Τρίτη 30 Μαΐου 2023

«Ἡμεῖς εἰς τὴν ἑορτὴν τοῦ ἁγίου Πάσχα..... δὲν ἔχομεν ἀρχὰς τοὺς ἀστρονόμους»


«Οὐκ ἤρκεσε τῷ Πάπᾳ τῆς Ῥώμης να φέρῃ εἰς βεβαίωσιν τῶν καινοτομιών του ὀνείρωτα γυναικῶν καὶ ὀπτασίας γυναικαρίων, καὶ ἱστορίας ἀνυπάρκτους, ἀλλ' ἤδη φέρει ἀρχὰς τοῦ ἁγίου Πάσχα τὴν ἀστρονομίαν, ἣν πᾶσα ἡ ἁγία Γραφὴ, καὶ πάντες οἱ ἅγιοι Πατέρες καταργοῦσι καὶ ἀποσκορακίζουσι τῆς ἁγίας Εκκλησίας ὡς ματαιολόγον καὶ ψευδῆ. Μάλιστα ἂν αὐτοὶ οἱ Ἕλληνες τὴν ἐξύβρισαν ἐν Πλάτων εἰς τὸν Τίμαιον εἰρωνευόμενος αὐτὴν λέγει ποσταῖος πάρει, καὶ Ἀριστοτέλης τὴν ἔχει διόλου ἀχρείαν, πόσῳ μᾶλλον οἱ χριστιανοί πρέπει νὰ τὴν ἔχουν ἀποτρόπαιον, καὶ σχεδὸν εἰδωλολατρείας καὶ πάσης ἀσεβείας διδάσκαλον.

Ἡμεῖς εἰς τὴν ἑορτὴν τοῦ ἁγίου Πάσχα λέγομεν ἐνιαυτοὺς καὶ μήνας, καὶ ἰσημερίας, καὶ πανσελήνους, ἀλλὰ δὲν ἔχομεν ἀρχὰς τοὺς ἀστρονόμους, ἀλλὰ πρῶτα μὲν τὴν ἁγίαν Γραφήν, ἐν ᾗ λέγει ὁ Θεὸς τῷ Μωϋσῇ νὰ κάμῃ τὸ Πάσχα εἰς τὰς τόσας τοῦ πρώτου μηνός, καὶ εἰς πολλοὺς τόπους ἐνθυμᾶται μηνῶν καὶ χρόνων καὶ καιρῶν, κατὰ τῆς ὁποίας τὸν σκοπὸν καὶ ζῶμεν καὶ κινούμεθα καὶ ἐνεργοῦμεν εἰς τὴν ἁγίαν Ἐκκλησίαν, καὶ τοὺς ἁγίους Πατέρας, οἵτινες εἰς τὸ τότε καιροῦ κανόνιον θέμενοι κανόνας ἰδίους διὰ παντὸς ἁγίου, ἐδιώρισαν το Πάσχα πότε νὰ γίνεται, καὶ εἶναι δίκαιον νὰ μένωσιν ἐκείνων οἱ διορισμοὶ ἀναλλοίωτοι».



(ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΔΟΣΙΘΕΟΥ, ''ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΣ ΑΥΤΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΤΙΝΩΝ''
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΝΝΗ, ''ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΠΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΑΝΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ'', ΑΘΗΝΑ 2016)




ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


















Οἱ ἱεροὶ Πατέρες ἀποδοκιμάζουσιν ἔνθεν μὲν τὴν κληρικοκρατίαν, ἑτέρωθεν δὲ τὴν λαϊκοκρατίαν! (Μέρος ιβ΄)




ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ






















 

Περὶ τῆς ἐξουσίας στὴν ἐκκλησία: Συνέντευξη μὲ τὸν π. Ἰωάννη Δρoγγίτη (Απομαγνητοφώνηση ομιλίας ε΄ μέρος)


π. Ιωάννης Δρογγίτης - Έτσι, συμφωνώ πολύ με αυτό που λες. Θα σε ξαναπάω στον ''Μεγάλο Ιεροεξεταστή'' ο οποίος είναι τύπος καταπληκτικός αυτού του πράγματος. Δι΄ όλη η αρρώστια της εξουσιομανίας, και της αντικατάστασης του Χριστού, και της αυτοθεοποίησης, φανερώνεται εκεί, είναι τρομερό το κείμενο αυτό. Αλλά είναι και τρομερό στο πρόσωπο του σιωπηλού αυτού ανθρώπου έτσι; που όλοι ξέρουμε ότι είναι ο Χριστός, χωρίς να μας το λέει. Όλοι το ξέρουμε αυτό, δεν λέει το κείμενο ότι είναι ο Χριστός. Είναι τρομερό αυτό! Είναι αθόρυβος.... εκεί πέρα ο Χριστός. 

Δείτε·  ας δούμε μία φωτογραφία του αγίου Γέροντα Εφραίμ του Αριζονίτη, όπως και του αγίου Παισίου μία φωτογραφία, φωτογραφία απλή δείτε, δεν είσαι έτοιμος να πέσεις στα πόδια του και να πεις: «πες μου ότι θέλεις», «θα το κάνω»!

π. Πέτρος Heers - Βλέπεις τον Χριστό στο πρόσωπό του.

π. Ιωάννης Δρογγίτης - Νιώθει η καρδιά σου ότι δεν θέλει να σε εκμεταλλευτεί. Δεν θέλει να σου πει κάτι δικό του. Είναι μαθητής του Χριστού. Ο λόγος του είναι ο λόγος που θέλει ο Χριστός να σου πει. Αυτό είναι το θέμα όλο. Και έτσι θέλουμε· όλοι είμαστε ποιμαινόμενοι, όλοι, στην Εκκλησία. Και οι ποιμένες είναι ποιμαινόμενοι, όλοι τελικώς από τον Χριστό, ή από κάποιον άλλον που Τον εκφράζει, υπάρχει όλη αυτή η ευλογημένη κατάσταση στην πραγματικότητα. Βέβαια, τώρα είμαστε χωρισμένοι είναι η αλήθεια. Έχουμε προβλήματα, και αυτό έχει επηρεάσει, δονείται το Σώμα της Εκκλησίας, και λόγω αποδοχής, στην πραγματικότητα, των αιρέσεων, που σιωπηλά φαίνεται να υπάρχει αυτό ας πούμε, αλλά φαίνεται ότι η Εκκλησία ετοιμάζεται να υποδεχτεί και ''άλλα'' πράγματα.... είναι σαν να αρχίζουν να βγαίνουν σαν τον ήλιο, νωρίς νωρίς, είναι σαν να βλέπουμε τα πρώτα σημάδια ότι και κάτι ''άλλο'' έρχεται που θα γίνει αποδεκτό.... Και αυτό δονεί την Εκκλησία. Και φυσικά την έχει δονήσει, και την έχει χωρίσει, και παραμένει χωρισμένη, εσωτερικά... αυτό το γεγονός με τα εμβόλια, και ότι σημαίνει...

π. Πέτρος Heers - Ο χωρισμός είναι στο πνεύμα και στο φρόνημα, αλλού δεν έχει προχωρήσει, στο ζήτημα των Μυστηρίων.

π. Ιωάννης Δρογγίτης - Είναι πνευματικό, είναι καρδιακό. Είναι καρδιακό, δεν φτάνει αυτό; Δηλαδή οι άνθρωποι μετά είμαστε ικανοποιημένοι όταν υπάρχει αυτός ο καρδιακός χωρισμός; Τότε δεν αγαπάμε καθόλου την Εκκλησία! Όλη μας η αγάπη στην Εκκλησία.. (σ.σ. ακατανόητη φράση) διότι είναι ο Χριστός η Εκκλησία, και επομένως δεν αγαπάμε την Εκκλησία, τον Χριστό δεν αγαπάμε, δεν μας ενδιαφέρει, δεν μας νοιάζει, και φυσικά μας απασχολεί αυτό και μας πονάει....πρέπει να θεραπευθεί αυτό.

π. Πέτρος Heers - Αν κάποιος λέει: «ναι πάτερ όλα καλά, αλλά υπάρχει εξουσία διοικητική, υπάρχει εξουσία, ας πούμε, έχουν δοθεί τα ''κλειδιά'', λένε οι Παπικοί, το κλειδί στον Πέτρο, και οι Αρχιερείς λένε πρέπει να κάνετε υπακοή, και δεν είναι θέμα, δεν χρειάζεται να υπάρχουν αρετές, δεν χρειάζεται να έχουμε χαρίσματα.

π. Ιωάννης Δρογγίτης - Αυτό είναι άρρωστο πράγμα!

π. Πέτρος Heers - Γιατί δεν είναι Ορθόδοξοι αυτοί (;)

π. Ιωάννης Δρογγίτης - Γιατί δεν είναι ποτέ χωρισμένος, όπως λέμε θεολογικά δηλαδή, ο θεσμός από το χάρισμα. Ο θεσμός έχει το χάρισμα! Κανονικά....

π. Πέτρος Heers - Και χωρίς το χάρισμα δεν έχεις θεσμό....

π. Ιωάννης Δρογγίτης - Ακριβώς! Πολύ σωστά! Κάνεις... τουλάχιστον να έχεις μια ευπρεπής διαχείριση κατά μίμησιν... έτσι; όπως κάνω εγώ ας πούμε. Κάνουμε μία κατά μίμησιν, προσπαθούμε να είμαστε ευπρεπείς. Αυτό. Να μην βγαίνουμε έξω από κει τουλάχιστον! Να μην είμαστε, πως το λέει, πιο ανόητοι από τους «υιούς του αιώνος τούτου»


                                                                                                                            (Συνεχίζεται)




ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ




ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: «Δεν χειροτόνησα τον Αυξέντιο»



Με νομικά μέτρα απειλεί τον Μητροπολίτη Αιγίνης ΓΟΧ, Αυξέντιο Μαρίνη, ο Μητροπολίτης ΓΟΧ Μιλάνου και Ακυλίας, κ. Ευλόγιος, αν ο επικεφαλής της «Αυξεντιακής Παράταξης» των Γνήσιων Ορθοδόξων Χριστιανών, που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στην Αυστραλία, εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί το όνομά του.

Ο κ. Ευλόγιος αρνείται, ότι χειροτόνησε τον κ. Αυξέντιο «εις Επίσκοπο», διαβεβαιώνει ότι «δεν έχει Εκκλησιαστική Κοινωνία» με τον κ. Αυξέντιο και τη Σύνοδό του και καταγγέλλει, ότι ο κ. Αυξέντιος του ζήτησε, μέσω τρίτου, να αλλάξει την ημερομηνία στο Πιστοποιητικό Χειροτονίας του.

Ο «Νέος Κόσμος» έχει στην κατοχή του δύο αποκαλυπτικές επιστολές του κ. Ευλογίου προς τον Μητροπολίτη ΓΟΧ Αυλώνος και Βοιωτίας, κ. Άγγελο, οι οποίες εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά για την κανονικότητα της χειροτονίας του κ. Αυξεντίου.

Στο βιογραφικό σημείωμα του κ. Αυξεντίου (στο διαδίκτυο) αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Χειροτονήθηκε Μητροπολίτης, τη σεπτή εντολή της Ιεράς Συνόδου, 1996, από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Μιλάνου κ.κ.Ευλόγιο».


Με επιστολή του προς τον Μητροπολίτη Αυλώνος και Βοιωτίας (10 Σεπτεμβρίου 2010) ο κ. Ευλόγιος γράφει:


«Αγαπητέ μου Αδελφέ εν Χριστώ:
Με ευχαρίστησή μου απαντώ στις αντιδράσεις αυτού του Αυξεντίου.
Νομίζω, η καλύτερη απάντηση είναι μερικές φωτογραφίες από το μικρό μου άλμπουμ, που αφορούν την Χειροθεσία του Μονσινιόρου Αυξεντίου. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, έχω γράψει την λέξη ΧΕΙΡΟΘΕΣΙΑ στην πρώτη σελίδα του άλμπουμ. Όπως μπορείτε να δείτε, ο Μονσινιόρος Αυξέντιος φορά από την αρχή μπλε-άσπρο Σάκκο της (επισκοπικής) του σειράς και όχι φελόνιο, όπως θα έπρεπε στην περίπτωση Χειροτονίας από Αρχιμανδρίτη (εις Επίσκοπο).
Μετά τις ευχές του έδωσα πίσω το ωμοφόριο και το εγκόλπιο. Σε όλη την τελετή ακολούθησα τα κανονικά ρητά της Χειροθεσίας, όπως παρατηρείται σε πολλές Ορθόδοξες Εκκλησίες σλαβονικής προελεύσεως.
Η αντίδραση του Μονσινιόρου Αυξεντίου δείχνει, ότι είχε κάτι άλλο στο μυαλό του, γιατί δεν ήταν ικανοποιημένος με το “δίπλωμα” στην ιταλική γλώσσα. Γνωρίζοντας, ότι δεν ξέρω καλά Ελληνικά μου έστειλε ένα έτοιμο Ελληνικό έγγραφο και πράγματι δεν διάβασα την λέξη “Αρχιμανδρίτης” η οποία δεν είναι η αληθής για μια τελετή, όπου ο υποψήφιος έχει ήδη την επισκοπική σειρά. Επ’ ευκαιρία, θυμάμαι ότι ο Μονσινιόρος Αυξέντιος μέσω του δρ. Ζαχαράκη, είχε ζητήσει επίμονα να αλλάξω την ημερομηνία του χειροτονητήριου πράγμα το οποίο απέρριψα αμέσως. Ο δρ. Ζαχαράκης θυμάται πολύ καλά την πρότασή του να αλλάξω την ημερομηνία.
Λυπάμαι πολύ, που χάνουμε τον χρόνο μας με τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις την στιγμή που μία απλή λέξη αρκεί.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το γράμμα μου, όπως νομίζετε. Γνωρίζοντας πλέον την αλήθεια, δεν ενδιαφέρομαι τι σκέφτονται ή εφευρίσκουν κάποιες άλλες γριές γυναίκες σε αυτή την Σύνοδο, η οποία έχει για πρόεδρο κάποιον που ταιριάζει στην “αξία” της.
Τους καλύτερους αδελφικούς μου χαιρετισμούς, ο αδελφός σας εν Χριστώ Μητροπολίτης Ευλόγιος»


(Μιλάνο, 10 Σεπτεμβρίου 2010)



Με προηγούμενη επιστολή του (30 Αυγούστου 2010) ο Μητροπολίτης κ. Ευλόγιος γνωστοποιεί στον Ελληνισμό της Αυστραλίας ότι «δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τον Μητροπολίτη Αυξέντιο Μαρίνη», δηλώνει ότι δεν τον χειροτόνησε «εις Επίσκοπο» και απειλεί με νομικά μέτρα, αν ο κ. Αυξέντιος εξακολουθήσει να επικαλείται το όνομά του. Γράφει ο κ. Ευλόγιος:

«Τελευταία πολύς θόρυβος και πολλά προβλήματα έχουν προκληθεί, ιδιαίτερα στις Ορθόδοξες Κοινότητες της Αυστραλίας, εξ αιτίας κάποιων ψευδών φημών και «δηλώσεων» στις οποίες χρησιμοποιείται το όνομά μου, οι οποίες προέρχονται κυρίως από το Μητροπολίτη Αιγίνης, Αυξέντιο Μαρίνη.

Με την παρούσα, επίσημη επιστολή μας, εξουσιοδοτώ τον εν Χριστώ αδελφό μου, Μακαριότατο Μητροπολίτη Αυλώνος και Βοιωτίας κ.κ. Άγγελο, να γνωστοποιήσει στους αδελφούς και αδελφές της Αυστραλίας, καθώς καις το Μητροπολίτη Αιγίνης, Αυξέντιο Μαρίνη, τα ακόλουθα:

1. Υπάρχει επίσημη ανακοίνωση της Συνόδου μου, Μιλάνου και Ακυλίας, ότι όσον αφορά την Ελλάδα, ευρισκόμαστε εις Εκκλησιαστική Κοινωνία ΜΟΝΟ με τον Μακαριότατο Μητροπολίτη Άγγελο και ΟΥΔΕΙΣ ΑΛΛΟΣ έχει δικαίωμα να διακηρύττει, ότι ευρίσκεται εις Εκκλησιαστική Κοινωνία Μαζί μας (επισυνάπτεται η ανακοίνωση).


2. Δεν έχω απολύτως καμία σχέση με τον Μητροπολίτη Αυξέντιο Μαρίνη, ούτε χειροτονήθηκε από εμένα και, φυσικά, δεν υπάρχει Εκκλησιαστική Κοινωνία μεταξύ μας. Μήτε τον εξουσιοδότησα να ενεργεί εξ ονόματός μου.

3. Απαγορεύω τη χρήση του ονόματός μου χωρίς ΓΡΑΠΤΗ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΟΥ και απαγορεύω, επίσης, την περίληψη φωτογραφιών μου σε οποιαδήποτε έκδοση, περιοδικό, ημερολόγιο, κ.λ.π. που εκδίδονται από οποιαδήποτε «Σύνοδο» ή άλλο Εκκλησιαστικό οργανισμό στην Ευρώπη και στο Εξωτερικό. Μόνον ο Μακαριότατος Μητροπολίτης Άγγελος έχει τη συγκατάθεσή μου. Ιδιαίτερα, απαγορεύω στο Μητροπολίτη Αυξέντιο Μαρίνη να χρησιμοποιεί το όνομά μου, τις φωτογραφίες μου και οτιδήποτε άλλο συνδέεται με μένα.

4. Μελλοντικά, θα λάβω νομικά μέτρα εναντίον οιουδήποτε, ο οποίος θα ενεργήσει ενάντια στη θέλησή μου.

5. Εξουσιοδοτώ το Μακαριότατο Άγγελο να μεταφράσει την παρούσα επιστολή και την αποστείλει σε κάθε ενδιαφερόμενο.


Μητροπολίτης Μιλάνου Ευλόγιος


Ο κ. Αυξέντιος περιοδεύει την Αυστραλία προσκεκλημένος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ορθοδόξων Αυστραλίας, που η παράταξή του «στέγασε» εκκλησιαστικά. Ο «Νέος Κόσμος» προσφέρεται να φιλοξενήσει δηλώσεις του για τα καταγγελλόμενα από τον κ. Ευλόγιο.









ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ