκινησιακό κλίμα εξέφρασε την «αναστάσιμη» χαρά του για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη και απευθυνόμενος προς τον Παναγιώτατο είπε πως «παρά τις ψευδείς διαβεβαιώσεις της Ελληνικής Πολιτείας και τις ψευδείς υποσχέσεις», για άλλη μια φορά η αδελφότητα τον υποδέχεται στο αντιπροσωπείο, παρά τον πόθο που είχε να τον υποδεχθεί στο κεντρικό κτήριο της Μονής.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανταπάντησε πως κάνει προσπάθειες υπέρ της Μονής, «υπέρ του δικαίου, υπέρ της εκκλησίας, υπέρ του αγαθού του Αγίου Όρους, διότι η τελική επίλυσις του προβλήματος Εσφιγμένου θα είναι επ' αγαθώ πάντων.

Επ' αγαθώ της λογικής, της δικαιοσύνης, της κανονικής τάξεως, της ηθικής, κ.ο.κ.» και προσέθεσε πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο «δεν θα πάψει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση και αισιοδοξούμε ότι θα έρθει αυτή η ώρα». Τέλος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε την πίστη του πως «το δίκαιο και η αλήθεια εις το τέλος υπερισχύει».

Στην συνέχεια ακολούθησε ανταλλαγή δώρων μεταξύ ηγουμένου της Μονής και Οικουμενικού Πατριάρχου και κέρασμα στο εσφιγμενίτικο αρχονταρίκι επ' ευκαιρίαν της υπερτριακονταετούς πατριαρχικής διακονίας.

Εκ της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου



O EΠΙΣΚΟΠΟΚΕΝΤΡΙΣΜΟΣ....

Βλέποντας χθες την λυπηρή ομιλία του Οικ. Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, ακούσαμε δια ακόμη μία φορά τα σχετικά που αφορούν τα καθήκοντά προς τον Επίσκοπο. Φυσικά είδαμε πολλούς να διαφωνούν με τα λεγόμενά του, ειδικά παλ/τες. Όμως το φαινόμενο αυτό του Επισκοποκεντρισμού, που μεταμορφώνεται σε ''υπακοή προς τον Επίσκοπο'', δεν είναι μόνον ιδίωμα των Νεοημερολογιτών, αλλά και των Παλαιοημερολογιτών! Τα ίδια (με μικρές διαφορές), λέγουν και οι Παλ/τες! Η φωνή της Εκκλησίας είναι ο Επίσκοπος! Αν δεν κάνεις υπακοή σε αυτόν, τότε δεν κάνεις στην Εκκλησία! Αν δεν κάνεις υπακοή σε αυτόν τότε κάνεις στο θέλημά σου, δηλαδή στον διάβολο κ.α. Βέβαια όταν γράφεις κατά των νεοημερολογιτών, είναι όλα ανεκτά και καλά, αν τολμήσεις όμως και γράψεις τα ίδια για τους Παλ/τες (μην τολμήσεις και γράψεις κατά), ξαφνικά τα γραφόμενα είναι απαράδεκτα και προσβλητικά, δεν υπάρχει σεβασμός και υπακοή, και και και...... Βέβαια, καμία από τις δύο αυτές πλευρές δεν ομιλεί για την διάκριση, δηλαδή το πότε εφαρμόζεται η υπακοή και πότε όχι, και πολλά άλλα που ήδη τα ξέρετε. Και οι δύο πλευρές δυστυχώς εις την ουσία χρησιμοποιούν το ''οικονομία για εμάς, ακρίβεια για τους άλλους''..... Η διαφορά είναι ότι η μία πλευρά αιρετίζει και η άλλη νεωτερίζει (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων), σήμερα εν έτει 2022.

Καταλήγουμε τελικά κλείνοντας και λέγοντας ότι το μόνο που απομένει να πούμε είναι καλή μετάνοια σε όλους μας ενώπιον του φοβερού βήματος, που μπορεί να έρθει οποιαδήποτε ώρα και στιγμή, και όσον αφορά τις προϋποθέσεις περί υπακοής, έχουν ήδη αποσαφηνισθεί από τους πατέρες της εκκλησίας μας αποφεύγοντας τα άκρα.....