Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Θρησκευτικά Ε΄ Δημοτικού – Σχολιασμός – Ενημέρωση


Διαχειριστής ιστολογίου «Ἑλληνικὴ Ναῦς»: Επειδή έχω παιδί στην Ε΄ Δημοτικού επιβεβαιώνω τα εξής (μετά από μια γρήγορη ματιά, και χωρίς να είμαι θεολόγος… δεν ξέρω τί άλλο μπορεί να βρεθεί μετά από μια πιο συστηματική μελέτη του βιβλίου από Χριστιανό Ορθόδοξο Θεολόγο…):
Το βιβλίο περιέχει 7 ενότητες. Στις τρεις πρώτες!!! (μην το αφήσουν στο τέλος και δεν διδαχθεί) υπάρχει μια τελευταία υποενότητα που αναφέρεται σε άλλες θρησκείες:
Στην πρώτη ενότητα υπάρχουν τρεις υποενότητες 1.1-1.3 σχετικές με τον Χριστιανισμό και ξαφνικά μετά την υποενότητα 1.3 που αφορά τους μαθητές του Χριστού! βλέπουμε στην υποενότητα 1.4 να προστίθενται ρητά-συμβουλές των Μωάμεθ, Βούδα, Λάο Τσε και Κομφούκιου (βλ. σελ. 20) λες και λένε κάτι επιπρόσθετο που είναι τόσο σημαντικό…
Στη δεύτερη ενότητα στη σελ. 30 συνοψίζονται οι 10 εντολές του Μωυσή και οι βασικές εντολές από τα Ευαγγέλια της Καινής Διαθήκης (όλα σε μια σελίδα!) και μετά ακολουθούν σε 3 σελίδες (31-33) οι κανόνες άλλων θρησκειών (Μουσουλμάνων, Ινδοϊστών, Βουδιστών και Εβραίων). Βάζουν τα παιδιά σε μια διαδικασία σύγκρισης εντολών και κανόνων…
Στην τρίτη ενότητα πάλι στο τέλος, μετά την υποενότητα 3.5 (σελ. 55) που αναφέρεται στη νηστεία και την άσκηση στον Χριστιανισμό, αναφέρονται στην υποενότητα 3.6 (σελ.56-57) στη νηστεία και την άσκηση στο Ισλάμ, τον Ιουδαϊσμό, τον Ινδοϊσμό και τον Βουδισμό. Πάλι σύγκριση… και εννοείται ότι υπάρχει και ενημέρωση για την γιόγκα, τον διαλογισμό κτλ.  Μάλιστα στις δραστηριότητες (σελ. 58) στην 6η δραστηριότητα ζητείται τα παιδιά να παρουσιάσουν τρόπους άσκησης σε άλλες θρησκείες! Δηλαδή, αν καταλαβαίνω καλά, να κάνουν δήθεν διαλογισμό και γιόγκα μήπως, δήθεν ως δραστηριότητα; Μήπως αυτά αποσκοπούν στην εξοικείωση των παιδιών μας από την μικρή κιόλας ηλικία;
Και μήπως αν τώρα δεν αντιδράσουμε, του χρόνου θα προστεθούν και άλλες υποενότητες, αυτή τη φορά όχι στο τέλος αλλά στην αρχή;
Σωστά, λοιπόν, κρίνουμε ότι οι γονείς, όσοι τουλάχιστον είναι ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ, αντιδρούν και πρέπει να αντιδράσουμε και να ενημερώσουμε και τους άλλους. Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ισοδυναμεί σε αυτή την περίπτωση με ΑΡΝΗΣΗ ΠΙΣΤΕΩΣ.
Συγχωρέστε με, αλλά αυτό το σύντομο άρθρο – σχόλιο δεν αποσκοπεί σε αναλυτικό εντοπισμό όλων των επικίνδυνων σημείων, αλλά ως περίληψη που να εστιάζει και να αποδεικνύει ότι όντως υπάρχει κίνδυνος και πρόβλημα. Η Εκκλησία της Ελλάδος θα πρέπει να αναθέσει το έργο της λεπτομερούς εξέτασης και κριτικής των βιβλίων σε πιστούς θεολόγους οι οποίοι και να αποφανθούν για την καταλληλότητα του βιβλίου (όπως και των άλλων βιβλίων δημοτικού και γυμνασίου και λυκείου).


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ





1 σχόλιο:

  1. Προφανῶς, στόχος εἶναι νά προκληθῇ σύγχυσις καί ἀποστασία τῶν νέων μας. Ἡ σύγκρισις κανόνων καί ἐντολῶν τῶν διαφόρων θρησκειῶν εἶναι ἀπολύτως ἀνόητος ἐνέργεια! Τό κρίσιμον θέμα εἶναι ὅτι ὁ Χριστιανισμός εἶναι ἡ ἐξ Ἀποκαλύψεως θρησκεία τοῦ Ἀληθινοῦ Θεοῦ, ἐνῷ οἱ ἐντολές καί οἱ κανόνες τῶν ἄλλων θρησκειῶν εἶναι ἐντάλματα ἀνθρώπων, καρπός τῆς ἐπηρμένης φαντασίας των!

    ΑπάντησηΔιαγραφή