Αναγνώσαμε τους λόγους του Μητροπολίτη Σεραφείμ Κυκκώτη ο οποίος θέλει να μας διδάξει «Ορθοδοξία» κατηγορώντας παλαιοημερολογίτες και μη! Τον π. Θεόδωρο Ζήση τον παρομοιάζει με τον αρχιαιρεσιάρχη Άρειο!!!! Κύριε ελέησον!! Αναφέρει:

«παράδειγμα ο εκ των σεπτών χειρών του (εννοεί του Βαρθολομαίου) χειροτονηθείς π. Θεόδωρος Ζήσης που σήμερα τον πολεμάει αγρίως με αχάριστο και συκοφαντικό τρόπον όπως ο Άρειος τον Μέγα Αθανάσιο».

Μόνο γέλωτα μπορεί να μας φέρει ο χαρακτηρισμός που αποδίδει ο κ. Σεραφείμ!

Επίσης μας λέγει: «Όπως οι παλαιοημερολογίτες που δημιούργησαν τόσα προβλήματα και ταλαιπωρίες για ένα αιώνα τώρα στη ζωή των Ορθοδόξων Εκκλησιών και σε θέματα πίστεως και σε θέματα ενότητας, έστω κι αν ονομάζουν τους εαυτούς τους Γνήσιους Ορθοδόξους, το ίδιο και τώρα όλοι οι ακραίοι και φανατικοί Ορθόδοξοι που αντιμάχονται την Πανορθόδοξο Σύνοδο, έστω κι αν θεωρούν τους εαυτούς τους Γνήσιους Ορθόδοξους Χριστιανούς, δεν παύουν να διαφέρουν από τους φανατικούς παλαιοημερολογίτες που απειλούν την ορατή ενότητα των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών και την κοινή πίστη της Ορθοδοξίας μας».

Οι παλαιοημερολογίτες λοιπόν δημιούργησαν τα προβλήματα και τις ταλαιπωρίες, αλλά και όσοι σήμερα ομοιάζουν με αυτούς και διαφωνούν με τα Οικουμενιστικά ανοίγματα! Καλώς! Δεν θα αναφέρουμε επιχειρήματα, μας αποστόμωσε! Θα τον ακολουθήσουμε εις όσα πρόσταζε και προστάζει ο ίδιος! Να ακολουθήσουμε την Βασούλα ρύντεν;


Απολαύστε και τα σχόλια δικά σας!!!






Ένα άλλο σημαντικό σημείο των μηνυμάτων (της Βασούλας!!!) είναι η ενίσχυση με κάθε τρόπο της ορατής ενότητας του Αγίου Σώματος του Χριστού, δηλαδή της Εκκλησίας και κατ’ επέκταση η ενίσχυση της ενότητας του Χριστιανισμού μέσα από την πνευματικότητα αρχίζοντας να εορτάζουμε όλοι οι Χριστιανοί την Ανάσταση του Χριστού την ίδια ημερομηνία.

Βρίσκομαι στο αεροπλάνο των Αερογραμμών της Νοτίου Αφρικής για επιστροφή από την Γουάσικτον στο Τζοχάνεσπουργκ, όπου συμμετείχα ως Αντιπρόεδρος του Παναφρικανικού Συμβουλίου των Εκκλησιών σε ένα σημαντικό Διαθρησκειακό Συνέδριο στο Τζορτζτάουν Γιουνιβέρσιτι για να τονισθεί η σημασία των θρησκειών στην υπόθεση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προτεραιότητας που πρέπει να δίνουμε στο διάλογο για να λύνονται τοπικές και διεθνείς διαφορές που απειλούν την υπόθεση της παγκόσμιας ειρήνης. Είναι ένα ταξίδι δεκαεπτά ωρών με μια ώρα σταθμό στην Άκκρα, την Πρωτεύουσα της Γκάνας. Συνήθως όταν δεν είμαι κουρασμένος βρίσκω την ευκαιρία να καταγράψω κάποιους προβληματισμούς μου.

Μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου είχα την ευκαιρία και τη χαρά να με φιλοξενήσουν μερικοί καλοί φίλοι, που είχα και εγώ παλαιότερα τη τιμή να τους φιλοξενήσω. Το ζεύγος Ρύντεν, που μαζί με μένα φιλοξενούσαν ακόμη δυό φίλες από την Νέα Υόρκη και το Μονακό, κι οι δυο Ελληνίδες του εξωτερικού, κι οι δυό με το όνομα Γεωργία. Τη Γεωργία από την Νέα Υόρκη, μια Μανιάτισσα δεύτερης γενιάς, που συναντούσα για δεύτερη φορά, και τη Γεωργία από το Μονακό.
Η Βασούλα Ρύντεν μεγάλωσε μέσα στο περιβάλλον του Απόδημου Ελληνισμού, δίνοντας σημασία στις αξίες της κοσμικής κοινωνίας (σέκιουλαρ σοσάϊτι), αλλά και στο θεσμό της οικογένειας και στη θρησκευτική εμπέδωση μέσα στην Ορθόδοξη Παράδοση, που μεταξύ άλλων περιλάμβανε και τον εκκλησιασμό τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και την παρουσία στην Εκκλησία όταν γινόταν ένας γάμος, μια βάπτιση, μια κηδεία.
Ζούσε κι η Βασούλα μια κοσμική ζωή με τις αγωνίες της καθημερινότητας, μέχρι που κατά παράξενο και μυστηριώδη τρόπο, άρχισε να ακούει μια παράξενη και άγνωστη γλυκειά φωνή που την καλούσε στο έργο της διακονίας να δώσει μαρτυρία της παρουσίας του Θεού ανάμεσα μας. Στην αρχή δεν ήξερε τι να κάνει, τα είχε χαμένα. Ο Θεός όμως τη βοήθησε κατά τη μαρτυρία της να συνειδητοποιήσειτην αποστολή της και με υπακοή και ταπείνωση και πολύ προσευχή άρχισε να καταγράφει τα μηνύματα που δεχόταν μέσα της από τον Θεό. Ταυτόχρονα άρχισε να κινείται και να ζει μέσα σ’ έναν άλλο τρόπο ζωής. Η προσευχή κι η αγάπη της προς το Θεό έγιναν η ζωή της. Το έργο της να φέρει τους ανθρώπους κοντά στο Θεό άρχισε.
Τα μηνύματα που καταγράφει η Βασούλα, στην πραγματικότητα, όταν τα μελετήσει κανείς με πολύ προσοχή, θα διαπιστώσει ότι τονίζουν με έμφαση βασικές διδασκαλίες της Αγίας Γραφής και των αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας. Όλα τα μηνύματα αναφέρονται στην πνευματική προετοιμασία μας να μετανοήσουμε, να ζήσουμε πνευματική, μυστηριακή, εκκλησιαστική και εσχατολογική ζωή, να προχωρήσουμε στο φιλανθρωπικό έργο ώστε να μη υποφέρει κανένας συνάνθρωπος μας, και μάλιστα μικρά ανυπεράσπιστα μικρά παιδιά, ιδιαίτερα εκείνα που σκοτώνουμε πριν ακόμη να γεννηθούν με το θανάσιμο αμάρτημα της ηθελημένης εκτρώσεως. Ένα άλλο σημαντικό σημείο των μηνυμάτων είναι η ενίσχυση με κάθε τρόπο της ορατής ενότητας του Αγίου Σώματος του Χριστού, δηλαδή της Εκκλησίας και κατ’ επέκταση η ενίσχυση της ενότητας του Χριστιανισμού μέσα από την πνευματικότητα αρχίζοντας να εορτάζουμε όλοι οι Χριστιανοί την Ανάσταση του Χριστού την ίδια ημερομηνία.
Αν πολλοί είναι εκείνοι που ωφελήθησαν πνευματικά με τις προσευχές και τα μηνύματα της Βασούλας και την προτεραιότητα που δίνουν στη ζωή τους να βρίσκονται κοντά στο Θεό, αρκετοί είναι και εκείνοι που επίσημα ή ανεπίσημα την πολεμούν.
Φαίνεται ότι κάπου έχει παρεξηγηθεί ο τρόπος που η Βασούλα λέει ότι δέχεται τα μηνύματα του Θεού κι είναι έτοιμοι να την πετροβολήσουν και να επιμένουν να την οδηγήσουν επί της πυράς, να την κάψουν ζωντανή. Αυτή η μορφή θρησκευτικού φανατισμού που θυμίζει ξεπερασμένες ακραίες καταστάσεις του μεσαίωνα είναι απαράδεκτη.
Όταν διαβάσει κανείς με προσοχή τα μηνύματα της Βασούλας, από θεολογικής και εκκλησιαστικής σκοπιάς, και μάλιστα από Ορθόδοξης Δογματικής, είναι δύσκολο να βρεις κάποια κακοδοξία. Κι αν για οποιονδήποτε λόγο δίνεται τέτοια εντύπωση, αυτό οφείλεται στην αρνητική προκατάληψη που έχουν μερικοί να ερμηνεύουν ένα μήνυμα της, όχι όπως θέλει η Βασούλα, αλλά όπως θέλουν εκείνοι που σκοπεύουν να την καταδικάσουν ως αιρετική. Η ίδια ποτέ της δεν αρνήθηκε το διάλογο για να μας ερμηνεύσει και να μας εξηγήσει οποιοδήποτε μήνυμα της δίνει την εντύπωση σ’ εκείνους που θέλουν να την παρεξηγήσουν για να την απορρίψουν. Είναι τόση μεγάλη η προπαγάνδα κι ο πόλεμος εναντίον της Βασούλας, που όταν κάποιος καλοπροαίρετα αρχίσει να την προσεγγίζει χωρίς προκατάληψη και προσπαθήσει να διαβάσει με νηφαλιότητα τα μηνύματά της, αμέσως θα κατηγορηθεί κι αυτός από τους ίδιους κύκλους που την πολεμούν και την κατηγορούν ως αιρετικός. Θεέ μου και Παναγία μου να μη πέσει κανείς στα χέρια των φανατικών θρησκευόμενων ανθρώπων, των σύγχρονων Φαρισαίων και γραμματέων. Σε θάβουν με μίσος ζωντανό.
Η Γεωργία λοιπόν η Μανιάτισα κι η Γεωργία η πονεμένη από τον Μονακό, που έχασε τον σύζυγο της πριν 16 χρόνια, και πολλές άλλες Γεωργίες, ότι δεν μπόρεσε να κάνει η Εκκλησία με τους κληρικούς και τους θεολόγους της, μπόρεσε σε πολλές περιπτώσεις να το καταφέρει με τη διακονία της και τα μηνύματα της η Βασούλα. Χιλιάδες είναι οι ψυχές που ζούσαν μακριά από το Φως του Θεού και τώρα έγιναν διάκονοι και διακόνισσες της ζωντανής μαρτυρίας της παρουσίας της αγάπης του Θεού ανάμεσα μας, μέσα στην κοσμική κοινωνία του σύγχρονου κόσμου της ταραγμένης εποχής μας.
Με τη παρατήρησή μου αυτή σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμήσουμε το τεράστιο και πολύπλευρο κατηχητικό, ποιμαντικό, φιλανθρωπικό και Ιεραποστολικό έργο της Εκκλησίας μας στο χώρο της ενορίας. Υπάρχουν όμως κι άλλοι τρόποι που μπορούν να σωθούν ψυχές. Μπορούν και λαϊκά χαρισματούχα μέλη της Εκκλησίας μας, με τις θείες δωρεές του Αγίου Πνεύματος, χωρίς να σημαίνει ότι αντικαθιστούν το άγιο έργο των κληρικών μας, μάλλον το συμπληρώνουν, να προσφέρουν με τη διακονία τους και την πνευματικότητα τους και την μαρτυρία τους εξίσου σημαντικό έργο στο χώρο του διδακτικού έργου της Εκκλησίας μας και να ευαισθητοποιήσουν ψυχές να πλησιάσουν τον Θεό και να ζουν ζωή πνευματική.
Θα πρέπει επιτέλους η Εκκλησία μας, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε διορθόδοξο με μια ειδική επιτροπή να προσεγγίσει με τιμιότητα και με διάλογο το θέμα των μηνυμάτων της Βασούλας και να τοποθετηθεί υπεύθυνα για να σταματήσει αυτό το «αντιλεγόμενο φαινόμενο», όταν πολλά μέλη της Εκκλησίας μας κι άλλοι χριστιανοί ωφελούνται πνευματικά, μερικοί από τους κληρικούς και λαϊκούς να την πολεμούν και να την υποθάλπτουν, γιατί αν τα μηνύματα είναι εκ του Θεού, είναι ως να πολεμούν το έργο του Θεού.
Προσωπικά, ως Ορθόδοξος Επίσκοπος δεν βρίσκω τίποτα μεμπτό από Ορθόδοξης Δογματικής εις το περιεχόμενο των μηνυμάτων της Βασούλας, κι είμαι σίγουρος ότι αν κάποιο κείμενο των μηνυμάτων κάποιος, έστω και καλοπροαίρετα το ερμηνεύει ως παρεκτρεπόμενο που οδηγεί σε κάποια κακοδοξία με το διάλογο της αγάπης και της επικοινωνίας η Βασούλα έχει την ταπείνωση και την αγάπη και τη καλή διάθεση να μας το ερμηνεύσει σύμφωνα με τη Αποκαλυφθείσα Αλήθεια της Εκκλησίας μας, όπως αυτή μαρτυρείται στην Αγία Γραφή και στην Παράδοση της Εκκλησίας μας.
Τα μηνύματα της Βασούλας δεν είναι μια άλλη αντίθετη Αποκάλυψη του Θεού από εκείνη της Αγίας Γραφής και της Παραδόσεως που είναι πλήρης και σωτηριολογική, είναι μάλλον όπως τα κείμενα των Πατέρων και άλλα εκκλησιαστικά κείμενα που μας βοηθούν να κατανοήσουμε και να βιώσουμε το περιεχόμενο αυτής της θείας πλήρης Αποκαλύψεως της Αγίας Γραφής και της Παραδόσεως της Εκκλησίας μας. Οι προθέσεις της Βασούλας είναι αγνές και σωτηριολογικές.
Οι Χριστιανοί με τη μελέτη και τη βίωση των διδαγμάτων των μηνυμάτων της Βασούλας μπορούν να ωφεληθούν τα μέγιστα για την ενότητα τους και για την κοινή μαρτυρία μας στο σύγχρονο κόσμο για να επουλωθούν πληγές που μας απειλούν επικίνδυνα. Για να μη παρεξηγηθώ με τις επισημάνσεις μου, πρέπει να τονίσω ότι σε καμία περίπτωση, όταν αναφέρομαι στην πνευματική ωφέλεια των μηνυμάτων της Βασούλας, θέλω να δοθεί η εντύπωση ότι δεν υποστηρίζω την προτεραιότητα που πρέπει να δίνει ο κάθε χριστιανός στην μελέτη και βίωση της Αγίας Γραφής στη ζωή του, ως επίσης και στη Παράδοση της Εκκλησίας. Αυτή η σημαντική θέση είναι κάτι που επισημαίνουν άλλωστε και τα μηνύματα της Βασούλας.




ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ : http://aktines.blogspot.gr/2010/01/blog-post_8157.html

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top