Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Αποτελέσματα δημοσκοπήσεως

 



Με τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών ολοκληρώθηκε η ενδεικτική δημοσκόπηση για τον επόμενο Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας Γ.Ο.Χ. Ελλάδος. Μαζί με την κάτωθι ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αυτής προβαίνουμε και στις εξής παρατηρήσεις: 
α) Επειδή σε κάποιους μπήκε ο λογισμός ότι για τη δημοσκόπηση αυτή είχαν γνώση και Κληρικοί, με ενδεχομένως υστερόβουλη πρόθεση, δηλώνω - και μάρτυς μου ο Θεός - πως για αυτήν δεν γνώριζε κανείς, πλην δύο Λαϊκών. Επίσης - και για την εξάλειψη των υπονοιών - αποκαλύπτω δημοσίως και ευθαρσώς την προσωπική μου ψήφο· ψήφισα τον Μεθώνης Αμβρόσιο.
β) Κάποιοι άλλοι εξέφρασαν καλοπροαίρετες επιφυλάξεις (για όσα ψευδή και κακοπροαίρετα διέδωσε γνωστός φαντασιόπληκτος συκοφάντης, αφήνω τον Θεό να τον συνετίσει) για τη δημοσκόπηση ισχυριζόμενοι είτε πως δυναμιτίζει την ενότητα και δημιουργεί διχαστικό κλίμα, είτε πως θα εξάψει τον φθόνο των Αρχιερέων κατά των συνεπισκόπων τους, είτε πως το αποτέλεσμα δεν θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. 
Σχετικά με το πρώτο έχουμε να πούμε πως αφενός μεν η ενότητα ήδη δοκιμάζεται, εφόσον υπάρχει διχογνωμία σε συγκεκριμένα θέματα, αφετέρου δε πως η ενότητα ουδέποτε ήταν πρωτεύον ζήτημα εάν δεν συνοδευόταν από την αλήθεια. Παρόλα αυτά η εν λόγω δημοσκόπηση, με τη χάρη του Θεού, δεν δημιούργησε καμία έριδα και διχασμό μεταξύ των Πιστών εφόσον όλοι μας καταθέσαμε την γνώμη μας, σεβόμενοι την επιλογή των αδελφών μας και δεν παρατηρήθηκε κάποια σοβαρή διένεξη.  
Σχετικά με το δεύτερο, ένα από τα δύο ισχύει: 
ή (όπως ελπίζω) δεν υπάρχει κίνδυνος οι Αρχιερείς να αναπτύξουν αισθήματα φθόνου, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, και επομένως δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα από τη δημοσκόπηση, 
ή (όπως δεν θέλω να πιστεύω) όντως υφίσταται κίνδυνος οι Αρχιερείς να αναπτύξουν αισθήματα φθόνου, αλλά τότε δεν θα είναι πλέον κατάλληλοι να εκλέξουν μόνοι τους τον επόμενο Αρχιεπίσκοπο (ως εμπαθείς και επομένως μη αμερόληπτοι), αλλά θα πρέπει να επανέλθει η αρχαία τάξη "ψήφω Κλήρου και Λαού".
Σχετικά με το τρίτο, διαβεβαιώνουμε πως η Επιστήμη της Πληροφορικής μάς παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να εξασφαλίζεται η αντικειμενικότητα μίας ηλεκτρονικής δημοσκοπήσεως, και επομένως οι αντιδρώντες δεν πρέπει να ακούν όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις (fake news), αλλά να εμπιστεύονται τους Ειδικούς και να μην εκφράζουν συνωμοσιολογικές απόψεις.


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΣ

1. Γαρδικίου Κλήμης                                                                  41,1%

2. Άλλος                                                                                      13,3%

3. Δημητριάδος Φώτιος                                                               11,7%

4. Μεθώνης Αμβρόσιος                                                                8,3%

5. Πειραιώς Γερόντιος                                                                  8,1%

6. Αττικής Χρυσόστομος                                                              6,2%

7. Φυλής Κυπριανός                                                                     6,1%

8. Φιλίππων Αμβρόσιος                                                                3%

9. Θεσσαλονίκης Γρηγόριος                                                         2,2%





ΠΗΓΗ: https://krufo-sxoleio.blogspot.com/2021/11/blog-post_30.html?fbclid=IwAR2FuK7sr9Cnc2evdNMtzlCCMxs661YH844EtxUXd885Fl13Tq05sRKCtmU

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Ένας σύγχρονος θαυματουργός. Στα ίχνη του αγίου Ιωάννη Σαγκάης

 

Στις 2 Ιουλίου Η Ρωσική Εκκλησία τιμά την μνήμη ενός μεγάλου αγίου της Ορθόδοξης Διασποράς του αγίου Ιωάννου (Μαξίμοβιτς) γνωστός και ως αγ. Ιωάννης της Σαγκάης. Σας παρουσιάζουμε ένα φωτορεπορτάζ για τον άγιο και τα μέρη που σχετίζονται με αυτόν.

Ο αρχιεπίσκοπος Ιωάννης γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου του 1896 στην Ουκρανία στο χωριό Αντάμοβκα της επαρχίας Χάρκοβ. Καταγόταν από παλιά ουκρανική οικογένεια Μαξιμόβιτς στην οποία ανήκε και ο άγιος Ιωάννης (Μαξιμόβιτς), μητροπολίτης Τομπόλσκ. Ο πατέρας του, Μπόρις, ήταν εκπρόσωπος των ευγενών σε μία από τις κομητείες της επαρχίας του Χάρκοβ. Κατά τη Βάπτιση του δόθηκε το όνομα Μιχαήλ προς τιμή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Έλαβε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη στρατιωτική σχολή της Πολτάβα όπου φοίτησε από το 1907 έως το 1914. Στη συνέχεια εισήλθε στη νομική σχολή του Αυτοκρατορικού Πανεπιστημίου του Χάρκοβο από το οποίο αποφοίτησε το 1918 (πριν την κατάληψη της πόλης από τους Σοβιετικούς). Αργότερα διορίστηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο του Χάρκοβο όπου υπηρέτησε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Χέτμαν Πάβελ Σκοροπάντσκι στην Ουκρανία και ενόσω ο Εθελοντικός Στρατός παρέμεινε εκεί.

Το 1921, κατά την διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου όταν οι μπολσεβίκοι είχαν καταλάβει πλήρως την Ουκρανία ο μελλοντικός δεσπότης μαζί με όλοι την οικογένειά του μετανάστευσε στο Βελιγράδι όπου μπήκε στο πανεπιστήμιο. Ο Μιχαήλ αποφοίτησε από τη Θεολογική σχολή το 1925, βγάζοντας τα προς το ζήν πουλώντας εφημερίδες.

Χειροθετήθηκε αναγώστης το 1924 από τον μητροπολίτη Αντώνιο (Χραποβίτσκι) για την ρωσική εκκλησία του Βελιγραδίου. Το 1926 εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος με το όνομα Ιωάννης. Στις 21 Νοεμβρίου του ιδίου έτους ο πατήρ Ιωάννης χειροτονήθηκε ιερομόναχος.

Από τον 1925 και έως το 1927 ο ιερομόναχος Ιωάννης εκτελούσε χρέη καθηγητή θρησκευτικών στην Ανώτατη κρατική Σερβική Σχολή και από το έτος 1929 και μέχρι 1934 καθηγητής και επικεφαλής Σερβικής Ιερατικής Σχολής του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Μπιτόλ.

Άγιος Ιωάννης στην Σερβία (κάθεται εν μέσω των κληρικών, δεύτερος από αριστερά) όπου ακόμα ως απλός ιερομόναχος δίδασκε στην Ιερατική Σχολή του Μπιτόλ. Χειροτονήθηκε επίσκοπος στο Βελιγράδι.

Ο πρώτος τόπος της αρχιερατικής διακονίας του αγίου Ιωάννη ήταν η Κίνα. Στην φωτογραφία ο νέος δεσπότης Ιωάννης, επίσκοπος Σαγκάης.

Στο γραφείο του στην Κίνα

Στην νήσο Τουμπαμπάο στις Φιλιππίνες όπου οργανώθηκε καταυλισμός ρώσσων προσφύγων οι οποίοι έφυγαν από την Κίνα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους κομμουνιστές.

Ο Άγιος Ιωάννης πετούσε διαρκώς με αεροπλάνα (φωτογραφία αριστερά), επειδή το ποίμνιό του ήταν διασκορπισμένο σε όλο τον κόσμο (το 1951, ο δεσπότης μετατέθηκε στις Βρυξέλλες και ανέλαβε Αρχιεπίσκοπος Βρυξελλών και Δυτικής Ευρώπης και λίγα χρόνια αργότερα ηγήθηκε της Επισκοπής της Δυτικής Αμερικής (στη φωτογραφία στα δεξιά ο Άγιος Ιωάννης στο Σαν Φρανσίσκο)

«Μια φορά με τον δεσπότη, πηγαίναμε με το αυτοκίνητο στο αεροδρόμιο – διηγείται ο χωράρχης του Νέου Καθεδρικού Ναού στο Σαν Φρανσίσκο Βλαντίμιρ Κρασόβσκι – και μου ζητά να στρίψουμε προς το νεκροταφείο. Του απαντώ ότι το αεροπλάνο δεν θα μας περιμένει αλλά ο δεσπότης επιμένει. Φτάνουμε, λοιπόν, στο νεκροταφείο και ο δεσπότης ξεκινάει και επισκέπτεται όλα τα μνήματα. Και είναι ολόκληρες χιλιάδες! Η ώρα περνάει, έχουμε σχεδόν αργήσει για την πτήση ενώ ο δεσπότης συνεχίζει να πηγαινοέρχεται ψάχνοντας κάτι. Θύμωσα και επέστρεψα στο αμάξι ενώ ο δεσπότης συνέχιζε να ψάχνει. Πέρασαν αρκετές ώρες και τελικά βρήκε αυτό που έψαχνε κάπου στην άκρη του νεκροταφείου. Όπως αποδείχθηκε, ο θαμμένος εκεί άνθρωπος είχε επέτειο του θανάτου του και ο δεσπότης τέλεσε ένα τρισάγιο στον τάφο του. Μετά επέστρεψε στο αυτοκίνητο και λέει – «Τώρα πάμε στο αεροδρόμιο!». Φτάνοντας εκεί μαθαίνουμε ότι το αεροπλάνο είχε καθυστέρηση και ο άγιος πέταξε σαν να μην είχε συμβεί τίποτα»

Ο Άγιος Ιωάννης περιστοιχιζόταν πάντα από παιδιά και νέους, τους οποίους αγαπούσε και φρόντιζε. Στη φωτογραφία στα αριστερά: Ο δεσπότης ανάμεσα στα παιδιά από το ορφανοτροφείο του Αγίου Τύχωνα του Ζαντόνσκ για ορφανά και παιδιά απόρων γονέων. Δεξιά - ο επίσκοπος με τα παπαδοπαίδια στο Σαν Φρανσίσκο.

Πριν από την τοποθέτηση των σταυρών στον Νέο Καθεδρικό Ναό στο Σαν Φρανσίσκο ο οποίος χτίστηκε και άνοιξε χάρη στον άγιο. Ο Ναός εγκαινιάστηκε το 1965 και ο επίσκοπος Ιωάννης πρόλαβε να λειτουργήσει εκεί, λίγες φορές, μέχρι την κοίμησή του το 1966.( Στην φωτογραφία – ο άγιος Ιωάννης στέκεται όρθιος τρίτος από αιστερά).

Ο άγιος καθημερινά τελούσε την Θεία Λειτουργία και όταν άδειαζε η εκκλησία μετά την ακολουθία, καθόταν για πολλή ώρα στο Ιερό. Τις ακολουθίες τις ήξερε απέξω και συχνά έψαλνε μόνος του στο ψαλτήρι.

Άγιος Ιωάννης στο κελί του στο Σαν Φρανσίσκο.

Το σύγχρονο Σαν Φρανσίσκο.

Ο παλαιός Καθεδρικός Ιερός Ναός στο Σαν Φρανσίσκο ο οποίος εγκαινιάστηκε από τον άγιο Ιωάννη.

Ο ιερομόναχος Τζέϊμς (Κοράζζα), εφημέριος του Παλαιού Καθεδρικού Ναού – στα ρωσικά τον λένε πατήρ Ιάκωβος – τελεί παρακλήσεις υπέρ των ασθενών ενώπιον του αρχιερατικού μανδύα του αγίου Ιωάννου ο οποίος φυλάσσεται στο κεντρικό προσκυνητάρι του Ναού. Προσευχόμενος και γονυπετής ο ασθενής μπροστά στο προσκυνητάρι. Ο πατήρ Τζέϊμς τον τυλίγει με τον μανδύα του αγίου τον άρρωστο και ψέλνει την παράκληση.

Το ορφανοτροφείο του αγίου Τύχωνα του Ζντόνσκ στο Σαν Φρανσίσκο. Η στέγη για τα ορφανά παιδιά και παιδιά απόρων γονέων ιδρύθηκε από τον επίσκοπο Ιωάννη στην Σαγκάη και μετέπειτα μεταφέρθηκε στο Σαν Φρανσίσκο.

Ο Ιερός Ναός στο ορφανοτροφείο είναι αφιερωμένος στον άγιο Τύχωνα του Ζαντόνσκ.

Στο κελί του δεσπότη στην στέγη του αγίου Τύχωνα του Ζαντόνσκ όλα παρέμειναν ίδια. Εικόνες στην περίοπτη θέση, στο γραφείο η γραφομηχανή, στην οποία έγραφε ο ίδιος τις επιστολές και τις εντολές του, μπροστά της μία πολυθρόνα όπου αναπαυόταν τις νύχτες ο άγιος (ως γνωστόν ο άγιος ποτέ δεν κοιμόταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι).

Στο προσκυνητάρι που βρίσκεται στο κελί του αγίου πάντα υπάρχουν ένα ευαγγέλιο και ένας σταυρός. Εδώ τελείται το Μυστήριο της εξομολόγησης.

Στο κελί φυλάσσονται τα προσωπικά αντικείμενα του δεσπότη.

Στο γραφείο δίπλα στην φωτογραφεία του τσάρου και μάρτυρα Νικολάου βρίσκεται το εκκλησιαστικό ημερολόγιο του 1966 που ήταν έτος κοίμησης του αγίου.

Νέος Ιερός καθεδρικός Ναός στο Σαν Φρανσίσκο προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου «Πάντων θλιβομένων η Χαρά».

Το κοιμητήριο του αγίου Ιωάννη στον Νέο καθεδρικό Ναό όπου, αρχικά, βρίσκονταν τα λείψανά του. Εδώ, αμέσως μετά την κοίμηση του αγίου, έρχονταν οι άνθρωποι με την ελπίδα των αγίων του ευχών, τελούνταν τα μνημόσυνα υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του. Ο κόσμος τοποθετούσε στα ιερά του λείψανα χαρτάκια με τα αιτήματα της άνωθεν συνδρομής του.

Μετά την αγιοκατάταξη, από την Ρωσική Εκκλησία της Διασποράς, του αγίου Ιωάννη, τα ιερά του λείψανα μεταφέρθηκαν στον καθεδρικό ναό.

Στον καθεδρικό ναό ψέλνει η αρχιερατική χορωδία υπό διεύθυνση του Βλαντιμίρ Κρασόβσκι. «Τέσσερις γενιές Ρώσων ψέλνουν στην χορωδία μας!» - λέει ο χοράρχης.

Όπως και κατά τη διάρκεια της ζωής του Αγίου Ιωάννη στο ιερό του καθεδρικού ναού βοηθούν τα αγόρια (στη φωτογραφία τα παπαδοπαίδια στο καμπαναριό).

Η χορωδία επ ονοματι του αγίου Ιωάννη, δίνει συναυλία προς τιμήν του κεκοιμημένου Μητροπολίτη Λαύρου στο Νέο καθεδρικό Ναό. Πριν την συναυλία οι μουσικοί προσευχήθηκαν στα λείψανα του αγίου Ιωάννη.

Σήμερα στον καθεδρικό ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου «Πάντων θλιβομένων η Χαρά» λειτουργεί Ορθόδοξο Λύκειο.

Καθημερινά οι μαθητές του λυκείου τελούν την παράκληση ενώπιον των λειψάνων του αγίου Ιωάννη.

Άγιε του Θεού Ιωάννη πρέσβευε υπέρ ημών!

Επιμελήθηκε η Αικατερίνη Στεπάνοβα
Μετάφραση: Σάββας Λαζαρίδης

Pravoslavie.ru

11/24/2021

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Ἀνακοίνωσις Ἀποφάσεων Ἱερᾶς Συνόδου 9ης/22ας Νοεμβρίου 2021


Τὴν Δευτέραν, 09/22-11-2021, συνῆλθεν εἰς τετάρτην (ἔκτακτον) Συνεδρίαν τοῦ τρέχοντος Ἐκκλησιαστικοῦ Ἔτους, ἡ Ἱερὰ Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῶν Γνησίων Ὀρθοδόξων Χριστιανῶν Ἑλλάδος, ὑπὸ τὴν Προεδρίαν τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καὶ πάσης Ἑλλάδος κ. Καλλινίκου, καὶ τῇ συμμετοχῇ ἑτέρων ἑπτὰ Ἀρχιερέων, ἐξ Ἑλλάδος μέσῳ τηλεδιασκέψεως καὶ συνεζήτησεν ἐπὶ τοῦ μόνου θέματος τῆς ἡμερησίας διατάξεως, τὰ νέα μέτρα τῆς Ἑλληνικῆς Κυβερνήσεως ἕνεκα τῆς πανδημίας ἀναφορικῶς πρὸς τοὺς χώρους λατρείας καὶ ἀπεφάσισε τὰ ἑξῆς:


Παραμένουσα σταθερὰ εἰς τὰς προειλημμένας ἀποφάσεις Αὐτῆς, ἐπαναλαμβάνει μετ᾽ ἐπιτάσεως ὅτι τὸ θέμα τοῦ ἐμβολιασμοῦ ἢ μὴ δὲν εἶναι ἐκκλησιαστικόν, ἀλλὰ κυρίως ἰατρικόν. Διὰ τοῦτο οὐδεὶς ἐκ τῶν Κληρικῶν τῆς Ἐκκλησίας ΓΟΧ Ἑλλάδος ἐπιτρέπεται νὰ δίδῃ εἴτε προτρεπτικάς, εἴτε ἀποτρεπτικὰς συμβουλὰς διὰ τὸν ἐμβολιασμόν τινος, ἄλλως φέρει εὐθύνην διὰ τὰς συνεπείας τῶν συμβουλῶν αὐτοῦ.


 ἀσθένεια τοῦ λεγομένου κορωνοϊοῦ εἶναι ὑπαρκτὴ καὶ θανατηφόρος καὶ ἤδη διαπιστοῦνται ἀπώλειαι ζωῶν εἰς τὸ φιλικὸν καὶ οἰκογενειακὸν περιβάλλον ἑκάστου, ἀλλὰ καὶ εὐρύτερον. Διὸ καὶ εἶναι ἀναγκαία ἡ τήρησις μέτρων προστασίας ἐκ μέρους ὅλων.


ντιτιθέμεθα εἰς τὸν διαχωρισμὸν τῶν πιστῶν εἰς ἐμβολιασθέντας καὶ μή. Πρέπει νὰ διαφυλαχθῇ ὁ ὁμόνοια καὶ ἡ εἰρήνη μεταξὺ ὅλων, ὁ δὲ ἐμβολιασμὸς δὲν πρέπει νὰ ἐξελιχθῇ εἰς παράγοντα διχονοίας καὶ ἔριδος μεταξὺ τῶν πιστῶν.


Καλοῦμεν ἅπαντας τοὺς ἀσθενοῦντας ἐξ οἱασδήποτε μεταδοτικῆς νόσου νὰ περιορίζωνται εἰς τὰς οἰκίας αὐτῶν καὶ νὰ μὴ κυκλοφοροῦν δημοσίως.


σαύτως, ποιούμεθα ἔκκλησιν δι᾽ ἅπαντας τοὺς κυκλοφοροῦντας δημοσίως, ἐμβολιασθέντας καὶ μὴ ἐμβολιασθέντας, πρὸς τήρησιν τῶν ἀποστάσεων ἀσφαλείας, τακτὴν χρῆσιν ἀντισηπτικοῦ εἰς τὰς χεῖρας, χρῆσιν καλύμματος ρινὸς καὶ στόματος, ἀλλὰ καὶ τὴν τακτικὴν διενέργειαν διαγνωστικῶν ἐξετάσεων πρὸς ἀνίχνευσιν τυχὸν μολύνσεως. Λυπούμεθα ὅμως διὰ τὸ ὅτι τὸ κόστος τῶν ταχέων διαγνωστικῶν ἐξετάσεων διὰ τοὺς μὴ ἐμβολιασθέντας εἶναι σχετικῶς ὑψηλόν, ἐνῷ διὰ τοὺς ἐμβολιασθέντας εἶναι μηδενικόν. Εὐχόμεθα νὰ γίνῃ κατανοητόν, ὅτι ὁ καταναγκασμὸς φέρει ἀντίστροφα ἀποτελέσματα ἐξ ἀντιδράσεως καὶ νὰ ἀρθῇ εἰς τὸ ἄμεσον μέλλον.


Τέλος, δηλοῦμεν ὅτι ἡ Ἐκκλησία ἡμῶν δὲν διαθέτει ἔμμισθον προσωπικόν. Ἀκόμη καὶ οἱ Κληρικοὶ ἡμῶν εἶναι ἐθελονταὶ καὶ ἄμισθοι, οἱ δὲ ἐκτελοῦντες ἐθελοντικῶς χρέη Ἐπιτρόπων εἰς τοὺς Ἱεροὺς Ναοὺς εἶναι συνήθως πρόσωπα μὴ ἔχοντα δυνατότητα ἢ καὶ δικαιοδοσίαν ἐλέγχου. Συνεπῶς, δὲν διαθέτει τὸν ἐλεγκτικὸν μηχανισμὸν διὰ τὸν ἔλεγχον τῶν προβλεπομένων πιστοποιητικῶν εἰσόδου εἰς τοὺς χώρους Λατρείας. Ἄλλωστε, τοῦτο δὲν συνάδει μὲ τὸ ὅλον ἦθος, τὴν ἱστορίαν καὶ τὴν Παράδοσιν τῆς Ἁγίας ἡμῶν Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας διαχρονικῶς.

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας



ΠΗΓΗ

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

ΠΟΛΙΤΕΙΟΚΡΑΤΙΑ: Ο μόνιμος εφιάλτης της Εκκλησίας μας


ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ




ΠΗΓΗ: Π. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΥ, 
''ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ''






ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ