Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

Λίγα λόγια που εξηγούν το γιατί οι άνθρωποι ακολουθούν την πλάνη.



Οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι ακολουθούν την πλάνη είναι πολυπρόσωποι και πολύπλοκοι, αλλά μπορούν να αναλυθούν με βάση διάφορες μελέτες και προσεγγίσεις. Εδώ θα εξετάσουμε μερικούς από τους κύριους παράγοντες που εξηγούν αυτήν τη συμπεριφορά.
Οι άνθρωποι πολύ συχνά επηρεάζονται από τη γνώμη και τις πράξεις των άλλων. Συχνά, ακολουθούν την πλάνη επειδή αισθάνονται πίεση ως προς το να συμμορφωθούν με κάποιον κανόνα.
Η ανθρώπινη φύση περιλαμβάνει πολλές ασυνέπειες και αδυναμίες. Οι άνθρωποι επικοινωνούν και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους σε καθημερινά περιβάλλοντα, όπως η κοινωνία, ο χώρος εργασίας ή οικογένεια κ.α.. Αναγκάζονται να απλοποιούν τις πληροφορίες και την πραγματικότητα γύρω τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενδεχομένως απλουστευτικές αντιλήψεις ή γενικεύσεις για τον κόσμο, καθώς και στην ανάγκη να αγνοούν ή να παραβλέπουν λεπτομέρειες ή πλευρές της πραγματικότητας. Αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε παραπλανητικές αντιλήψεις και πεποιθήσεις, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους με βάση τα μοντέλα και τις πεποιθήσεις που έχουν δημιουργήσει στο μυαλό τους.
Οι άνθρωποι είναι επίσης επηρεασμένοι από τα συναισθήματά τους. Σε καταστάσεις άγχους, φόβου ή αβεβαιότητας, μπορεί να αναζητήσουν απλούστερες και πιο κατανοητές λύσεις, ακόμη και αν αυτές είναι παραπλανητικές.
Η ανθρώπινη φύση συχνά χωρίζει τον κόσμο σε "εμάς" και "τους άλλους". Οι άνθρωποι τείνουν να προσαρμόζονται στις αξίες και τις πεποιθήσεις της ''ομάδας'' που ανήκουν, ακόμη και αν αυτές είναι παραπλανητικές, για να διατηρήσουν την αποδοχή τους από αυτήν. Όταν οι άνθρωποι αναγνωρίζονται ως μέλη μιας συγκεκριμένης ''ομάδας'', όποια και αν είναι αυτή, είναι πιθανότερο να αντιμετωπίσουν με εχθρικότητα τους αντιπάλους των ''άλλων ομάδων''. Αυτή η ''ομαδική ταυτότητα'' μπορεί να ενθαρρύνει την μισαλλοδοξία προς τους "άλλους."
Οι άνθρωποι που αισθάνονται φόβο ή ανασφάλεια αναζητούν "εύκολους εχθρούς" για να αποδώσουν την ανασφάλειά τους, και όταν οι ''ηγέτες'' προωθούν αντιπαραθέσεις μεταξύ διαφορετικών ομάδων, τότε ενδέχεται να επηρεάζονται πολύ περισσότερο από αυτές.
Η επιρροή των μέσων ενημέρωσης και των κοινωνικών δικτύων μπορεί να επιδεινώσει αυτήν την κατάσταση λόγω της ταχύτατης διάδοσης πληροφοριών, αυξάνοντας την πρόσβαση σε ακραίες απόψεις και γεγονότα, προκαλώντας την διαίρεση μεταξύ των ανθρώπων.
Μερικές από τις λύσεις του προβλήματος αρχικά θα μπορούσαν να είναι:
1. Η παιδεία.
2. Η διδασκαλία που προωθεί την αγάπη προς τον πλησίον.
3. Η οργάνωση εκκλησιαστικών φορέων που να προσφέρουν δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με τα παραπάνω δύο παραδείγματα.
4. Δραστηριότητες που να αντιμετωπίζουν τις ανάγκες φτωχών, αρρώστων, και ειδικά αναπήρων, ώστε να ευαισθητοποιήσουν και να ''μαλακώσουν'' τις ψυχές αυτών των ανθρώπων, βγάζοντάς τους από την ''απομόνωση'' του δικού τους ''κόσμου, αλλά και της δικής τους «αλήθειας» που νομίζουν ότι κατέχουν.
5. Το πιο σημαντικό απ΄ όλα· Οι ποιμένες - ως ηγέτες - μπορούν και πρέπει να δίνουν το παράδειγμα, αποφεύγοντας τις ''κοσμικές'' συμπεριφορές, προωθώντας την αγάπη αποφεύγοντας τις εχθρότητες και τις διαιρέσεις, δείχνοντας ότι αληθινά τηρούν τις εντολές του Κυρίου και τους κανόνες της εκκλησίας με το παράδειγμά τους.



Ι. Ν. Παπαρρήγας





ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου