Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε πλατείες και κλειστούς χώρους εργασίας στην Αττική – Τα νέα μέτρα


Την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς), καθώς και σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχουν συναθροίσεις, όπως οι πλατείες και οι στάσεις των ΜΜΜ στην Αττική, ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό.
Τα μέτρα αυτά κρίθηκαν αναγκαία, καθώς με βάση τα κριτήρια επιδημιολογικού ρίσκου η Αττική βρίσκεται σήμερα μεταξύ μετρίου και υψηλού επιπέδου κινδύνου, δηλαδή με βάση τα εργαστηριακά ευρήματα εμφανίζει κρούσματα 3/100.000 (επίπεδο μετρίου κινδύνου) – όμως με αναγωγή x10 φτάνει το επίπεδο υψηλού κινδύνου – και επιπλέον αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες ΜΕΘ (>60% με αυξητικές τάσεις).
Ενδεικτικό της κρίσιμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Αττική είναι το γεγονός ότι την Τρίτη σε αυτήν εντοπίστηκαν 197 κρούσματα, δηλαδή σχεδόν τα 2/3 από τα 310 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν συνολικά.

Τα μέτρα

Συγκεκριμένα, από την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου έως την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου ισχύουν τα παρακάτω περιοριστικά μέτρα στην Περιφέρεια Αττικής:
1) Συναυλίες: Όριο 50% πληρότητας σε ανοιχτούς χώρους, χρήση μάσκας, απαγορεύεται αλκοόλ και κάπνισμα
2) Κέντρα υπηρεσιών εστίασης με ζωντανή μουσική: Αναστολή λειτουργίας για 14 μέρες
3) Θερινοί και κλειστοί κινηματογράφοι & θέατρα: Όριο πληρότητας 60% και υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο των θεατών, καθώς και κατά τη διάρκεια της παράστασης
4) Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς), καθώς και σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχουν συναθροίσεις  (πχ πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες – διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων) όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου.
5) Λαϊκές αγορές: Λειτουργία στο 50%, χρήση μάσκας από όλους, 3 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων
6) Όριο 6 ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα στα καταστήματα εστίασης
Υπενθυμίζεται ότι ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις παραμένει σε ισχύ, όπως και το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 10:00 πμ, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα καταστήματα τροφίμων κλπ
Παράλληλα, υπάρχει ισχυρή σύσταση για γενική χρήση μάσκας στους άνω των 65. Τέλος υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκα σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς χώρους από όλους τους πολίτες.
«Μοντέλο Πόρου» στα Τρίκαλα
Επιπλέον, τα Τρίκαλα τίθενται σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης.
Τα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύουν για 14 ημέρες, από Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020 στις 6 π.μ. έως την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020 στις 6 π.μ., είναι τα εξής:

  • Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.
  • Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις – οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
  • Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

«Κλειδώνουν» αυστηρότερα μέτρα για την Αττική – Το απόγευμα οι ανακοινώσεις


Αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για τις τελικές αποφάσεις τις κυβέρνησης όσον αφορά στην επιβολή αυστηρότερων μέτρων στην Αττική και άλλες επιβαρυμένες περιοχές.
Το απόγευμα αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τα νέα μέτρα θα είναι οριζόντια και περιλαμβάνουν περιορισμούς στους τομείς της ψυχαγωγίας και της εστίασης, στις λαϊκές αγορές, στο ωράριο των καταστημάτων, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στη χρήση μάσκας.
Στο λεκανοπέδιο καταγράφεται καθημερινά τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων, ο αριθμός των διασωληνωμένων συμπολιτών μας αυξάνεται και οι επιδημιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Σε «κόκκινο συναγερμό» βρίσκονται οι αρχές για την έξαρση των κρουσμάτων στην Αττική, που αγγίζει το 107% σε ένα μήνα, με τα νοσοκομεία αναφοράς στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας να εμφανίζουν ήδη μία πληρότητα της τάξης του 60%.
Το τελευταίο 24ωρο, καταγράφηκαν 180 νέα περιστατικά μολύνσεων στη χώρα, τα 102 από τα οποία εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο. Πέντε ασθενείς κατέληξαν, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων ανήλθε στους 59. Μέσα στη νύχτα άφησαν την τελευταία τους πνοή άλλοι δύο ασθενείς, ανεβάζοντας τον αριθμό των θανάτων στους 312.
Η κακή επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν πολλές περιοχές της χώρας, με «πρωταθλήτρια» την Αττική, σε συνδυασμό με το άνοιγμα των σχολείων, καθώς και η αύξηση του αριθμού των διασωληνώσεων, ανησυχεί την κυβέρνηση που έδωσε εντολή στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων να εξετάσει λίστα μέτρων σε τοπικό αλλά και γενικό επίπεδο.
Στο «τραπέζι» του Μαξίμου βρίσκεται ήδη η καθολική χρήση μάσκας για την περιοχή της Αττικής. Ανοιχτό είναι, επίσης, το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω περιορισμών σε καλλιτεχνικές, πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμοι και βαφτίσεις. Ακόμα, η κυβέρνηση εξετάζει την εφαρμογή περαιτέρω περιορισμών στα τραπέζια στην εστίαση και στη λειτουργία των κέντρων διασκέδασης.
Ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς προβληματίζει έντονα τους ειδικούς που συστήνουν τον περιορισμό των μετακινήσεων των πολιτών, αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο ωράριο των καταστημάτων και κυρίως στις δημόσιες υπηρεσίες.
Οι αποφάσεις για την μερική ή ολική εφαρμογή αυτών των μέτρων αναμένεται να ληφθούν σήμερα από την κυβέρνηση και να ανακοινωθούν το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας.
Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως έχει καταλήξει στα μέτρα που θα ανακοινώσει σήμερα στις 6 το απόγευμα ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Μεταξύ αυτών, η αναστολή όλων των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε ανοιχτό χώρο για τις επόμενες 15 μέρες.

Στὸν Ζήνωνα τὸν Κιτιέα εἶχε ἀπομείνει μόνο ἕνα φορτηγὸ πλοῖο.....


Στὸν Ζήνωνα τὸν Κιτιέα εἶχε ἀπομείνει μόνο ἕνα φορτηγὸ πλοῖο• ὅταν ἔμαθε ὅτι τὸ πλοῖο βυθίστηκε μαζὶ μὲ ὅλο το φορτίο, φώναξε: «Ὡραία τα ἔκανες, τύχη, ποὺ μὲ σπρώχνεις στὸν τρίβωνα καὶ τὴν στοά».
Συμβάλλει πολὺ στὴν ψυχικὴ γαλήνη ἡ παρατήρηση ὅτι ἔνδοξοι ἄνδρες δὲν ἔπαθαν τίποτε ἀπολύτως ἀπὸ δείνα ὅμοια μὲ τὰ δικά σου.

«.....λιμοὶ καὶ λοιμοὶ....»


«μελλήσετε δὲ ἀκούειν πολέμους καὶ ἀκοὰς πολέμων· ὁρᾶτε μὴ θροεῖσθε· δεῖ γὰρ πάντα γενέσθαι, ἀλλ᾿ οὔπω ἐστὶ τὸ τέλος. ἐγερθήσεται γὰρ ἔθνος ἐπὶ ἔθνος καὶ βασιλεία ἐπὶ βασιλείαν, καὶ ἔσονται λιμοὶ καὶ λοιμοὶ καὶ σεισμοὶ κατὰ τόπους·
πάντα δὲ ταῦτα ἀρχὴ ὠδίνων.
ότε παραδώσουσιν ὑμᾶς εἰς θλῖψιν καὶ ἀποκτενοῦσιν ὑμᾶς, καὶ ἔσεσθε μισούμενοι ὑπὸ πάντων τῶν ἐθνῶν διὰ τὸ ὄνομά μου.
καὶ τότε σκανδαλισθήσονται πολλοὶ καὶ ἀλλήλους παραδώσουσι καὶ μισήσουσιν ἀλλήλους.»
(Ματθ. 24,6-10)

«ὅταν δὲ ἀκούσητε πολέμους καὶ ἀκοὰς πολέμων, μὴ θροεῖσθε· δεῖ γὰρ γενέσθαι, ἀλλ᾿ οὔπω τὸ τέλος.
ἐγερθήσεται γὰρ ἔθνος ἐπὶ ἔθνος καὶ βασιλεία ἐπὶ βασιλείαν, καὶ ἔσονται σεισμοὶ κατὰ τόπους, καὶ ἔσονται λιμοὶ καὶ ταραχαί.
ἀρχαὶ ὠδίνων ταῦτα. Βλέπετε δὲ ὑμεῖς ἑαυτούς. παραδώσουσι γὰρ ὑμᾶς εἰς συνέδρια καὶ ἐν ταῖς συναγωγαῖς αὐτῶν δαρήσεσθε, καὶ ἐπὶ ἡγεμόνων καὶ βασιλέων σταθήσεσθε ἕνεκεν ἐμοῦ εἰς μαρτύριον αὐτοῖς·»
(Μάρκ. 13 7-9)

«τότε ἔλεγεν αὐτοῖς· ἐγερθήσεται ἔθνος ἐπὶ ἔθνος καὶ βασιλεία ἐπὶ βασιλείαν,
σεισμοί τε μεγάλοι κατὰ τόπους καὶ λιμοὶ καὶ λοιμοὶ ἔσονται, φόβητρά τε καὶ σημεῖα ἀπ᾿ οὐρανοῦ μεγάλα ἔσται.
πρὸ δὲ τούτων πάντων ἐπιβαλοῦσιν ἐφ᾿ ὑμᾶς τὰς χεῖρας αὐτῶν καὶ διώξουσι, παραδιδόντες εἰς συναγωγὰς καὶ φυλακάς, ἀγομένους ἐπὶ βασιλεῖς καὶ ἡγεμόνας ἕνεκεν τοῦ ὀνόματός μου·»
(Λουκ. 21, 10-12)


(ΚΕΙΜΕΝΟΝ: Ι. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, Ε.Π.Ε.11A)