Το ανακοινωθέν της Διεθνούς Διάσκεψης των Αθηνών

23.10.2015

επιμέλεια: Γιώργος Μυλωνάς

Η Διεθνής Διάσκεψη για τον « Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», που διεξήχθη στην Αθήνα από τις 18 έως τις 20 Οκτωβρίου 2015, είχε ως αντικείμενο την επείγουσα ανθρωπιστική κρίση με την οποία βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπες οι θρησκευτικές κοινότητες και οι πολιτιστικές οντότητες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, λόγω των συνεχιζόμενων συρράξεων, εντάσεων και του εξτρεμισμού.
Οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη, Πατριάρχες και Προκαθήμενοι Χριστιανικών Εκκλησιών, θρησκευτικοί ηγέτες του Μουσουλμανικού και Εβραϊκού κόσμου, καθώς και άλλες εξέχουσες θρησκευτικές προσωπικότητες, εκπρόσωποι της διεθνούς πολιτικής σκηνής, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με την πρωτοφανή ανθρωπιστική κατάσταση και καταδίκασαν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις τρομοκρατικές πράξεις, αλλά και τις πράξεις βίαιου εξτρεμισμού που διαπράττονται κατά των θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων, λόγω των παρατεταμένων συγκρούσεων στην περιοχή και ειδικότερα στη Συρία και το Ιράκ.
Επιδίωξη της Διάσκεψης ήταν να συμβάλει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με αυτά τα επιτακτικά ζητήματα και να ενισχύσει τις διεθνείς προσπάθειες για την άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε αυτές τις κοινότητες, την προστασία τους από τη βία, τους διωγμούς και την άνιση μεταχείριση, καθώς και την ασφαλή, εθελούσια επιστροφή και επανεγκατάστασή τους στις από αρχαιοτάτων χρόνων εστίες τους.
Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να σταματήσουν επειγόντως οι συρράξεις και να διασφαλιστεί ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας των εν λόγω κοινοτήτων, καθώς και του δικαιώματός τους να παραμείνουν στη γη των προγόνων τους, όπου διατήρησαν συνεχή παρουσία επί χιλιάδες χρόνια, υπερασπιζόμενες οικουμενικές αξίες, όπως η ανοχή, η πολυπολιτισμικότητα, ο πλουραλισμός και η ειρηνική συνύπαρξη.
Η Διάσκεψη παρείχε την ευκαιρία για τη διεξαγωγή μιας συζήτησης επί των πρωτοβουλιών που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ενότητας ενάντια στη βία που διαπράττεται στο όνομα της θρησκείας ή τη βία που προέρχεται από τη μη ανοχή του θρησκευτικού πλουραλισμού, με σκοπό να υποστηριχθεί η θρησκευτική και πολιτιστική ποικιλομορφία στην περιοχή και να καθιερωθεί ένας διάλογος που θα εδράζεται στις αρχές της αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας. Οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν τις μαρτυρίες τους, την εμπειρία τους σε ζητήματα διαθρησκευτικότητας και βέλτιστες πρακτικές.
Οι συζητήσεις της Ολομέλειας επικεντρώθηκαν, επίσης, σε τρόπους ανοικοδόμησης των κατεστραμμένων υποδομών, βελτίωσης της υγείας, της εκπαίδευσης και των συνθηκών διαβίωσης των εν λόγω κοινοτήτων με όρους αξιοπρέπειας, συμμετοχής και αμοιβαίας κατανόησης, καθώς και σε τρόπους προώθησης της ανάπτυξης στην περιοχή μετά το τέλος της κρίσης.
Επιπλέον, καταδικάστηκε δριμύτητα η εκ προθέσεως καταστροφή και λεηλασία θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως εκκλησίες, τεμένη, τόποι θρησκευτικής λατρείας, μνημεία και μουσεία της περιοχής, ενώ εκφράστηκε στήριξη σε κάθε προσπάθεια διασφάλισης της αποτελεσματικής προστασίας των εν λόγω πολιτιστικών θησαυρών.
Η Διάσκεψη εμπλουτίστηκε περαιτέρω από τις εμπειρίες που έχουν αποκομισθεί από ήδη αναληφθείσες διεθνείς πρωτοβουλίες. Οι συμμετέχοντες εξέτασαν τρόπους για την ανάληψη μελλοντικών δράσεων, την αντιμετώπιση της επείγουσας ανθρωπιστικής κατάστασης και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εν λόγω κοινοτήτων.
Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν την ανάγκη επαγρύπνησης και αντάλλαξαν απόψεις επί μιας ελληνικής πρότασης για τη δημιουργία ενός μηχανισμού παρακολούθησης που θα πάρει τη μορφή ενός Κέντρου που θα εξετάζει την κατάσταση όσον αφορά ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας ή ελευθερίας θρησκευτικών πεποιθήσεων και πολιτιστικού πλουραλισμού, θα κωδικοποιεί τα διάφορα προβλήματα και θα επεξεργάζεται συγκεκριμένες προτάσεις και βιώσιμες λύσεις. Οι συμμετέχοντες στη Διεθνή Διάσκεψη θα κληθούν να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες του εν λόγω Κέντρου.

1 comments:

 1. Αυτή δεν ήταν Διεθνής Διάσκεψη των Αθηνών δια την ... κλπ. Ήταν "διαδραστική διαπολιτισμική διεθνική διάσκεψη διαβουλευομένων διαθρησκειακά" μάταια και ψευδή. Εμφανής η πρόθεση "δια", εύλογη η προτίμηση του γράφοντος. Την πρόθεση αυτή προτιμά ο αντίδικος ημών διάβολος.

  Ούτε κουβέντα, "τσιμουδιά" όπως λέμε, για τους σπόνσορες των "ανοίξεων" και των "επαναστάσεων". Άραγε, οι διαβουλευόμενοι σύνεδροι, σύμβουλοι της υποκρισίας και της ψευτιάς, μήπως μπορούν να μας πουν, αν γνωρίζουν, πότε υπήρξε επανάσταση και επαναστάτες, χωρίς να βρίσκονταν οι υποστηρικτές, οι λεγόμενοι "σπόνσορες", που μισθώνουν (χρηματοδοτούν) τους επαναστάτες, τους παρέχουν όπλα και δια-φωτίζουν την Κοινή Γνώμη για τον "χασάπη" Σαντάμ Χουσεΐν, τον "τρομοκράτη" Καντάφι, τον "γενοκτόνο" Μιλόσεβιτς και σωρεία άλλων με επίθετα ήκιστα κολακευτικά ;

  Ποιοι βρίσκονται πίσω από το σφαγείο της αραβικής άνοιξης - έπιασε τώρα τη Συρία - και ποιοι είναι εκείνοι που ξεσήκωσαν παρεμφερή επανάσταση στην Ουκρανία ; Τα λεφτά των επαναστατών ποιοι τα εκδίδουν και ποιοι τα χορηγούν ; Και στο κάτω-κάτω, Τράπεζες δεν εκδίδουν αυτό το χρήμα ; Δίνουν λογαριασμό σε κανέναν ; Ή μήπως, όπου θέλουν και όποτε θέλουν, βάζουν μπροστά το μηχανάκι κοπής χαρτονομίσματος και όταν ανάψει κόκκινο (πληθωρισμός ή "μπούκωμα") τότε φορτώνουν το χάσιμο στις πλάτες των πολιτών και τους παίρνουν πίσω τους κόπους της ζωής των ;

  Τα γνωρίζουν αυτά οι σύνεδροι ή μόνο οι πρωτοετείς φοιτητές των Οικονομικών Πανεπιστημίων τα ξέρουν ; Ρωτάμε, επειδή δεν θέλουμε να εκτεθούμε - να μας εκθέσουν καλύτερα - με την πρόταση που μάθαμε :

  "Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν την ανάγκη επαγρύπνησης και αντάλλαξαν απόψεις επί μιας ελληνικής πρότασης για τη δημιουργία ενός μηχανισμού παρακολούθησης που θα πάρει τη μορφή ενός Κέντρου - θα κληθούν να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες του εν λόγω Κέντρου - που θα εξετάζει την κατάσταση όσον αφορά ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας ή ελευθερίας θρησκευτικών πεποιθήσεων και πολιτιστικού πλουραλισμού, θα κωδικοποιεί τα διάφορα προβλήματα και θα επεξεργάζεται συγκεκριμένες προτάσεις και βιώσιμες λύσεις."

  http://kyprianoscy.blogspot.gr/2015/10/blog-post_38.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Top