Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Η άλλη “έγνοια” των Παπικών για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο





Η ΑΛΛΗ ‘’ΕΓΝΟΙΑ’’ ΤΩΝ ΠΑΠΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ

(Η ‘’ευαίσθητη’’ ερμηνευτική των, στη στάση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας)


Σε άρθρο του Andrea Tornielli στην εφημερίδα lastampa.it (Vatican insider), ημερομηνίας 13 Ιουνίου 2016, που τιτλοφορείται ‘’Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ζητεί να αναβληθεί η Σύνοδος στην Κρήτη’’, γίνεται αναφορά στην απόφαση της Ρωσικής Εκκλησίας να μη συμμετάσχει στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, αν αυτή δεν αναβληθεί, καταδεικνύοντας με παπική ιδιοτέλεια ‘’τον σημαντικό ρόλο του Πατριαρχείου Μόσχας, στην απεικόνιση της Ορθοδοξίας ως ενός κόσμου με πολλές εσωτερικές διαιρέσεις’’.


«Η Ρωσική Εκκλησία», ανέφερε ο εν λόγω αρθρογράφος A. Tornielli, «η οποία είναι αριθμητικά, οικονομικά και διαρθρωτικά ισχυρότερη, έχει επίσης ισχυρή εθνική ταυτότητα και ‘’σιδηρούς’’ δεσμούς με τη Ρωσική προεδρία».   Επεσήμαινε ότι το αυτό συμβαίνει και στις υπόλοιπες Εκκλησίες οι οποίες δηλώνουν ότι δεν θα παρευρεθούν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.  ‘’Επεξηγεί’’ μάλιστα τη στάση της Ρωσικής Εκκλησίας, αναφέροντας  ότι ‘’δεν θέλει να δώσει υπερβολική σημασία στο ρόλο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος έχει το πρωτείο τιμής στην Ορθόδοξη Εκκλησία’’.  Δεν ‘’ παρέλειψε’’ επίσης να αναφέρει ότι ‘’(η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης) είναι αριθμητικά αδύναμη και ότι αντιπροσωπεύει μια Εκκλησία που αποτελεί μειονότητα στην πιο μεγάλη μουσουλμανική χώρα που είναι η Τουρκία’’.
«Ωστόσο, ακριβώς αυτή η αδυναμία είναι η δύναμη του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως» ανέφερε ο A. Tornielli, για να τονίσει (ότι παρόλη την αδυναμία τούτη) ανέδειξε φωτεινές προσωπικότητες, όπως ο Πατριάρχης Αθηναγόρας τη δεκαετία του 50, οποίος είχε δώσει τεράστια ώθηση στην οικουμενική πορεία των χριστιανών, η οποία κληρονομιά συνεχίστηκε από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Όσο αφορά το σχολιασμό του ότι ‘’δεν θέλει να δώσει υπερβολική σημασία στο ρόλο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, οποίος έχει το πρωτείο τιμής στην Ορθόδοξη Εκκλησία’’, θα είναι άκρα επιείκεια να χαρακτηρισθεί απλά ως αυθαίρετος.  Μη λησμονούμε τη στρέβλωση της ερμηνείας του πρωτείου τιμής που είχε άλλοτε ο Επίσκοπος Ρώμης, πριν την αποκοπή των Παπικών από την Εκκλησία, το οποίο αυθαίρετα και αντισυνοδικά θεωρήθηκε ως πρωτείο εξουσίας.
Αλλά και το άλλο που θυμήθηκε ο αρθρογράφος, ότι δηλαδή ‘’η αδυναμία είναι η δύναμη του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως’’, κάνοντας όμως αναφορά για τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ πεισματικά λησμονεί ότι τούτο είχε την αναφορά στην αριθμητική σύγκριση με τον πολυάριθμο εκπεσόντα Παπισμό.
Είναι μεγάλο λάθος πιστεύω να αποδίδεται με τόση ‘’βεβαιότητα’’ σε εθνοφυλετικά ελατήρια η στάση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τόσο από τους ‘’αγωνιούντες’’ Παπικούς, όσο και από τους Ορθόδοξους οι οποίοι δεν ανέχονται κανένα σχολιασμό στη δημοσιευθείσα απόφαση της Συνάξεως των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, που πραγματοποιήθηκε στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ Γενεύης.
Όσο αφορά τις υπόνοιες για δήθεν αμφισβήτηση του πρωτείου τιμής του Οικουμενικού Πατριάρχη, από το Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, αυτό πιστεύω είναι παντελώς λανθασμένο.  Επανειλημμένα εκπρόσωποι της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ξεκαθάρισαν πως δεν αμφισβητείται το πρωτείο τιμής του Οικουμενικού Πατριάρχη. 

Θα επαναλάβω αυτό που με ξένισε διαβάζοντας το άρθρο αυτό.  Γιατί  τόση ‘’έγνοια ‘’ για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, από αυτούς που δεν ενοχλούνται για το συνοδομάχο Παπικό εξουσιαστικό πρωτείο;



ΠΗΓΗ: ΑΚΤΙΝΕΣ

Υποτιθέσθω πως οι Ρώσοι είχαν σχέδιο...Τι έκανε το Φανάρι;



Του Μάνου Χατζηγιάννη 
Βγήκαν από χθες τα “σκυλιά του πολέμου” που κρατούσε δεμένα τόσες μέρες το Φανάρι να κατασπαράξουν τη ρώσικη αρκούδα (μεταφορικά μιλώντας γιατί δυστυχώς διαβάζουν και ανόητοι)...
Η Ρωσική Εκκλησία αποφάσισε να ζητήσει αναβολή της Πανορθόδοξης και να ταχθεί ουσιαστικά στο πλευρό όσων επέλεξαν να απέχουν και ... ήρθε η συντέλεια του κόσμου. 
Βασικό επιχείρημα των Φαναριωτών και των υποστηρικτών τους είναι πως η Μόσχα είχε σχέδιο εξ αρχής για αναβολή της Πανορθόδοξης και πολιορκητικός κροιός ήταν πρωτίστως η Βουλγαρία και η Γεωργία και δευτερευόντως η Αντιόχεια.
Υποτιθέσθω λοιπόν πως έχουν δίκιο οι επικριτές της Μόσχας. Ας δεχθούμε έτσι αυθαίρετα και χωρίς αποδείξεις πως για πολύ καιρό βρισκόταν σε εξέλιξη ρωσικό σχέδιο ναρκοθέτησης της Πανορθόδοξης. Τι έκανε το Φανάρι για να το αποτρέψει σε επίπεδο εκκλησιαστικη΄ς διπλωματίας;
Τι έκανε το Φανάρι όταν για παράδειγμα το Νο2 της ρωσικής Εκκλησίας Μητροπολίτης Βολοκολάσμκ Ιλαρίων πήγαινε και ερχόταν στα Βαλκάνια και κυρίως στη Βουλγαρία όλο το χειμώνα;
Τι έκανε το Φανάρι αναφορικά με τη Βουλγαρία; Αντί να φερθεί διπλωματικά, πήγε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Σόφια με ύφος πρώτου και κατέθεσε και ένα σωρό αξιώσεις. Όταν ετοιμάζεις κάτι τόσο μεγάλο σαν την Πανορθόδοξη διατηρείς ηπιότερη στάση ειδικά σε εκείνους που δεν τους έχεις σίγουρους.
Τι έκανε το Φανάρι για την Αντιόχεια; Οι Ρώσοι έστειλαν οικονομική βοήθεια στη Συρία, αντιπροσωπείες της ρωσικής Εκκλησίας, αλλά και υποδέχτηκαν τον Πατριάρχη Ιωάννη στη Μόσχα μετα βαΪών και κλάδων. Το Φανάρι τι έκανε; Από τον Μάρτιο κάλεσε τον κ. Ιωάννη και ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Και θυμήθηκε το θέμα του Κατάρ δέκα μέρες πριν από τη Σύνοδο βγάζοντας μια προχειρή ανακοίνωση μεταθέτοντας το ζήτημα στα...προσεχώς.
Γενικά το χειμώνα που πέρασε οι Πατριάρχες Βουλγαρίας, Σερβίας και Αντιόχειας επισκέφθηκαν τη Μόσχα. Το Φανάρι ποιος το επισκέφθηκε; Ή ο κ. Βαρθολομαίος που πήγε; Αντί να επισκεφθεί περιοχές με προβλήματα ταξίδευσε στο Βέλγιο, στο Λονδίνο, στην Πολωνία, στην Ιταλία, στην Αυστρία και βέβαια πολλάκις στις ελληνικές “Νέες Χώρες”...
Το Φανάρι πίστεψε πως με την αναγνώριση του φιλορώσου Αρχιεπίσκόπου Τσεχίας και Σλοβακίας ξεμπέρδεψε και πως με την επίσκεψη του τελευταίου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τον απέσπασε από τις αγκάλες της Μόσχας.
Το Φανάρι εμφανίστηκε εντελώς απροετοίμαστο αλλά και άκρως αλαζονικό. Κι αυτό διεφάνη από τις προσυνοδικές διαδικασίες του Σαμπεζύ όπου έστειλε μαντάτο να μην δημοσιοποιούνται τα λεγόμενα σε αυτές. Αλλά και από ομιλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη, όπου του κ. Βαρθολομαίου του έφταιγαν τα ΜΜΕ που μετέδιδαν πληροφορίες και είχε φτάσει στο σημείο να πει στην ομιλία του στην Ιεραρχία του Οικουμενικού θρόνου “Ακούστε εμένα γιατί τα διαδικτυακά μέσα παραπληροφορούν!”
Με λίγα λόγια το Φανάρι ήξερε τι έχει να αντιμετωπίσει και αυτό φάνηκε πολύ νωρίς. Απ΄τον Αύγουστο στην συνεδρίαση της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου όταν ο Γέρων Περγάμου εξαπέλυε επίθεση κατά της Ρωσίας και μιλούσε για “διηρημένη Ορθοδοξία”.
Ή και από την πρωτοχρονιάτικη ομιλία του ιδίου του Οικουμενικού Πατριάρχου όπου μιλώντας για την προετοιμασία της Πανορθόδοξης Συνόδου αναγνώρισε τα "παρουσιαζόμενα ἐμπόδια" και άφησε παράθυρο ακύρωσης σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "πιστεύομεν ότι, με την σύγκλησιν και το έργον αυτής κατά το αρξάμενον, τη Χάριτι του Κυρίου, έτος, άνευ τινός απροόπτου, θα συμβάλη εις την αντιμετώπισιν των πιεστικών εξωτερικών προκλήσεων”
Συνεπώς το Φανάρι ακόμη και αν δεχθεί κανείς πως οι Ρώσοι είχαν σχέδιο δεν έχει απολύτως καμία δικαιολογία για το φιάσκο της Πανορθόδοξης και αντί να αναζητάει εχθρούς καλό θα ήταν να κάνει την αυτοκριτική του.  

ΠΗΓΗ: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

OΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΗΣ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ


Ιωάννου Λότσιου 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Catholic News Service ( 6/9/2016) o Πάπας Φραγκίσκος θα αποστείλλει παρατηρητές στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Η αποστολή των παρατηρητών αποτελεί μια πράξη σεβασμού, υποστήριξης και ενθάρρυνσης των σχέσεων με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Οι παρατηρητές που επιλέχθηκαν απο τον ίδιο τον Πάπα είναι: Ο Καρδινάλιος Κορχ και ο Επίσκοπος Brian Farrell, Πρόεδρος και Γραμματέας του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας αντίστοιχα. Οι δύο παρατηρητές θα συμμετάσχουν μαζί με τους Αγγλικανούς Λουθηρανούς και άλλων Εκκλησιών και Ομολογιών κατα της εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, κατά την διάρκεια της έναρξης και της λήξης. Δεν επιτρέπεται η είσοδος στην αίθουσα των συνεδριάσεων, αλλά θα ενημερώνονται επίσημα. Θα έχουν επίσης την δυνατότητα να συνομιλούν με τους συμμετέχοντες.
Περισσότερο η αποστολή των παρατηρητών της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, όπως αναφέρεται ο Επίσκοπος Farell, είναι εξαιρετικά σημαντική πράξη για την χριστιανική μαρτυρία στον κόσμο. Επισήμανε επίσης ότι κάθε ενέργεια ή διαδικασία ή πράξη που ενισχύει την ενότητα για την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος αποτελεί σημείο της ενότητας της Ορθοδοξίας. Η απόφαση της συγκλίσεως για την ημέρα της Πεντηκοστής, δεν είναι μια μόνο συμβολική ημέρα άλλα περισσότερο μια σύνοδος που οι συνεδριάσεις της θα πρέπει να καθοδηγούνται απο το Άγιο Πνεύμα.
Ο Επίσκοπος Farell, υπογράμμισε ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία διατηρεί επίσημες σχέσεις με την Ορθόδοξη Εκκλησία, την οποία θεωρεί ως "αδελφή Εκκλησία'', αν και ορισμένες ορθόδξες εκκλησίες δεν αναγνωρίζουν την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ως "αδελφή Εκκλησία' με έγκυρα μυστήρια......Αναφερόμενος στο προσυνοδικό κείμενο για τις σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τον υπόλοιπο Χριστιανικό κόσμο, υπογράμμισε ότι τονίζει ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η μόνη αληθνιή Εκκλησία, χωρίς να κάνει αναφορά για την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.Αναγνωρίζει ότι οι σχέσεις με την Καθολική Εκκλησία ότι είναι εξαιρετικά σημαντικές και θετικές, αλλά δεν υπάρχει αναγνώριση της Καθολικής Εκκλησίας ως ''Εκκλησία'' στην πλήρη σημασία της. Δεν αντιμετωπίζει άμεσα το προσυνοδικό Κείμενο το ζήτημα αυτό, αλλά αποτελεί κείμενο ως μιας επιτακτικής ευρήτερης ανάγκης διαλόγου για τα θέματα αυτά.
Τέλος ο Επίσκοπος Farell τόνισε ότι η παρουσία των Παρατηρητών της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο δεν υποστηρίζει μόνο την ενότητα της Ορθοδοξίας αλλα περισσότερο στοχεύει στην ανταπόκριση στα προβλήματα του κόσμου, ως ένα σώμα και όχι ως χωρισμένες ανεξάρτητες εκκλησίες.




ΠΗΓΗ: http://panorthodoxcemes.blogspot.gr/2016/06/o.html

«Την ήπιατε; Με τις υγείες σας!»


Οι Οικουμενιστές κυριολεκτικά έχουν ''σκυλιάσει'' λόγω της απουσίας των Πατριαρχείων από την δήθεν Μεγάλη Σύνοδο! Πληθώρα άρθρων που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να μας πείσουν δια την δήθεν ''ενότητα'' που θέλουν να μας παρουσιάσουν αλλά και την αγάπη τους δια την Ορθοδοξία! Όποιο άρθρο και να δείτε από όσους λυσάνε να γίνη η Σύνοδος, θα διαπιστώσετε ότι οι περισσότεροι (μην πούμε όλοι), δίνουν ρεσιτάλ συμπροσευχών με τους παπικούς! 

Ἐρχονται λοιπόν σήμερα αυτοί να μας διδάξουν Ορθοδοξία!!! Τελευταία μίλησε διδάσκοντας «Ορθοδοξία» ο Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτης ο οποίος εξυμνούσε την γνωστή βασούλα ρύντεν!!! 

Μας διδάσκει επίσης ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος παραπονούμενος δια την δήθεν βλάβη του εαυτού τους όσοι δεν θα συμμετέχουν αλλά και της Ορθοδοξίας!!! όσοι δεν τον θυμάσθε ορίστε: 

Δεν έλειψε εις το να σχολιάσει παραπονούμενος και ο γνωστός Αρχιμανδρίτης της Γερμανίας ο οποίος πρωτοπορεί εις την Οικουμενιστική αναίδεια! Το γνωστό παραμυθάκι περί μίσους προς το Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη, η μάλλον όχι παραμυθάκι αλλά υπεκφυγή, κρυβόμενοι ως δειλοί πίσω από τον θεσμό του Οικ. Πατριαρχείου, όπως επίσης κρύβονται και πίσω από την μεγίστη αρετή της αγάπης, χρησιμοποιώντας αυτήν δια να κηρύττουν τα Οικουμενιστικά τους φρονήματα! Βέβαια να μην λησμονήσουμε ότι η «χριστιανική αγάπη» που έχουν, δεν περισσεύει δια όσους διαφωνούν μαζί τους, διότι εξαντλήθηκε εις τους αιρετικούς που συμπροσεύχονται και συναγελάζονται! 

Μην μακρηγορούμε όμως και σας κουράζουμε. Θυμόμαστε τα ειρωνικά τους γνωμικά παλαιότερα, οπότε επειδή είναι αδύνατον να αντιληφθούν την γλώσσα την οποίαν ομιλούμε όσοι διαφωνούμε με αυτούς, η μόνη λύση είναι να ομιλήσουμε εις την γλώσσα την δική τους, οπότε:

«Την ήπιατε; Με τις υγείες σας!» 

Μην μας περάσετε δια υβριστές, είναι γνωμικό που είχε χρησιμοποιήσει ο Αρχιμανδρίτης της Γερμανίας παλαιότερα δια όσους διαφωνούν με τον Πατριάρχη. Του το επιστρέφουμε!

Δυστυχώς αυτά παθαίνουν όσοι λογαριάζουν δίχως τον ξενοδόχο! Το λυπηρό είναι ότι όντως εκτίθεται η Ορθοδοξία, αλλά όχι από τους διαφωνούντες και ενιστάμενους, όπως αυτοί παραπλανητικά παρουσιάζουν, αλλά από όσα ζιζάνια εισέρχονται εις το χωράφι της Εκκλησίας! Ποιά είναι αυτά τα ζιζάνια; Ορίστε: