Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

Αντιεμβολιαστές δημιούργησαν επεισόδιο εν ώρα Λειτουργίας

 

 

Του Επιμέλεια: Θεόδωρος Καλμούκος

ΒΟΣΤΩΝΗ – Ομάδα αντιεμβολιαστών δημιούργησε επεισόδιο εν ώρα Θείας Λειτουργίας και Δοξολογίας για την εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο Darwin της Αυστραλίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Dailymail.com».

Ενώ οι πιστοί συμμετείχαν στη Λειτουργία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου αντιεμβολιαστές άρχισαν να κραυγάζουν συνθήματα εναντίον των εμβολίων. Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και τη σημασία της για το Ελληνικό Εθνος και την Ομογένεια της Αυστραλίας.

Πολλοί από τους εκκλησιαζόμενους μαγνητοσκόπησαν με τα κινητά τους τηλέφωνα τα επεισόδια και τις φωνές των αντιεμβολιαστών, οι οποίοι συνέκριναν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με τις προτροπές και εντολές για εμβολιασμό. Μία γυναίκα μάλιστα ρώτησε «εάν μπορείτε να στέκεστε εδώ και να βγάζετε ομιλίες και να λέτε ότι σέβεστε αυτούς τους ανθρώπους που πέθαναν για μας υπερασπιζόμενοι την πατρίδα μας στην οποία εισέβαλαν εχθροί, τι μας περιμένετε να κάνουμε όταν κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να εισβάλλουν στα σώματά μας ώστε κι εμείς να έχουμε τις ίδιες ελευθερίες;».

Οι αντιεμβολιαστές έβαλαν στο στόχαστρό τους τον δήμαρχο του Darwin Κον Βατσκάλη (Kon Vatskalis) και την αρχηγό της αντιπολίτευσης Λία Φινοσκιάρο (Lia Finocchiaro) οι οποίοι ήταν ανάμεσα στο εκκλησίασμα. Μια γυναίκα πλησίασε τον κ. Βατσκάλη από πίσω και τον ρώτησε «ξέρεις τι γιορτάζεις σήμερα». Εκείνος προσπάθησε να την καθησυχάσει πριν αποχωρήσει, ενώ η γυναίκα τον ακολουθούσε κραυγάζοντας στα ελληνικά.

Ο κ. Βατσκάλης αργότερα χαρακτήρισε το περιστατικό «προσβλητικό» και «ανησυχητικό». Δήλωσε πως «παραμένω σταθερός στους εμβολιασμούς και προτρέπω τους πολίτες να εμβολιαστούν».

ΠΗΓΗ

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος αποκλειστικά στον «Ε.Κ.» για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος μίλησε αποκλειστικά στον «Εθνικό Κήρυκα» για την Ιστορική και Αποστολική Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και γενικότερα στην Ομογένεια και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τονίζει πως «η εδώ παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για όλους τους Αμερικανούς και ιδιαίτερα για την Ομογένειά μας, για την οποία αποτελεί μια ιδιαίτερη ευλογία».

Υπογράμμισε ότι κομίζει «ένα μήνυμα ελπίδας, ειρήνης, συμφιλίωσης και ενότητας», ενώ εξηγεί σε τι κατάσταση θα βρει την Εκκλησιαστική του Επαρχία, την Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

Σεβασμιότατε, πώς αισθάνεστε που κατά την δεύτερη επέτειο της Αρχιεπισκοπίας σας, την Αρχιεπισκοπή και Ομογένεια επισκέπτεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και τι σημαίνει η επίσκεψη του για τον κλήρο, το λαό, και ιδιαίτερα τους νέους και τις εκκλησιαστικές οργανώσεις της Αρχιεπισκοπής;

Είμαι ενθουσιασμένος με την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ομογένειά μας στις Η.Π.Α. Έχουν αλλάξει πολλά από την τελευταία επίσκεψη του Παναγιωτάτου πριν από 12 χρόνια. Μόλις την περασμένη χρονιά, βιώσαμε την εμπειρία της πανδημίας, τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και γίναμε μάρτυρες των ολέθριων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής ανά τον κόσμο. Κατά συνέπεια, το μήνυμα του Πατριάρχη μας για ειρήνη και συμφιλίωση, για ενίσχυση της θρησκευτικής ελευθερίας και του διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου, καθώς και για τη συνειδητοποίηση της ευθύνης όλων μας απέναντι στο περιβάλλον παραμένει ζωτικής σημασίας. Η εδώ παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στα τέλη του μήνα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για όλους τους Αμερικανούς και ιδιαίτερα για την Ομογένειά μας, για την οποία αποτελεί μια ιδιαίτερη ευλογία. Για τους ηγέτες των κοινοτήτων μας και τους πιστούς μας, αλλά και για τους νέους ανθρώπους και τους σπουδαστές μας η ηγετική παρουσία του Παναγιωτάτου στον Οικουμενικό Θρόνο εκφράζει τη δύναμη και το μεταμορφωτικό χαρακτήρα της πίστης μας.

Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα μας επισκεφτεί στην 30ή επέτειο από την ενθρόνισή του και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση της Ι. Αρχιεπισκοπής μας την προσεχή άνοιξη.





Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου με τον Πρόεδρο των Η.Π.Α., Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο το βράδυ της Δευτέρας 25 Οκτωβρίου 2021. Φωτογραφία: GOA/D. Panagos

Σε τι κατάσταση θα βρει την Αρχιεπισκοπή Αμερικής γενικώς και πιο ειδικώς από θεσμικής, διοικητικής, εκκλησιαστικής, εκπαιδευτικής, οικονομικής, πνευματικής απόψεως;

Όπως ήδη γνωρίζετε, όταν πριν από δύο χρόνια εξελέγην στον ιστορικό αρχιεπισκοπικό θρόνο της Αμερικής, μία σειρά από ζητήματα είχαν κλονίσει σοβαρά την εμπιστοσύνη του λαού μας προς την Ι. Αρχιεπισκοπή. Το κυριότερο από αυτά ήταν η υποτιθέμενη οικονομική και διοικητική αποδιοργάνωσή της. Με τη χάρη του Θεού και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πιστών μας πετύχαμε πολύ υψηλά επίπεδα συνεργασίας στην Ι. Αρχιεπισκοπή, στην Επαρχιακή Σύνοδο, στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο και σε άλλους τομείς και κατορθώσαμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που είχαμε μπροστά μας. Την περασμένη άνοιξη, επί παραδείγματι, καταλήξαμε σε μία βιώσιμη λύση σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα που εκκρεμούσε επί χρόνια, δηλαδή στο Σχέδιο Συνταξιοδότησης του ιερού μας κλήρου. Επανεκκινήσαμε, επίσης, και σε λίγο ολοκληρώνουμε την ανέγερση του Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου, το οποίο φωτίστηκε για πρώτη φορά φέτος με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από το τραγικό γεγονός της 11ης Σεπτεμβρίου. Συνεργαστήκαμε επιτυχώς με τους ιθύνοντες του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, προκειμένου να σταθεροποιήσουμε τα οικονομικά τους και να διατηρήσουμε την ακαδημαϊκή αναγνώριση μετά από αρκετά χρόνια αβεβαιότητας και επιτήρησης.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κατορθώσαμε να προστατέψουμε τόσο τον ιερό κλήρο όσο και τον λαό μας, χρησιμοποιώντας νέους τρόπους για να φέρουμε τη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας στα σπίτια των ανθρώπων και τηρώντας ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί μια υπεύθυνη στάση απέναντι στην παγκόσμια αυτή κρίση.

Το γεγονός ότι όλα αυτά έγιναν πραγματικότητα σε πρωτοφανείς συνθήκες οικονομικής και υγειονομικής κρίσης αποτελεί μία ξεκάθαρη απόδειξη της αγάπης, της αφοσίωσης και της αλληλεγγύης των πιστών μας προς την Εκκλησία.

Ποιες θα είναι μερικές από τις πλέον κορυφαίες εκδηλώσεις της Πατριαρχικής επίσκεψης;

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπάιντεν, την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόζι, τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, καθώς και άλλες ηγετικές φυσιογνωμίες του πολιτικού, επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού χώρου από όλη σχεδόν τη χώρα.

Θα τελέσει, επίσης, τα θυρανοίξια του Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη. Όπως σημείωσα προηγουμένως, η ολοκλήρωση της ανέγερσης του Ναού του Αγίου Νικολάου θα είναι η σημαντικότερη επιβεβαίωση της πίστης μας σ’ αυτή τη χώρα, από την εποχή που ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος συμπορεύτηκε με τον Αιδ. Δρα Μartin Luther King Jr. (Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ) το 1965. Η παρουσία και η προσευχή του Οικουμενικού μας Πατριάρχη σ’ αυτή την ιστορική στιγμή αποτελεί για μας μία ιδιαίτερη ευλογία.

Ωστόσο, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, ο Παναγιώτατος, ως ο πνευματικός ηγέτης όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών του κόσμου και ιδιαίτερα των Η.Π.Α., θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και να απευθύνει το λόγο του σε κληρικούς και λαϊκούς, στους πιστούς και τους νέους της Ι. Αρχιεπισκοπής και της Ομογένειάς μας.

Τι σημαίνει η Πατριαρχική επίσκεψη για τους λοιπούς Ορθοδόξους των ΗΠΑ, Ρώσους, Ρουμάνους, Αντιοχειανούς, Βουλγάρους, κ.λπ.; Τι σας λέγουν για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο;





Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου με τον Πρόεδρο των Η.Π.Α., Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο το βράδυ της Δευτέρας 25 Οκτωβρίου 2021. Φωτογραφία: GOA/D. Panagos

Όπως γνωρίζετε, πριν από λίγες μέρες, στις 6 Οκτωβρίου 2021, ολοκληρώσαμε και εορτάσαμε την 10η επετειακή συνάντηση της Συνέλευσης των Ορθοδόξων Κανονικών Επισκόπων των Η.Π.Α. Στη συνάντηση αυτή μοιράστηκα με τους αδελφούς μου Ιεράρχες τη χαρά μας για την επικείμενη επίσκεψη του Παναγιωτάτου. Σχεδόν αμέσως μετά την άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη στη χώρα, θα πραγματοποιηθεί μία πανορθόδοξη εκδήλωση, στην οποία ο Παναγιώτατος θα έχει την ευκαιρία να συμπροσευχηθεί με τους επικεφαλής και τους εκπροσώπους των ορθοδόξων δικαιοδοσιών στις Η.Π.Α., οι οποίοι έχουν προσκληθεί προς τούτο στον Ι. Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στην Washington D.C. την Κυριακή 24 Οκτωβρίου. Ελπίζουμε ότι θα προσέλθουν όλοι, συμπεριλαμβανομένων των Ιεραρχών του Πατριαρχείου Μόσχας, οι οποίοι αποσύρθηκαν αιφνιδιαστικά από τη Συνέλευση των Κανονικών Επισκόπων το 2019. Λυπούμαστε για την απουσία τους, αλλά εξακολουθούμε να προσευχόμαστε γι’ αυτούς, καθώς προσβλέπουμε στην επανέναρξη της συνεργασίας με στόχο την καλλιέργεια και την κοινή μαρτυρία της Ορθοδοξίας στην Αμερική.

Επομένως, η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την εμβάθυνση της συνεργασίας των Ορθοδόξων σε τούτη τη χώρα. Είναι γεγονός ότι η Ορθόδοξη Διασπορά και ειδικά εδώ στις Η.Π.Α. αποτυπώνει την πραγματικότητα της παγκόσμιας Ορθοδοξίας. Δεν θα βρείτε πουθενά αλλού τέτοιο πλούτο και τέτοια ποικιλία ορθόδοξης έκφρασης. Παρά τις όποιες διαφορές μας, μοιραζόμαστε την αίσθηση της ενότητας στην κοινωνία, η οποία αποτελεί μία ζωντανή έκφραση εντός της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αυτή η αίσθηση της ενότητας θα καταστεί ισχυρότερη και θα διατρανωθεί, καθώς θα υποδεχτούμε τον Παναγιώτατο. Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων, για παράδειγμα, προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιωσήφ του Πατριαρχείου Αντιοχείας, ο οποίος θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Στο κλίμα της αδελφικής ατμόσφαιρας που επικράτησε στην τελευταία συνεδρίαση της Συνέλευσης των Κανονικών Επισκόπων, είμαι βέβαιος ότι αυτή η αποστολική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στις Η.Π.Α. θα είναι μία πραγματική γιορτή της ορθόδοξης ενότητας εν τη ποικιλία.

Τι μήνυμα, νομίζετε, θα κομίσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον αμερικανικό λαό και την ηγεσία του;




























Ο Αρχων του Οικουμενικού Θρόνου Μιχάλης Ψαρός συνομιλεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο παρεκκλήσιο του Πανεπιστημίου Georgetown στο οποίο σπούδασε ο ίδιος και ο γιος τους Λίο. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA/D. PANAGOS

Από την ίδια τη φύση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και από το χαρακτήρα της πολυετούς διακονίας του Παναγιωτάτου, το μήνυμα που κομίζει, όχι μόνο τώρα, αλλά διαχρονικά, είναι ένα μήνυμα ελπίδας, ειρήνης, συμφιλίωσης και ενότητας. Αυτό το όραμα υλοποίησε όλα αυτά τα 30 έτη της διακονίας του ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Η συμβολή του στον οικουμενικό και διαθρησκειακό διάλογο, η ευαισθητοποίησή του σε θέματα προσφύγων και μεταναστών, το ανοιχτό πνεύμα του απέναντι στην επιστήμη και την ιατρική και πάνω απ’ όλα ο πρωταγωνιστικός ρόλος του στην κινητοποίηση για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, όλα αυτά τον έχουν καταστήσει ηγετική πνευματική φυσιογνωμία που αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη θρησκευτική ελευθερία.

Η ταπεινή παρουσία του και το ηθικό ανάστημά του παρέχουν τη βεβαιότητα ότι όπου κι αν βρεθεί και σε όποιους κι αν απευθυνθεί, ο λόγος του συγκινεί τους ανθρώπους με την ειλικρίνεια του περιεχομένου και την ουσιαστική μαρτυρία του. Στην παρούσα κρίσιμη ιστορική στιγμή που ο κόσμος αντιμετωπίζει πρωτοφανή πολιτικά, οικονομικά και πνευματικά προβλήματα, τόσο σε εθνική όσο και σε διεθνή κλίμακα, ο εκπρόσωπος ενός αρχαιότατου θεσμού, όπως η Ορθόδοξη Εκκλησία, είναι σε θέση να μεταδώσει ένα μήνυμα σταθερότητας και αισιοδοξίας. Είμαι πεπεισμένος ότι η παρουσία του ανάμεσά μας, έστω και για λίγες μέρες, θα ασκήσει έντονη επιρροή και θα αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της.




Εγκάρδια χειραψία ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Φωτογραφία: GOA/D. Panagos




Η στάση του Βατικανού κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

 

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ


Εν Πειραιεί τη 1η Νοεμβρίου 2021


Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΝ Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ


     Η εθνική μας επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 φέρνει στη μνήμη μας τη φρικαλεότητα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Την άνοδο και την τελική πτώση του Φασισμού και του Ναζισμού στην Ευρώπη και την δημιουργία του σατανικού «Άξονα» (φασιστικής Ιταλίας, ναζιστικής Γερμανίας και μιλιταριστικής Ιαπωνίας), με σκοπό την κατάκτηση της ανθρωπότητας και την υποδούλωσή της στην τότε «Νέα Τάξη Πραγμάτων», την οποία προωθούσαν οι ίδιες σκοτεινές δυνάμεις, οι οποίες κινούν και σήμερα τα νήματα της σύγχρονης «Νέας Τάξεως Πραγμάτων». 

     Μετά τις εισβολές της ναζιστικής Γερμανίας σε χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης, «άνοιξε η όρεξη» του παράφρονα και φασίστα Ιταλού ηγέτη Μπενίτο Μουσολίνι και εκλεκτού του Βατικανού, να δημιουργήσει τη «Νέα Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία», ζητώντας από την Ελλάδα «γη και ύδωρ», δηλαδή να δεχθεί να γίνει μια από τις υπόδουλες επαρχίες της. Και επειδή η πατρίδα μας απάντησε με το ηρωικό «ΟΧΙ», επιτέθηκε άνανδρα, από την κατακτημένη του Αλβανία, στην ηπειρωτική μεθόριο. Η ιστορία είναι γνωστή. Οι υπερφίαλοι παπικοί φασίστες νικήθηκαν και ταπεινώθηκαν από την Ελλάδα, την μικρή μεν και αδύνατη στρατιωτικά, αλλά με ακατάβλητο ηθικό και πνευματικό σθένος! Δεν συνέβη όμως το ίδιο και με τις σιδερόφρακτες δυνάμεις του επίσης παράφρονα Αδόλφου Χίτλερ της ναζιστικής Γερμανίας, η οποία, αφού κατέκτησε το μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης, έσπασε το ελληνικό μέτωπο και κατέλυσε την ελευθερία το ελληνικού λαού, εγκαθιδρύοντας την φρικώδη τριετή τριπλή κατοχή, (1941-1944), στην πατρίδα μας, με τους χιλιάδες νεκρούς, την πείνα και τις ανυπολόγιστες καταστροφές.           

     Οι θρασείς ευρωπαίοι εισβολείς είναι οι ίδιοι απόγονοι των  βαρβάρων φραγκοτευτόνων σταυροφόρων, οι οποίοι, με τις ευλογίες του Βατικανού, άλωσαν την Κωνσταντινούπολη το 1204 και διέλυσαν την Ορθόδοξη Αυτοκρατορία μας. Είναι οι ίδιοι, ο οποίοι μέχρι σήμερα δεν παύουν να εκδηλώνουν με λόγια και έργα το μίσος τους για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό. Ο μακαριστός πρωτ. κυρός Γεώργιος Μεταλληνός έλεγε, πως δεν είναι τυχαία η ημερομηνία επίθεσης των ιταλών φασιστών κατά της Ελλάδος, (28 Οκτωβρίου), διότι την ίδια αυτή ημέρα νίκησε ο Μέγας Κωνσταντίνος, ο θεμελιωτής της Ρωμηοσύνης, τον βάρβαρο Μαξέντιο, βαδίζοντας προς τη Ρώμη και ο οποίος με τον θεοφώτιστο οραματισμό του, έδωσε τέλος στην μέχρι τότε  παγανιστική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και εγκαινίασε μια νέα περίοδο στην ιστορία της ανθρωπότητος, την περίοδο της ένδοξης και χριστιανικής Ρωμανίας, μεταφέροντας την πρωτεύουσα της νέας Αυτοκρατορίας του στην ελληνική Ανατολή. Αυτό δεν το έχουν ξεχάσει ποτέ οι ανθέλληνες Φράγκοι!

     Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το Βατικανό βλέποντας την άνοδο των φασιστικών, ναζιστικών και απολυταρχικών καθεστώτων στην Ευρώπη, πίστεψε στο «όραμα» των τότε παγκοσμιοποιητών και έσπευσε να επωφεληθεί. Τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητος είναι συνταρακτικά, παρά το γεγονός της απόκρυψής τους από την παπική διπλωματία. Το Βατικανό ταυτίστηκε πλήρως με τον Ιταλικό Φασισμό, του παράφρονα Μουσολίνι και αργότερα με τον Ναζισμό του επίσης παράφρονα Χίτλερ. Η πρώτη συμμαχία Παπισμού και Φασισμού είναι το διαβόητο «κονκορδάτο» μεταξύ Βατικανού και του φασιστικού καθεστώτος του Μουσολίνι με τη Συνθήκη του Λατερανού, η οποία έδωσε στο Βατικανό την δυνατότητα να αποκτήσει κρατική οντότητα στις 11 Φεβρουαρίου του 1929. Πρόκειται για ένα κρατίδιο μικρό μεν σε έκταση, (περίπου μισό τετραγωνικό χιλιόμετρο μέσα στο κέντρο της Ρώμης), αλλά με μεγάλη πολιτική και οικονομική δύναμη και επιρροή.           

     Το ιστολόγιο «www.freevolition.gr» σταχυολόγησε κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το πολύκροτο βιβλίο, (δυστυχώς εξαντλημένο σήμερα), του Avro Manhattan με τίτλο«Το Βατικανό και ο 20ος αιώνας» (εκδ. Παπακώστα, 1954), αποδεικνύοντας περίτρανα την σχέση και τη συνεργασία μεταξύ του Βατικανού και του Φασισμού και Ναζισμού«Ντοκουμέντα ιστορικά πού παρατίθενται και σε άλλες στήλες τεκμηριώνουν πλήρως την ιστορική αλήθεια της συμπορεύσεως του Βατικανού με το Φασισμό και Ναζισμό. Τα παρατιθέμενα κατωτέρω αυθεντικά κείμενα όμως, αφήνουν τον αναγνώστη κυριολεκτικά άναυδο. […] Είναι δυνατόν να δίνονται όρκοι πίστεως από τους παπικούς καρδιναλίους στον Μουσολίνι; Όχι απλή συμπόρευση και στήριξη των φασιστικών καθεστώτων από το Βατικανό, αλλά και ουσιαστικότατη βοήθεια τους προσεφέρθη προκειμένου να αρπάξουν την εξουσία. Το Βατικανό απέσυρε την υποστήριξη του από τα ‘καθολικά’ κόμματα που το ίδιο είχε ιδρύσει και την προσέφερε στα φασιστικά, με αποτέλεσμα την επίτευξη του στόχου τους, την άνοδο στην εξουσία» (Ιστ. http://www.freevolition.gr/van_fam.htm)!

     Παρά κάτω προσθέτει: «Στις 31 Οκτωβρίου 1926 ο καρδινάλιος Merry del val διακήρυξε επίσημα: “Απευθύνω τις ευχαριστίες μου σ’ αυτόν, που κρατεί σταθερά στα χέρια του τα ηνία της ιταλικής κυβέρνησης και που με σταθερή καρδιά επιθυμούσε και επιθυμεί ο λαός να θρησκεύεται και να σέβεται και να τιμά τη θρησκεία. Προστατευόμενος φανερά από το Θεό έστρεψε με σοφία προς τον καλό δρόμο την ιστορία του Έθνους και ενίσχυσε την προς αυτό εκτίμηση του κόσμου”, (Α. Μ. 138). Ο Πάπας δήλωσε στις 20 Δεκεμβρίου 1926 προς όλο τον κόσμο: “Ο Μουσολίνι είναι απεσταλμένος της Θείας Πρόνοιας”» (Α. Μ. σελ.139). Στην ίδια Εγκύκλιο ο «Πάπας» ευχαριστούσε το φασιστικό καθεστώς για όλα όσα έδωσε στην «καθολική Εκκλησία»: «Θα είμαστε πάντοτε ευγνώμονες όταν θυμόμαστε, τι έγινε στην Ιταλία προς όφελος της Εκκλησίας, ακόμα και αν τα οφέλη που άντλησε από αυτό το κόμμα και το φασιστικό καθεστώς δεν είναι μικρότερα, αλλά ίσως μεγαλύτερα» (Α. Μ. σελ.143)» (αυτόθι)!

     Αργότερα το Βατικανό, παρακολουθώντας τις τότε παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις, υπέγραψε νέα συμμαχία, νέο «κονκορδάτο» και με τον Χίτλερ, στις 20 Ιουλίου του 1933, το οποίο είναι γνωστό ως «Ραϊχσκονκορδάτο», εκ του γερμανικού «Reichskonkordat»: «Σκοπός του συμφώνου αυτού ήταν η εγγύηση των δικαιωμάτων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Γερμανία, υπό το νέο καθεστώς που είχε στο μεταξύ διαμορφωθεί. Το Σύμφωνο που περιλάμβανε 34 άρθρα και ένα απόρρητο προσάρτημα, υπεγράφη στην Αγία Έδρα, Βατικανό, στις 8 Ιουλίου του 1933 (ν.ημερ.) υπό τον καρδινάλιο Ευγένιο Πατσέλλι, πρώην παπικό νούντσιο στο Μόναχο και το Βερολίνο, (τον μετέπειτα Πάπα Πίο τον ΙΒ΄), και από τον εκπρόσωπο του Χίτλερ, τον αντικαγκελάριο Φραντς φον Πάπεν. Τούτο επικυρώθηκε δώδεκα ημέρες μετά, στις 20 Ιουλίου του 1933, όπου και η επίσημη έναρξη ισχύος του» (https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A1%%B1%CF% 8A%CF%87%CF%83%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%B4%CE%AC%CF%84%CE%BF)!  Όπως ήταν φυσικό η ανίερη αυτή συμμαχία μεταξύ Βατικανού και Ναζισμού ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο, κυρίως των Εβραίων.

     Δυστυχώς το Βατικανό κατέγραψε και μια τρίτη μελανή σελίδα στην ιστορία του την τραγική για την ανθρωπότητα εκείνη περίοδο. Πρόκειται για μια ακόμη ανίερη συμμαχία μεταξύ Βατικανού και εθνικιστών, φασιστών, Κροατών, των «Ουστάσι», υπό τον διαβόητο δολοφόνο Άντε Πάβελιτς, οι οποίοι, όπως είναι γνωστό, εξολόθρευσαν 880.000 Ορθοδόξους Σέρβους, με την ενεργό συμμετοχή παπικών «κληρικών», όπως του διαβόητου φονιά φραγκισκανού «φρέρη», Μίροσλαβ Μαϊστόροβιτς, του επίσης διαβόητου δολοφόνου «αρχιεπισκόπου» Ζάγκρεμπ Αλοΐσιου Στέπινατς και του νούτσιου Ραμίρο Μαρκόνε, ο οποίος αρέσκονταν να παρακάθεται επιδεικτικά με τους Ιταλούς φασίστες και τους Γερμανούς ναζί, επιβεβαιώνοντας την αγαστή συνεργασία της «Αγίας Έδρας» μαζί τους. Να επισημάνουμε, πως η συμμετοχή του Βατικανού στη φοβερή αυτή γενοκτονία των Σέρβων Ορθοδόξων, οι οποίοι αρνούνταν να εκλατινιστούν, είναι απόλυτα αποδεδειγμένη, αφού μαζί με τους δολοφόνους Κροάτες «Ουστάσι», καταδικάστηκε σε θάνατο και ο διαβόητος «αρχιεπίσκοπος» Α. Στέπινατς, τον οποίο όμως φυγάδευσε και έσωσε το Βατικανό και εσχάτως τον «αγιοποίησε», προφανώς για τις «ιερές» σφαγές κατά των Ορθοδόξων!

     Ας δούμε τώρα ποια ήταν η συμμετοχή του Βατικανού στον πόλεμο του 40 εναντίον της πατρίδος μας και κατά την φρικτή κατοχή. Είναι απόλυτα βεβαιωμένο ότι το αεί εχθρικό προς την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό Βατικανό θεώρησε ως μεγάλη ευκαιρία να αναμειχθεί και να τιμωρήσει τους «αιρετικούς» Έλληνες. Ουδεμία παρέμβαση υπάρχει από το Βατικανό προς την ιταλική φασιστική Κυβέρνηση, ώστε να ματαιωθεί ο επιθετικός και άδικος αυτός πόλεμος κατά της αδύναμης στρατιωτικά και φιλειρηνικής Ελλάδος. Το αντίθετο μάλιστα. Φρόντισε να πλαισιώσει το ιταλικό στράτευμα με εκατοντάδες παπικούς «κληρικούς», οι οποίοι εμψύχωναν τους Ιταλούς στρατιώτες και τους έδιναν θάρρος, να αγωνιστούν σ’ ένα πόλεμο, ο οποίος προπαγανδίστηκε ως «ιερός», διότι στρέφεται εναντίον «αμετανόητων αιρετικών» και έχει την «ευλογία» της παπικής «Εκκλησίας». Μαρτυρίες Ελλήνων στρατιωτών από το μέτωπο αναφέρουν, πως οι φραγκοπαπάδες βρισκόταν στο πλευρό των ορκισμένων φασιστών «μελανοχιτώνων», τελούσαν «αγιασμούς» και έκαναν «δεήσεις» για την νίκη του Φασισμού και τη συντριβή των Ελλήνων!

     Αλλά μήπως οι Έλληνες παπικοί, που κατοικούσαν στην Ελλάδα, εξέφρασαν την αντίθεσή τους για τον άδικο αυτό πόλεμο κατά της πατρίδος μας; Μήπως έστειλε η τότε «Καθολική Ιεραρχία» κάποιο διάβημα, ή έστω  μια διαμαρτυρία, στο Βατικανό; Φυσικά όχι! Δεν υπάρχει τέτοιο έγγραφο! Αντίθετα μάλιστα, υπάρχουν μαρτυρίες ότι οι Έλληνες παπικοί εξέφραζαν ανοικτά τον ενθουσιασμό τους, διότι πίστευαν ότι τα «ψωμιά» της Ορθόδοξης Ελλάδας «τελείωσαν» και ότι πολύ σύντομα μέσω του πανίσχυρου ιταλογερμανικού «άξονα», θα γίνουν και πάλι κυρίαρχοι σ’ όλη την Ελλάδα, όπως στα κατεχόμενα Δωδεκάνησα, (και παλαιότερα στα Επτάνησα), όπου καταπίεζαν και τυραννούσαν τους Ορθοδόξους! Υπάρχουν επίσης μαρτυρίες, πως οι Έλληνες παπικοί λάβαιναν εμπιστευτικές εντολές, να σημαδεύουν τις στέγες και ταράτσες των σπιτιών τους, ώστε να αποφεύγουν τους βομβαρδισμούς των ιταλικών αεροπλάνων.   

     Αλλά ποια ήταν η στάση της «Αγίας Έδρας» κατά την περίοδο της γερμανοϊταλικής κατοχής, (1941-1944), τότε που ο υπόδουλος λαός μας πέθαινε από την πείνα και υπέφερε τα πάνδεινα; Μήπως με την δύναμη και την επιρροή που είχε, άσκησε κάποια πίεση προς τους κατακτητές, για να αποτρέψει τους 200.000 θανάτους των εξαθλιωμένων, κατακτημένων Ελλήνων; Μήπως απαίτησε από τους Ιταλούς και Γερμανούς, να επιστρέψουν τα αρπαγμένα τρόφιμα των Ελλήνων, για να επιζήσει ο πεινασμένος λαός μας; Όχι φυσικά! Απόλυτη αναλγησία! Είναι ιστορικά βεβαιωμένο πως όταν ο τότε πατριώτης και ηρωικός πρώην Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Δαμασκηνός επισκέφτηκε τον παπικό Νούτσιο στην Αθήνα Τζοβάννι Μπαττίστα Ενρίκο Αντόνιο Μαρία Μοντίνι, για να τον παρακαλέσει να μεσολαβήσει για τη σωτηρία του λιμοκτονούντος Ελληνικού Λαού, έλαβε την εξής κυνική απάντηση: «Γίνετε παπικοί, για να σωθείτε από την πείνα»! Αξίζει να τονιστεί εδώ, ότι η απάντηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου ήταν ένα νέο, μεγάλο, γενναίο και ηρωϊκό «ΟΧΙ», τέτοιο που αρμόζει σε μεγάλες εκκλησιαστικές προσωπικότητες. Το νέο αυτό «ΟΧΙ», της πίστεως το «ΟΧΙ», εσήμαινε: «Προτιμούμε να πεθάνουμε από την πείνα παρά να φραγκέψουμε. Προτιμούμε να στερηθούμε την πρόσκαιρη ζωή, παρά να στερηθούμε την αιώνια ζωή». Να διευκρινίσουμε πως ο δαιμονικός αυτός παπικός Νούτσιος ήταν ο μετέπειτα «Πάπας» Παύλος ο ΣΤ΄, με τον οποίο εναγκαλίζονταν ο μεγάλος πρωτοπόρος στην προώθηση του Οικουμενισμού και (με αδιάψευστα στοιχεία) μασόνος 33ου βαθμού πρώην Οικ. Πατριάρχης κυρός Αθηναγόρας όταν υπέγραφε την «Άρση των Αναθεμάτων», η οποία για τους παπικούς εσήμαινε την «Ένωση των Εκκλησιών»!

     Ποια ήταν τα οφέλη που αποκόμισε το Βατικανό από τις ανίερες συμμαχίες με το Φασισμό και το Ναζισμό κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο; Απέκτησε  τεράστια περιουσία μετά από τον πόλεμο, «πολυτελή ακίνητα στην Βρετανία, τη Γαλλία και την Ελβετία, καθώς και στο διεθνές χαρτοφυλάκιο των 600 εκατομμυρίων ευρώ, που ανήκουν στο Βατικανό και προέρχονται από χρήματα που αρχικά είχαν δοθεί στην Καθολική (Παπική) Εκκλησία από τον δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι σε αντάλλαγμα για την Παπική αναγνώριση του φασιστικού καθεστώτος το 1929, όπως αναφέρει η εφημερίδα ‘Το Βήμα’» (https://www.ekklisiaonline. gr/vaticano/peri-tou-mousolineiou-yperploytou-tou-vatikanoy/).

     Σκοτεινή και ύποπτη είναι επίσης η δράση του Βατικανού στη διάσωση χιλιάδων εγκληματιών πολέμου, τους οποίους προμήθευε με παπικά διαβατήρια και τους έστελνε στη Λατινική Αμερική:  «Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κατηγορούν το Βατικανό για συνενοχή στη διαφυγή Γερμανών ναζί στη Λατινική Αμερική μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Γερμανός καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Ιένας Ντάνιελ Σταλ εκτιμά ότι η διαφυγή των ναζί δεν γινόταν βάσει οργανωμένου και δομημένου συστήματος, αλλά ξεκίνησε ως χαλαρή συνεργασία διαφόρων θεσμών. ‘Το πρώτο βήμα ήταν η διαφυγή στην Ιταλία. Στη συνέχεια, μόλις διασφαλιζόταν η πολυπόθητη επιστολή της Καθολικής Εκκλησίας, η έκδοση διαβατηρίου από τον Ερυθρό Σταυρό ήταν απλά ζήτημα χρόνου’, λέει ο Γερμανός ιστορικός. Στους γνωστότερους Γερμανούς ναζί που έφθασαν στη Λατινική Αμερική με τη βοήθεια του Βατικανού περιλαμβάνονται ο ‘αρχιτέκτονας του Ολοκαυτώματος’ Άντολφ Άϊχμαν, ο ‘γιατρός του Άουσβιτς’ Γιόσεφ Μένγκελε και ο ‘χασάπης της Λυών’ Κλάους Μπάρμπι» (https://eleftherostypos.gr/diethni/531794-%ce%acnoixan-ta-arxeia-toy-batikanoy-sto-fos-i-sxesi-toy-papa-pioy-me-toys-nazi/).

     Εδώ να προσθέσουμε πως το Βατικανό διέσωσε και τον αρχιδολοφόνο των 880.000 Ορθοδόξων Σέρβων, Άντε Πάβελιτς, τον οποίο έκρυψε μαζί με τους συνεργάτες του, μεταμφιέζοντάς τους σε παπικούς μοναχούς «φρέρηδες». «Αργότερα, αφού παρέμειναν επί μακρόν εκεί κρυμένοι, με την βοήθεια του Βατικανού, ο Άντε Πάβελτς μεταβαίνει εις την Αργεντινήν, όπου διασώζονται αμφότεροι. Εκεί προσέλαβον την αμερικανικήν υπηκοότητα τη βοηθεία του καρδιαναλίου Σπέλμαν» (Χαρ. Βασιλοπούλου, «Ο Οικουμενισμός χωρίς μάσκα», Αθήναι 1972, σελ.236)!

     Πρέπει ακόμη να σημειώσουμε ότι η παπική διπλωματία έκανε το παν για να συγκαλύψει  με κάθε τρόπο τις παρά πάνω ανίερες συμμαχίες του Βατικανού, τα εγκλήματα πολέμου, για τα οποία ευθύνεται, όπως επίσης και για την φρικτή γενοκτονία των Σέρβων Ορθοδόξων αδελφών μας. Όμως τελικά δεν πέτυχε το στόχο της και όταν τα παρά πάνω στοιχεία, (και όχι μόνον), που παραθέσαμε, βγήκαν κάποια στιγμή στη δημοσιότητα, έπεσαν οι μάσκες και αποκαλύφθηκε για μια ακόμη φορά το φρικτό και απαίσιο, όσο και αληθινό, πρόσωπο του Παπισμού.  Έτσι επαληθεύεται ο λόγος του Κυρίου μας: «Ου γαρ έστι κρυπτόν, ό ου φανερόν γενήσεται», (Λουκ.8,17).

     Το συμπέρασμα των όσων στοιχείων είχαμε την ευχέρεια  να παραθέσουμε, σχετικά με τη στάση του Βατικανού κατά την φρικτή περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, είναι ότι:

Πρώτον μεν ο Παπισμός παραμένει ο ίδιος και απαράλλακτος όπως κατά τον Μεσαίωνα. Αδίστακτος στο έγκλημα, απίστευτα δόλιος στις πονηρές μεθοδεύσεις του και  άσπονδος εχθρός της Ελλάδος και της Ορθοδοξίας! Θα μπορούσε να παραδώσει φροντιστηριακά μαθήματα δολιότητος και εγκληματικότητος ακόμη και στον ίδιο τον διάβολο, διότι τον ξεπερνάει κατά πολύ. Αυτή την τραγική πραγματικότητα απέδειξε με την σύμπλευση και την συνεργασία του με τις πολεμοχαρείς δυνάμεις του «Άξονα», με τα εκατό εκατομμύρια νεκρούς και την ολοκληρωτική καταστροφή της ανθρωπότητας!

     Και δεύτερον ο Παπισμός, δεν είναι, δεν μπορεί να είναι Εκκλησία, όπως θέλουν να τον αποκαλούν οι θιασώτες του Οικουμενισμού, αλλά σκοτεινός κρατικός οργανισμός, με νοοτροπία και τακτική του απολιθωμένου Φραγκισμού, της Φεουδαρχίας και του Ιμπεριαλισμού, αλλά και με φρικτά σκάνδαλα ηθικής φύσεως, που αποκαλύπτουν την ηθική σήψη και δυσωδία του. Δεν επιχαίρουμε για την κατάντια του δυτικού Xριστιανισμού, το αντίθετο μάλιστα, λυπούμαστε και θλιβόμαστε για την αμετανοησία του, όπως και για την αμετανοησία όλων εκείνων των Οικουμενιστών, που επιμένουν να τον θεωρούν ως «Εκκλησία» και να επιζητούν την «ένωση» μαζί του, χωρίς την επιστροφή του στην Ορθοδοξία!   



Εκ του Γραφείου επί των Αιρέσεων και των Παραθρησκειών


ΠΗΓΗ



ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ



Τὸ Τέλος τοῦ Οἰκουμενισμοῦ καὶ ἡ Ὑπερβατικὴ Ἑνότητα τῶν Θρησκειῶν Πρωτοπρεσβυτέρου / Πέτρου Χῖρς

 

Εἰσαγωγή: Οἱ Ἀκρότητες τοῦ Διαβόλου καὶ τὸ Τέλος τους

Δοκιμασμένη καὶ σταθερὴ τακτικὴ τοῦ ἐχθροῦ τῆς ἐν Χριστῷ σωτηρίας τοῦ ἀνθρώπου εἶναι ὁ περιορισμὸς τῶν ἐπιλογῶν τοῦ ἀνθρώπου σὲ δύο μόνο ἐπιλογές, φαινομενικὰ ἀντίθετες, καὶ ὁ ἀποκλεισμὸς καὶ ἡ ἀπόκρυψη κάθε ἄλλης δυνατότητας, ἢ τοὐλάχιστον ἡ ἀπόῤῥιψή της ὡς ἀνέφικτης ἢ ἀστήρικτης. Παραδείγματος χάριν, μπορεῖ νὰ εἶναι κανεὶς ἢ ὀρθολογιστὴς ἢ παράλογος: τὸ «ὑπέρλογος» δὲν τίθεται κάν ὡς δυνατὴ ἐπιλογή. Κατὰ παρόμοιο τρόπο, ἢ θὰ κάνει τυφλὴ ὑπακοὴ ἢ θὰ γίνει θεληματάρης καὶ ἐπαναστατικός, ἀποῤῥιπτομένης τῆς ἀληθινῆς, γνήσιας ὑπακοῆς. Σὲ μεγαλύτερη κλίμακα, στοὺς Ἀφρικανοὺς παρουσιάζει μιὰ φοβερὴ μαύρη μαγεία καὶ ὕστερα ὡς μέσο διαφυγῆς τὴν «καλὴ» λευκὴ μαγεία. Γιὰ τὸν ἐξαθλιωμένο ὄχλο ἡ πλεονεξία τοῦ καπιταλισμοῦ ἀντιμετωπίζεται καὶ διορθώνεται μὲ τὴν «ἰσότητα» καὶ «ἀδελφοσύνη» τοῦ κομμουνισμοῦ. Γιὰ ὅσους ταλαιπωροῦνταν ὑπὸ τὴν αὐταρχικὴ δεσποτεία τοῦ παπικοῦ προτεσταντισμοῦ ὑπάρχει ἡ αὐτοδεσποτεία καὶ ὁ ἀτομισμὸς τοῦ μεταῤῥυθμισμένου προτεσταντισμοῦ. Θὰ μπορούσαμε νὰ συνεχίσουμε ἀπαριθμῶντας διὰ μακρῶν καὶ ἄλλες πολλὲς τέτοιες ψευδεῖς ἀκρότητες στὶς ὁποῖες καὶ οἱ δύο ἐπιλογὲς εἶναι δαιμονικῆς ἐμπνεύσεως. Ἀκόμη καὶ σήμερα, στὴν τρέχουσα «κρίση τοῦ κορωνοϊοῦ», τὸ ἐπίσημο ἀφήγημα ἀποφαίνεται πὼς μόνη λύση τοῦ θανατηφόρου ἰοῦ εἶναι τὸ πειραματικὸ καὶ πιθανῶς πιὸ θανατηφόρο «ἐμβόλιο», ἐνῷ ἡ πρώιμη ἀντιμετώπισή του μὲ ὑπάρχοντα φάρμακα κατὰ κύριο λόγο παραβλέπεται.

Τοιουτοτρόπως ὁ ἐχθρὸς ἔχει χειραγωγήσει τὸν Δυτικὸ ἄνθρωπο ἐπιτυχῶς γιὰ πολλὲς γενιές, ἀπὸ τὸν καιρὸ τοῦ Μεγάλου Σχίσματος μέχρι καὶ σήμερα, κρατῶντας τον μέσα σὲ μιὰ συνεχὴ σειρὰ δράσεων καὶ άντιδράσεων, ὅπως τὸ ἐκκρεμὲς ποὺ ταλαντεύεται ἀδιάκοπα ἀπὸ τὸ ἕνα ἄκρο στὸ ἄλλο. Χάθηκε κάθε πνευματικὴ ἰσοῤῥοπία, χάθηκε ἡ θεία προοπτική, χάθηκε ἡ βασιλικὴ ὀδὸς τῶν Πατέρων. Μέσα σὲ τέτοιο χάος, ὅσοι δὲν ἔχουν τὴν αἰώνια προοπτική, ὅσοι δὲν βλέπουν τὸ Α καὶ τὸ Ω τῆς ἱστορίας, ἀδυνατοῦν νὰ καθορίσουν ποῦ βρισκόμαστε στὴν ῥοὴ τῆς ἱστορίας καὶ ποῦ μᾶς ὁδηγοῦν αὐτὰ τὰ γεγονότα. Ὅμως γιὰ ἐκεῖνον ποὺ βλέπει, αὐτὰ ἀποτελοῦν μιὰ διαδικασία συνεχοῦς διάλυσης, ἡ ὁποία φέρνει τὴν ἀνθρωπότητα σταδιακὰ ὅλο καὶ πιὸ κοντὰ στὴν ἐκπλήρωση τοῦ μυστηρίου τῆς ἀνομίας, στὴν ἀντιστροφὴ τῆς ἐν Χριστῷ Σωτηρίας καὶ στὴν ἀντικατάστασή Του ἀπὸ τὸν Ἀντίχριστο.

Αὐτὴ ἡ διάλυση τῆς χριστιανικῆς παράδοσης καὶ ἑνότητας στὴν Δύση καὶ ἡ ἐξ αὐτῆς ἀποῤῥέουσα καρικατούρα τοῦ Χριστοῦ καὶ τῆς Ἐκκλησίας του στὸν Προτεσταντισμό, εἴτε αὐτὸς εἶναι τοῦ παπικοῦ τύπου εἴτε τοῦ μεταῤῥυθμισμένου, ἀποτελοῦν τὴν βάση τῆς γέννησης τοῦ ἐκτρώματος τῆς νεωτερικότητας. Κατὰ τὰ τέλη τοῦ δεκάτου ἐννάτου αἰῶνα, τὰ πιὸ γερὰ μυαλὰ τῆς Δύσης, τὰ ὁποῖα ἔψαχναν διέξοδο ἀπὸ τὸ ἀδιέξοδο τῆς νεωτερικῆς, κοσμικῆς Δύσης, κοίταξαν πρὸς τὴν παράδοση τῆς Ἀνατολῆς, δυστυχῶς ὅμως ὄχι τῆς Ὀρθόδοξης Ἀνατολῆς ἀλλὰ τῆς Ἄπω Ἀνατολῆς. Αὐτοὶ οἱ λεγόμενοι Traditionalists («Παραδοσιοκράτες») ἐννοοῦσαν νὰ σώσουν τὴν Δύση ἀπὸ κατάῤῥευση ἐμβολιάζοντάς την μὲ ἀσιατικὴ «παράδοση» καὶ «μεταφυσικὴ» ὡς ἐκφράσεις τῆς Διηνεκοῦς Φιλοσοφίας (Perennial Philosophy ἢ sophia perennis). Ἡ ἀντιδιαστολὴ τοῦ εὔκολα ἀντικρουόμενου νεωτερικοῦ, ὀνοματοκρατικοῦ «Χριστιανισμοῦ», ἀ λὰ Προτεσταντισμοῦ, μὲ τὶς παραδοσιακοὺς πολιτισμοὺς τῆς [Ἄπω] Ἀνατολῆς εἶναι ἕνα ἀκόμη παράδειγμα ψευδοῦς ἀκρότητας ἀπὸ τὶς πάμπολλες ποὺ δημιουργεῖ ὁ ἐχθρός, μὲ τὶς ὁποῖες κρατᾶ τὸν ἄνθρωπο νὰ μὴν ἔχει κοινωνία μὲ τὴν Ἔνσαρκο Ἀλήθεια. Ὅμως, ἐν ἀντιθέσει πρὸς τὶς προηγούμενες ἀκρότητες τοῦ ἐκκρεμοῦς ποὺ περιόριζαν καὶ χειραγωγούσαν μία ἀΚέφαλη, διασπασμένη Δύση, ὁ περεννιαλισμὸς (ἢ Διηνεκὴς Φιλοσοφία) ὑπόσχεται νὰ θέσει τέλος στὶς ἀκρότητες καὶ νὰ δώσει μία τελική, ὁλοκληρωτική, «οἰκουμενικὴ» ἀπάντηση στὸ πρόβλημα τῶν διαιρέσεων, παρέχοντας μία «ἑνότητα» ποὺ βρίσκεται ταυτόχρονα τόσο πέρα ἀπὸ ὅλες τὶς Ἀποκαλύψεις ὅσο καὶ διὰ μέσου αὐτῶν.

Τί εἶναι ὁ Περεννιαλισμός;

Σὲ γενικὲς γραμμές, περεννιαλισμὸς εἶναι ἡ ἰδέα ὅτι στὴν καρδιὰ ὅλων τῶν μεγάλων θρησκειῶν βρίσκεται ἡ ἴδια μυστικὴ ἐμπειρία τῆς Ἀπώτερης, Ἀπόλυτης Πραγματικότητας. Ἡ Διηνεκὴς Φιλοσοφία ἔχει τὶς ἱστορικὲς ῥίζες τῆς στὸν συγκρητισμὸ Ἀναγεννησιακῶν ἀνθρωπιστῶν ὅπως τὸν Marsilio Ficino καὶ τὸν Pico della Mirandola, οἱ ὁποῖοι πρότειναν ὅτι ὁ Πλάτων, ὁ Ἰησοῦς, ἡ Καμπάλα καὶ ὁ Ἑρμὴς ὁ Τρισμέγιστος ὅλοι ὁδηγοῦσαν πρὸς τὴν ἴδια Θεία Πραγματικότητα. Ἐκδοχὲς τοῦ περεννιαλισμοῦ ἐπίσης βρίσκονται στὸν ὑπερβατισμὸ τοῦ Emerson, τοῦ Coleridge καὶ τοῦ Thoreau. Ἡ Μασονία, ἡ Θεοσοφικὴ Ἐταιρεία καὶ τὸ ἔργο τοῦ Aldous Huxley The Perennial Philosophy (Ἡ Διηνεκὴς Φιλοσοφία, 1945) διέδωσαν εὐρύτερα τὴν οἰκουμενικὴ ἐκδοχὴ τοῦ περεννιαλισμοῦ καὶ τὴν δεκαετία τοῦ ᾽60 ἔγινε ὁ ἀκρογωνιαῖος λίθος τῆς Νέας Ἐποχῆς.

Αὐτὸ ὅμως ποὺ μᾶς ἐνδιαφέρει ἰδιαιτέρως εἶναι ἡ ἐξέλιξη τοῦ περεννιαλισμοῦ κατὰ τὸν εἰκοστὸ αἰῶνα καὶ συγκεκριμένα ὅπως παρουσιάστηκε ἀπὸ τὴν ὑπὸ τῆς Βεδάντας ἐπηρεασμένη Traditionalist Σχολή, εἰδικὰ ἀπὸ τὸν Rene Geunon, ὁ ὁποῖος σημειωτέον ὅτι κατὰ πάσα πιθανότητα γνώρισε τὸν περεννιαλισμὸ τὰ χρόνια ποὺ πέρασε στὴν Μασονικὴ Στοά.

Ἐνῷ ὁ Huxley καὶ ἄλλοι ἀσπάστηκαν ἕναν «μυστικὸ οὐνιβερσαλισμό», ἡ Traditionalist Σχολὴ, ποὺ τὴν ἐκπροσωποῦσαν οἱ Guenon, Ananda Coomaraswamy, Frithjof Schuon, καὶ ἀργότερα οἱ Titus Burckhardt, Martin Lings, Huston Smith καὶ ἄλλους, προσανατολίζεται πρὸς τὶς ὀρθόδοξες θρησκευτικὲς παραδόσεις καὶ ἀποῤῥίπτει τὸν νεωτερικὸ συγκρητισμὸ καὶ οὐνιβερσαλισμό. Αὐτὴ ἡ σχολὴ θὰ ἀποτελέσει τὸ ἀντικείμενο τῆς παρούσης ἐργασίας λόγῳ τοῦ ὅτι τὰ ἔργα τους ἔχουν τραβήξει σαφῶς περισσότερο τὴν προσοχὴ καὶ ὀρισμένων Ὀρθοδόξων ἀκαδημαϊκῶν θεολόγων καὶ κληρικῶν.

Σύμφωνα μὲ τὴν Traditionalist Σχολή, ἡ διηνεκὴς φιλοσοφία εἶναι «ἀπόλυτη Ἀλήθεια καὶ ἄπειρη Παρουσία».1

«Ὡς Ἀπόλυτη Ἀλήθεια εἶναι ἡ διηνεκὴς σοφία (sophia perennis) ποὺ ἀποτελεῖ τὴν ὑπερβατικὴ πηγὴ πάντων τῶν ἐμφύτως ὀρθοδόξων θρησκειῶν τῆς ἀνθρωπότητας… Ὡς Ἄπειρη Παρουσία εἶναι ἡ διηνεκὴς θρησκεία (religio perennis) ποὺ ζεῖ ἐντὸς τῆς καρδιᾶς πάντων τῶν ἐμφύτως ὀρθοδόξων θρησκειῶν… Αὐτὴ ἀκριβῶς εἶναι ἡ “μόνη θρησκεία” ποὺ ὁ Frithjof Schuon ἀπεκάλεσε “ὑποκείμενη θρησκεία” ἢ “θρησκεία τῆς καρδιᾶς” (religio cordis), ἡ ὁποία ἀποτελεῖ τὴν καρδιὰ πάντων τῶν θρησκειῶν… [καὶ] τῆς ὁποίας ἡ φύση εἶναι οὐσιαστικὰ πέρα ἀπὸ τύπους, οἰκουμενική, ἢ πνευματική… Μὲ ἄλλα λόγια, ἡ “ὑποκείμενη θρησκεία” παραμένει ὑπερβατικὴ ὡς πρὸς τὶς θρησκεῖες, ἐνῶ παρὰ ταῦτα διατηρεῖ μία ζωοποιὸ παρουσία ἐντὸς αὐτῶν.»2

Ἑπομένως, γιὰ τὸν περεννιαλιστὴ φιλόσοφο, «ὁ Χριστιανισμός», ὅπως γράφει ὁ Clinton Minaar, «διαφέρει σαφέστατα ἀπὸ τὸ Ἰσλὰμ ἢ τὸν Βουδισμὸ ὡς πρὸς τὸν τύπο, εἶναι ὅμως ἕνα μὲ αὐτοὺς ὡς οὐσία (ἢ ὡς διηνεκὴς φιλοσοφία).»3

Ἀμέσως γίνεται φανερὸ τί δυνατότητες παρέχει αὐτὴ ἡ θεώρηση τῶν θρησκειῶν γιὰ τὴν «ἑνότητα» τῆς ἀνθρωπότητας ἀλλὰ καὶ τί περιμένει ὅσους θὰ ἀρνηθοῦν αὐτὴν τὴν «ἑνότητα» καὶ θὰ ἐπιμένουν νὰ παραμένουν μὲ τὸν Ἔνσαρκο Χριστό. Ἀλλὰ προτρέχω [τοῦ ἑαυτοῦ μου].

Εἶναι ὑψίστης σημασίας νὰ κατανοήσουμε τὴν περεννιαλιστικὴ θεώρηση τῶν πραγμάτων οὔτως ὥστε νὰ εἴμαστε σὲ θέση νὰ τὴν ἐντοπίζουμε καὶ νὰ τὴν διακρίνουμε ὅταν προωθεῖται ἀκόμη καὶ μεταξὺ ἀνθρώπων ἐντὸς τῆς Ἐκκλησίας. Ἴσως νὰ γίνει καλύτερα κατανοητὴ μὲ ἕνα σχεδιάγραμμα.

Φανταστεῖτε τὴν εἰκόνα ἑνὸς κύκλου μὲ τὸ Ἀπόλυτο στὸ κέντρο (αὐτὸς εἶναι ὁ ἐσωτερικὸς τομέας — μυστικισμός, γνῶσις, ἕνωσις), μὲ μερικὲς ἀκτῖνες νὰ ἐκπορεύονται πρὸς τὰ ἔξω, πρὸς τὴν περιφέρεια, οἱ ὁποῖες ἀκτῖνες εἶναι οἱ διάφορες ἀποκαλύψεις τοῦ Θεοῦ, καὶ μὲ μονοπάτια ποὺ ὁδηγοῦν πίσω σ᾽ Αὐτόν, στὸν ὁποῖον ἑνώνονται ὑπερβάτικα. Οἱ θρησκεῖες, ἄν καὶ ἑνωμένες στὸ κέντρο, βρίσκονται στὴν ἄκρη τῆς περιφέρειας, ξεχωριστὴ καὶ ἀπόμακρη ἡ κάθε μιὰ ἀπὸ τὴν ἄλλη (αὐτὸς εἶναι ὁ ἐξωτερικὸς τομέας — τύποι, δόγματα, τελετές).

Ἀπὸ αὐτὸ τὸ σχεδιάγραμμα καταλαβαίνει κανεὶς πόσο κεντρικὸ στὴν περεννιαλιστικὴ θεωρία εἶναι τὸ ζήτημα τῆς ἐξωτερικῆς καὶ ἐξωτερικῆς φανέρωσης τοῦ ἐσωτερισμοῦ καὶ ἐξωτερισμοῦ τῆς κάθε θρησκείας. Τὸ περεννιαλιστικὸ δόγμα διδάσκει πὼς κάθε θρησκεία ἔχει μία ἐπίσημη, θεσμικὴ διάσταση, ἡ ὁποία εἶναι ἡ ἐξωτερικὴ διάσταση ἐκείνης τῆς θρησκείας, ὅπου διαφέρει ῥιζικὰ ἀπὸ τὶς ἄλλες, καὶ ἐπίσης πὼς κάθε θρησκεία ἔχει μία ἐσωτερικὴ διάσταση, ἡ ὁποία βρίσκεται στὶς πνευματικὲς μεθόδους τῶν θρησκειῶν, ὅπου ἀπ᾽ ὅ,τι φαίνεται πλησιάζουν περισσότερο ἡ μία τὴν ἄλλη καὶ μποροῦν νὰ φτάσουν ἀκόμη καὶ στὸ σημεῖο τῆς ταυτότητας. Θὰ ἐξετάσουμε αὐτὴν τὴν ἰδέα παρακάτω, ἀφοῦ πρῶτα παρουσιάσουμε ἄλλες πλευρὲς τῆς περεννιαλιστικῆς θεώρησης.

Ἡ περεννιαλιστικὴ θεώρηση τῆς θρησκείας βασίζεται στὴν ἀξιωματικὴ θεωρία πολλαπλῶν καὶ διαφόρων Ἀποκαλύψεων, «οἱ ὁποῖες “ἀποκρυσταλλώνουν” καὶ νὰ “ἐνεργοποιοῦν”, σὲ διαφόρους βαθμούς κατὰ περίπτωση, τὸν πυρήνα τῶν βεβαιοτήτων ὁ ὁποῖος…ἐνυπάρχει ἀιωνίως στὴν θεία Παντογνωσία».4

Ἀλλὰ αὐτὸ ἀναπόφευκτα μᾶς κάνει νὰ ἀναρωτηθοῦμε: γιὰ ποιὸν πειστικὸ λόγο νὰ ἐπιθυμεῖ ἄραγε ὁ Θεὸς πολλαπλὲς ἀποκαλύψεις τοῦ ἑαυτοῦ του, οἱ ὁποῖες νὰ εἶναι ἐμφανῶς ἀποκλίνουσες καὶ ὁλοφάνερα ἀντίθετες; Γιὰ τὸν Schuon, ὁ λόγος εἶναι ὅτι οἱ διαιρέσεις τῆς ἀνθρωπότητας τὸ ἀπαιτοῦν. Ἡ ἀνθρωπότητα «εἶναι διαιρεμένη σὲ διάφορους ξεχωριστοὺς κλάδους, ὁ καθένας τῶν ὁποίων ἔχει τὰ δικά του ἰδιάζοντα χαρακτηριστικά, ψυχολογικὰ καὶ μή, τὰ ὁποῖα καθορίζουν τὴν δεκτικότητά του πρὸς τὴν ἀλήθεια καὶ διαμορφώνουν τὴν ἀντίληψη ποὺ ἐχει τῆς πραγματικότητας».5 Σὲ αὐτοὺς τοὺς ποικίλους κλάδους λοιπόν, ὁ Θεὸς ἀπηύθυνε ποικίλες ἀποκαλύψεις, οἱ ὁποῖες διαμορφώθηκαν ἀπὸ τὶς ἰδιαιτερότητες κάθε ὁμαδοποίησης τῆς ἀνθρωπότητας:

«…Αὐτὸ ποὺ καθορίζει τὴς διαφορὲς τῶν τύπων τῆς Ἀληθείας εἶναι ἡ διαφορὰ τῶν ἀνθρωπίνων δοχείων. Γιὰ χιλιᾶδες χρόνια ἡ ἀνθρωπότητα ἔχει ἤδη χωριστεῖ σὲ πολλοὺς ῥιζικὰ διαφορετικοὺς κλάδους, οἱ ὁποῖοι ἀποτελοῦν ἰσάριθμες πλήρεις ἀνθρωπότητες, λίγο-πολὺ κλειστὲς στὸν ἑαυτό τους. Ἡ ὕπαρξη πνευματικῶν δοχείων τόσο διαφορετικῶν καὶ τόσο πρωτότυπων ἀπαιτεῖ διαφοροποιημένες διαθλάσεις τῆς μίας Ἀληθείας6

Ἑπομένως, οἱ περεννιαλιστὲς πιστεύουν πὼς ὁ Θεὸς ἔχει ἀναθέσει κάθε μία ἀπὸ τὶς «μεγάλες παγκόσμιες θρησκεῖες» σὲ συγκεκριμένο τομέα ἢ φυλὴ τῆς ἀνθρωπότητας, καὶ «ἡ κάθε μία εἶναι πλήρως ἀληθινὴ μὲ τὴν ἔννοια ὅτι παρέχει στοὺς πιστούς της ὅλα ὅσα χρειάζονται γιὰ νὰ φτάσουν τὴν ὕψιστη ἢ πιὸ ὁλοκληρωμένη ἀνθρώπινη κατάσταση».7 Ἰσλὰμ γιὰ τοὺς Ἄραβες, Ἱνδουισμό, Βουδισμὸ καὶ Ταοϊσμὸ γιὰ τοὺς λαοὺς τῆς Ἄπω Ἀνατολῆς, Χριστιανισμὸ γιὰ τοὺς λαοὺς τῆς Δύσης, Ἰουδαϊσμὸ γιὰ μία ἐκλογὴ Σημιτικῶν λαῶν, καὶ οὔτω καθεξῆς.

Ἡ ἰδέα ὅτι ὁ Θεὸς μοιράζει ἀποκαλύψεις τοῦ ἑαυτοῦ του κομμένες στὰ μέτρα τῶν ὑποκατηγοριῶν τῆς ἀνθρωπότητας, τόσο κρίσιμη γιὰ ὁλόκληρη τὴν περεννιαλιστικὴ θεώρηση, ἔρχεται σὲ πλήρη ἀντίθεση μὲ τὴν ξεκάθαρη μαρτυρία τῆς ἱστορίας τῆς σωτηρίας ποὺ ἀρχίζει ἀπὸ τὴν Ἡμέρα τῆς Πεντηκοστῆς, κατὰ τὴν ὁποία ἀνατράπηκε ἡ κατάρα τῆς Βαβὲλ καὶ ἐνεργοποιήθηκε ἐν Χριστῷ ἡ ἑνότητα ὅλων τῶν φυλῶν τῶν ἀνθρώπων. Ἐν Χριστῷ τὸ «μεσότοιχον» ξεπεράστηκε καὶ οἱ «πολλὲς… ἀνθρωπότητες» ἑνώθηκαν, μιᾶς καὶ ἔχουν ἀπὸ κοινοῦ τὴν μία ἀνθρώπινη φύση ποὺ ἀνέλαβε ὁ Χριστὸς καὶ ποὺ τώρα κάθεται στὰ δεξιὰ τοῦ Πατρός. Ὅπως γράφει ὁ πατὴρ Γεώργιος Φλωρόφσκυ,

Ἡ Ἐκκλησία εἶναι ἡ ἴδια ἡ πληρότητα· εἶναι ἡ συνέχιση καὶ ἐκπλήρωση τῆς θεανθρώπινης ἕνωσης. Ἡ Ἐκκλησία εἶναι ἡ μεταμορφωμένη καὶ ἀναγεννημένη ἀνθρωπότητα. Ἡ ἔννοια αὐτῆς τῆς ἀναγεννήσεως καὶ μεταμορφώσεως εἶναι ὅτι ἐν τῇ Ἐκκλησίᾳ ἡ ἀνθρωπότητα γίνεται μία ἑνότητα, «ἐν ἑνὶ σώματι». Ἡ ζωὴ τῆς Ἐκκλησίας εἶναι ἑνότητα καὶ ἕνωση. Τὸ σῶμα «συνυφαίνεται» καὶ «αὐξάνει» ἐν ἑνότητι Πνεύματος, ἐν ἑνότητι ἀγάπης. Ὁ χῶρος τῆς Ἐκκλησίας εἶναι ἑνότητα. Καὶ φυσικὰ αὐτὴ ἡ ἑνότητα δὲν εἶναι ἐξωτερικὴ ἑνότητα, ἀλλὰ ἐσωτερική, ἐνδόμυχη, ὀργανική. Εἶναι ἡ ἑνότητα τοῦ ζῶντος σώματος, ἡ ἑνότητα τοῦ ὀργανισμοῦ. Ἡ Ἐκκλησία εἶναι ἑνότητα ὄχι ἁπλῶς μὲ τὴν ἔννοια ὅτι εἶναι μία καὶ μοναδική· εἶναι ἑνότητα πρωτίστως ἐπειδὴ ἡ ἴδια ἡ ὕπαρξή της συνίσταται ἀπὸ τὴν ἐπανένωση τῆς χωρισμένης καὶ διαιρεμένης ἀνθρωπότητας. Αὐτὴ ἡ ἑνότητα εἶναι ποὺ ἀποτελεῖ τὴν καθολικότητα τῆς Ἐκκλησίας. Μέσα στὴν Ἐκκλησία ἡ ἀνθρωπότητα περνάει σὲ ἄλλο πεδίο, εἰσέρχεται σὲ νέο τρόπο ὑπάρξεως.8

Ἐπιφανεῖς Ἐκκλησιαστικοὶ Ἠγέτες Ἐκφράζουν Περεννιαλισμό

Ἀπὸ τὰ τμήματα θρησκευτικῶν σπουδῶν μέχρι τὰ ὑπουργεῖα ἐξωτερικῶν, καὶ ὅλο καὶ περισσότερο στὰ τμήματα θεολογίας καὶ ἱεραρχίας, ἡ «ἀξιοπρέπεια» καὶ «ἀποδεκτότητα» τῆς Διηνεκοῦς Φιλοσοφίας τὴν ἔχει ἐν πολλοῖς καταστήσει κυρίαρχη πνευματικὴ φιλοσοφία τῶν ἡμερῶν μας. Διάσημοι λόγιοι ἢ ἔχουν ἐπηρεαστεῖ ἀπὸ αὐτὴν σὲ μεγάλο βαθμὸ ἢ ἔχουν προσχωρήσει στὶς τάξεις της· ὅλοι ἀπὸ τὸν Ken Wilber ὣς τὸν John Tavener ὣς τὸν Πρίγκηπα Καρολο, ἐκεῖνον τὸν φημισμένο προσκυνητὴ τοῦ Βατοπεδίου.

Τὴν ἄποψη ὅτι ὁ Θεὸς ἐπιθυμεῖ πολλαπλὲς ἀποκαλύψεις κάποτε μποροῦσες νὰ τὴν βρεῖς μόνο ἀναμεταξὺ τῶν λογίων τῶν ἀφιερωμένων στὴν Διηνεκὴ Φιλοσοφία· σήμερα τὴν μοιράζονται καὶ τὴν ἐκφράζουν οἱ ἀνώτατοι ἐκπροσώποι τοῦ Χριστιανισμοῦ καὶ τοῦ Ἰσλάμ. Τὸν Φεβρουάριο τοῦ 2019, ὁ Πάπας Φραγκίσκος καὶ ὁ Μεγάλος Ἰμάμης τοῦ Ἀλ-Ἀζὰρ Ἄχμεντ ἀλ Ταγιὲμπ συνυπέγραψαν τὸ Κείμενο περὶ Ἀνθρώπινης Ἀδελφοσύνης γιὰ Παγκόσμια Εἰρήνη καὶ Συμβίωση κατὰ τὴν διάρκεια παγκοσμίου συνεδρίου περὶ αὐτοῦ τοῦ θέματος στὸ Abu Dhabi. Σὲ αὐτὴν τὴν κοινὴ δήλωση διατυπώθηκε ἕνας μεγάς στῦλος τοῦ περεννιαλισμοῦ:

«Ἡ πολλαπλότητα καὶ ἡ ποικιλία θρησκειῶν, χρωμάτων, φύλων [ἀρσενικοῦ, θυληκοῦ], φυλῶν καὶ γλωσσῶν εἶναι σύμφωνη μὲ τὸ θέλημα τοῦ Θεοῦ μεσ᾽ στὴν σοφία του9

Ἡ ἐπίδραση τοῦ περεννιαλισμοῦ καθόλου δὲν περιορίζεται στοὺς ἀρχηγοὺς τῶν ἑτεροδόξων. Ὀρθόδοξοι ἱεράρχες ἔχουν ἐκφραστεῖ μὲ πανομοιότυπους ὅρους, οὐσιαστικὰ παραθέτοντας ἀπὸ τὰ ἔργα τοῦ Schuon καὶ τοῦ Coomaraswamy. Ὅπως δήλωσε καὶ ἕνας γνωστὸς Ἀρχιεπίσκοπος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου σὲ πρόσφατη διαθρησκειακὴ συνάντηση,

«Ὅταν ἀνυψώνεις μία θρησκεία πάνω ἀπὸ ὅλες τὶς ἄλλες, εἶναι σὰν νὰ ἀποφασίζεις ἐσὺ ὅτι ὑπάρχει μόνο ἕνα μονοπάτι ποὺ ὁδηγεῖ στὸ κορυφὴ τοῦ βουνοῦ. Ἡ ἀλήθεια ὅμως εἶναι ὅτι ἐσὺ ἁπλῶς δὲν μπορεῖς νὰ δεῖς τὶς μυριάδες τῶν μονοπατιῶν ποὺ ὁδηγοῦν στὸν ἴδιο προορισμό, ἐπειδὴ περιβάλλεσαι ἀπὸ κοτρόνες προκαταλήψεως ποὺ σοῦ ἀποκρύπτουν τὴν θέα.»10

Εἶναι δύσκολο νὰ συλλάβει κανεὶς δήλωση πιὸ σύμφωνη μὲ τὸν περεννιαλισμὸ καὶ μὲ τὸ πνεῦμα τῆς ἐποχῆς καὶ πιὸ ἀβάσιμη καὶ ἀταίριαστη μὲ τὸ φρόνημα τῶν Ἁγίων τοῦ Θεοῦ, τῶν ἀληθινῶν μύστων τῆς ζωῆς τῆς Ἁγίας Τριάδος. Ἡ ἰσότητα τῶν θρησκειῶν καὶ ἡ ἐσωτερική τους ἑνότητα καὶ τὰ σωτηριώδη μονοπάτια ποὺ ὁδηγοῦν ἀπὸ τὸ ἐξωτερικὸ στὸ ἀπόλυτο (σήματα κατατεθέντα τοῦ περεννιαλισμοῦ) εἶναι ὅλα παρόντα. Αὐτὸ ὅμως ποὺ παρουσιάζει ἀκόμη μεγαλύτερο ἐνδιαφέρον γιὰ ἑμᾶς εἶναι ἡ ταύτιση τῆς πιστότητας στὸν Χριστὸ, ὡς τὴν μόνη Ὁδὸ πρὸς τὸν Πατέρα, μὲ τὴν μισαλλοδοξία καὶ τὴν προκατάληψη. Αὐτὸ θυμίζει τὶς κρίσεις δύο γνωστῶν Ὀρθοδόξων ἀπολογητῶν, τὴν ἀπάντηση τοῦ πατρὸς Ἰωάννη Ῥωμανίδη στὴν συμφωνία τοῦ Μπαλαμάντ καὶ τὴν πρόῤῥηση τοῦ πατρὸς Δανιὴλ Συσόγιεφ γιὰ τὸ μέλλον τῆς Ὀρθόδοξης ἰεραποστολῆς καὶ διωγμοῦ.

Ὅταν οἱ Ὀρθόδοξοι στὸ Μπαλαμὰντ εἶχαν πέσει σὲ πλάνη καὶ ἐπεξέτειναν πλήρη ἀναγνώριση τῶν μυστηρίων τῶν Λατίνων, ὁ πατὴρ Ἰωάννης διορατικὰ συνειδητοποίησε ὅτι ἀπὸ ἐδὼ καὶ στὸ ἑξῆς ἡ μόνη εὔλογη ἐξήγηση γιὰ τὴν συνεχιζόμενη ἄρνηση τῶν Ὀρθοδόξων νὰ συγκοινωνοῦν καὶ νὰ συλλειτουργοῦν θὰ ἦταν ἡ μισαλλοδοξία.

Ἀκόμη πιὸ εὔστοχες ἦταν οἱ παρατηρήσεις τοῦ πατρὸς Δανιήλ. Ὁ πατὴρ Δανιὴλ ἦταν μέγας ἱεραπόστολος καὶ ἡ ἐμπειρία του κηρύττοντας καὶ διδάσκοντας τὴν πίστη σὲ πολλοὺς ἑτεροδόξους, συμπεριλαμβανομένων καὶ ἄνω τῶν ὀγδόντα μουσουλμάνων ποὺ ἀσπάστηκαν τὴν Ὀρθοδοξία χάρη στὸ ἔργο του, τὸν ἔκανε νὰ δεῖ καθαρὰ τὴν φύση τοῦ διωγμοῦ ποὺ πλησιάζει. Ἡ πρόκληση ποὺ ἔρχεται δὲν θὰ εἶναι γιὰ τοὺς χριστιανοὺς νὰ ἀρνηθοῦν τὴν Θεότητα τοῦ Χριστοῦ στὰ ἴσια. Θὰ τοὺς ἀπαιτηθεῖ ὅμως νὰ ἀποδεχθοῦν τὶς μὴ χριστιανικὲς θρησκεῖες ὡς ἐξίσου σωτήρια μονοπάτια πρὸς τὸν Ἕνα Θεό. Οἱ χριστιανοὶ θὰ διαιρεθοῦν: ὅσοι θὰ ἀποδεχθοῦν αὐτὴν τὴν πρόταση θὰ ἑνωθοῦν κατ᾽ αὐτὸν τὸν τρόπο μὲ τὶς θρησκεῖες, ἐνῷ ὅσοι ἀρνηθοῦν θὰ διωχθοῦν ὡς μισαλλόδοξοι καὶ ἐπικίνδυνοι γιὰ τὴν κοινωνικὴ εἰρήνη καὶ ἀσφάλεια.

Σύντομη Ὀρθόδοξη Ἀνάλυση τῆς Περεννιαλιστικῆς Θεώρησης

Τί νὰ πεῖ κανεὶς, στὸν περιορισμένο χρόνο ποὺ μᾶς δίνεται, γιὰ τὴν περεννιαλιστικὴ θεώρηση; Κατ᾽ ἀρχάς, ὅσον ἀφορᾶ τὸ ζήτημα τῆς γνώσεως, τὴν γνωσιολογία, παρατηροῦμε ὅτι, ὰν καὶ θεωρητικὰ οἱ ἐσωτερικὲς γνώσεις ὀφείλουν νὰ ἀποκτῶνται a posteriori, ἐκ τῶν ὑστέρων, ὑποτίθενται a priori, ἐκ τῶν πρωτέρων. Αὐτὸ ποὺ εἶναι οὐσιαστικὰ καθαρή, διανοητικὴ εἰκασία ἐκ μέρους τοῦ συγγραφέως (ἀφοῦ δὲν μπορεῖ, ἐξ ὁρισμοῦ, νὰ ἔχει προσωπικὴ ἐμπειρία κάθε θρησκείας), ἐκτίθεται μὲ ἐξαιρετικὴ ἀλλὰ ἀδικαιολόγητη πεποίθηση (ὑπερηφάνεια, ἔπαρση). Ἐπίσης, οἱ θρησκευτικὲς ἀντιλήψεις ποὺ ἐκπροσωποῦν οἱ περεννιαλιστὲς εἶναι σχεδὸν ἀποκλειστικὰ μὴ Χριστιανικὲς καὶ εἰδικὰ μὴ Ὀρθόδοξες. Αὐτὸ δὲν τοὺς ἀποτρέπει ἀπὸ τὸ νὰ διαβεβαιώνουν τοὺς ἀναγνῶστες τοὺς ὅτι οὔσιαστικά, ἔσωτερικά, ὁ τρόπος προσευχῆς, καθάρσεως καὶ κοινωνίας εἶναι πραγματικὰ πολὺ παρόμοια ἢ καὶ πανομοιότυπα κατὰ μῆκος τοῦ θρησκευτικοῦ τοπίου. Εἶναι ἄκρως βολικὸ γιὰ τοὺς περεννιαλιστὲς τὸ ὅτι ἡ «ἑνότητα τῶν θρησκειῶν» βρίσκεται πέραν τοῦ διαχωριστικοῦ τείχους μεταξὺ ἐσωτερικοῦ καὶ ἐξωτερικοῦ καὶ ἑπομένως ἀποτελεῖ μία πραγματικότητα ποὺ ποτέ δὲν μπορεῖ ἐμπειρικὰ νὰ ἐπιβεβαιωθεῖ, μιᾶς καὶ ὁ κάθε πιστὸς ἀναγκαστικὰ παραμένει ἐντὸς τῆς δικῆς του θρησκευτικῆς παράδοσης. Τελικὰ λοιπὸν εἶναι θέμα ἐμπιστοσύνης στοὺς περεννιαλιστὲς «διδασκάλους» καὶ παρατηρεῖται ὅτι ἀκόμη καὶ διάσημοι προσήλυτοι στὴν Ὀρθοδοξία διατηροῦν ἀρκετὴ ἐμπιστοσύνη σ᾽ αὐτούς, τόση ὥστε βλέπουν τὴν Ὀρθοδοξία μέσα ἀπὸ τὸ πρίσμα τοῦ περεννιαλισμοῦ καὶ ὄχι τὸ ἀντίστροφο.

Ὀφείλουμε ὡστόσο νὰ ῥωτήσουμε: εἶναι κὰν ἔγκυρη αὐτὴ ἡ ὀξεία ἀντίθεση ἐξωτερικοῦ καὶ ἐσωτερικοῦ; Ἀπὸ τὴν Ὀρθόδοξη Πατερικὴ Παράδοση καὶ ἐμπειρία τοῦ Θεοῦ ἔχουμε καμμία βάση γιὰ μία τέτοια ὀξεία διαφοροποίηση μεταξὺ τῶν τύπων καὶ τοῦ Πνεύματος; Ὁ Ὀρθόδοξος ῥεαλισμὸς δὲν μᾶς ἐπιτρέπει νὰ διαχωρίσουμε τὴν Σάρκα ποὺ ἐνδύθηκε ὁ Λόγος ἀπὸ τὸ Πνεῦμα ποὺ ἀπέστειλε ὁ Λόγος καὶ τὸ ὁποῖο κατέρχεται ἐπὶ τῶν τύπων τοῦ ἄρτου καὶ τοῦ οἴνου, μεταμορφώνοντάς τα στὸ Σῶμα καὶ στὸ Αἷμα ποὺ βρίσκονται αὐτὴν τὴν στιγμὴ στὰ δεξιά τοῦ Πατρός. Πράμγατι, ἡ μεταμόρφωση αὐτῶν τῶν ἐξωτερικῶν τύπων ὑπὸ τοῦ Πνεύματος σὲ Ζωὴ Αἰώνιο λαμβάνει χώρα πέραν τοῦ διαχωριστικοῦ τείχους μεταξὺ ἐσωτερικοῦ καὶ ἐξωτερικοῦ, ὅπου ἑμεῖς ἀνεβαίνουμε ὅσω ἀκόμη εἴμαστε ἐν σαρκί. Αὐτὴ ἀκριβῶς ἡ «σκανδαλώδης» ἰδιαιτερότητα τῆς Ἐνσαρκώσεως καὶ τῆς Αἰωνίου Ταυτότητας τοῦ Λόγου μὲ τὴν Σάρκα ποὺ προσέλαβε εἶναι «πρόσκομμα» γιὰ τὶς θρησκεῖες τοῦ κόσμου καὶ θέτει τὸ Σῶμα τοῦ Χριστοῦ ξέχωρα ὡς ἐπὶ γῆς Οὐρανὸ καὶ οὐδαμῶς θρησκεῖα. Στὸ Πρόσωπο τοῦ Χριστοῦ τὸ ἔσωτερικὸ Ἀπόλυτο ἐφανερώθη μὲ ἐξωτερικὴ μορφὴ, ἀφοῦ «Θεὸς ἐφανερώθη ἐν σαρκί» (Α´ Τιμ. 3,16), «ὁ ἑωρακὼς [τὸν Χριστὸν] ἑώρακε τὸν πατέρα» (Ἰω. 14,9) καὶ «δι᾿ αὐτοῦ ἔχομεν τὴν προσαγωγὴν… ἐν ἑνὶ πνεύματι πρὸς τὸν πατέρα» (Ἐφ. 2,18).

Δὲν ἔχουμε αὐτόπτες μάρτυρες τοῦ Λόγου ποὺ νὰ πιστοποιοῦν τὴν ὕπαρξή του μὲ τὴν μορφὴ ἑνὸς βιβλίου, πόσῳ μᾶλλον του Κορανίου, ἀλλὰ μᾶλλον Αὐτός, «ἐν μορφῇ Θεοῦ ὑπάρχων οὐχ ἁρπαγμὸν ἡγήσατο τὸ εἶναι ἴσα Θεῷ, ἀλλ᾿ ἑαυτὸν ἐκένωσε μορφὴν δούλου λαβών, ἐν ὁμοιώματι ἀνθρώπων γενόμενος» (Φιλ. 2,6). Ἀντίθετα πρὸς τὶς θεωρίες τῶν περεννιαλιστῶν, ἡ ἐμπειρία τῶν θρησκειῶν, εἰδικὰ τοῦ Ἰσλάμ, δὲν εἶναι ὲμπειρία ἑνὸς κενωτικοῦ Θεοὺ, ο οποίος «σχήματι εὑρεθεὶς ὡς ἄνθρωπος ἐταπείνωσεν ἑαυτὸν γενόμενος ὑπήκοος μέχρι θανάτου, θανάτου δὲ σταυροῦ» (Φιλ. 2,8). Ἐπίσης, ἀντίθετα πρὸς τὴν περεννιαλιστικὴ ἰδέα τῆς οἰκονομίας της εν Χριστώ σωτηρίας περιορισμένης σὲ ἕναν τομέα τῆς ἀνθρωπότητας καὶ στὸν περιορισμὸ τοῦ ὀνόματος τοῦ Ἔνσαρκου Λόγου στὴν «ἐξωτερικὴ» σφαίρα, ἀκόμη καὶ σὲ ἕνα μόνο μέρος του, ἑμεῖς κηρύττουμε Χριστὸ Ἐσταυρωμένο, τὸν ὁποῖο «καὶ ὁ Θεὸς αὐτὸν ὑπερύψωσε καὶ ἐχαρίσατο αὐτῷ ὄνομα τὸ ὑπὲρ πᾶν ὄνομα, ἵνα ἐν τῷ ὀνόματι Ἰησοῦ πᾶν γόνυ κάμψῃ ἐπουρανίων καὶ ἐπιγείων καὶ καταχθονίων, καὶ πᾶσα γλῶσσα ἐξομολογήσηται ὅτι Κύριος Ἰησοῦς Χριστὸς εἰς δόξαν Θεοῦ πατρός» (Φιλ. 2,9-11).

Στὸ Σῶμα τοῦ Χριστοῦ, στὴν Ἐκκλησία, ἔχουμε τὴν ἑνότητα γῆς καὶ οὐρανῶν, χρόνου καὶ αἰωνιότητας, τῆς πηγῆς τῆς Ἀποκαλύψεως καὶ τῆς φανερωμένης Ἀληθείας, τοῦ ἀπολύτου καῖ τοῦ πεπερασμένου. Μιᾶς καὶ ὁ Λόγος ἔγινε καὶ παρέμεινε σάρξ, ὁ «ἐξωτερικὸς» Προσωπικὸς τρόπος ὑπάρξεως τοῦ Θεοῦ εἶναι ταυτόχρονα καὶ ὁ «ἐσωτερικὸς» «ἀνώτερος τρόπος ὑπάρξεως» τοῦ Θεοῦ. Ὁ Λόγος ποὺ ἔγινε σάρκα καὶ κάθεται στὰ δεξιὰ τοῦ Πατρὸς ῆλθε, καὶ θὰ ξαναέλθει, γιὰ νὰ κρίνει ὅλους τοὺς ἀνθρώπους καὶ ὄχι μόνο ἕναν τομέα τῆς ἀνθρωπότητας, ὄχι βάσει κάποιου ἐσωτερικοῦ, μυστικοῦ, κρυμμένου πνευματικοῦ νόμου ἀλλὰ βάσει τῶν Ἐντολῶν του, οἱ ὁποῖες δόθηκαν γιὰ νὰ ζοῦν ὅλοι σύμφωνα μὲ αὐτὲς καὶ ἐν αὐταῖς, διότι ἀποτελοῦν ὄχι κτιστοὺς τύπους ἀλλὰ ἄκτιστες θεῖες ἐνέργειες.

Γιὰ ποιὸν λόγο σηματοδοτεῖ ἡ ἄνοδος τοῦ περεννιαλισμοῦ τὸ τέλος τοῦ Οἰκουμενισμοῦ;

Θὰ πρέπει νὰ ἔχει ἤδη καταστεῖ σαφὲς ὅτι μὲ τὸν περεννιαλισμὸ δὲν ἔχουμε οἰκουμενισμὸ κατὰ τὴν συνηθισμένη, κοινή του σημασία, ἀφοῦ ἡ ἑνότητα περὶ τῆς ὁποίας μιλοῦν αὐτοὶ οἱ φιλόσοφοι ὑφίσταται μόνο στὸ ὑπερβατικὸ πεδίο — στὸ πεδίο τοῦ Θεοῦ, ὁ ὁποῖος εἶναι ὁ ἴδιος Ὑπερβατικὴ Ἑνότητα. Δὲν ἐργάζονται λοιπὸν γιὰ μία φανερὴ ἑνότητα ἐν ἀληθείᾳ, ὅπως ἐργάζεται [τάχα] ὁ σύγχρονος οἰκουμενισμός, γιὰ τὸν ἁπλούστατο λόγο ὅτι ἤδη ἀναγνωρίζουν αὐτὴν τὴν ἑνότητα ὡς ὑπάρχουσα στὸ ἐσωτερικό, ὑπερβατικὸ πεδίο καὶ δὲν ἔχουν καμμία ἐπιθυμία γιὰ ἑνότητα στὸ φανερό, ἐξωτερικό, ἐγκόσμιο πεδίο.

Ἡ προσπάθεια νὰ ἐπιτευχθεῖ τὸ ἀδύνατο, νὰ δημιουργηθεῖ δηλαδὴ ἕνα ὡραῖο μωσαϊκὸ τοῦ Σώματος τοῦ Χριστοῦ ἀπὸ τὰ πολλὰ καὶ θρυμματισμένα κομμάτια τοῦ Προτεσταντισμοῦ σύντομα θὰ ἐγκαταλειφθεῖ ὁριστικά. Τὸ τέλος τοῦ οἰκουμενισμοῦ ὅπως τὸν ξέραμε πλησιάζει. Ἡ «ἑνότητα» ποὺ ζητᾶ ὁ κόσμος θὰ βρεθεῖ στὴν ὑπερβατικὴ ἑνότητα τῶν θρησκειῶν ποὺ προσφέρει ὁ περεννιαλισμός.

Καὶ αὐτὴ ἡ ἑνότητα θὰ βιωθεῖ ὡς ἕνας δεινὸς πειρασμός, ὁ ὁποῖος θὰ ἐπισκεφτεῖ τὴν Ἐκκλησία παγκοσμίως· θὰ ξεθωριάσει, γιὰ νὰ παραμερίσει, τὸ Θεανθρώπινο πρόσωπο τοῦ Ἰησοῦ Χριστού καὶ τοῦ Σώματός του, τῆς Ἐκκλησίας. Αὐτὸς ὁ πειρασμὸς θὰ εἶναι ὁ τελευταῖος τῆς ἱστορίας. Ἔχει προφητευτεῖ ἀπὸ τὸν ἴδιο τὸν Χριστὸ στὸ βιβλίο τῆς Ἀποκαλύψεως. Λέγει: «Ὅτι ἐτήρησας τὸν λόγον τῆς ὑπομονῆς μου, κἀγώ σε τηρήσω ἐκ τῆς ὥρας τοῦ πειρασμοῦ, τῆς μελλούσης ἔρχεσθαι ἐπὶ τῆς οἰκουμένης ὅλης, πειράσαι τοὺς κατοικοῦντας ἐπὶ τῆς γῆς» (Ἀπ. 3,10). Ὅπως μᾶς λέει ὁ μεγάλος γέροντας Ἀθανάσιος Μυτιληναῖος, «ὁ πειρασμὸς αὐτός, ἀφοῦ θὰ καλύπτει ὁλόκληρη τὴν οἰκουμένη, δὲν θὰ εἶναι παρὰ ἡ μεγάλη νοθεία τῆς πίστεως εἰς τὸ θεανθρώπινο πρόσωπο τοῦ Χριστοῦ».

Ἀποκαλυπτικὰ γεγονότα ἀνατέλλουν στὸν ὁρίζοντα. Ὅπως ἀκριβῶς ἡ ἐσχάτη γενιὰ τῶν ἀνθρώπων θὰ κραυγάσει γιὰ εἰρήνη καὶ ἀσφάλεια ἀκριβῶς ἐπειδὴ δὲν θὰ τὴν ἔχουν (καὶ τότε θὰ πέσει ἡ μάχαιρα), οἱ ἄνθρωποι ποὺ τώρα κραυγάζουν γιὰ ἑνότητα καὶ μάλιστα παγκόσμια ἑνότητα (ἀκριβῶς ἐπειδὴ δὲν τὴν ἔχουν) θὰ τὴν βροῦνε στὸν περεννιαλισμό, ὁ ὁποῖος τοὺς δίνει αὐτὴν τὴν ἑνότητα σχέδον χωρὶς κόπο (χωρὶς τὸν Σταυρὸ καὶ τὴν σταύρωση τοῦ νοός). Ὅπως τὸν κομμουνισμό, ὁ ὁποῖος δὲν μποροῦσε νὰ ἰκανοποιήσει τὴν λαχτάρα τῶν ἀνθρώπων λόγῳ τοῦ ἀρνητικοῦ, καταπιεστικοῦ προσανατολισμοῦ του, ὁ συγκρητιστικὸς οἰκουμενισμὸς τῆς νεωτερικότητας δὲν ἰκανοποιεῖ τὴν λαχτάρα τῶν ἀνθρώπων γιὰ μία βαθύτερη, μυστικὴ ἑνότητα τοῦ κάθε ἀνθρώπου καὶ τῆς καθόλου ἀνθρωπότητας. Ἡ ἀνθρωπότητα θὰ ἀπαιτήσει μιὰ γερή, παραδοσιακὴ καὶ οἰκουμενικὰ ἀποδεκτὴ ἐξήγηση (ἐλκυστικὴ πρὸς τοὺς ἀσιᾶτες) ὡς πρὸς τὸ πῶς ἡ θρησκεία δὲν διαιρεῖ ἀλλὰ ἑνώνει τὴν ἀνθρωπότητα. Ὁ περεννιαλισμὸς εἶναι σὲ θέση νὰ γίνει ἡ θεωρητικὴ βάση πολλῶν χριστιανῶν (ἀκόμη καὶ «ὀρθοδόξων») γιὰ τὴν οὐσιαστική, ἂν καὶ ὑπερβατικὴ καὶ ἐσωτερική, ἑνότητα τῶν θρησκειῶν ὑπὸ τοῦ Ἀντιχρίστου.

Ἐπιτέλους τὸ ἐκκρεμὲς σταμάτησε τὴν ταλάντευσή του, μιᾶς καὶ φτάσαμε στὴν δωδεκάτη ὥρα τῆς ἱστορίας, τὴν καρδιὰ τῆς νύχτας τοῦ κόσμου τούτου, ὁπότε μαθητὲς κοιμοῦνται καὶ προδίδουν προδότες καὶ ὁ Ἔνσαρκος Χριστὸς, ὁ Ἐσταυρωμένος, παραμερίζεται γιὰ χάρη ἑνὸς Σωτῆρος ἄνευ σταυροῦ.

1 Lings, Martin; Minnaar, Clinton (2007), The Underlying Religion: An Introduction to the Perennial Philosophy, World Wisdom, p. xii.

2 Ἔ.ἄ.

3 Ἔ. ἄ. σ. xv (ιε´).

4 Oldmeadow, Harry (2010), Frithjof Schuon and the Perennial Philosophy, Word Wisdom, ISBN 978-1-935493-09-9, page vii.

5 Oldmeadow, Harry, Traditionalism: Religion in the light of the Perennial Philosophy, Sophia Perennis, San Rafael, CA., 2000, p. 69.

6 Schuon, Frithjof, Gnosis: Divine Wisdom, Perennial Books, London, 1979, p. 29.

7 Cutsinger, James, “Perennial Philosophy and Christianity”: https://www.cutsinger.net/pdf/perennial_philosophy…

8 Florovsky, Fr. Georges, “The Catholicity of the Church”: https://jbburnett.com/resources/florovsky/1/florovsky_1-3-catholicity.pdf, p. 3.

9 Source: https://www.vaticannews.va/en/pope/news/2019-02/po…

10 Source: https://www.goarch.org/-/irf-summit

 

*D.Th. Καθηγητοῦ Δογματικῆς Θεολογίας Θεολογικὴ Σχολὴ Ἁγίας Τριάδος, Τζόρντανβιλ Νέας Ὑόρκης


ΠΗΓΗ