Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Συνέδριο διαλόγου Ορθόδοξων και Παπικών στη Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου


Ξεκίνησε το Συνέδριο διαλόγου Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας που φιλοξενεί η Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου

Ξεκίνησαν χθες οι εργασίες του Συνεδρίου με θέμα «Πρωτείο και συνοδικότητα στη δεύτερη χιλιετία και σήμερα», που συνδιοργανώνουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Βατικανό και φιλοξενεί (Τρίτη και Τετάρτη) στη Χερσόνησο η Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου.

 Η θεματολογία του Συνεδρίου σχετίζεται με τη μετάδοση των νέων προοπτικών στη συνάντηση της Ορθοδόξου και της Καθολικής Εκκλησίας, στο πλαίσιο του σχετικού σημαντικού διαλόγου που διεξάγεται και καλλιεργείται ανάμεσα στις δύο Εκκλησίες από το 1980. Αντικείμενο της συζήτησης και του διαλόγου που θα διεξαχθεί στη Χερσόνησο θα είναι «Το πρωτείο και η συνοδικότητα στη δεύτερη χιλιετία και σήμερα».
Στο Συνέδριο συμμετάσχουν από την Κοινή Διεθνή Επιτροπή για τον Θεολογικό Διάλογο ανάμεσα στη Ρωμαιοκαθολική και την Ορθόδοξο Εκκλησία οι Ορθόδοξοι: Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού κ. Ιωβ, Μητροπολίτης Σελιβρίας κ. Μαξίμος, Επίσκοπος Μπρανιτσέβο κ. Ιγνάτιος, Καθ. Θεόδωρος Γιάγγου, Πρεσβύτερος Alexei Dikarev, Πρεσβύτερος Patriciu Vlaicu και οι Ρωμαιοκαθολικοί: Αρχιεπίσκοπος Roland Minnerath, Επίσκοπος Δημήτριος Σαλάχας, Πρεσβύτερος Hyacinthe Destivelle, Πρεσβύτερος Ivan Dacko και η Καθ. Theresia Hainthaler.


Οι 10 συμμετέχοντες στο Συνέδριο στη Χερσόνησο θα επεξεργαστούν και θα καταλήξουν σε ένα κείμενο, το οποίο θα οδηγηθεί στην συντονιστική επιτροπή. Η τελευταία θα συνεδριάσει το Νοέμβριο στην Ιταλία και εφ’ όσον δώσει την έγκριση/ συγκατάθεσή της αυτό θα φτάσει στην ολομέλεια της Κοινής Διεθνούς Επιτροπής που σε ένα περίπου χρόνο από σήμερα θα συζητήσει το κείμενο αυτό.


Να σημειωθεί πως στην ολομέλεια της Κοινής Διεθνούς Επιτροπής για τον Θεολογικό Διάλογο που διεξάγεται ανάμεσα στη Ρωμαιοκαθολική και την Ορθόδοξο Εκκλησία όλα τα τελευταία χρόνια, συμμετέχουν και οι δύο Εκκλησίες, με την Ορθόδοξη να εκπροσωπείται από δύο εκπρόσωπους από κάθε τοπική αυτοκέφαλη Εκκλησία (δηλαδή 28 συνολικά από τις 14 αυτοκέφαλων εκκλησιών) και με την Ρωμαιοκαθολική από άλλους τόσους. Από τα 56 αυτά συνολικά άτομα, λόγω εξοικονόμησης χρόνου και χώρου, επιλέγεται μια συντονιστική επιτροπή αποτελούμενη από 40 συνολικά άτομα (20 από κάθε Εκκλησία). Η επιτροπή αυτή υποδιαιρείται στη λεγόμενη συντακτική ομάδα (drafting committee), που θα αναλάβει να γράψει τα κείμενα του διεξαγόμενου διαλόγου.

anatolh.com, Από Νίκος Σγουρός 6 Ιουνίου 2018



ΠΗΓΗ: http://aktines.blogspot.com/2018/06/blog-post_83.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου