Ο Γενικός Γραμματέας της CCA, Δρ. Mathews George Chunakara στη μέση, που περιβάλλεται από συναδέλφους, που αντιπροσωπεύουν τον Ταοϊσμό, Ινδουισμό, Βουδισμό και Ισλάμ.
Φωτογραφία: Jeba Singh Samuvel / CCA
* Από τον Claus Grue
Η ιστορία είναι γεμάτη συγκρούσεις και πολέμους στο όνομα της θρησκείας. Τα τελευταία χρόνια, ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός και ο πολιτικός εξτρεμισμός έχουν κερδίσει έδαφος όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά και στον Δυτικό κόσμο.
Ωστόσο, η θρησκεία από μόνη της μπορεί να μην είναι το πρόβλημα, αλλά μάλλον μέρος της λύσης σε μια φωτισμένη πορεία προς έναν ειρηνικό κόσμο.
Σε μια συζήτηση στην ολομέλεια με τίτλο «Φως και αλήθεια στην πλουραλιστική Ασία» που πραγματοποιήθηκε στην Ασιατική Ολομέλεια της Ασίας (AEYA) στο Μανάντο της Ινδονησίας την περασμένη Δευτέρα, οι θρησκευτικοί ηγέτες από διαφορετικές πίστες είχαν κοινές προοπτικές. Συμφώνησαν ότι ο συνεχής διαθρησκειακός διάλογος είναι το κλειδί για την καλύτερη αμοιβαία κατανόηση, ανοχή και σεβασμό. Και έτσι είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη ειρήνη και σταθερότητα.
"Όταν οι άνθρωποι χάνουν τις προοπτικές και απομονώνονται στη δική τους θρησκεία προκύπτει η ένταση. Εάν δεν καταλαβαίνετε τις άλλες θρησκείες, δεν καταλαβαίνετε τη δική σας'', είπε ο Δρ Zhang Chongfu, καθηγητής στο Ινστιτούτο Σπουδών Ταοϊσμού και Θρησκευτικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Sichuan της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Η ειρήνη είναι ένας κοινός παρονομαστής όλων των μεγάλων θρησκειών και "καμία θρησκεία δεν έχει τρομοκρατία και βία στο λεξικό της", όπως επεσήμανε ο συντονιστής της συζήτησης, Δρ Mathews George Chunakara, που εκπροσωπεί τον Χριστιανισμό. Ο Chunakara είναι γενικός γραμματέας του χριστιανικού συνεδρίου της Ασίας.
Αναφερόμενος στο θέμα του ΑΕΥΑ "Κύριε, στείλτε το Φως και την Αλήθεια για να μας οδηγήσει" τόνισε επίσης ότι καμία θρησκεία δεν έχει μονοπώλιο στο φως και την αλήθεια. Υπενθύμισε μια αρχαία ινδική ταύτιση: "Πιστεύω ότι έχω την αλήθεια, πιστεύετε ότι έχετε την αλήθεια, σέβομαι την αλήθεια σας, έτσι παρακαλώ σεβαστείτε την αλήθεια μου".
Ο μουσουλμάνος στην ομάδα, ο Δρ Media Zainul Bahri, επικεφαλής του τμήματος θρησκευτικών σπουδών του Κρατικού Ισλαμικού Πανεπιστημίου της Τζακάρτα, επεξεργάστηκε την ποικιλομορφία των σημερινών κοινωνιών όπου οι θρησκείες και οι παραδόσεις είναι διαφορετικές και όπου τα συγκρουόμενα συμφέροντα μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών από την ίδια η πίστη μπορεί να προκαλέσει εσωτερικές εντάσεις και πόλωση. Εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με κοινωνικά ζητήματα, όπως η φτώχεια, η μισαλλοδοξία και η περιθωριοποίηση, ως κτηνοτροφικές βάσεις για την τρομοκρατία.
"Οι θρησκευτικοί ηγέτες πρέπει να επικοινωνούν περισσότερο γύρω από κοινωνικά ζητήματα, όχι μόνο θεολογικά ζητήματα", κατέληξε.
Η αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των ανθρώπων των διαφορετικών θρησκειών υποστηρίχθηκε επίσης από τον βουδιστή μοναχό Dr Phramaha Boonchuay Doojai, από το Βουδιστικό Πανεπιστήμιο της Ταϊλάνδης του Τσιάνγκ Μάι, που είδε ένα εμπόδιο στον παραδοσιακό τρόπο ζωής μέσα στις κοινότητές μας:
''Πρέπει να αλληλεπιδράσουμε και να μιλήσουμε περισσότερο μεταξύ μας για να καταλάβουμε ο ένας τον άλλο και να συνυπάρξουμε. Αλλά ο διαθρησκευτικός διάλογος δεν αφορά μόνο την ομιλία, αλλά την πραγματική συνεργασία. Ο στόχος είναι η αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων'', είπε.
Για τον πέμπτο συμμετέχοντα, ο Swami Navananma Jnana Tapaswi, ο Shanthi Giri Ashram, ο οποίος εκπροσωπεί τον Ινδουισμό, ο διαθρησκευτικός διάλογος είχε ως στόχο να ''ενοποιήσει την πίστη σε ένα μοναδικό επίπεδο:
''Οι διαφορετικές θρησκείες θα συγχωνευθούν στις αλήθειες και η τελική αλήθεια θα προκύψει η οποία θα μας ενώσει στην πίστη. Μια θρησκεία, μια πίστη και ένας Θεός για όλους ".
* Ο Claus Grue είναι σύμβουλος επικοινωνίας για το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου