Σημειώσεις:
1. Βλ. Αλεξίου Παναγόπουλου ''ΚΟΣΜΑΣ ΦΛΑΜΙΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΠΟΥΛΑΚΟΣ'', Αθήνα 2008.
2. Βλ. Τάσου Βουρνά ''Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ'', Εκδόσεις Πατάκη, 1998.
3. Βλ. Άννας Μανδυλαρά, Γεωργίου Νικολάου ''Η ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΥΡΩΠΗ'', εκδόσεις Ασίνη.
4. Βλ. Χρήστου Γιανναρά ''ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΔΥΣΗ ΣΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ, εκδόσεις Δομός.
5. Το Ρωσικό κόμμα λεγόταν και κόμμα των Ναπαίων από κάποιον Κερκυραίο Νάπα, φανατικό υποστηρικτή του Καποδίστρια. Το Ρωσικό κόμμα διατηρούσε επαφή με τη Ρωσική διπλωματική αποστολή και είχε μεγάλη υποστήριξη στην Πελοπόννησο. Έριχνε μεγάλο βάρος στην προάσπιση της Ορθοδοξίας, γεγονός που του προσέδωσε μεγαλύτερο λαϊκό έρεισμα. (Βικιπαίδεια).
7. Κατέκρινε με θάρρος τον Όθωνα και τους υπουργούς του για τις μεταθέσεις μητροπολιτών, την τοποθέτηση σε μητροπόλεις ανθρώπων προσκολλημένων στις απόψεις της Αντιβασιλείας, την ερήμωση μοναστηριών, την ανεξέλεγκτη και ελεύθερη διείσδυση ξένων ψευδοιεραποστόλων και την έλλειψη του Αγίου Μύρου στην Ελλάδα μετά τη διακοπή των σχέσεων με το Πατριαρχείο. (Βικιπαίδεια).
8. Βλ. Εφημερίδα ''ΕΣΤΙΑ», αριθμ. φύλλου 39.141, Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011.
9. Γρηγορίου Δαφνή ''Ιωάννης Α. Καποδίστριας, η Γένεση του Ελληνικού Κράτους'', Εκδόσεις Ίκαρος, Αθήνα 1975.
10. Συμμετέχει στην ''Φιλορθόδοξη Εταιρεία'', η οποία είχε αλυτρωτικά σχέδια και ήθελε τον Όθωνα ορθόδοξο, και λόγω της συμμετοχής του αυτής τον Δεκέμβριο του 1839 συλλαμβάνεται. Ο Ρενιέρης ανήκε στο Ρωσικό κόμμα ή κόμμα των Ναπαίων. Έγινε μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας, συμμετείχε στην επιτροπή σύνταξης του Συντάγματος του 1844 και υπήρξε μέλος της Γερουσίας. (Βικιπαίδεια).
11. Ο Μπάμπης Άννινος, Μασώνος και άθεος χαρακτήρισε τον Κοσμά Φλαμιάτο, ως ''(άνδρα) ξεροκέφαλο μετριωτάτης παιδεύσεως, θρησκομανή, υποκείμενο εις ασκητικάς εξάψεις και εσκοτισμένον έχων τον νουν εκ της ενδελεχούς αναγνώσεως της δυσπέπτου των συναξαρίων ύλης και εκ της ασχολίας αυτού περί την εξήγησιν των χρησμών του Αγαθαγγέλλου''. Μπάμπη Άννινου ''Οι Φιλέλληνες του 1821'', Αθήνα 1925.
12. Εφημερίδα ''ΤΟ ΒΗΜΑ'', ''Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΜΑΣΟΝΩΝ'', 24 Νοεμβρίου 2008.
13. Βλ. Μπάμπη Άννινου ''Ο ΠΑΠΟΥΛΑΚΟΣ'', εκδόσεις Κάκτος, Αθήνα Μάρτιος 2010.
14. Βλ. Χρυσοστόμου Παπαδόπουλου ''Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ'', εκδόσεις Αποστολικής Διακονίας.
15. Θεωρούνταν ένας από τους ηγέτες του Ρωσικού κόμματος, μαζί με τους Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Ανδρέα Μεταξά και Μιχαήλ Σούτσο. Με την αποκάλυψη της ύπαρξης της Φιλορθοδόξου Εταιρείας απομακρύνθηκε από τα δημόσια αξιώματα, καθώς η εταιρία αυτή θεωρήθηκε αντικαθεστωτική. Από το 1839 έως το 1843 έζησε στην Αθήνα όπου εργάστηκε ως γιατρός. Το 1847 διετέλεσε υπουργός εξωτερικών σε ανασχηματισμό της Κυβέρνησης του Κωλέτη και το 1849, στην Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Κανάρη, υπουργός εσωτερικών. (Βικιπαίδεια).
16. Ο Μάρκος Ρενιέρης ήταν νομικός και λόγιος του 19ου αιώνα.
17. Όταν πληροφορήθηκε ένας πρόξενος ξένης αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, ότι ο Νικηταράς επαιτούσε στον Πειραιά, θέλησε να τον επισκεφτεί. Μόλις ο Νικηταράς αντελήφθη τον ξένο μάζεψε αμέσως το απλωμένο χέρι του. - Τι κάνετε στρατηγέ μου; ρώτησε ο ξένος. - Απολαμβάνω ελεύθερη πατρίδα, απάντησε υπερήφανα ο ήρωας. - Μα εδώ την απολαμβάνετε, καθισμένος στον δρόμο; επέμενε ο ξένος. - Η πατρίδα μού έχει χορηγήσει σύνταξη για να ζω καλά, αλλά έρχομαι εδώ για να παίρνω μια ιδέα πως περνάει ο κόσμος, απάντησε περήφανα ο Νικηταράς. Ο ξένος κατάλαβε, και διακριτικά, φεύγοντας άφησε να του πέσει ένα πουγκί με χρυσές λίρες. Ο σχεδόν τυφλός Νικηταράς άκουσε τον ήχο, έπιασε το πουγκί και φώναξε στον ξένο: «Σου έπεσε το πουγκί σου. Πάρε το μην το βρει κανένας και το χάσεις!». ''Ο Νικηταράς, ο Ναός Ευαγγελιστρίας Πειραιώς και το μνημείο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας'', εκδόσεις ''Χρυσοπηγή''.
18. Σπάρτης Μαραγκού-Δρυγιαννάκη ''Η ΦΙΛΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΡΩΣΙΑ''. Διδακτορική Διατριβή.
''ΦΩΝΗ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΑ